جشنواره

در صورتی که نیاز به نفس تازه در کالبد سینمای ایران به خوبی دیده می‌شود شاهد برگزاری جشنواره‌های متعدد بی‌هدف و بی‌تاثیر و با صرف بودجه‌های میلیاردی هستیم که هیچ کمکی به سینمای ایران نکرده است.

سرویس فرهنگ و هنر مشرق – در دنیای حرفه‌ای سینما، جشنواره‌ برگزار می‌شود تا فیلم‌هایی که در چارچوب استراتژی فکری و مانیفست نهادینه‌شده جشنواره قرار دارند جمع‌ شده و در پایان هم، بهترین اثر در میان آنها برگزیده شود. حالا علاوه بر اینکه در برگزاری چنین جشنواره‌ای ایرادی وارد نیست بلکه با برگزاری منظم و هدفمند آن پیشرفت و ارتقاء صنعت سینمای کشور را نیز در پی دارد؛ اما طی سالیان گذشته رفته رفته روند برگزاری جشنواره‌ها تغییر کرد و حالا در گوشه و کنار ایران و به ویژه شهر تهران جشنواره‌های گوناگون "سینمایی" با عناوین مختلف و قارچ‌گونه در حال برگزاری و جولان هستند.

به عنوان مثال از ابتدای سال جاری تا امروز تعداد زیادی جشنواره‌ با محوریت "سینمای ایران" برگزار شده و همچنان هم در حال برگزاری هستند، اما مشخص نیست که چرا تهران به محفل جشنواره‌هایی با رنگ و لعاب بیشتر اما بی‌خاصیت تبدیل شده است.

در حالی که سینمای ایران سالیانی است که خود به بیماری‌های لاعلاجی مبتلاست، برگزاری این گونه جشنواره‌ها با صرف بودجه‌های هنگفت دولتی و غیردولتی ضربه ای دیگر بر پیکر سینماست؛ در حالی که این بودجه می‌تواند به بخشی از بدنه اصلی آسیب دیده فرهنگی کشور بویژه سینما کمک و آن را مداوا کند. اما جای سوال است که چرا مسئولان این جشنواره‌ها که هر کدام پرچم به دست، داعیه دار نجات سینمای ایران هستند ولی بجای مداوای درد سینما نحیف ایران، به دنبال برگزاری جشنواره‌های بی‌تاثیر و نامناسب هستند.

با مروری کوتاه و گذرا به جشنواره‌های برگزار شده می‌توان دریافت که در چند جشنواره گذشته تنها از یک هنرمند تجلیل شده و هدایایی را به او و یا خانواده‌اش اهداء ‌کردند. جوایز برگزیدگان هم بماند که همواره یا براساس سیاستگذاری‌های نامشخص و نانوشته آنها بوده و یا به هنرمندان سلبریتی و دوستان نزدیک برگزارکنندگان تعلق گرفته و معیار سنجش مشخصی برای آن وجود نداشته است؛ همین اتفاقات هم باعث خلق حاشیه‌های جدید در جشنواره و فضای فرهنگی کشور می‌شود.

در این ایام جشنواره‌های زیادی برگزار شد؛ از برگزاری بخش بین‌المللی جشنواره فیلم فجر در اردیبهشت ماه گرفته تا همین اواخر که جشنواره سلامت هم برگزار شد. جشنواره‌هایی از قبیل جشن سینمایی حافظ، جشن انجمن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران، جشنواره کودک و نوجوان، فیلم شهر، مسیر عشق، فیلم سبز، سما، فیلم ۱۰۰ ثانیه‌ای، فیلم پروین اعتصامی، مقاومت، پرواز، وحدت اسلامی، گزارش یک نگرانی، یاقوت، سینما حقیقت، چهل چراغ، نهال، تصویر ملی، یک نامه، فانوس و ... بخشی از جشنواره‌هایی است که در ماه‌های گذشته برگزار شد و با صرف هزینه‌های هنگفت تنها بر معرفی برگزیدگان خود به پایان رسید و شاهد هیچ دستاورد و خروجی مناسبی از آنها شاهد نبودیم.

جشنواره‌هایی که اگر هر کدام به تنهایی و با یک هدف مشخصی دنبال می‌شد و نتیجه مناسبی را به دنبال داشت و آن زمان حداقل می‌توانستیم به آینده سینمای نحیف ایران امیدوار بود. اما تنها چیزی که در هر کدام از این مراسم‌ها شاهد آن هستیم جدا از صرف بودجه‌های میلیاردی که عده‌ای دور هم جمع می‌شوند و به اسم برگزاری جشنواره از آن ارتزاق می‌کنند، دورهمی‌های هنرمندان و روابط دوستانه‌ میان برخی از برگزارکنندگان و برگزیدگان جشنواره است و به یاد این ضرب المثل قدیمی می‌رسیم که آفتابه لگن هفت دست و شام و نهار هیچ... .

تازه ترین نمونه برگزاری اینگونه جشن‌های بیهوده،  جشنواره فیلم و عکس بیطار است که به دنبال برپایی جشنواره سینمایی با موضوع دامپزشکی! در سینمای ایران ! و اولین جشن سال رسانه‌های تصویری! نام برد که جای سوال است که چند فیلم و سریال و یا فیلم مستند درباره دامپزشکی و یا مشکلات این صنعت تولید شده است که جشنواره بیطار با محوریت موضوعات دامپزشکی می‌خواهد برگزار شود.؟! 

در این گزارش تعدد جشنواره‌ها، مساله و مشکل نیست، چون هر جشنواره به مثابه یک فرصت برای پیشرفت و ارتقای سینمای ایران است اما مشکلی که در برخی جشنواره‌ها وجود دارد، غیرمؤثر برگزار شدن آنهاست، در غیر اینصورت برای برگزاری هر آئینی در کشور و با توجه به مخاطبین متعدد و تنوع فکری مختلف آن، این جشنواره‌ها هر کدام می‌تواند به فرصت‌هایی تبدیل شوند که تنوع رفتار و سلایق را ایجاد می‌کنند. اما گاهی با جشنواره‌ها و آئین‌هایی روبرو می‌شویم که علاوه بر اینکه مخاطبین خودشان را پیدا نمی‌کنند و با پخش فیلم‌های جشنواره فجر که در چند جشنواره دیگر هم دیده شده است، حتی تلاشی هم برای پیداکردن مخاطب انجام نمی‌دهند.

اگر مسئولین برگزاری جشنواره‌ها همانگونه که در نشست‌های مطبوعاتی از جزییات برگزاری جشنواره سخن می‌گویند، در پایان مراسم هم اعلام می‌کردند که جشنواره‌ آنها چه دستاوردهایی برای سینمای ایران داشته است، شاید می‌توانستیم بر موثر بودن برخی از این جشنواره‌ها صحه بگذاریم؛ نه اینکه بر شعار دادن و تکرار برخی از سخنان اقدامات خود را توجیه کنند.

حالا و با توجه به برگزاری جشنواره‌های متعدد که دیگر تبدیل به یک عادت شده و هر ماه شاهد برگزاری حداقل یک جشنواره هستیم، انتظار می‌رود که سیدعباس صالحی وزیر جدید فرهنگ و ارشاد اسلامی در اولین اقدامات خود، توجهی به برگزاری این جشنواره‌های پرهزینه با رویکرد سینمایی که بدون خروجی مناسب و فقدان نگاه کارشناسانه برگزار می‌شود، داشته باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 14
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • IR ۱۲:۲۸ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۷
    4 0
    تازه ترین نمونه برگزاری اینگونه جشن‌های بیهوده، جشنواره فیلم و عکس بیطار است
  • هنرمند ایرانی رپ IR ۱۲:۲۸ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۷
    1 3
    شما فرق جشنواره و دستواره را نمیدونید حالا اومدید نقدش کنید.
    • IR ۱۲:۵۳ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۷
      0 1
      خخخخخخخخخخخ
    • IR ۱۲:۵۳ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۷
      0 1
      افرین. مشرق تو برو درباره الی نظر بده
    • IR ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۷
      1 0
      آفرین بر مشرق عزیز
    • خمیری IR ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۷
      1 0
      خیلی موضوع خوبی بود. دستتون درد نکنه. خدا کنه بفهمن دوستان
    • IR ۱۳:۴۴ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۷
      1 0
      فرق موسیقی درست درمون با رپ رو دیگه قطعا میدونن!!
  • بی سواد IR ۱۲:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۷
    0 1
    برای بهتر شدن هرکاری باید جشنوراه آن را برگزار کرد. مثل جشنواره گاو اولیشتاین
  • بی سواد IR ۱۲:۳۱ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۷
    0 0
    یعنی از ابتدای سال جاری تا امروز تعداد زیادی جشنواره‌ با محوریت "سینمای ایران" برگزار شده . کجاست . نشان بده بدینینیم
  • محسن IR ۱۳:۱۵ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۷
    2 0
    باور کنید یکی از بهترین گزارش هایی بود که تو سایت شما خواندم...اخیرا بنده برحسب اتفاق لوگوی جشنواره فیلم سلامت را دیدم و متوجه یک اشتباه فاحش املایی در نوشته انگلیسی آن شدم و چون میدانستم که این جشنواره با بودجه عمومی برگزار می شود برحسب تکلیف با دبیرخانه جشنواره تماس گرفتم و اشکال مذکور را به آنها اعلام کردم ولی پس از گذشت یک هفته همچنان آن اشکال برطرف نشده بود و لذا تماس مجدد گرفتم و بالاخره اشکال مذکور برطرف شد..چیزی که من در لوگوی جشنواره دیدم شاید به نظر جزیی باشد ولی باورکنید آنقدر فاحش بود که حتی یکنفر که 2 ترم کلاس زبان رفته باشد هم میدانست که آن اشتباه است...در کل به نظر این حقیر این جشنواره و خیلی جشنواره ها و مراسمات دیگه ای که تو کشور عزیز ما برگزار میشه هدفش صرفا مطرح کردن کسانیست که دوست دارن مطرح و شناخته بشوند منتهی چون این مطرح شدن دارد با هزینه بیت المال انجام می شود جای این را دارد که اصحاب رسانه روی آنها حساس شوند تا شاهد حیف و میل بودجه عمومی در راستای منافع شخصی و یا گروهی یک عده نباشیم
  • مجتبی IR ۱۵:۳۵ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۷
    0 0
    علاوه بر جشنواره زدگی نوع تبعیض در اهدای جوایز را هم اضافه کنید که خودش معضل و چالشی شده که افراد نابلد بر سر کار جشنواره و در بخش داوران حضور دارند.
  • حسین2 IR ۱۵:۳۷ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۷
    0 0
    یکی از اقداماتی که انتظار می رود وزیر ارشاد جدید در دستور کار خودش قرار بدهد انتخاب افراد شایسته برای برگزاری جشنواره ها تا به انتخابات خوبی برسد و به فیلم ها و نفرات آن تبعیض نشود. و از طرفی دیگر جشنواره های اضافی هم حذف بشوند تا بودجه بهتری برای جشنواره های منتخب قائل شوند...
  • کاظم غفاری IR ۱۵:۳۷ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۷
    0 0
    به اعتقاد بنده به جای برگزاری جشنواره بیایند سینما و مراکز فرهنگی بسازند و به خانه هنرمندان و برخی از بازیگران و هنرمندان که نیاز به کمک دارند و در بضاعت به سر می برند کمک کنند که این اتفاق مثمرثمرتر است.
  • US ۱۷:۱۱ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۷
    0 0
    گفت مولا روم: ای پسر تو بی نشانی از علی، عین (ع )، و، لام (ل )، و، یا (ی) بدانی از علی. یعنی از شخصیت، صفات، کمالات و اخلاق و روش زندگی علی (ع )، فقط حروف اسم، ایشان را میدانی و بس. حال این حکایت این این روشنفکر نماهای قشری بی مغز و بی تفکر است که برای حافظ بی تکلف و بی تجمل، و خاکی، جشنی با تکلف و پر تجمل،و پر از قرتی بازی میگیرند بدون اینه حتی خوانده باشند یا شنیده باشند از حافظ که: عاشق مسکین چرا چندین تجمل بایدش؟

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس