ماهواره

بازار پرتاب ماهواره در جهان سودآوری حدودا ۵.۵ میلیارد دلار دارد و کشورهای بسیار محدودی در حال بهره بردن از این بخش هستند اما خبری از برنامه ریزی مسئولان اجرایی برای زنده کردن زیرساختهای ایران نیست.

به گزارش سرویس دفاع و امنیت مشرق، شاید سوالی که برای بسیاری از مردم و حتی کارشناسان کشورمان پیش آمده باشد این است که آیا اصولا برنامه فضایی به غیر از خودکفایی در امور تصویربرداری و مکان یابی که بیشتر کاربردهای نظامی و اطلاعاتی دارد، سود آوری دیگری هم برای ایران دارد و چگونه می توان از زیرساخت ها و خودکفایی ایران در این حوزه، درآمدزایی کرد؟ برنامه هفته گذشته ثریا که با حضور «مرتضی براری» رئیس سازمان فضایی ایران برگزار شد، بار دیگر از زبان این مقام مسئول، اهمیت توجه اقتصادی به مسئله فضا را خاطرنشان کرد، هرچند که در این برنامه نیز این موضوع تاسف بار یادآوری شد که چرا سه سال است که در روز فناوری فضایی (۱۴ بهمن ماه) خبر خوشی از پرتاب ماهواره ها و یا کاوشگرها نمی شنویم در حالیکه قبلا مردم عادت داشتند در این روز خبر خوش فضایی بشنوند.

به طور کلی می توان ده ها نمونه و مصداق درباره سودهای یک برنامه فضایی برای یک کشور، نه فقط در بخش های نظامی و امنیتی بلکه در سایر بخش ها نام برد اما یکی از این بخش ها که شاید تا به امروز آنچنان به آن پرداخته نشده مسئله پرتاب ماهواره به فضا است. کارنامه این بخش نشان می دهد فقط تعداد معدودی از کشورهای جهان (که ایران نیز در این باشگاه محدود عضویت دارد) این توانایی را در اختیار داشته و در بخش تجاری این بازار وارد شده اند و نه فقط ماهواره های تجاری، بلکه حتی ماهواره های نظامی و جاسوسی دیگر کشورها را به وسیله ماهواره برهای خود به فضا می فرستند و از این راه کسب درآمد می کنند. در ادامه نگاهی به برخی از کشورهای پرکار و البته پردرآمد در این بخش خواهیم داشت.

**آمریکا : پرتاب کنندگان سنگین با قیمت های سنگین تر!

آمریکا به عنوان یک کشور پیشرو در بخش فضایی اولین کشوری بود که برنامه پرتاب های فضایی تجاری را از دهه ۱۹۸۰ میلادی آغاز کرد. امروزه آمریکایی ها در قالب پرتابگرهای شرکت های خصوصی مثل اسپیس ایکس اقدام به پرتاب تعداد مختلفی از ماهواره ها در وزن ها و به مدارهای مختلف می کنند. شرکت آمریکایی United Launch Alliance که حاصل شراکت دو کمپانی مشهور لاکهید مارتین و بوئینگ است، به ازای هر کیلو وزن ماهواره برای پرتاب رقمی در حدود ۱۴ تا ۲۰ هزار دلار دریافت می کند. شرکت اسپیس ایکس به دنبال کاهش این رقم تا حدود ۲۵۰۰ دلار با استفاده از راکت های با قابلیت چندین بار استفاده مثل سری فالکن ۹ است.

البته این تنها هزینه پرتاب نیست بلکه شرکت United Launch Alliance به طور کلی برای پرتاب یک ماهواره چیزی در حدود ۲۲۵ میلیون دلار دریافت می کند و این شرکت اعلام کرده که در نهایت هزینه پرتاب ها را به ۱۰۰ میلیون دلار کاهش خواهد داد.

راکت فالکن 9
راکت فالکن ۹

شرکت اسپیس ایکس برای هر ماهواره به صورت کلی رقم ۶۰ الی ۹۰ میلیون دلار دریافت می کند. البته تمامی رقم ها در این گزارش بر اساس اعلام های کلی است و در برخی از موارد بنا به انجام ماموریتی خاص، راکت ماهواره بر خاص یا محموله یا نقطه قرارگیری خاص بهای مورد نظر ممکن است شدیدا افزایش پیدا کند.

**روسها؛ درگیر مشکلات اقتصادی و نبود سایت پرتاب بومی

اتحاد جماهیر شوروی سابق، روزی آغاز کننده مسابقه فضایی در قرن بیستم و مبداء بسیاری از اولین ها در بحث فضایی در جهان به شمار می آمد. بعد از فروپاشی این سیستم، روسیه به عنوان بزرگترین وارث اتحاد جماهیر شوروی سابق با مشکلات فراوانی رو به رو شد چراکه پرتابگر اصلی شوروی در بایکونور قزاقستان بود و تقریبا تمامی پرتاب های مورد نظر از این پایگاه که در آن دوران یک بخش از شوروی سابق محصوب می شد، به انجام می رسید ولی با فروپاشی آن ابرقدرت، بایکونور تبدیل به یک تاسیسات خارجی شد.

اگرچه روسها پایگاه بایکونور را تا سال ۲۰۵۰ میلادی با هزینه سالی ۱۱۵ میلیون دلار از قزاقها اجاره کردند اما نبود زیرساخت پرتاب در داخل روسیه، باعث شد که روسها سایت پرتاب جدیدی را در شرق این کشور با هزینه ای بالغ بر ۷.۵ میلیارد دلار تکمیل کنند. این سایت در سال جاری میلادی به صورت کامل عملیاتی شده و بخشی از وابستگی روسها به بایکونور در قزاقستان را کاهش می دهد. روسها دارای دو راکت اصلی برای پرتاب های فضایی هستند که یکی پروتون ام و دیگری سایوز است. روسها پرتابگرهای سبک و متوسط را به شکل رقبای چینی یا اروپایی و آمریکایی خود توسعه ندادند و در این بخش به زودی در بازار رقابت دچار مشکل خواهند شد. هر راکت پروتون در حدود ۶۵ میلیون دلار برای پرتاب هزینه دارد و این خود سوای بحث هزینه های مربوط به ماهواره است.

راکت پروتون روس‌ها

روسها در پرتاب انسان خصوصا برای ایستگاه فضایی بین المللی با راکت های سایوز فعال هستند. بهای هر راکت سایوز در حدود ۵۰ تا ۶۰ میلیون دلار برآورد میشود ولی روسها معمولا برای فرستادن یک تیم ۳ نفره به ایستگاه بین المللی تا برگشت آنها در حدود ۴۹۰ میلیون دلار از مشتری خارجی، عمدتا ناسای آمریکا دریافت می کنند. اخیرا ناسا اعلام کرده که در حال حاضر برای ارسال هر انسان به فضا چیزی در حدود ۸۱ میلیون دلار به روسها پرداخت می شود و این رقم در مدت ۱۰ سال گذشته ۳۷۲ درصد افزایش داشته است. حداقل تا سال ۲۰۲۱ خبری از سفینه های سرنشین دار جدید آمریکایی نیست و همچنان نیاز به روسها ادامه دارد.

روسها البته در بخش پرتاب ماهواره های کوچک تر با رقبای بسیار سرسختی مثل فالکن ۹ آمریکایی با قابلیت برگشت به زمین و استفاده مجدد رو به رو هستند که حقیقتا بازار را در این بخش برای همیشه تغییر داده است و می تواند بازار پرتاب های فضایی روسها را در شاید آینده نه خیلی دور از کار بیاندازد.

**اروپایی ها و تلاش برای یک برنامه قاره ای

اتحادیه اروپا سالهاست که یک برنامه اروپایی را برای توسعه توانایی فضایی خود آغاز کرده و از جمله بازیگران مهم در این بخش به حساب می آیند. دو راکت اصلی اتحادیه اروپا برای ماموریت های ماهواره ای وگا برای ماموریت های سبک و آریان برای ماموریت های سنگین است. هزینه پرتاب اولی در حدود ۲۲ میلیون یورو و برای پرتاب با آریان ۵ در حدود ۱۰۰ میلیون دلار است.  

راکت آریان 5
راکت آریان ۵

سود در این ماموریت ها بستگی به عوامل زیادی دارد اما همانطور که گفته شد قیمت راکت ها و پروسه پرتاب بسته به نوع محموله تفاوت های آشکاری دارد . اتحادیه اروپا بعد از آمریکا بیشترین سود را از بازار پرتاب ماهواره ها به فضا را بدست می آورد.

**هند و چین؛ دو رقیب در ارزان فروشی

چین و هند به عنوان دیگر بازیگران رقیب در این بخش هستند و باید گفت با وجود پیشرفته تر بودن چین در فناوری فضایی، اما هندی ها توانسته اند به صورت کلی با ارائه خدمات پرتاب فضایی ارزان، خصوصا برای پرتاب ماهواره های بسیار کوچک، رقیبی جدی نه فقط برای چین و بلکه برای کل دنیا باشند. هندی ها تا به امروز برای ۲۸ کشور جهان پرتاب فضایی انجام داده اند.

راکت لانگ مارچ 3 بی چین
راکت لانگ مارچ ۳ بی چین

جالب است بدانید در هند به طور معمول برای پرتاب هر ماهواره بین ۳ تا ۵ میلیون دلار (حدود ۱۴ تا ۲۲ میلیارد تومان) دریافت می شود که مشخصا تفاوتی فاحش با دیگر رقبا در این بخش دارد. چینی ها در حال حاضر به دنبال رساندن قیمت به حدود ۵ هزار دلار در برابر هر یک کیلو وزن محموله هستند که این مسئله خود به تنهایی نشان دهنده دلیل جذابیت طرح فالکن ۹ آمریکایی و افزایش روزافزون مشتریان آن بخش، در پرتاب های تجاری و حتی نظامی است. البته ۵ هزار دلار برای هر کیلو وزن محموله، قیمتی بسیار رقابتی از سمت چین محسوب می شود. این کشور با راکت های سری لانگ مارچ در سایزهای مختلف هر ساله ده ها پرتاب موفق را انجام می دهند.

پرتاب گر هندی GSLV

هند و چین هر دو در حال حاضر به دنبال راکت های با قابلیت استفاده مجدد هستند و بخش خصوصی و دولتی در هر دو کشور شدیدا در این بخش ها سرمایه گذاری کرده است. آلمان، کانادا و هلند از جمله مشتریان هند برای پرتاب ماهواره به فضا هستند. البته باید کشورهای دیگری همچون برزیل را نیز به این بازار اضافه کرد که اگرچه هنوز بازیگر بزرگی محسوب نمی شود اما نمی توان از عطش این کشور برای حضور در بخش های پردرآمد و های تک جهان، به سادگی گذر کرد.

سود پرتاب ماهواره در سال ۲۰۱۲ میلادی برای کل پرتابگرها در جهان در حدود ۵.۸ میلیارد دلار بوده و این رقم در ۲۰۱۶ با اندکی کاهش به ۵.۵ میلیارد رسیده است

**چرا این همه علاقه به بازار فضایی؟

به این اعداد و ارقام برای محدوده زمانی بین ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۶ دقت کنید. صرفا سود پرتاب ماهواره در سال ۲۰۱۲ میلادی برای کل پرتابگرها در جهان در حدود ۵.۸ میلیارد دلار بوده و این رقم در ۲۰۱۶ با اندکی کاهش به ۵.۵ میلیارد رسیده که دلیل عمده آن بروز برخی از مشکلات برای پرتابگرهای روسی بوده است. البته این سود سوای بحث خدمات مروبط به سرویس های ماهواره ای مثل اینترنت، خدمات مخابراتی و ارتباطی، تصاویر ماهواره ای و مکان یابی و... بوده و صرفا در بحث پرتاب خلاصه شده است.

این سود ۵.۵ میلیارد دلاری امروزه صرفا در بین آمریکا، اتحادیه اروپا، روسیه، چین و هند به طور عمده تقسیم می شود. در کنار بحث سودآوری مالی، بحث های مربوط به ایجاد اشتغال، ایجاد نوعی پرستیژ عملی و صنعتی برای کشور پرتاب کننده، پیشرفت های علمی، ایجاد زیرساخت های لازم در کشورهای پرتاب کننده، افزایش سطح روابط بین المللی با توجه به این که عمده سفارش دهندگان در این بازار دولتها هستند و توان چانه زنی کشور پرتاب کننده در سطح جهانی افزایش شدیدی خواهد داشت.

به همین خاطر، اگر بدون توجه به زیرساخت های داخل ایران، بخواهیم ماهواره های خود را از طریق کشورهای دیگر پرتاب کنیم، باید رقمی چندین میلیون دلاری را فقط برای بخش پرتاب آن اختصاص دهیم که در کنار سایر خدماتی که آن کشور به برنامه فضایی ایران خواهد داد، رقمی هنگفت و بعضا بالغ بر صدها میلیارد تومان خواهد شد.

این در حالی است که توجه به امکانات داخلی، علاوه بر خودکفایی کشور، تربیت نیروی انسانی و بالابردن روحیه اعتماد به نفس متخصصان، موجب صرفه جویی قابل توجه نیز خواهد شد؛ هرچند که اتفاقات تلخ و کمدی همچون گم شدن ماهواره ایرانی پس از پرتاب توسط یکی از غولهای این حوزه در سالهای قبل، هنوز هم در ذهن دوستداران و علاقمندان این حوزه باقی مانده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 37
  • در انتظار بررسی: 3
  • غیر قابل انتشار: 16
  • IR ۲۲:۵۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۵
    32 45
    مثلا سهمتون از باقی بازرهای میلیاردی چیه؟سهم خودروسازیتون از بازار تریلیاردی جهانی خودرو چیه؟
    • IR ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
      20 42
      با نظر شما موافقم و در ضمن اول کشور باید در صنایع سبک حرفی برای گفتن داشته باشد تا نوبت به صنایع سنگین برسد. کدوم صنعت ما قابلیت رقابت با فضای بین الملل را دارد که عزای نبود سهم از هوا فضا را داریم؟
    • IR ۱۰:۳۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
      41 18
      به ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶ لیاقت شما همان پراید است. صنایع نظامی دست بسیجی ها و انقلابی ها بود و صنایع مصرفی و خودروسازی دست تکنوکراتها. حالا مدعی هم می شوید چون مدیران تکنوکرات شما عاجز از کار جهادی هستند بسیجی های حوزه فضایی و نظامی هم باید کار خود را تعطیل کنند. اقلا برای رذالتتان حدی قایل شوید.
    • دکتر نصیر IR ۱۴:۲۴ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
      12 2
      این حرف های احساسی رو تمام کنید دوستان کشوری که سالی 40 میلیارد دلار نفت می فروشه و 40 میلیارد دلار معادل این نفت صادراتی رو از خریداران نفت ایران واردات می کنه تا ریال اون صادرات نفتی رو که همان دلار نفت هست در بخش ریالی بودجه جاری و هزینه ای تامین کنه نمی تونه این بازی باخت و باخت و این چرخه اشتباه رو ادامه بده اگر قرار بود این روش باعث گلستان شدن ایران بشه زمان احمدی نژاد با قیمت نفت 120 دلاری بدون تحریم های سنگین هسته ای میشد...که نتیجه سیل واردات کالاهای چینی در زمان احمدی نژاد شد که نیمی از تولید رو با خودش برد...با تغییر اقلیمی هم که در ایران داره رخ میده و بحرانی تر شدن قطعی محیط زیست در ایران بحث کشاورزی و توریسم و خیلی از صنایع سبک کاملا انحرافی هست با انرژی ارزان مواد اولیه معادن و موقعیت عالی که ایران داره و بین سه قاره اروپا آسیا و افریقا قرار داره محکوم به صنعتی شدن و هاپ صنعتی شدن در صنایع سنگین هست و بس..چیزی که خود امریکایها قبل انقلاب برای ایران پیشنهاد داده بودن هم در هوا-فضا هم هسته ای هم صنایع میکرو الکترونیک در شیراز مثل ژاپن!..
    • نادر IR ۱۴:۲۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
      19 8
      نفت در برابر ماهواره بر ...این هم آرمان برجامیان هست مثل نفت در برابر همه چیز...فقط مشخص نیست نفت که تمام بشه یا 20 سال دیگه نفت بشه 5 دلار آقایون عقل کل می خواهند چه کنند و چه باجی بدن!! ای کاش یک نفر می گفت کل 30 میلیارد دلار سرمایه گزاری چیزی جز حواله های بانکی کشورهای صادر کننده به ایران برای واردات و با خاک یکسان کردن تولید کننده های داخلی نبوده و نیست کاری که از بعد جنگ و دهه هفتاد ادامه داره و الان بیشتر هم شده بخصوص بعد برجام
  • IR ۲۲:۵۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۵
    35 5
    مدیران ومسئولان ما فعلا عزای جاسوسا ی لورفته روگرفتن .تابعد
  • محمد IR ۲۳:۱۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۵
    38 2
    عوضش کود انسانی از ترکیه وارد میکنیم دیگه چی از این بهتر!!
    • IR ۱۴:۱۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
      7 1
      جواب دندان شکن
    • دکتر نصیر IR ۱۴:۲۸ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
      11 2
      این همان پول صادرات گاز ایران به ترکیه هست ای کاش برجام همان نفت در برابر کالا و غذا هست اما به دو برابر قبل از برجام!!!!
  • IR ۲۳:۵۴ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۵
    34 38
    به تعطیلی کشاندن محورهای قدرت ایران در علم و تکنولوژی ازجمله ماهواره و هسته ای و... ناشی از تدبیر دولت تدبیر امید هست!! نتها چرخ اقتصاد نچرخید چرخ هسته‌ای و ماهواره را هم از کار انداختن بی انصاف ها
    • IR ۱۴:۳۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
      5 1
      چرخ اصلی نفت در برابر کالا هست بقیه بهانس...
  • در جستجوی حقیقت کذایی IR ۰۰:۱۸ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
    27 9
    وقتی یک مشت سلبریتی ... دم و دستگاه تبلیغات روحانی باشند و 23 میلیون نفر برای ازادی دختر و پسر و کنسرت ها و پارتی های شبانه به روحانی رای بدن نتیجه میشه عقب رفت ایران در تمامی زمینه های علمی - نظامی - فرهنگی - اقتصادی ولی بازهم هنوز عده ای جاهل پیدا میشن که سنگ روحانی و مسئولین بالا شهر نشین و مرفه رو به سینه میزنن . ننگ بر دولت بنفش
  • US ۰۰:۲۴ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
    15 30
    حالا ما تو چی سهم داریم که تو این داشته باشیم. بگو موشک قاره پیما میخوام.
  • به كام اسلام FR ۰۰:۲۸ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
    27 6
    ببخشيد ! بايد ازتشكر كنيد كه براي خوشنودي شيطان بزرگ امريكاي جنايتكار سيستم فن اوري فضايي را تعطيل كرد و متخصصان ايراني را بيكار كرد ! انها هم جذب صنعت توريستي فضايي دبى ، چين و امريكا شدند ! اگر اين خيانت نيست ، پس اسمش چيست ؟!!! ننگ ابدي ايرانيان به ليبرالهاى ايران فروش ! امام خميني رضوان اللاه عليه ميگفت ما از دست رضا خان و پسرش رها يافتيم ولي از دست پرورش يافتگان خود فروش غربي خير
  • DE ۰۰:۳۹ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
    32 7
    برابر ضمیمه محرمانه برجام آمریکا به ایران اجازه پرتاب موشک نمی دهد.
  • IR ۰۳:۰۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
    18 37
    مشرق جان توهم زدی حالا ایران یکی دوبار یه وزنه 20 کیلویی رو 100کیلومتر بالا برده فکر کردی فکر کردی ایرانم صنعت فضایی داره گفتم که توهم زدی
    • سید GB ۱۰:۱۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
      17 6
      ظاهراً خیلی ذوق زده ای که همین هم تعطیلش کردند و رفت پی کارش!
  • عباس IR ۰۵:۲۰ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
    15 4
    اون موقعی که اونایی که داشتن این صنعت رو به تندی میبردن جلو و بهشون انگ انحراف و خیانت زدین و حذفشون کردین، فکر امروز رو میکردید؟
  • حسین GB ۰۶:۲۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
    7 23
    به نطر شما با این رابطه ای که با غرب داریم، آنها اجازه میدهند که هیچ کشوری مشتری ما شود؟ نفت و گازی که اروپا مستاءصل آنست را تحریم کردند، آنوقت مشتری پرتاب ماهواره به ما میدهند؟ کدام کشور جهان حاضر است تحریم های آمریکا واروپا را بجان بخرد و مشتری ما شود؟ جواب بده مشرق؟
  • SE ۰۶:۴۹ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
    27 5
    از زمان حضور ترسوها در دولت هوا فضا تعطیل شده
  • سید IR ۰۸:۱۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
    26 4
    با این دولته انتظار پیشرفتهای فضائی دارید؟!؟! این ها به جای پیشرفت های فضائی با کدخدا شده اند خواهر رضاعی!
  • ۰۸:۲۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
    18 3
    تا وقتي كه سرنوشت كشور در دست يك عده كدخداپرست غربزده بيگانه با استعداهاي ايراني جماعت باشد نه تنها در عرصه فضائي و ماهواره و ماهواره بر ,بلكه در اكثر عرصه هاي علمي و صنعتي دچار ركود و عقبگرد و افتضاح خواهيم شد.
  • IR ۰۸:۵۹ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
    25 2
    از دولتی که با تشر شیطان یک صنعت راهبردی را تعطیل میکند بیشتر از این توقع نیسن,مرگ بر امریکا و بزک کنندگان شیطان بزرگ
  • IR ۰۹:۰۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
    11 18
    با تشکر یک سوال داشتم : با توجه به وضعیت تحریمها و روابط خارجی واقعا کشوری هست که به ایران سفارش پرتاب بدهد؟ واقعا فکر میکنید ما قادر به پیشنهاد قیمت رقابتی هستیم ؟ یا پرتاب ماهواره خارجی هم مثل صادرات خودرو قرار هست با سوبسید و از جیب ملت انجام بشود ؟!
  • IR ۰۹:۳۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
    16 3
    وظیفه دارد که تمامی زیرساختها را به صورت نرم از بین ببرد. مانند آموزش، نظام پولی و بانکی، صنعت مسکن، و تمامی تولیدات در صنعت، و همچنین کشاورزی(که این مورد را سپاه به عنوان مروج و یاری دهند وارد شده تا آسیب کمتری ببیند). برجام فقط چیزی است که روی کاغذ امضا شده است. به قول آن آقایی که الان نیست:
  • IR ۰۹:۴۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
    21 1
    روز مهندسين بيكار (و ريختن ثروت هاي ملي در جوب بي تدبيري) مبارك
  • IR ۱۰:۲۹ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
    9 23
    اجازه بدید با استدلال های خودتان پاسخ دهم. همان گونه که اولویت ایجاب میکند ( به قول شما ) به جاده بپردازیم تا ناوگان هوایی اینجا هم دولت به اولویت ها عمل کرده. در تمام میدان ها قافیه را باخته ایم اوه هم در جاهایی که به ناپ ایران بود ( فرش , زعفران , ...) حالا میگی صنعت موشکی ؟ یه ماشین نمیتونیم بسازیم میخوای کشورهای دیگه ماهوارشونو بدن شما پرتاب کنید ؟ هنوز به چین حاضر نیستند بدن اونوقت شما !!! متوهم!
    • دکتر یثربی IR ۱۴:۱۸ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
      14 1
      ساخت یه پرتاب گر ده یا بیست یا سی میلیون دلاری با چهل میلیارد دلار خرید هواپیما زمین تا آسمون تفاوت مالی داره بحث اولیت یه بحث انحرافی هست مثل داستان برجام بحث فضایی ایران مالی نیست سیاسیه!!..که اگر ادامه پیدا کنه بیست سی چهل سال دیگه که نفتی نیست و فضا میشه حیاط و ممات هر تمدنی برای بقای اقتصادی علمی و حتی امنیتی همانطور که الان هوا جای زمین رو گرفته مثلا در بخش نیروی هوایی نسل های بعدی خود ایران مسئولان الآن ایران رو نخواهند بخشید و حتی مردمی که با آنها بودن
  • IR ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
    13 5
    عملکرد دولت بی تدبیر از این بهتر نمی شه
  • IR ۱۲:۳۶ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
    5 2
    ضایعات خریدارم کیلویی ۱۳۰۰
  • IR ۱۳:۱۴ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
    8 5
    دولت تدبیر و امید همه را نامید کرده همراه تکنولوژی هسته ای همه را تحویل برادران انگلیسی و امریکایی داده و گفتند ما را به تکنولوژی پیشرفته چه کار اینها موی دماغ درست می کنند مگر نه جناب رئیس جمهور، تاریخ شما را نخواهد بخشید
  • omid240 IR ۱۳:۱۹ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
    8 10
    میادین مشترک رو بهش برسید. ماهواره پیشکش
    • IR ۱۴:۳۰ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
      6 5
      اونا رو بعد برجام جایزه دادن شرکت های اروپایی و فرانسوی
    • IR ۱۵:۰۲ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
      11 3
      که دیوانه وار با قطر مسابقه بگذاریم به نفع مصرف کننده ها. اگر عقلی وجود داشت ایران و قطر با هم توافقی می کردند برای برداشت مشترک و متوازن.
  • دکتر یثربی IR ۱۴:۱۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
    10 2
    ایران در بخش ساخت پرتابگر با توجه به تجربه 30 ساله موشکی که داشت توان فنی مهندسی خیلی بالایی داره و حتی توان رقابت با ژاپن و هند رو داره فقط اراده سیاسی می خواهد نکته اساسی این هست که با تجاری شدن فضا و توریسم فضایی و توان ایجاد ارتباطات فضایی در زمان بحران مثل جنگ و حتی معدن کاری فضایی در آینده پرتاب گر ها به مراتب از الان مهمتر خواهند شد هم از نظر تجاری هم امنیتی .......
  • IR ۱۴:۳۴ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
    8 1
    منهای بحث تجاری از نظر امنیتی هم ایران به پرتاب گر حرفه ای شدیدا نیاز داره که بتونه در زمانی مثل جنگ یا تحریم به هر دلیلی و قطع کامل لینک های ماهوره ای خارجی بشه با چند پرتاب و قرار دادن پنج شش ماهواره ارتباطات فضایی رو دوباره وصل کرد و تصاویر رو از میادین جنگی بحران ها به دست آورد
  • ۲۰:۲۰ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۷
    5 0
    آینده از همه نظر متعلق به فضاست وایران نباید در این عرصه مهم عقب گرد کند

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس