بازيگران

یک بازیگر زن درباره بغل‌کردن شوهرخواهر فوتبالیستش، اظهاراتی را در یک جمع سینمایی بیان می‌کند که با مسائل فقهی در این باره در تعارض است.

به گزارش مشرق، یک بازیگر زن درباره بغل‌کردن شوهرخواهر فوتبالیستش، اظهاراتی را در یک جمع سینمایی بیان می‌کند که با مسائل فقهی در این باره در تعارض است. این صحبت‌ها در کنار دیگر موضع‌گیری‌های بازیگران در مورد شرعیات نشانه‌ای از فقدان آگاهی و شناخت از ساده‌ترین مفاهیم انسان‌شناسی، دین‌شناسی و شناخت سطحی از مسائل جهان هستی است. 

سگ نجس نیست، نباید قصاص کرد، شوهرخواهر محرم است، با ناخن مصنوعی می‌شود نماز خواند، تساوی حقوق زن و مرد و حق زن برای سقط جنین، همگی جزو اظهارنظرهای چهره‌های زن سینمایی است که به خاطر فهم و برداشت سطحی از مسائل دینی بیان شده و ناشی از پیروی از «دین عامیانه» در میان چهره‌های شاخص هنری است؛ کسانی که در رشته فعالیت خود جزو شناخته‌شده‌ترین هنرمندان هستند، اما با چنین سخنانی نشان می‌دهند شناخت‌شان از دین چقدر سطحی است. متأسفانه این اظهارات در شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌های مجازی بازتاب‌های زیادی پیدا می‌کند و طرفدارانی را نیز دارد. 

   

دین عامیانه و سلبریتی‌های روشنفکر 

اظهارنظرهای شبه‌فقهی برخی از بازیگران سینما را می‌توان متأثر از جریانی دانست که پیروی از «دین عامیانه» و «دین با سلیقه شخصی» را سرلوحه کار خود قرار داده است. 

شاید اصطلاح «دین عامیانه» چندان در ادبیات اجتماعی ما استفاده نشود، اما اصل آن کارکردی گسترده دارد؛ مانند آنچه بعضاً دیده می‌شود که عده‌ای حاضر به انجام شعائر دینی نیستند و معتقدند صرفاً داشتن «دل پاک» برای اثبات دینداری کافی است و با این ادعا دل‌های خود را هم پاک می‌دانند!

در ماجرای اخیر بعد از انتشار عکسی از ساره بیات و رضا قوچان‌نژاد، این بازیگر زن در مراسم اکران مردمی فیلم زرد می‌گوید: «عکسی که من با رضا داشتم و در آن دست دور گردن هم انداخته بودیم با واکنش‌های مردم روبه‌رو شد و گفتند شماها به هم محرم نیستید. من همین‌جا باید بگویم که من با رضا احساس محرمیت می‌کنم، چون دست‌هایش شبیه دستان پدرم است و امشب به احترام شما او را بغل نکردم!» این نگاه هم جزئی از باورهای غلط عامیانه و عوامانه از دین است. 

دانشنامه جهان اسلام در توضیح واژه «دین عامیانه» می‌نویسد: «صورتی از دینداری با مجموعه‌ای از باورها و رفتارهایی که در رفتار دینی معنا می‌یابند، ولی تحت‌سلطه و نظارت و تجویز نهادها و مراجع رسمی دینی نیستند.»

باورهایی که گاهی خود را در باورهای ساده‌انگارانه یک شخص از دین نیز بروز می‌دهد. شخصی که می‌تواند فردی عادی یا اینکه هنرمندی شناخته شده باشد و بازتاب‌های این نوع نگرش از یک زندگی شخصی تا سطح وسیعی از جامعه را تحت‌تأثیر قرار دهد؛ اظهاراتی از جنس اینکه نماز خواندن با ناخن مصنوعی کاشته‌شده درست است، در صورتی که مراجع تقلید وضو گرفتن با ناخن کاشته شده را هم صحیح نمی‌دانند. 

در فیلم «کسی از گربه‌های ایرانی خبر ندارد» سکانسی وجود دارد که یک مأمور می‌خواهد سگ دختری را از وی بگیرد، دختر فریاد می‌زند و می‌گوید: «این سگ نجس نیست، چون سگ را شسته است!» این نوع برداشت غلط از نجاست سگ، در شبکه‌های اجتماعی نیز دیده می‌شود. در دیدگاهی تقریباً مشابه «پریوش نظریه» بازیگر سینما از رئیس‌جمهور خواسته است، حکم به عدم نجاست سگ بدهد!

بازتاب‌های ساده‌انگارانه از دین باعث می‌شود حتی برخی از دستورات دینی نیز در این نگاه زیر سؤال برود. در جلسه نقد و بررسی فیلم «لانتوری»، باران کوثری بازیگر این فیلم به شدت به حکم «قصاص» حمله  و آن را «توحش» عنوان می‌کند. فهم او با این سن و سال و مطالعات و تحصیلات که شاید برای اظهارنظر در «هیچ زمینه‌ای» در یک حد قابل قبول آکادمیک نباشد، همین است که از هنرپیشه‌بودن خود بهره ببرد و حرفی را به زبان بیاورد که حتی نتواند پنج دقیقه درباره آن استدلال علمی بکند. 

   

ادامه روش دهه ۴۰ روشنفکرها برای دهه ۹۰ 

در نگاه جامعه، هنرمندان بخشی از قشر روشنفکر هستند. اولین نگاه انتقادی به این روشنفکرمآبی را جلال آل احمد در کتاب «در خدمت و خیانت روشنفکران» بیان می‌کند. رهبر معظم انقلاب سه دهه بعد از نگارش این کتاب در سال ۱۳۷۷، سخنرانی‌ای داشتند که بعدها با عنوان «ارتجاع روشنفکری» شناخته می‌شود. ایشان با اشاره به نگاه آل احمد، جریان روشنفکری را دارای سه خصوصیت معرفی می‌کنند که اولین آن مخالفت با مذهب و دین است؛‌ روشی که در دوره پهلوی از سوی چهره‌های هنرمند به شدت دنبال می‌شد، اما به نظر نمی‌رسد که هنرمندان ایرانی در دهه ۹۰ بخواهند با استمرار روش‌های کهنه‌ای که امثال احمد شاملو یا صادق چوبک بر آن اصرار داشتند، وجه روشنفکری خود را حفظ کنند. با این وجود هنوز برخی از اظهارات درباره شرعیات از سوی چهره‌های سینمایی، رنگ و بوی روشنفکری در دهه ۴۰ را دارد. 

   

آموزش و مشاوره برای پیشگیری 

زمانی نیروی انتظامی به این نتیجه رسید که برای نشان دادن خدمات پلیس و جلوگیری از نشان دادن چهره‌ای غیر واقعی از پلیس، مؤسسه «ناجی هنر» را راه‌اندازی کند و پروژه‌های سینمایی و تلویزیونی از خدمات «مشاور انتظامی» بهره گیرند. با این اقدام، حداقل بخشی از نگاه‌های غیرواقعی به فعالیت‌های پلیس در مجموعه‌های تلویزیونی و آثار سینمایی که دارای ایرادات حقوقی و انتظامی بود، تصحیح شد. سال‌ها است درباره نحوه رابطه میان مراکز دینی از جمله حوزه علمیه قم و سینما، بحث و تبادل نظر صورت می‌گیرد، اما هنوز به نتیجه ملموسی نرسیده است. سعید مستغاثی، منتقد سینما در مصاحبه‌ای با انتقاد از حوزه‌های علمیه می‌گوید: تا بزرگان دین و حوزه علمیه به صورت جدی و مستقیم وارد تولید آثار سینمایی ارزشمند در خصوص وقایع دینی نشوند، ما شاهد تولید آثاری ضعیف و حتی تحریف‌شده راجع به دین و وقایع دینی در سینما و تلویزیون خواهیم بود. 

حضور مشاور قوی مذهبی در کنار مجموعه‌های سینمایی و تلویزیونی باعث خواهد شد، تعامل و تبادل نظر میان سینماگران و کارشناسان مذهبی بیشتر و حداقل در این میان مسائل شرعی پرسیده شود و دیگر یک بازیگر زن در یک محفل عمومی از اینکه شوهر خواهرش را «نامحرم» نمی‌داند، دفاع نکند!

از سوی دیگر نیز باید جامعه به سمتی برود که اظهارنظرهای بی‌پایه و اساس درباره موضوعات و مفاهیم دینی نه نشانه تشخص، بلکه نمادی از بی‌سوادی شود تا حداقل برخی از چهره‌های هنری آن را ابزاری برای جلوه‌گری در رسانه‌ها نکنند.

منبع: روزنامه جوان

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 33
  • در انتظار بررسی: 5
  • غیر قابل انتشار: 7
  • IR ۰۳:۴۴ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۸
    66 52
    حالا این جور افراد به اصطلاح روشنفکر در امور فقهی نظر و حتی فتوا میدهند ولی یک فقیه و مرجع بخواهد مثلا در امور اقتصادی (ربوی بودن بانک) اعتراضی کند با به او حمله میکنند و میگویند شما تخصص در این امور ندارید بروید به مسایل احکام شرعی برسید
    • ۰۹:۵۳ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۸
      36 16
      خدا مرحوم سلحشور را بیامرزد
  • IR ۰۴:۳۲ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۸
    65 47
    نویسنده چقدر ساده است که گمان می کند این حضرات سلیبریتی به دلیل نداشتن آموزش دینی این حرفها را می زنند. حقیقت این است که این حضرات را مافیای رسانه ای تبدیل به سلیبریتی کرده تا این حرفها را بزنند.
  • علی IR ۰۵:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۸
    21 60
    اظهارات این خانم ها و آقایان از اونجا آب میخوره که مصلحت نمیذاره باهاشون برخورد بشه ،آیا واقعا ممکنه برای ساره بیات و قوچان نژاد حد جاری کرد که دیگه شرعیات نسازن؟جواب واضحه که "نه" چون صدتا ضرر و زیان دیگه داره برای مثال رسانه های خارجی همین موضوع رو وسیله حمله میکنن به کل دین وایمان ،شاید بهترین راه چشم پوشی از برخی موارد باشه و یه تذکر جدی وخصوصی به همون اشخاص و نه پرداختن رسانه ای به موضوع.
    • IR ۰۸:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۸
      32 42
      ظاهرا شما از جامعه جهانی بیش از خدا می ترسید. سر نماز به جای الله اکبر بگو الجامعه الجهانیه اکبر!
    • IR ۱۰:۴۹ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۸
      28 18
      بهتر اینه رسانه ای بشه تا مردم همه فکر کنن و تشخیص بدن و هم ببینن که مثلا فلان بازیگر که تو فلان فیلم نقش یه آدم بی عیب و نقص رو بازی میکنه توی واقعیت ایده آل نیست و فیلم ها 90 درصد واقعی نیستند
  • US ۰۵:۳۲ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۸
    59 36
    همه نه اما عده ای در ایران زمین با دیپلم لواشک سازی وارد سینما شدن، دوتا بوس و چار تا بغل دادن، مشهور شدن، با شوهر پارتی، و پدر شوهر پارتی،...و رشوه، مدرک دانشگاهی جور کردن، دوتا سفر خارجی رفتن، حالا توهم زدن که هم جامعه شناسن، هم روانشناسن، هم سیاستمداران، هم مدیرن، هم اقتصاد دانن، هم ادیبن، و هم فیلسوف. ...وحق مسلم خودشون میدونن که در همه این زمینه ها با معلومات زیر صفر اظهار نظر کنن و دیگران رو ولو با داشتن تخصصی گوناگون حقیر و بیسواد بشمرن، چون خیال میکنن خوشگلن، همه حرفشان رو قبول میکنن!
    • IR ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۸
      28 29
      عالی بود 1000
    • سیروس IR ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۸
      32 28
      همه حرف را زدی. دمت گرم
    • حم IR ۰۹:۱۵ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۸
      38 30
      به خدا حرف همه مردم همینه که گفتی اینها فکر میکنن خیلی اره هستن
    • IR ۰۹:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۸
      22 27
      ای کاش حداقل خوشگل بودن!
  • علیرضا IR ۰۶:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۸
    44 31
    آخه اینا بازیگر هم نیستن که!!!
  • IR ۰۶:۴۷ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۸
    11 44
    این ها ... با کلاس هستن
  • IR ۰۸:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۸
    39 50
    جمع کنن این جمع نادان پر افاده را. کسانی که بلد نیستن یه لباس وزین بپوشن لازم نیست در مسایلی که در قد و قواره آنها نیست اظهار نظر کنن
  • US ۰۹:۱۸ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۸
    52 43
    سگ نجس نیست اگر هست پس هر روز تمام روستاییان، پلیسهای دارای سگ، نیروهای امداد دارای سگ و ... نجس میشن
    • IR ۱۱:۴۲ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۸
      17 36
      تو روستا سگو بغل نمیکنن. بقیه هم صرف توجه نکردنشون دلیل نجس نبودن سگ نیست.
    • بینام DE ۱۲:۲۳ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۸
      14 32
      شما هم یک مثل اونها معلوم نیست اصلا به دین اعتقاد داری یانه پس اگر معتقد نیستی حق اظهار نظر نداری، پس اعتقاداتت برای خودت نگه دار
    • IR ۱۳:۲۱ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۸
      26 35
      آدم حسابی! مگر پلیس ها شب سگ را می برند توی رختخواب کنار خودشان می خوابانند؟
    • اكبر IR ۱۴:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۸
      17 21
      سگ براي نگهباني و گله داريه . در نيروهاي امدادي و پليس هم همينطور . ولي وقتي به عنوان فرزند خونده راهش بديم تو خونه ميشه عيب . چون جاش تو خونه نيست . اصولا ما انسان ها عقلمون از خدا بيشتر ميرسه .
    • IR ۱۸:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۸
      2 21
      استدلال بینام چقد جالبه اگه کسی ب دینش اعتقاد نداره حق اظهار نظر نداره
  • لیلا US ۰۹:۱۸ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۸
    28 13
    زن و مرد باید حقوق مشترک داشته باشن این حرف کاملا درسته
    • IR ۱۶:۲۱ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۸
      17 20
      همین که داری میگی زن ومرد داری تفاوت رو بیان میکنی ، زن و مرد با هم تفاوت دارند و کسی نمیتونه منکر بشه و هرجا در اسلام برای زن قانون متفاوتی بیان شده برای حمایت از زن بوده.
  • IR ۰۹:۳۲ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۸
    20 28
    امان از قهو ه ی شهوانی آدم رو وادار به چه کارها و حرفهایی که نمیکنه ..
  • US ۱۰:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۸
    28 21
    برابری حقوق زن و مرد کجاش بده که توی لیستتون آوردید
    • US ۱۹:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۸
      21 21
      برابری حقوق بد نیست، زن رو مرد پنداشتن. مرد رو زن پنداشتن، و تحت نام حقوق زن، زن رو به فساد و بی حیایی کشیدن بده! انگور بد نیست، آب انگور هم بد نیست، ولی تقطیر آب انگور بده. کاری کا دارن با زن میکنن مثل تقطیر آب انگور هست!
  • ناشناس IR ۱۱:۲۷ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۸
    10 23
    خاک بر سر اونایی که برای این خانم هورا کشیدن واینا خیال می کنن واقعا تو جامعه کسی هستن وارزشی دارن در حالی که اکثریت جامعه برای اینا تره هم خورد نمی کنن و اعتنایی ندارن ولی افراد لات ولوده و بی تقوی و غافل از خدا ودین وارزشها برای اینا سنگ به سینه میزنن تا ازشون استفاده ابزاری و در نهایت استفاده ببرن و اینا هم خودشون را در اختیارشون میذارن وافتخار هم میکنن مثل همین اتفاق حالا چه شوهر خواهر و چه هفتاد پشت غریبه و استفاده چه با بغل کردن وچه پیام دادن وتلفن زدن و...
  • IR ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۸
    5 35
    خودخواهی وخودپرستی بیش ازحد،گناهان بزرگ وکوچک وبیشمارونادیده گرفتن آنها،پول پرستی ومال اندوزی ازهرراهی،معروف ومشهورشدن به هروسیله ای،دروغ،ریا،غیبت،حرام خواری وکسب مال غیرمشروع وحرام،زیرپاگذاشتن فرامین خداوپیروی اوامرشیطان ونفس آلوده ووووو... خدایاخودت به دادمابرس تادنیابدترازاین نشده
  • IR ۱۲:۳۶ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۸
    14 22
    هالیوود سیستم بسیار هوشمندانه ایی داره وقتی می بینه بازیگری یا عاملی در راستای اهدافش قرار نداره در مرحله اول بهش فیلم تاپ نمی ده تا از درآمد و محبوبیت آن بازیگر کاسته بشه اگر بازیگر به چارچوب برگشت که دوباره کار خوب می گیره برنگشت دائما کار ضعیف و ضعیف تر تا اینکه کلا محو بشه سینمای فرانسه و اسپانیا هم همین طوره اما در سینمای ایران ، کسی خطوط قرمز را هم رعایت کند باز در کارهای بزرگ و بزرگ تر شرکت داده می شه !!! تهش می ره اونور حجابشو برمی داره و راحت تر شروع به فحاشی و حرکت علیه منافع کشورش می کنه حال آنکه بوسیله همین سینمای ایران چهره و هزینه شده براش !!!! چرا مثل آمریکا ، فرانسه و اسپانیا سیستمی ایجاد نمی کنیم که کسی در راستا نبود اصلا اجازه رشد پیدا نکنه ؟؟؟ ممنوع الکار شدن اشتباهه موقتیه با شیب کمی باید کارهای ضعیف و ضعیف تر بگیرن تا اتومات محو شن .
  • IR ۱۲:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۸
    9 15
    عدالت در مورد زن و مرد صحیح است نه برابری چون زن یک موجود با ارزش است مرد یک موجود با ارزش دیگری است. البته ارزشهای الهی با ارزشهای جوامع غربی و غیردینی تفاوت دارند.
    • امیر IR ۱۳:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۸
      4 18
      این حضرات کم سواد پرادعا ،هنوز فرق عدالت را با مساوات نمی دونند ، چون زن و مرد غیر از تفاوت های جسمی، دارای تفاوت های روحی اثبات شده هم هستند، پس مساوات حرف غلط و بی منطقی است، حرف درست، همان عدالت است که شما به درستی به آن اشاره کردید.
  • US ۱۴:۲۷ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۸
    23 5
    اگر جنین عقب افتاده باشد یا جنین بر اثر تجاوز به وجود آید باید سقط جنین کرد
  • US ۱۴:۲۸ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۸
    17 23
    امامان و پیامبران گفتند ببخشید تا بخشیده شوید و بخشنده نزد خدا عزیز است به خاطر همین گفتن قصاص نکنید
  • ج.ر IR ۱۷:۱۵ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۸
    14 19
    باسلام.البته این رشته سردرازداردوازانجائیکه اظهارنظردرهرزمینه ای بدون حدومرزوعلم ودانش وتخصص فراگیروشایع شده وهیچ عامل بازدارنده وقانونی برای جلوگیری ومرجع قانون برای رسیدگی وجودنداردباعث شده تاافرادبرای شهرت ولوبه وهن تهمت وافترادست بیاویزندوحتی به حریم دین هم واردوبه اعتقادات مردم اهانت کنندسئوال اینجاست چطوربرای دفاع ارهمه حریمهاپاسدارونگهبانی است ولی برای جسارت به شرایع وحدودهیچ اقدامی نمیشود

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس