کدخدایی

سخنگوی شورای نگهبان، با تشریح چرایی اعلام نظر مجدد شورای نگهبان درباره مصوبه چند سال قبل، منطق خلاف شرع اعلام کردن نامزدی اقلیت‌ها در شوراهای شهر و روستا را تشریح کرد.

به گزارش مشرق، عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان درباره موضوع تعلیق عضویت «سپنتا نیکنام» عضو زرتشتی شورای اسلامی شهر یزد و حواشی ایجاد شده در این رابطه و علت اعلام نظر شورای نگهبان در مورد مصوبه چند سال قبل، اظهار داشت: شورای نگهبان به استناد اصل ۴ و تبصره ۲ ماده ۲۰۱ قانون آیین‌نامه داخلی مجلس، این اختیار را دارد که هر گاه مصوبه ای را خلاف موازین شرع تشخیص داد، بدون محدودیت زمانی درباره آن اعلام نظر کند.

وی افزود: این مساله با صراحت در اصل چهارم قانون اساسی و تبصره دو ماده ۲۰۱ آیین نامه داخلی مجلس قید شده و تاکید شده است که محدودیت زمانی شورای نگهبان برای اعلام نظر درباره مصوبات مجلس، فقط منحصر به مواردی است که خلاف قانون اساسی باشد، نه خلاف مواضع شرع.

سخنگوی شورای نگهبان خاطرنشان کرد: در سال ۷۹ هم که مجلس وقت می‌خواست شورای نگهبان را به دو مهلت ده روزه برای اعلام نظر محدود کند، شورای نگهبان طی سه نوبت ایراد گرفت و نهایتا مجلس نظر شورای نگهبان را پذیرفت.

کدخدایی ادامه داد: از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون بیش از ۱۳۰ مورد مشابه بوده است که برخی از آنها را فقهای شورای نگهبان خلاف شرع تشخیص داده‌اند و برخی دیگر را خلاف موازین شرع تشخیص ندادند؛ از جمله چند سال پیش در رابطه با قانون مجازات اسلامی بعد از اینکه شورای نگهبان اعلام نظر کرد و این قانون اجرایی شد، اما با گذشت چند سال فقهای محترم شورای نگهبان برخی بندهای آن را خلاف شرع تشخیص دادند که اجرا نشود.

وی تصریح کرد: طبق آیین نامه داخلی شورا چنین مواردی به رئیس جمهور و روزنامه رسمی کشور اعلام می شود تا جلوی اجرای آن مورد خلاف شرع گرفته شود.

نامزدی اقلیت‌ها در شوراهای مناطق مسلمان‌نشین خلاف شرع است/ نیکنام می‌تواند نامزد مجلس شود

سخنگوی شورای نگهبان با انتقاد از برخی اظهارنظرها از سوی برخی مقامات که اعلام می کنند شورای نگهبان در موضوع سپنتا نیکنام عملاً به انتخابات شوراها ورود کرده و خلاف قانون مرتکب شده است، تاکید کرد: شورای نگهبان هیچ ورودی به انتخابات شورا نکرده و با توجه به اصل ۹۹ قانون اساسی، هیچ اصراری هم برای ورود به انتخابات شوراها ندارد.

کدخدایی افزود: آنچه اتفاق افتاده مانند گذشته است که فقهای شورای نگهبان یک تبصره از یک قانون را خلاف شرع تشخیص داده اند که این تبصره نیز مربوط به ماده ۲۶ قانون انتخابات شوراهای شهر و روستاست و این اعلام نظر، مربوط به انتخابات شوراها تلقی شده است.

وی درباره این نکته که با توجه به یک دور سابقه عضویت سپنتا نیکنام در شورای شهر یزد چرا این بار عضویت وی تعلیق شده است، تصریح کرد: چون فرض اولیه این بوده است که اقلیت ها در مناطقی که اکثریت جمعیت آنها همان اقلیت دینی باشند برای شوراها انتخاب می شوند، در گذشته به مسئله ورود نشد، اما در مرحله اجرای قانون عملا مشاهده شده که اقلیت ها در منطقه ای که اکثریت جمعیت آنها مسلمان است نامزد شوراها شده و بعضا انتخاب هم شده اند.

سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: این امر مورد اعتراض واقع شده بود که آیا چنین برداشتی از تبصره یک ماده ۲۶ قانون انتخابات شوراها می شود؟ فقهای محترم شورای نگهبان در این رابطه اعلام کردند که اگر چنین برداشتی بشود، اطلاق تبصره ماده ۲۶ قانون انتخابات شوراها خلاف شرع است و در نظریه اعلامی تاکید هم کرده اند که انتخاب اقلیت ها در شوراهای مناطقی که اکثریت جمعیت آنها مسلمان هستند خلاف شرع است.

کدخدایی تصریح کرد: این اعلام نظر مربوط به انتخابات شوراهای شهر و روستا بوده وگرنه اگر همین شخص محترم (سپنتا نیکنام) مطابق قانون اساسی نامزد اقلیت های زرتشتی برای مجلس شورای اسلامی می شد، کاملا صحیح و بلامانع بود.

شورای نگهبان درباره انتخاب «نیکنام» هیچ ورودی نداشته است

وی در ادامه و درباره این نکته که چرا اقلیت ها امکان حضور در انتخابات مجلس شورای اسلامی را دارند اما حضور آنها در شوراهای شهر و روستا خلاف شرع تشخیص داده شده اظهار داشت: اولا حضور اقلیت ها در انتخابات مجلس شورای اسلامی مطابق اصل ۶۴ قانون اساسی است که امکان انتخاب نماینده اقلیت ها را به خود آن اقلیت ها می دهد، به عنوان مثال هموطنان زرتشتی حق انتخاب نماینده مسلمان را ندارند یا برعکس. ثانیا در رابطه با حضور اقلیت ها در انتخابات شورای شهر و روستا حکم قانونی وجود ندارد و تنها در صورتی که مناطق اقلیت‌نشین شورای جداگانه داشته باشند امکان حضور آنها فراهم است.

سخنگوی شورای نگهبان با تاکید بر اینکه شورای نگهبان در رابطه با آقای سپنتا نیکنام هیچ ورودی نداشته، به سابقه این مساله اشاره کرد و گفت: در تاریخ ۲۶ فروردین ماه امسال و در حالی که انتخابات شوراها هنوز برگزار نشده بود، دبیر محترم شورای نگهبان در نامه ای به رئیس جمهور محترم نظر فقهای شورا را نسبت به خلاف شرع بودن تبصره ماده ۲۶ قانون انتخابات شوراها - در صورت برداشت حضور اقلیت ها در شوراهای مناطق مسلمان‌نشین - اعلام کرده بود و رئیس جمهور محترم نیز دستور اجرای این نامه را داده است.

کدخدایی ادامه داد: پس از برگزاری انتخابات شوراهای اخیر و انتخاب مجدد آقای نیکنام، علیه ایشان در دیوان عدالت اداری طرح دعوی شده بود و دیوان هم به استناد نظر شرعی شورای نگهبان عضویت وی را تعلیق کرده، وگرنه این مساله ربطی به شورای نگهبان ندارد و شورای نگهبان تنها استدلال فقهی و حقوقی خود را مطرح کرده و از آن دفاع کرده است.

وی در پاسخ به این سوال که اگر دیوان عدالت اداری  به این مساله ورود نمی کرد و عضویت نیکنام تعلیق نمی شد، نظر شورای نگهبان نسبت به اجرایی شدن نامه ۲۶ فروردین چه می شد، تصریح کرد: در این مورد هم مانند سایر قوانین مصوب عمل می شد.

سخنگوی شورای نگهبان در توضیح این مساله افزود: قوانین دیگری هم وجود دارد که مجلس وضع می کند و شورای نگهبان آن را تایید می کند و به مرحله اجرا می رود اما هیچ گاه شورای نگهبان دنبال این نمی افتد که ببیند کدام قانون و کدام نظر شورای نگهبان در مرحله اجرا عمل می شود یا خیر؛ شورای نگهبان حداکثر نظرش را اعلام می کند.

شورای نگهبان جای مصلحت‌سنجی نیست/ دیگران مصلحت را تشخیص دهند، ما هم تابع هستیم

کدخدایی در پاسخ به برخی دیدگاه ها و اظهارات که معتقدند با توجه به انتخاب مجدد نیکنام در شورای شهر یزد، تعلیق عضویت وی به مصلحت نیست و باید با مسامحه و اصلاح قانون عمل شود، تصریح کرد: مصلحت‌سنجی را جای دیگری باید انجام دهد؛ آنچه برای شورای نگهبان وظیفه و تکلیف است، این است که تشخیص دهد و اعلام کند که آیا مصوبات مجلس با موازین شرع و قانون اساسی مغایرتی دارد یا خیر.

وی تاکید کرد: در عین حال، شورای نگهبان نیز تابع قانون است؛ اگر هر مرجع دیگری صلاحیت ورود به مساله آقای نیکنام را داشته باشد و طبق قانون مصلحتی را تشخیص دهد، شورای نگهبان نیز تابع است.

منبع: مهر

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 19
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 4
  • IR ۱۴:۵۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    15 5
    بله. اما نامزد اقلیت زرتشتی. نه نامزد شهر یزد.
    • شیما IR ۱۰:۱۵ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۲
      0 0
      خودن فهمیدی چی میگی
  • IR ۱۴:۵۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    9 13
    این درست است که شورای نگهبان جای مصلحت سنجی نیست ولی در حدیث است که مومن باید هوشیار باشد . از مشخصات هوشیاری توجه به زمان و مکان و نتیجه عمل است . این درگیری بی حاصل بود و هزینه زیادی تراشید . در حالی که منفعتی برای اسلام ایجاد نکرد که هیچ وجهه بدی هم در انظار عمومی بر جای گذاشت و موجب سوء استفاده فرصت طلبان شد .
    • IR ۱۵:۵۵ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
      10 8
      اگر حضرت نوح علیه السلام از تمسخر مردم می ترسید هرگز در بیابان کشتی درست نمی کرد.
    • IR ۲۲:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
      22 2
      به15:55 بیابان نبود بالای کوه کشتی میساخت
    • SE ۰۰:۱۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۵
      0 0
      به ۲۲:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳ کشتی بر کوه جودی فرود آمد! اما در بیابانهای امروز عراق ساخته شد.
  • IR ۱۵:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    6 9
    آیا به مصلحت نظام بودکه بسیار است؟!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • عبدالله IR ۱۵:۳۵ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    11 3
    به نظر من باید عمیق به قضیه نگاه کنیم و به فکر آینده باشیم. گذشته ها گذشته به فکر آینده باش
  • جابر IR ۱۵:۳۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    9 5
    منم هم فکر میکنم کدخدایی درس میگه
  • IR ۱۵:۳۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    8 3
    ضمن احترام به نظرات شورای نگهبان قانون اساسی، بنده با این نگرش فقها موافق نیستم. .....
    • IR ۱۶:۴۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
      2 7
      برو بابا. موافق چی هستی حالا
    • سکو نشین نظام IR ۲۱:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
      0 0
      برادر من موافق بودن یا نبودن
  • فرزاد IR ۱۶:۰۰ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    10 0
    مشرق آن نظراتي كه باب ميل خودش مي بأشد منعكس ميكنه واقع بين بأش وسانسور نكن
  • CA ۱۶:۵۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    2 4
    خیلی به نفع نظام شد
  • IR ۱۹:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    0 0
    فقط به اقای نیکنام نباید بسند کرد.
  • IR ۱۹:۳۰ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    2 0
    اون موقع که احمدی نژاد رد صلاحیت شد چی
  • IR ۲۰:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    1 0
    مگه شوراها در قانون اساسی نیومده؟ اگر قرار بود اقلیت ها اجازه نامزد شدن، نداشته باشند، خب همانجا باید اعلام میشد که آنها، تکلیفشان را بدانند. هدف از قانون اساسی این بود که آنها که به رسمیت شناخته شده اند، زیر یک پرچم در صلح و امنیت زندگی کنند و کسی کنار گذاشته نشود.
  • محسن IR ۲۲:۲۲ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    1 1
    شوراي نگهبان جاي مصلحت انديشي نيست حافظ شرع مقدس و قانون اساسي است . خودش نميتونه خلاف قانون اساسي و شرع حكم بده .تشخيص مصلحت با مجمع تشخيص مصلحت است آن هم موردي. هيچ قاضيي خلاف حكم قبلي خود حكم نميدهد
  • IR ۱۳:۱۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۴
    1 0
    اینه اون تمدن اسلامی که از شرق تا غرب عالم رو قراره بگیره؟ اینه معنی مشارکت سیاسی تمام مردم جامعه مدنظر آقا شما اینطوری سیاست های آقا رو پیاده سازی می کنید اینطوری می خواید همه موحدین عالم رو جمع کنید ؟ آقایون فقها یک عضو زرتشتی توی منطقه مسلمان نشین توی شهر خیلی قشنگه این همون جامعه اسلامی که توی کتابها ازش خوندیم این همه جامعه اسلامی که اگر کسی اعتماد مسلمین رو جلب کرد و رفت شورای شهر حاکمین احترام میذارن به حق مردم و میگن آفرین به این حد مشارکت سیاسی ، آفرین به این اتحاد کاش کمی در مسیر ره بر باشیم

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس