سرویس سیاست مشرق - روزنامهها در لابهلای گزارشها و سرمقالهها، قسمتی از صفحات خود را به اخبار روزهای گذشته یا اخبار ویژه اختصاص می دهند که مشرق در ادامه به آنها اشاره میکند.
*****
کیهان
مالهکشی به سبک کارگزاران بازهم با آمریکا مذاکره کنیم!
رئیس شورای سیاستگذاری حزب کارگزاران میگوید ما میتوانیم روی نیاز ترامپ برای مذاکره با ایران حساب باز کنیم!
روزنامه سازندگی از قول حسین مرعشی نوشت: به نظرم نکته قابل توجه در سخنان ترامپ این است که علاقهمند است با ایران به مذاکره بنشیند، مذاکرهای برابر و به نظرم به دور از حضور سران اروپایی. این موضوع از سوی مسئولان باید جدی گرفته شود. البته این پیشنهاد به منزله این نیست که ما باید با آمریکا در مورد مسائل هستهای و موشکی خود مجددا به بحث بنشینیم. خیر. ما نباید این کار را کنیم. مسائل هستهای ایران، مذاکرات چندجانبه و مهمی را از سر گذرانده و به قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل تبدیل شده است. پس پرونده آن از نظر جمهوری اسلامی بسته شده و دیگر قابل مذاکره مجدد نیست. اما ما میتوانیم روی نیازهای ترامپ برای گفتوگو با ایران حساب باز کرده و در محاسبات و سیاست خارجی کشور این گزینه را لحاظ کنیم.
وی میافزاید: ترامپ از جایگاه ایران در منطقه باخبر است. بهتر از اروپا و دیگر سران آمریکا میداند که منطقه بدون حضور ایران و نقش ایران هدایت نمیشود. میداند که ایران نه تنها پیشینه قدرتمند که دولت و ملت قدرتمندی نیز در حال حاضر دارد. میداند که ایران به لحاظ استراتژیک و حتی اقتصادی نیز وضعیتش از دیگر کشورهای منطقه بهتر است. حتی این ایران است که امنیت را به عراق و سوریه و افغانستان و دیگر کشورهای منطقه برده است. به همین دلیل ترامپ خود را نیازمند موفقیت در حل مسائل منطقه و مسائل هستهای ایران میبیند.
گفتوگو با آمریکا برای حل مسائل موجود، به معنی عقبنشینی ایران یا امتیاز دادن به کشور آمریکا یا ترامپ نیست، بلکه به مثابه پیشگیری از بنبستی است که ممکن است در روابط خارجی کشور ایجاد شود. لذا ما میتوانیم پیشاپیش برای شکستن بنبستهای بینالمللی برنامه داشته باشیم.
این قبیل نسخهپیچیها برای مذاکره جدید با آمریکای ترامپ در حالی است که دولت ترامپ و اوباما، همان توافق قبلی را به طور پیاپی زیر پا گذاشتند و به جایی رسید که آقای روحانی گفت: آمریکاییها، میگویند توافق و تعهدی را که کردهایم، فعلا اجرا نکنیم و دوباره مذاکره کنیم. به کشورهای شرق آسیا میگویند بیایید مذاکره کنیم؛ کشورها مگر دیوانه شدهاند با شما مذاکره کنند، شما تعهدی را که کردهاید زیرپا میگذارید.
با این وصف به نظر میرسد امثال مرعشی، به جای اعتراض به آمریکا، به مثابه جادهصافکن و مالهکشهای شیطان بزرگ و خباثتهای آن عمل میکنند و مأموریتشان، وسوسه برای ارتکاب رفتارهای دور از عقل است.
مرعشی و امثال او در حزب کارگزاران، با همین مغالطهها، امثال هاشمی را ترغیب کردند که نسبت به مذاکره با آمریکا ابراز ذوقزدگی کند و بگوید «تابو شکست» یا «وزیرخارجه آمریکا قول داده کارهای انجام نشده را جبران کند»!
در ماجرای مذاکرات منتهی به برجام نیز غربگرایان مدعی بودند چون آمریکا نیازمند ایران است، بنابراین میتوانیم با او مذاکره برد-برد داشته باشیم اما دیدیم که خسارت محض از آب درآمد.
آقای روحانی! با این همه نقض 80 درصد برجام اجرا شده!؟
رئیسجمهور چهارشنبه در جلسه هیئت دولت مدعی شد که ۸۰ درصد اهداف برجام محقق شد، این درحالی است که بررسیها چیز دیگری میگویند.
روزنامه فرهیختگان، ضمن انتشار این تحلیل خاطرنشان کرد: ۸۰ درصد اهداف برجام محقق شد! این را حسن روحانی میگوید و لابد معتقد است هر آنچه از وعدههای محقق نشده برجام مانده، به آن 20 درصد باقی مانده برمیگردد. رئیسجمهور در جلسه هیئت دولت با اشاره به دستاوردهای برجام و رفع تحریمها گفت که اگرچه ممکن است از صددرصد خواستههای خود در عمل به 80 درصد دست یافته باشیم، اما باید توجه داشت در مذاکره و تعامل با کشورهای بزرگ غربی و آن هم کشور خاصی مثل آمریکا که همواره با ملت ایران تخاصم داشته است، معلوم است که مشکلاتی ایجاد میکنند.
صحبتهای روحانی در حالی است که شواهد و قرائن چیز دیگری میگویند. دولتمردان هم البته از این قاعده مستثنی نیستند. بررسیها نشان میدهد که بسیاری از آنها در دو سال و چند ماهی که از انعقاد توافق هستهای میگذرد بارها از ناچیز بودن دستاوردهای مورد اشاره سخن گفتهاند.
رئیس بانک مرکزی سه ماه پس از اجرای برجام در گفتوگو با تلویزیون بلومبرگ گفت: «برجام تاکنون تقریبا هیچ دستاورد اقتصادی برای ایران نداشته است. با آنکه قرار است سپردههای ایران در بانکهای خارج از کشور قابل دسترس باشند، ما امکان دسترسی به 100 میلیارد دلار داراییهای مسدودشده را نداریم و ممنوعیت همکاریهای بینبانکی موسوم به «مبادلات چرخهدار- U-TURN» به ایران اجازه استفاده از خدمات دلاری در مبادلات خارجی را نمیدهد و بانکهای اروپایی نیز کماکان نگران نقض قوانین آمریکا و مواجه شدن با جریمههای سنگین هستند.»
تیر 95، سفیر کره جنوبی در تهران اظهار داشت: «هماکنون برخی کشورها میخواهند روابط تجاری بهتری با ایران داشته باشند و این در حالی است که بدون جوهر نمیتوان این صفحات را از نو نوشت. این جوهر همان فاینانس است که بدون پول و سرمایه امکان آغاز هیچ تجارتی را فراهم نمیکند. این تاسفآور است که سفارت کره جنوبی با وجود سپری شدن 6 ماه از اجرایی شدن توافق برجام هنوز پول سفارت خود را از طریق قاچاق به ایران میآورد.»
آقای روحانی فروردین 97 تصریح کرد: «من از سیستم ارز در چهار سال گذشته ناراضی بودم. ما باید به سیستم سوم برسیم. چهار سال گذشته میرفتیم با گرفتاری فراوان اسکناس تهیه میکردیم در هواپیما میگذاشتیم، بیمه میکردیم در فرودگاه با ماشین مسلح ارز را در بانک مرکزی میآوردیم. صبح چند گونی دلار را به صرافیها میدادیم.»
همچنین محمدجواد ظریف مهر 96 در اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا گفت: «بانکهای بینالمللی قبلا به دلیل نقض تحریمهای ایران با رقمهای سنگینی جریمه شدهاند و اکنون به همین دلیل، از بازگشت به ایران هراس دارند. نتیجه این هراس این شده که هشت ماه بعد از اجرای توافق هستهای، هیچ بانک بزرگ اروپایی، مبادله با ایران را آغاز نکرده است [...] آمریکا به جای اعتمادبخشی به شرکتها مبنی بر اینکه تجارت با ایران مشکلی ندارد، آنها را از این کار منصرف میکند.» ظریف همچنین در نشست وزیران خارجه 1+5 و ایران اظهار داشت: «یک سال بعد از آنکه حمید بعیدینژاد، سفیر ایران در انگلیس، در کنفرانس تجاری ایران در لندن گفت حساب بانکی سفارت ایران در لندن هنوز بسته است، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه در نشست وزیران خارجه 1+5 و ایران گفت: «ایالات متحده آنطور که در توافق هستهای مقرر شده، تحریمها را رفع نکرده و ما هنوز نمیتوانیم در انگلستان یک حساب بانکی باز کنیم.»
وزیر نفت نیز اردیبهشت 96 خاطرنشان کرد: «مشکلات بانکی پس از برجام همچنان باقی است که بخشی از آن روانی و بخشی دیگر مربوط به احتیاط بانکهای خارجی است.»
از سوی دیگر در جریان کنفرانس امنیتی مونیخ که اواسط ماه فوریه برگزار شد، بهرغم درخواست کنسولگری ایران در مونیخ از فرودگاه جهت سوخترسانی به هواپیمای وزیر امور خارجه، فرودگاه مونیخ این درخواست را رد کرد، چراکه همه شرکتهای مسئول در این زمینه، از فروش سوخت به هواپیمای ایرانی خودداری کردند. شرکتهای تامین سوخت از این نگران بودند که با سوخترسانی به هواپیمای وزیر خارجه ایران، تحریمهای واشنگتن علیه تهران را نقض کنند.
موسویان: تکلیف اروپا با خودش معلوم نیست
در حالی که برخی دولتمردان و حامیان سیاسی آنها نسبت به پایبندی اروپا به برجام و مقابله با آمریکا ابراز امیدواری میکنند، سخنگوی اولین تیم مذاکرهکننده روحانی مقاومت اروپا در مقابل آمریکا را رد کرد.
حسین موسویان که عضو و سخنگوی تیم مذاکرهکننده روحانی حدفاصل سالهای 82 تا 84 بود، در گفتوگو با هارد تاک بیبیسی اظهار داشت: لحظه آزمایش بزرگ در روابط ایران و اروپا فرا رسیده است. من از اواسط دهه 80 میلادی دستاندرکار روابط با اروپا بودم. همیشه این سؤال برای ایران مطرح بوده که آیا اروپا مستقل از آمریکاست؟ آیا ایران میتواند با اروپای منهای آمریکا یک رابطه خوب داشته باشد؟ اکنون زمان نتیجهگیری ایران است.
وی با بیان اینکه «ایران فعلا تصمیم گرفته که به برجام متعهد بماند» افزود: اکنون اروپا میگوید که به برجام پایبند خواهد ماند. پایبندی به برجام یعنی عمل به آنچه که در قالب برجام متعهد شدهاند. معنی این حرف این است که اروپا باید بتواند روابط عادی اقتصادی با ایران را حفظ کند اما ما هنوز نمیدانیم که آیا میتوانند یا خیر؟
موسویان درباره اینکه آیا اروپا اراده سیاسی برای پایبندی به برجام را دارد، گفت: معتقدم اروپا اراده سیاسی دارد اما ظرفیت اینکه در مقابل تحریمهای آمریکا بایستد را ندارد.
وی با اشاره به همراهی اروپا با اتهامات نتانیاهو علیه ایران گفت: مشکل ایران با اروپا این است که نمیفهمیم ملاک و معیار شما چیست؟ در طول سالهای بعد از انقلاب، شما ایران را دعوت کردهاید که به مقررات بینالمللی و سازمانهای بینالمللی احترام بگذارد. اکنون در یک مورد آن هم هستهای توافق کردهایم.
وی افزود: در موضوع هستهای هم براساس مقررات بینالملل، تنها آژانس بینالمللی انرژی اتمی مسئول است تا در مورد برنامه هستهای کشورها اعلام نظر کند. مرجع بالاتر بینالمللی هم شورای امنیت سازمان ملل است. بعد از اجرایی شدن برجام، یعنی ژانویه 2016، آژانس بینالمللی انرژی اتمی یازده بار رسما تایید کرده که ایران به تعهدات برجام عمل کرده و برنامه هستهای ایران صلحآمیز است. دبیرکل سازمان ملل هم چند بار رسما تایید کرده است.
حالا که مراجع بینالمللی مسئول پایبندی کامل ایران به برجام را مکرر تایید کردهاند، شما ادعاهای بیاساس نتانیاهو را ملاک قرار میدهید. مگر اسرائیل که صدها بمب اتم دارد، پلیس هستهای جهان است که در مورد برنامه هستهای ایران مدعی است؟
یادآور میشود موسویان به جرم ارائه اطلاعات به بیگانگان محکوم شد. او اکنون در دانشگاه پرینستون فعالیت میکند.
قانون اروپایی «مسدودساز تحریم» قادر به حفظ برجام نیست
آیا تصمیم جدید اروپا درباره اجرای قانون مسدودساز تحریم میتواند برجام را حفظ کند؟
وبسایت الف با طرح این پرسش نوشت: رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا گفته شروع مقابله با تحریمهای ثانویه آمریکا با قانون منع شرکتهای اروپایی از تبعیت تحریمهای دولتهای خارجی، از روز جمعه شروع میشود. اما این قانون برای حفظ منافع اقتصادی ایران از برجام با چالشهای جدی روبروست.
قانون مذکور قرار بود شرکتهای اروپایی را از تبعیت از تحریم آمریکا در «مناقشه کوبا» منع کند اما هیچوقت به مرحله اجرا نرسید. مناقشه کوبا حل شد و اثر اجرایی این قانون ناشناخته ماند. یعنی، در درجه اول هیچ «تضمین اجرایی» برای موفقیت اجرای این تصمیم وجود ندارد و آنچه رخ میدهد، «نمیتواند» تضمین مدنظر جمهوری اسلامی باشد.
تحریمهای ثانویه آمریکا به نحوی است که بانکهای معاملهگر با ایران را از چرخه دلار حذف میکند. بازگشت بانکهای اروپایی به چرخه دلار پس از حذف، مستلزم پرداخت جریمههای به شدت سنگینی خواهد بود که بزرگترین بانکهای اروپایی را هم میترساند. اگر بناست، اتحادیه اروپا با قانونی شرکتها و بانکهای اروپایی تابع تحریم آمریکا را جریمه کند، شرکتهای اروپایی را در دوراهی انتخاب بین حذف شدن از سیستم مالی آمریکا و جریمه اتحادیه اروپا قرار خواهد داد. اما باید پرسید چرا باید شرکتهای اروپایی قید منافع چندین برابری خود با آمریکا را به خاطر ایران بزنند و به دولتهای خود برای عملی نشدن قانون مذکور فشار نیاورند؟
ازطرف دیگر این سوال ایجاد میشود که اتحادیه اروپا با چه مکانیسمی تشخیص خواهد داد که کدام شرکت به خاطر فرار از تحریم آمریکا با ایران معامله نمیکند و کدام شرکت دلیل دیگری دارد؟ نکته بعدی آنکه بر اساس تحریمهای نوع جدید آمریکا یعنی آنچه براساس کاتسا مشمول تحریم خواهد شد، طرف معاملهگر با شرکتهای ممنوعه ایرانی، نه تنها از چرخه دلار حذف خواهند شد که خودشان هم در لیست تحریم آمریکا قرار خواهند گرفت. یعنی، شرکت اروپایی بعد معامله با ایران وارد لیست تحریمی خزانهداری آمریکا میشود و شرکتهای دیگر دنیا از معامله با آن منع خواهند شد. اتحادیه اروپا چطور تحریم شدن شرکتهای خود و حذف آنها از بازار بینالمللی را تحمل خواهد کرد؟
دولت آمریکا مایل است ظرفیت تحریمی خود ازجمله کاتسا را علیه برنامه تسلیحاتی ومنطقهای ایران هم اعمال کند که در آن زمینهها، اروپا بلکه بیشتر از آمریکا مدعی است. یعنی، اروپا به عنوان یک طرف ادعا، خود شدیدا مشتاق اعمال فشار بر برنامه موشکی و منطقهای ایران است.
از تصویب 20 دقیقهای برجام تا پاستیل شیبا!
یک روزنامه اصلاحطلب نوشت، مطهری خوب و اوکی است اما بعضی وقتها لیست اولویتها را سرو ته میگیرد.
روزنامه هفت صبح نوشت: علی مطهری؛ وزیر ارشاد را کشانده بود مجلس تا درباره عدم اجرای قانون منع استفاده از کلمات بیگانه از او سوال بپرسد. احتمالا تا به حال یک بار هم گذرتان به این قانون نیفتاده و شاید اصلا ندانید که چنین قانونی وجود دارد. حالا به هر حال. ماجرا چیست؟ ماجرا این است که نماینده محترم ما اعتراض دارد که چرا رواج کلمات بیگانه در اماکن عمومی و سر در فروشگاهها و اسامی شرکتها بیشتر از گذشته شده و نظارت بر آنها نیز کمتر شده است.
مطهری برای این کار طبق معمول از سیستم تصویری مجلس هم استفاده کرده و چند عکس هم نشان داده از جمله عکسی از پاستیل شیبا که روی آن، نام تجاری و لوگوی شرکت با کلمه انگلیسی نوشته شده است.
ما، البته قاعدتا باید حساسیت نمایندهمان در مورد زبان فارسی را ستایش کنیم ولی به قول آن آقا در انتخابات سال 1384؛ آیا «واقعا مسئله امروز ما اینه؟» یعنی وسط برجام و تلگرام و دلار و صد مسئله دیگر، نایب رئیس مجلس باید همهچیز را زمین بگذارد و وقت صحن علنی را بگذارد روی اینکه چرا اسامی انگلیسی زیاد شده است؟
باید بگوییم علی مطهری در شجاعت و حرف زدن و آزادی، خیلی هم اوکی و خوب و نایس ولی واقعا بعضی وقتها اشتباه میزند و لیست اولویتها را سرو ته میگیرد. همین!
آنچه روزنامه هفت صبح از قلم انداخته، این واقعیت است که علی مطهری در شمار راه بیندازان و جا بیندازان فتحالفتوح برجام بود و ادعا میکرد 20 دقیقه هم برای تصویب برجام در مجلس زیاد است. بنابراین حالا که تق برجام درآمده و معلوم شده بستن با شیطان بزرگ خودفریبی است، طبیعی است که امثال مطهری درگیر نام پاستیل شیبا و این قبیل باشند. البته اغلب این طیف سررشتهای از مسائل مهم کشوری ندارند و مانند وکیلالدولهها عمل میکنند
خراسان
تهدید صریح وزارتخانه هایی که املاکشان را اعلام نمی کنند
بر اساس ابلاغیه یک مقام مسئول به تعدادی از سازمان ها و ادارات دولتی در برخی استان ها، با اشاره به الزامات تعیین شده در ضوابط اجرایی بودجه سال 97 مبنی بر ضرورت ثبت کلیه اموال غیرمنقول دولتی در سامانه سادا، تاکید شده است حتی فضاهای تصرفی دستگاه های مذکور که فاقد سند مالکیت هستند نیز باید در این سامانه ثبت شوند چراکه اجرانکردن این دستور، به منزله مازاد بر نیاز بودن این املاک و اراضی تلقی شده و وزارت اقتصاد مجاز به شناسایی و فروش این اموال خواهد بود.
هشدار به کارمندان درباره واگذاری پلاژ و زائرسرای دولتی
با توجه به ابهامات و اشکالاتی که در نحوه استفاده از امکانات دولتی چون پلاژ و زائرسرا توسط کارمندان و مدیران رخ می دهد، یک مقام مسئول با صدور دستورالعملی متذکر شده احتساب مبالغ به صورت یارانه ای و با تخفیف قابل توجه، صرفا برای کارکنان آن دستگاه و خانواده آن ها بوده و در صورت حضورنداشتن فرد مذکور، تنها اعضای درجه یک شامل پدر، مادر، همسر و فرزند می توانند از آن امکانات با بهره مندی از یارانه، استفاده کنند و در صورت حضور نزدیکان یا افراد دیگر، این هزینه به صورت آزاد محاسبه و اخذ می شود.
ایران
برداشت های متفاوت از سخنان پوتین
سرگئی لاوروف روز جمعه درباره تلاشهای طرفهای توافق هستهای ایران به منظور «نجات برجام» پس از خروج امریکا از این توافق بینالمللی گفت: روسیه، درباره نجات یافتن برجام پس از خروج امریکا، «محتاطانه امیدوار است.» به گزارش فارس به نقل از اینترفکس، لاوروف همچنین ابراز امیدواری کرد که خروج امریکا از این توافق، به معنای طراحی و برنامهریزی برای حمله به ایران نباشد.
وزیر خارجه روسیه همچنین درباره حضور نیروهای این کشور در سوریه گفت که تا زمانی که دولت مشروع سوریه نیاز داشته باشد، این نیروها در سوریه باقی خواهند ماند. پیش از این «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه، روز پنجشنبه در دیدار با همتای سوری خود «بشار اسد» در سوچی اعلام کرد، در رابطه با موفقیتهای ارتش سوریه در مبارزه با تروریسم و آغاز فرآیند سیاسی، نیروهای مسلح خارجی باید کشور سوریه را ترک کنند. به گزارش تابناک، دیروز «الکساندر لاورنتیف»، نماینده ویژه رئیسجمهوری روسیه در امور سوریه درباره اظهارات پوتین گفت: «این اظهارات درخصوص همه گروههای نظامی خارجی در سوریه، از جمله امریکاییها، تُرکها، حزبالله لبنان و ایرانیهاست.»
المیادین اما به نقل از منابعی در ریاست جمهوری سوریه نوشت که اظهارات اخیر پوتین شامل نیروهای ایرانی و روسی در سوریه نمیشود. نیروهای ایرانی و روسی به درخواست دولت سوریه در این کشور حضور دارند و بنابراین درخواست ترک سوریه نیز به دست دمشق است.
پرونده یکی از معلمان بازداشتی به دادگاه رفت
وکیل مدافع محمد حبیبی، یکی از معلمان بازداشتی با اشاره به تجمع معلمان در 20 اردیبهشت گفت: ابتدا ۱۶ نفر از معلمان از جمله موکلم در زمان تجمع بازداشت شدند؛ ولی پس از حدود چند روز سایرین با قرار کفالت ۵۰ میلیون تومانی آزاد شدند و در حالی که اتهامات همه معلمان اخلال در نظم عمومی و یکسان بود ولی نمیدانم که چرا موکلم آزاد نشده است. به گزارش ایسنا، حسین تاج افزود: موکلم را در بازداشتگاه یکی از نهادها تحت بازجویی قرار دادند که از موضوع بازجویی هم اطلاعی ندارم. پس از آن وی را به ندامتگاه تهران بزرگ منتقل کردند. وی با بیان اینکه هفته گذشته اجازه اعلام وکالت به من داده شد، گفت: سهشنبه هفته گذشته برای موکلم قرار وثیقه به مبلغ صد میلیون تومانی صادر شد و خانواده وی اعلام کردند که میتوانند آن را تأمین کنند ولی فردای آن روز که مراجعه کردیم، به ما گفتند که پرونده به دادگاه ارسال شده است. وکیل محمد حبیبی افزود: امروز به دادگاه انقلاب مراجعه میکنم تا ببینم که پرونده موکلم به کدام شعبه ارجاع شده است تا بتوانم موضوع تبدیل وثیقه را پیگری کنم.
تکذیب شهادت مستشاران نظامی ایرانی در سوریه
یک مقام مطلع ایرانی در سوریه تأکید کرد: ادعای برخی رسانههای غربی- عربی درباره شهادت شماری از مستشاران ایرانی در فرودگاه حماه در مرکز سوریه کاملاً دروغ و بی اساس است. شبکه خبری اسکای نیوز ادعا کرده بود که در انفجارهای رخ داده در فرودگاه نظامی حماه در مرکز سوریه، ۵۷ تن از نیروهای ایران به شهادت رسیدند. این مقام آگاه ایرانی مستقر در سوریه در گفتوگو با ایرنا گفت: ادعای رسانههای غربی- عربی در مورد شهادت شماری از مستشاران ایرانی در حماه صرفاً تبلیغاتی بوده و در راستای تقویت روحیه صهیونیستهاست. دو هفته پیش نیز برخی رسانههای مخالف سوریه به نقل از نهاد موسوم به دیدهبان حقوق بشر سوریه مستقر در انگلیس ادعا کرده بودند که در اثر حمله (تجاوز) اسرائیل (رژیم صهیونیستی) به سوریه 11 نیروی ایرانی شهید شدهاند؛ در همان زمان نیز این خبر رد شد.
آرمان
صدای عجیب در ایلام
شنیده شد که صدایی مهیب صبح دیروز در شهر سرابله از توابع استان ایلام شنیده شد. صدایی مهیب که قبل از این در شهر سرابله مرکز شهرستان چرداول در استان ایلام سابقه داشته است، شنیده شد که موجب شد بخشهایی از شهر دچار لرزش شود. شدت لرزه به حدی بود که مردم سراسیمه از منازل خارج شدند. مردم شهر عقیده دارند این صداها ناشی از گسلها و زلزله است، پیش از این تحقیقات زیادی راجع این صداها در شهر شده ولی هنوز نتیجه مشخصی برای عامل صداها به دست نیامده است.
شکایت از دزدان منزل علی معلم
شنیده شد که آذر معماریان همسر زندهیاد علی معلم از تشکیل پرونده شکایت از دزدان منزل خود خبر داد. آذر معماریان همسر زندهیاد علی معلم گفت: پنجشنبه شب ۲۷اردیبهشتماه هنگام غیبت از منزل، خانه ما مورد سرقت قرار گرفت و همه وسایل قیمتی و ارزشمند دزدیده شد. وی ادامه داد: با حضور ماموران نیروی انتظامی در محل، قرار شد روز شنبه ۲۹ اردیبهشتماه به دادگاه بروم تا پروسه شکایت برای رسیدگی به این پرونده را آغاز کنم. معماریان در پایان گفت: در بررسی اولیه صحنه جرم، پلیس گفته است که این دسته از سرقتها کار تیمی توسط دزدان است.
واکنش جنابخان به اتفاقات کازرون
شنیده شد که محمد بحرانی صداپیشه عروسک محبوب جنابخان درباره شهر کازرون و خاطراتی که در آنجا دارد در اینستاگرام نوشت: «شیخ ضیا بحرانی، باب ضیا، پدر مادرم. تصویر ابدی و ازلی من از یک پدربزرگ مهربان، زیبا، با ذوق، خوشاخلاق، خوشزبان، قصهگو و... پدربزرگ، باب ضیا که روحش در آرامش باشد انشاءا...، سالیان سال بزرگ بازار کازرون بود. جناب آقای رئیسجمهور، هیات دولت، مجلس... صدای کازرون را میشنوید؟ آقای نماینده مجلس، شما قرار است صدای بیصدایان این خاک و دیار باشید پس تا دیر نشده لطفا لطفا گوش و قلب خود را باز کنید. و کاش خشم و التهاب خیلی زود دست از سر این شهر بردارد و جای آن را گفتوگوی مسالمتآمیز و سرشار از تفاهم بگیرد که از خشم جز خشم زاییده نمیشود.
ناچار به استفاده از تلگرام هستم
شنیده شد که رسول خضری نماینده پیرانشهر و عضو کمیسیون اجتماعی مجلس گفت: تلگرام در بحث اطلاعرسانی نقش بیبدیلی داشته و به همین دلیل همه دولتمردان اطلاعرسانی خود را از طریق تلگرام انجام میدادند. اما نمیتوان گفت تلگرام تاکنون خوب بوده و از الان به بعد بد است!
این نماینده گفت: مردم نوعی دلبستگی و وابستگی به تلگرام پیدا کردهاند و 500هزار شغل ما وابسته به فضای مجازی و عمدتا پلتفرمهای خارجی از جمله تلگرام است. ما باید پیامرسانها را مدیریت کنیم و بیشتر بهدنبال همین مدیریت باشیم تا حذفشان. اگر این اتفاق بیفتد موفقتر خواهیم بود. من از تلگرام استفاده میکنم و به ناچار برای اینکه با مخاطبانم ارتباط برقرار کنم، پیامرسان سروش را نصب کردهام اما اعضای کانالم در سروش به 100 نفر هم نرسیده است.
تکذیب ادعای شهادت نیروهای ایرانی در سوریه
شنیده شد که یک مقام مطلع ایرانی در سوریه تاکید کرد: ادعای برخی رسانههای غربی-عربی درباره شهادت شماری از مستشاران ایرانی در فرودگاه حماه در مرکز سوریه کاملا دروغ و بیاساس است. ایرنا نوشت؛ این مقام آگاه ایرانی مستقر در سوریه جمعهشب اظهار داشت: ادعای رسانههای غربی-عربی در مورد شهادت شماری از مستشاران ایرانی در حماه صرفا تبلیغاتی بوده و در راستای تقویت روحیه صهیونیستهاست.
شبکه خبری اسکای نیوز در خبری فوری اعلام کرد که در انفجارهای رخداده در فرودگاه نظامی حماه در مرکز سوریه، 57 تن از نیروهای سپاه پاسداران ایران کشته شدهاند(به شهادت رسیدند). عصر جمعه انفجار شدیدی در اطراف فرودگاه حماه در مرکز کشور سوریه روی داد. برخی منابع آگاه اعلام کردند که احتمالا انفجارها در انبارهای مهمات و ناشی از بالارفتن دمای هوا و خطای انسانی رخ داده است.
اقدام غیرمنتظره تلویزیون!
شنیده شد که در تعطیلات آخر هفته گذشته، تلویزیون در اقدامی دور از انتظار، تیزرهای فیلم سینمایی «عصبانی نیستم!» را روی آنتن برد. این در حالی است که دو هفته از اکران فیلم گذشته و تا به حال تیزرهای فیلم پخش نشده بود. ماجرا وقتی عجیبتر میشود که بدانیم در زمستان سال گذشته هم که قرار بود «عصبانی نیستم!» اکران شود، با واکنش مثبت صداوسیما مواجه نشده و اخبار 20:30 از آن بهشدت انتقاد کرده بود.
پیش از این نیز تلویزیون روی خوشی به فیلمهای توقیفی نشان نمیداد و تیزرهای «مادر قلباتمی» و «پریناز» را پخش نکرده بود. بنابراین اقدام به پخش تیزرهای فیلم درمیشیان که پنج سال توقیف بوده، کاملا عجیب است. علاوه بر تیزر، این روزها شاهد پخش آگهی این فیلم بهصورت زیرنویس در ساعات پربیننده و در زمان پخش سریالهای شبانه نیز هستیم.
پیشنهاد عجیب جدایی ری از تهران
شنیده شد که بهتازگی یکی از اعضای شورای شهر تهران به بهانه تغییر اسم شورای شهر تهران به شورای شهر تهران، ری و تجریش از جدایی ری از تهران سخن گفته است. این نخستینبار نیست که حسن خلیلآبادی درباره جدایی ری از پایتخت سخن گفته است، او صبح دیروز به یکی از خبرگزاریها گفته است: براساس قانون نام شورای شهر تهران باید به شورای شهر تهران، ری و تجریش اصلاح شود در غیر این صورت شهرری را از تهران جدا کنند.
وی ادامه داده است: یا قانون را باید اصلاح کنند و یا اینکه شهرری را از تهران جدا کنند، ری همیشه مستقل بوده است، سابقه ۸هزارساله دارد و در زمانی که تهران روستا بوده، ری شهر بوده است و باید جایگاه این شهر حفظ شود. شاید بهنظر ساده باشد، یک عضو شورای شهر که متولد و ساکن شهرری است بهدنبال تحقق قانون اسم شورای شهر تهران، ری و تجریش است.
۸ ماهیگیر ایرانی همچنان چشمانتظار آزادی
شنیده شد که هشت صیاد فراساحل ایران بیش از سه سال است تشنگی، گرسنگی و شکنجههای فراوان دزدان دریایی را تحمل کرده و همچنان چشمانتظار خانوادههای خود هستند؛ این هشت صیاد امیدوارند با دیپلماسی انقلابی به سرنوشت هشت ماهیگیر کشتهشده همراه خود دچار نشوند. استان سیستانوبلوچستان با تامین بیش از 60درصد ماهیان صنعتی کشور و 40درصد از کل صید ایران، قطب صیدوصیادی ایران است. چابهار و کنارک که مراکز صید سیستانوبلوچستان هستند بنا به آمار کمیسیون تن ماهیان اقیانوس هند رتبه دوم صید در اقیانوس هند پس از کشور اندونزی را دارند.
همچنین این دو بندر با بیش از 900 فروند شناور صید فراساحل رتبه دوم تعداد ناوگان صیادی اقیانوس هند پس از کشور سریلانکا را نیز از آن خود کردند. صیادان عمدتا فراساحل چابهار وکنارک ترجیح میدهند برای صید بیشتر که غالبا تن ماهیان هستند، بیش از دوهزار کیلومتر از سواحل سیستانوبلوچستان دور شده و در شناگاههای مشترک کمیسیون تن ماهیان اقیانوس هند نزدیک به آبهای سرزمینی سودان و سومالی به صید بپردازند.