اردوغان بنر ترکیه

طبق برآورد کارشناسان و نهادهای مالی ترکیه در سال  ۲۰۱۷ چیزی معادل ۶۱.۷ میلیارد لیره‌  کسری بودجه داشت که دو برابر(حدود ۳۰میلیارد لیره) بیشتر از کسری بودجه این کشور در سال ۲۰۱۶ بود.

سرویس جهان مشرق - از اولین روزهای سال ۲۰۱۸  لیر ترکیه کاهش قیمت را در مقابل ارزهای خارجی احساس کرد. کاهش ارزشی که اقدامات بانک مرکزی این کشور نتوانسته با آن مقابله کند. این روزها مردم ترکیه شاهد کاهش ارزش پول ملی‌شان هستند. آن‌ها به انتظار نشسته‌اند تا ببینند آیا نرخ مبادله‌ای لیر در مقابل دلار آمریکا رکورد ۴ لیر را خواهد شکست. اتفاقی که می‌تواند آغاز بحران مالی فاجعه‌بار برای اقتصاد ترکیه باشد. حزب عدالت و توسعه ترکیه در سال ۲۰۰۲ با برنامه‌هایی که برای اصلاحات اقتصادی و ایجاد تغییرات در مناطق کردنشین ارائه کرده بود و با وعده اصلاحات توانست اکثریت آراء را از صندوق‌های اخذ رأی به نفع خود به دست آورد.

این کشور در حال حاضر بیش از هرزمانی دیگر از سال ۲۰۰۲ که حزب عدالت و توسعه قدرت را در ترکیه در دست گرفت  به بحران ارزی کامل  نزدیک شده است. این در حالی است که مجلس ترکیه بودجه سال ۲۰۱۸ این کشور را که شامل افزایش هزینه‌های دفاعی و همچنین  پیش‌بینی کسری بودجه ۶۶ میلیارد لیره‌ای  این کشور  که در حدود ۱۷ میلیارد دلار می‌شود را تائید کرده است.

به نقل از خبرگزاری رویترز بودجه ۲۰۱۸ که در مجلس ترکیه به تصویب رسیده است، تغییراتی در قوانین مالیات ازجمله افزایش مالیات شرکت‌ها و مجموعه‌های خودروسازی برای کمک به پرداخت هزینه‌های رو به افزایش تدابیر امنیتی در نظر گرفته‌شده است.

قبلاً در سال ۲۰۱۶ موسسه اعتبارسنجی مودیز و استاندارد اند پورز رتبه اعتباری ترکیه را به بی‌ارزش کاهش داده بودند. همچنین موسسه اعتبارسنجی فیچ وضعیت سرمایه‌گذاری این کشور را بسیار شکننده و ضعیف پیش‌بینی کرده بود.

درگیری‌های سیاسی ، حملات متعدد تروریستی و تحولات ترکیه در این اواخر همواره در صدر خبرگزاری‌های جهان قرار داشته است،  اما آنچه باعث نگرانی سرمایه‌گذاران شده وضعیت اقتصادی این کشور است. مهم‌ترین مشکل اقتصادی این کشور افزایش روزافزون کسری حساب‌جاری آن است. اوضاع سیاسی این کشور نیز تعریف چندانی ندارد؛ شرایطی که باعث شده سیاست‌های اقتصادی به‌شدت تحت تأثیر خواست‌ها و اولویت‌های سیاست‌مداران این کشور قرار داشته باشد.

 اروپا مهم‌ترین واردکننده کالاهای ساخت ترکیه و درعین‌حال مهم‌ترین بازار مالی برای ترکیه است. ترکیه به سرمایه‌گذاری‌های مستقیم خارجی نیاز فراوان دارد ولی در حال حاضر با کمبود فاحش سرمایه‌گذاری روبرو شده و میزان پس‌انداز در این کشور بسیار کاهش‌یافته است. اروپایی‌ها هم رغبتی برای سرمایه‌گذاری در این کشور از خود نشان نمی‌دهند.

 پس از کودتای نظامی در این کشور دولت اردوغان و حزب عدالت و توسعه به‌شدت قدرتمند شده است و دموکراسی ترکیه‌ زیر سایه‌های  قدرت شخص اردوغان قرار دارد. افرادی که به خاطر کودتای صورت گرفته دستگیر شدند تنها محدود به نظامیان این کشور نبودند بلکه تعداد زیادی از سیاستمداران، روزنامه‌نگاران، دانشگاهیان و کارکنان دولتی نیز در جمع دستگیرشده‌ها قرار داشتند.

 اردوغان با تغییر قانون اساسی و اعطایی اختیارات بیشتر به شخص رئیس‌جمهور، خود را به قدرت بلامنازع کشور تبدیل کرده است. تمرکز قدرت چیزی نیست که صاحبان کسب‌وکارهای اقتصادی تمایل به آن داشته باشند و این برای کسی که می‌خواهد قدرت اول کشور باشد چندان خوشایند نیست. همگی این اقدامات به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم بر افکار عمومی و آزادی‌های سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی  و حتی سیاست‌های کشورهای اروپایی در رابطه با ترکیه تأثیر قابل‌توجهی گذاشته است.

شاید دولت ترکیه این عقیده را داشته باشد که هیچ بحرانی اقتصاد این کشور را تهدید نمی‌کند اما کاهش شدید ارزش پول ملی برای مردم نمایشگر اوضاع بد اقتصادی است. طبق برآورد کارشناسان و نهادهای مالی، ترکیه در سال ۲۰۱۷ چیزی معادل ۶۱.۷ میلیارد لیره‌ کسری بودجه داشت که دو برابر (حدود ۳۰میلیارد لیره) بیشتر از کسری بودجه این کشور در سال ۲۰۱۶ بود. کسری بودجه این کشور برای سال جاری  ۲۰۱۸ چیزی در حدود  ۶۵.۹ میلیارد لیره پیش‌بینی‌شده است. در دو سال گذشته کسری بودجه ترکیه به دلیل افزایش هزینه‌های دولت برای تقویت بودجه نظامی این کشور افزایش داشته است. البته دولت ترکیه می‌گوید بودجه نظامی بیشتر برای مدرنیزه کردن ارتش و تأمین هزینه‌های عملیات امنیتی داخلی و خارجی این کشور است. لذا اقتصاد ترکیه که پس از کودتای ژوئیه ۲۰۱۶ افت کرده بود همچنان در سرازیری سقوط حرکت می‌کند.

یکی دیگر از ارکان اقتصادی ترکیه که با بحران مواجه شده صنعت گردشگری این کشور است که تحت تأثیر سیاست‌های غلط ترکیه و اردوغان همچنان روزبه‌روز از میزان درآمدهای این صنعت کاسته می‌شود. ترکیه سالانه ۱۳ درصد از تولید ناخالص ملی خود را توسط توریسم کسب می‌کند. درحالی‌که  میزان درآمد ناشی از صنعت گردشگری در سال ۲۰۱۶ نسبت به سال قبل از آن  ۴۰  درصد کاهش‌یافته است. اقتصاد ترکیه براثر رویدادهای سیاسی، اقدامات و تصمیمات نادرست اردوغان آسیب جدی دیده است. نرخ رشد اقتصادی این کشور در سه‌ماهه سوم سال ۲۰۱۶ نسبت به مدت‌زمان مشابه سال پیش ۱،۸ درصد کاهش‌یافته است. یک چنین رویدادی از سال ۲۰۰۹ تاکنون بی‌سابقه بوده است.

دولت ترکیه در کنار مشکلات اقتصادی با مشکلات امنیتی و حملات تروریستی و خرابکارانه در داخل خاک خود روبرو است و انتظار می‌رود دامنه این‌گونه اقدامات در داخل خاک این کشور بیشتر و گسترده‌تر شود که همگی تحت تأثیر سیاست‌های نادرست اردوغان است. اعلام جنگ و حمله به مقر کردهای  پ ک ک (pkk) همچنین پ ی د (PYD) در کانتون عفرین خود باعث بروز مشکلات امنیتی تازه‌ای برای دولت ترکیه شده است. هراس از حمله گروه‌های مسلح کرد مخالف دولت به یک چالش بزرگ امنیتی برای دولت اردوغان تبدیل گشته است که جدا از چالش‌های امنیتی برای خود دولت ، چالشی اساسی برای سرمایه‌گذاران خارجی و داخلی به شمار می‌آید. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 31
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 28
  • تورگ IR ۰۷:۲۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۰
    49 45
    خخحححححخخخخحححححح
  • IR ۰۸:۰۲ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۰
    43 71
    خط مشی فکری مشرق اصلا مشخص نیست!یکی به نعل یکی به میخ.بعضی از مقاله ها با واقعیت همخوانی نداره!فقط صادرات پوشاک،لوازم ارایشی بهداشتی و قطعات خودرو ترکیه برابر صادرات کل نفت ایران است.
  • رضا IR ۰۸:۲۰ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۰
    64 6
    غربي ها با درگير كردن مسلمانان خاورميانه دوهدف را دارند اول استهلاك توان نظامي انها دوم صدمه به اقتصاد انها درحال حاضر كشورهاي سوريه ،عراق،هربستان،يمن،تركيه،امارات،قطر وايران بطور مستقيم وغيرمستقيم درحال جنگند كجاست ارتش محكم سوريه وعراق ويمن تقريبا نابود شده تركيه وايران وعربستان نيز درحال هزينه ذخايرخود ودرگيري غير مستقيم اند برنده بازي اسراييل،امريكا وروسيه اند
    • GB ۱۰:۴۹ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۰
      37 19
      احسنت عاقلانه ترین کامنت در این مقاله مال شماست بدور از تعصبات احمقانه قومیتی مثل برخی از کامنت گذارهای اینجا
    • IR ۱۱:۲۹ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۰
      22 7
      احسنت ولی کو عقل دانا
    • FR ۱۲:۴۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
      26 5
      احسنت ولی برخی سیاستمداران نادان یا نوکر صفت منطقه مثل عردوغان و آل سعود نه تنها این چیزا رو نمی فهمن و دشمن شناسی بلد نیستن بلکه آب به آسیاب استعمار و استکبار می ریزن
  • FR ۰۸:۳۹ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۰
    ترکیه با سرعت نور به سمت فروپاشی و تجزیه می رود.
    • IR ۰۹:۴۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۰
      50 24
      ان شالله عاقبت همه متجاوزین و ضعیف کشان نابودی باشد
    • ایرانی IR ۱۰:۰۶ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۰
      54 32
      بخدا ما کلی فامیل ترکیه داریم اوضاع اقتصادی ترکیه بمراتب بهتر از ایران است.
  • IR ۰۹:۵۸ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۰
    35 56
    ترکیه چطور در بحران اقتضادی هست که بانک جهانی از ترکیه پول قرضرگرفته خواب دیدین خیر باشه
  • ۱۰:۰۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۰
    56 19
    نگران اقتصاد ترکیه نباشید نوروز نزدیک است و هموطنان وطن پرست ما ترکیه رو از مشکل اقتصادی نجات خواهند داد.
    • IR ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۰
      16 4
      خخخخه
  • IR ۱۰:۱۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۰
    37 36
    مرگ بر ترکیه و نوکرانش و اربابانش پانترک احمق
  • IR ۱۰:۲۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۰
    55 38
    بدرک برن بمیرن پانترکهای احمق
    • GB ۱۰:۴۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۰
      36 47
      بانکردهای کثیف بمیرن از حسادت
    • IR ۱۱:۰۴ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۰
      38 17
      انگل لیسی نادان بیسواد! تو بسوز!
  • ایرانی IR ۱۰:۳۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۰
    51 28
    کسی که حقوق ۲۵ میلیون از شهروندانشو نادیده میگیره هرچی سرش بیاد کم مرگ بر مغولزادگان حرامی
    • IR ۱۲:۰۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۰
      26 25
      در ترکیه کلا شش میلیون کرد وجود دارد کل کردهای جهان هم20 میلیون نفره
  • IR ۱۰:۳۸ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۰
    36 29
    فکر خودمون باشیم که بهتره نمیخاد شما ناراحت اونها باشید وضعشون از ما خیلی بهتره
  • رضا IR ۱۱:۰۶ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۰
    44 11
    سلام مشرق عزیز متاسفانه تعداد ایرانی هایی که به ترکیه میروند روز به روز زیادتر میشود و آمارهای غیر رسمی در عید امسال توریستهای ایرانی از آنتالیا را حدود 40000 نفر برآورد میکند و این یعنی خروج ارز و سرمایه از ایران و ورود همین مقدار سرمایه به ترکیه است در حالی که این سرمایه ها میتواند باعث کاهش بیکاری و تولید شغل در خود ایران گردد البته متاسفانه مسافرتهای ارمنستان و آذربایجان و سایر کشورها در ابعاد کمتر هم مطرح است
  • IR ۱۱:۲۴ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۰
    40 26
    مرگ بر مغولزادگان حرامی
  • IR ۱۱:۴۴ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۰
    22 22
    مشرق الان همهایرانی ها به جای کیش قشم بخاطر مخارج بالا میرن ترکیه حالا هعی بیا پول خروج از کشور بگیر اخه بلد نیستید کار کنید مردم خودتون داخل کشور پول خرج کنن فقط بلدید زور بگید
  • IR ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۰
    15 7
    برای این دولت محترم از ترکیه کود انسانی وارد کرده؟که اقتصادشو نجات بده؟
    • رضا NL ۱۳:۱۲ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۰
      6 8
      بزرگوار واردات کود انسانی از طرف یک شرکت دانش بنیان و برای تصفیه فاضلاب بوده است
  • منصور IR ۱۴:۰۸ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۰
    18 40
    مشرق جون به خدا حالت خوب نیست والله وضع اقتصادی ترکیه خیلی خوبه نگاهی به صادراتش داشته باشی متوجه میشی سال2017 نزدیک 35 میلیون گردشگر داشتع
    • IR ۱۴:۱۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۰
      19 17
      ببخشید به مقدسات مغولی شما چپ نگاه کرده شد
  • IR ۱۴:۱۸ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۰
    14 25
    هر ماه 15 میلیارد دلار صادراتشه اونم از نوع صنعتی نه نفت سیاه گردشگری هم که به کنار
  • IR ۱۴:۵۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۰
    15 19
    چرا چرت میگید ترکیه امسال 7 درصد رشد اقتصادی داشته.
  • AE ۱۵:۰۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۰
    27 13
    یه بوزگورد وحشی وهابی مدام داره نظر میده...مشرق آی پیشو مسدود کُن
  • IR ۲۳:۴۰ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۰
    6 21
    تركيه بدون نفت و گاز رشد اقتصادي چهار درصدي رو داره و يكي از اقتصادهاي قدرتمند دنياست و يك از بيست كشور صنعتي دنيا...
  • IR ۰۱:۲۸ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۱
    16 3
    بوزگورد مقولزاده رو خوب اومدی درود بر مشرق با این مقاله عمیق

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس