کد خبر 847066
تاریخ انتشار: ۲۶ فروردین ۱۳۹۷ - ۲۳:۴۸
مهدی محمدی نمایه

واقعیت این است که ایران حدود یک ماه مانده به موعد تصمیم‌گیری ترامپ درباره برجام بیش از هر وقت دیگر نیاز به استدلالی قاطع داشت که نشان بدهد غرب یک طرف صالح برای مذاکره منطقه‌ای یا موشکی نیست.

به گزارش مشرق، «مهدی محمدی» در یادداشت روزنامه «وطن امروز» نوشت:

  یکم- هر بحثی درباره سوریه را باید از اینجا آغاز کرد که در این کشور نه یک جنگ بلکه چندین جنگ در جریان است؛ جنگ اول، میان سوریه، ایران، روسیه و حزب‌الله است با تروریست‌ها. دومین جنگ، جنگ درونی گروه‌های تروریستی با یکدیگر است. جنگ سوم، نزاع راهبردی‌ای است که میان روسیه و آمریکا در جریان است. چهارمین جنگ، میان ترکیه و دولت سوریه در جریان است. پنجمین جنگ، منازعه دشواری است که میان کردها و ترکیه وجود دارد. جنگ ششم هم میان اسرائیل از یک سو و ایران و حزب‌الله درگرفته است.

واپسین جنگ هم میان دولت سوریه و ائتلافی از کشورهای غربی و عربی در جریان است. وقتی از راهبرد بازیگران مختلف در نبرد سوریه سخن گفته می‌شود باید به دقت پرسید درباره استراتژی کدام بازیگر در کدام جنگ سخن می‌گویید. در اینجاست که پیچیدگی‌های فراوانی وجود دارد و اساسا همین موضوع صحنه سوریه را چنین آشوبناک کرده است.  به عنوان مثال، در نبردی که میان ترکیه و کردها وجود دارد، آمریکا سمت کردها ایستاده است اما همزمان در جنگ میان ترکیه و دولت اسد، جانب ترکیه را می‌گیرد.

یا در جنگ میان حزب‌الله و تروریست‌ها، روسیه یک متحد قدرتمند برای مقاومت است لکن وقتی پای نزاع مقاومت با اسرائیل به میان می‌آید، موضع روس‌ها پیچیدگی فراوان پیدا می‌کند. اگر منازعه سوریه در وضعیتی قرار گیرد که یک طرف ـ‌ مثلا دولت سوریه یا مقاومت ـ بتواند ادعا کند جنگ را برده است، از حیث راهبردی دستاورد درخشانی محسوب خواهد شد، چرا که این پیروزی در بیش از حداقل ۷ جنگ رخ داده است.


دوم- آمریکا در سوریه فاقد سیاست (Policy) است. اگر فقط یک حقیقت مهم درباره نحوه حضور آمریکا در صحنه سوریه وجود داشته باشد، همین است. سال‌هاست دولت آمریکا تلاش می‌کند یک سیاست منسجم درباره سوریه تدوین کند اما این کار روز به روز بیشتر غیرممکن به نظر می‌رسد. مساله در دوران ترامپ غامض‌تر هم شده است. حمله اخیر به سوریه این وضعیت بی‌سیاستی را تشدید کرده است. از چند ساعت پس از این حمله، این پرسش با بسامد بسیار بالا در محافل راهبردی غرب در حال طرح است: هدف این حمله واقعا چه بود؟ و وقتی ترامپ می‌گوید «ماموریت انجام شد» دقیقا مقصودش چیست؟ در حالی که سعودی و ترکیه امید بسته بودند آمریکا یک ضربه کاری به دولت سوریه وارد خواهد کرد، اکنون شوکه هستند که حتی ارزش تبلیغاتی حمله اخیر هم خیلی بالا نبوده است.

آمریکا در این تهاجم، نه گامی به سوی براندازی دولت اسد برداشت، نه توانست موازنه قوا را به نفع معارضه تغییر دهد؛ نه به یک تاسیسات یا توانمندی کلیدی سوریه یا مقاومت ضربه زد، نه پیام قاطعی که فی‌المثل نشان‌دهنده هزینه بالای تکرار عملیات‌هایی نظیر عملیات غوطه باشد ارسال کرد و نه حتی در به راه انداختن یک آتش‌بازی خیره‌کننده موفق بود.

آزاردهنده‌تر از اینکه حمله شکست خورده، این است که آمریکا اساسا هدفی نداشته و هنوز هم نمی‌داند در سوریه دنبال چیست. به تعبیر دقیق‌تر، آمریکا جرأت انتخاب یک سیاست قاطع در سوریه را ندارد. آشکار شدن این موضوع خود دستاورد مهمی برای مقاومت است. جهان به انتظار ایستاده بود ببیند آیا آمریکا موفق شده یک سیاست روشن درباره سوریه تدوین کند و گامی قاطع برای اجرای آن بردارد؟ اکنون روشن است که آمریکا فاقد هرگونه گزینه نظامی موثر در سوریه است و تهدید به حمله نظامی به عنوان آخرین گزینه غرب، عملا کارایی و اعتبار خود را به طور کامل از دست داده است.


سوم- جالب است این حمله دقیقا در زمانی انجام شد که آمریکا و کشورهای اروپایی ظاهرا قصد دارند یکی- دو هفته دیگر بقای برجام را به آغاز مذاکراتی درباره منطقه و برنامه موشکی با ایران مشروط کنند. اگر تا پیش از این هم کورسوی امیدی وجود داشت، حمله اخیر همه تردیدها را از بین برد و نشان داد آمریکا و کشورهای اروپایی (بویژه فرانسه که مرتب تلاش می‌کرد خود را به عنوان بازیگر عاقل صحنه معرفی کند) هیچ اعتقادی به یک فرآیند مذاکراتی موثر ندارند و در حالی که پشت میکروفن از ضرورت آغاز مذاکرات درباره برنامه موشکی و منطقه‌ای ایران سخن می‌گویند، پس پرده در حال تدارک حمله موشکی به متحدان منطقه‌ای ایران هستند. بی‌معنا شدن گزینه‌های مذاکراتی و آشکار شدن اراده واقعی غرب از درخواست‌ها برای مذاکرات موشکی و منطقه‌ای یکی از دلالت‌های راهبردی حمله اخیر است که بسیار کم به آن پرداخته شده است.


واقعیت این است که ایران حدود یک ماه مانده به موعد تصمیم‌گیری ترامپ درباره برجام بیش از هر وقت دیگر نیاز به استدلالی قاطع داشت که نشان بدهد غرب یک طرف صالح برای مذاکره منطقه‌ای یا موشکی نیست و اکنون به لطف حماقت ترامپ، جاه‌طلبی مکرون و نادانی ترزا می ‌آن استدلال را در اختیار دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 12
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 5
  • IR ۰۰:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۷
    24 5
    البته با وجود عنصری مانند روهانی همه چیز برای غرب جای امیدواری دارد
  • IR ۰۰:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۷
    18 5
    حتی مطرح کردن مذاکره موشکی، قُبحِ عقلی دارد. در ضرورت داشتن قدرت دفاعی بالا هیچ شکی نیست و هر کس که این موضوع ساده را نمی فهمد بگذار تا نفهمد! نمی توان کشور را خلع سلاح کرد تا یک مشت عقبمانده «بشکن» بزنند که!
  • IR ۰۰:۳۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۷
    12 20
    باز این نظر داد
    • IR ۱۷:۵۲ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۷
      3 1
      باز تو نظر دادی ؟ خاموشی هم گاه عقل را رشد میدهد
  • تقی IR ۰۱:۲۲ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۷
    12 2
    ماموریت دولت آمریکا و همپیمانانش خودنمایی و ایجاد رعب و وحشت و آسیب زدن به مراکز سوریه بود ولی پوشک تو اسرائیل گرون شد.
  • IR ۰۲:۳۲ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۷
    5 4
    واقعیت این است که ایران حدود یک ماه مانده به موعد تصمیم‌گیری ترامپ درباره برجام بیش از هر وقت دیگر نیاز به استدلالی قاطع داشت که نشان بدهد غرب یک طرف صالح برای مذاکره منطقه‌ای یا موشکی نیست!! یعنی آقای محمدی اگر طرف صالحی پیدا شود حاضر به مذاکره موشکی است؟
    • IR ۱۷:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۷
      2 0
      خوب بقیه اش رو هم میخوندی بد نبود
  • IR ۰۳:۳۱ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۷
    11 1
    وقتی ایران می ترسه موشک تست کنه و بهمن ماه امسال تست های سالانه موشکی برگزار نشد برجام موشکی
  • مهدی IR ۰۷:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۷
    8 2
    کاملا باهات موافقم مهدی جان . فقط یک نکته ریزتز از مو . متاسفانه به دلیل سیاست های غلط اقتصادی بیم و امید در 5 سال گذشته افکار عمومی مردم ما هم در وضعیت شکننده قرار داره . علتش اینه که شرایط بد اقتصادی و کم ارزش شدن پول ملی روی شرایط فرهنگی و سیاسی ما هم تاثیر خیلی زیادی گذاشته و بدتر اینکه مسئولان فعلی این شرایط رو حاصل بدخواهان دولت بیم و امید میدونند! در حالی که ابدا" چنین چیزی نیست و این تو ماههای آینده خیلی خطرناکتر میشه . از طرف دیگه آمریکا تو سوریه دنبال جنگ روانیه تا ایران و حزب الله رو اخراج کنه
  • IR ۰۸:۰۶ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۷
    12 4
    ماموریت دوشیدن عرب ها بود
  • IR ۰۸:۲۴ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۷
    13 3
    احسنت
  • IR ۱۰:۱۲ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۷
    4 5
    مشرق جان این پیام بنده ی بیسواد رو لطفا جدی بگیرید و درصورت امکان منتشر نمایید. بنده یک گزینه ی چهارم که قابل توجه هم میباشد اضافه نمایم. تیپ شخصیتی ترامپ کاملا منطبق بر یک تاجر است که بلوف و همچنین برعکس آن ضعیف نمایی در این شخصیت به صورت بسیار عمیق تثبیت شده است. به نظر میرسد این رفتار دیوانه وار و به فرمایش حضرت امام خامنه ای "دیوانه بازی های نمایشی" ترامپ نیز ریشه در مداخلات صهیونیست ها و لابی های آمریکا دارد . گزینه ی چهارم را نیز باید به طور جدی مورد نظر داشت .احتمال ضعیف نمایی و تغییر در محاسبات ایران . احتمال این نکته که تصور گردد این حمله با هماهنگی پوتین انجام شده است.احتمال ایجاد این تصور که فقط رژیم صهیونیستی است که با ایران دشمنی دارد و پایگاه ایران را هدف قرار میدهد.ولی امریکا و فرانسه و انگلیس در تفاهمی با ایران و روسیه هستند و به سمت مناطق این دو کشور حمله ای نمی کنند.بنابراین عربستان باید به صهیونیست ها نزدیک شود که کاملا دشمن ایران است. و.......تحلیل های زیادی را میتوان از احتمال ضعیف نمایی امریکا بررسی نمود.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس