پرچم ترکیه

سفیر ترکیه در پاسخ به اعتراض فعالان محیط زیستی ایران به سدسازی‌های کشورش گفت: حالا که برخی می‌گویند آب از نفت گران‌تر است ترکیه چگونه می‌تواند از حق حاکمیتی خود در این باره چشم پوشی کند؟

 به گزارش مشرق، فعالان حوزه محیط زیست ایران نامه‌ای خطاب به دبیرکل سازمان ملل نوشته و خواهان بررسی اقدامات دولت ترکیه در حذف حق‌آبه کشورهای عراق و سوریه شده‌اند. اقداماتی که ایران را نیز تحت تاثیر گرد و غبار ناشی از خشک شدن تالاب‌های این کشورها قرار داده است. این فعالان معتقدند ترکیه حق‌آبه پایین‌دست را رعایت نمی‌کند و با سدسازی‌های متعدد بر دجله و فرات باعث خشکی اکوسیستم‌ها در کشورهای عراق و سوریه شده است. فعالان محیط زیست ایران در این نامه که به امضای بیش از یکصدهزار نفر رسیده خواستار محاکمه ترکیه در دادگاه لاهه به دلیل این اقدامات شده‌اند.

سدهای ترکیه هیچ اثر منفی بر پایین‌دست ندارند

رضا تکین سفیر ترکیه در ایران درباره این مساله در حاشیه کنفرانس بین‌المللی مقابله با گردو غبار به خبرنگار مهر گفت: این کنفرانس در راستای همسو کردن تلاش‌های همه ما برای رفع مشکلاتی است که در منطقه با آن رویاروییم. اکنون سدها و برخی پروژه‌های مرتبط که در ترکیه ساخته می‌شوند، هدف حمله برخی محافل از جمله ایران قرار گرفته‌اند.

وی تصریح کرد: ما با این دیدگاه مخالفیم زیرا می‌خواهیم به همه مسائل با رویکردی علمی پرداخته شود و داده‌های ما نشان می‌دهد که سدهایی که ترکیه بر دجله و فرات ساخته هیچ اثر منفی بر محیط زیست کشورهای پایین دست یعنی عراق و سوریه ندارد.

سفیر ترکیه در ایران مدعی شد: برعکس، این سدها به مدیریت آب کمک می‌کنند به نحوی که در دوره‌های کم‌بارش پیش از این وقتی بارانی نمی‌بارید آبی هم به این کشورها نمی‌رسید و دچار خشکسالی می‌شدند و این مساله آثار زیانبار محیط زیستی داشت، اما با احداث این سدها ما ابزار لازم برای مدیریت آب را داریم و می‌توانیم حتی در شرایط خشکسالی آب را رهاسازی کنیم و آب کافی به کشورهای پایین دست بفرستیم تا آن را برای نیازهای خودشان استفاده کنند.

تکین ادامه داد: از نگاهی دیگر وقتی دوره‌های بارش سیل‌آسا را داشتیم سیلاب‌هایی را شاهد بودیم که آن هم بر محیط زیست تأثیرات منفی داشت اما اکنون با سدها می‌توانیم سیلاب‌ها را مهار کنیم. نکته دیگر این است که وقتی به منبع گرد و غبار نگاه می‌کنید منابع اصلی در نقاطی است که از پیش بیابانی بوده است و نه نقاطی که در این سال‌ها بیابان‌زایی شده، وقتی به داده‌های علمی پانزده بیست سال اخیر در مناطق بیابان‌زایی شده نگاه می‌کنیم، ترکیه به خاطر سدهایش مورد حمله ناعادلانه قرار گرفته است.

ایران هم بر سرچشمه‌های دجله سدسازی کرده است

وی تأکید کرد: وقتتی به دیگر پروژه‌ها در خود عراق، به ویژه در دوران صدام، نگاه می‌کنید، تالاب‌ها و بسیاری از مناطق کشور را خشک کرده‌اند که به یک فاجعه محیط زیستی منجر شد و از دلایل اصلی توفان‌های گرد و غباری که به ایران می‌آید بود. حتی ایران را ببینید. تنها ۴۰ درصد دجله از ترکیه سرچشمه می‌گیرد. ۴۰ درصد از عراق و البته ۱۰ درصد هم از ایران سرچشمه می‌گیرد.

سفیر ترکیه در ایران مدعی شد: ایران به شدت روی آب دجله در مرز ایران و عراق سدسازی کرده است. در سی سال اخیر ایران ششصد سد ساخته که مانع ورود آب به تالاب‌های ایران می‌شود. ساده است که یک کشور را نقد کنیم اما به سیاست‌های خودتان هم نگاه کنید. ما نمی‌خواهیم هیچ کشوری در معرض تهدید فاجعه باشد، بنابراین آماده گفتگو با ایران هستیم.

از حق حاکمیت بر آب چشم پوشی نمی‌کنیم

تکین در پاسخ به اینکه اگر به نحوی میزان حق‌آبه‌های ادعایی رودخانه‌ها و تالاب‌های پایین دست توسط نهاد مستقل بین‌المللی تأیید شود، دولت ترکیه این حق‌آبه‌های مورد تأیید نهادهای بین‌المللی را رعایت خواهد کرد یا نه تصریح کرد: شما نمی‌توانید از حق حاکمیتی خود چشم‌پوشی کنید؛ این کالایی نیست که با نهادهای بین‌المللی آن را شریک شویم. آنچه ما انجام داده‌ایم این است که حتی وقتی با مشکلات کمبود آب دست و پنجه نرم می‌کنیم هرگز آب را رو به دجله و فرات قطع نخواهیم کرد؛ پس آب داده می‌شود.

سفیر ترکیه در ایران گفت: متأسفانه عراق و سوریه دوران بسیار سختی را طی یک دهه گذشته پشت سر گذاشته‌اند و با تعارضات و بی‌ثباتی‌هایی دست و پنجه نرم می‌کنند و بنابراین ما نمی‌توانیم وارد پروژه‌های مشترکی با آن‌ها بشویم. این تعارضات شرایط را تشدید کرده است.

وی تأکید کرد: آب بسیار ارزشمند است و در کنفرانس هم گفته شد امروز یک بطری آب از یک بشکه نفت گران‌تر است و ملت‌ها تأکید دارند که آب حق ماست، حالا که آب از نفت هم گران‌تر است پس چرا نفت را با هم شریک نمی‌شویم!؟ این حرف دقیقاً منطق مشابهی دارد. ما نباید به مساله با چنین رویکردی نگاه کنیم، نگاه ما باید بر علائق مشترک باشد. باید بپذیریم خودمان هم اشتباهاتی داشته‌ایم ومثلا ایران حجم زیادی از آب را از خوزستان به اصفهان برای اهداف صنعتی منتقل کرده و این موضوع خوزستان را خشک کرده است. این واقعیتی است که شما باید بپذیرید.

سفیر ترکیه: گفتگو می‌کنیم؛ پرژه مشترک نداریم!

سفیر ترکیه در حالی از آمادگی کشورش برای گفتگو در زمینه حقابه دجله و فرات سخن گفت که شرایط فعلی عراق و سوریه را مانع شکل‌گیری پروژه مشترک و بین‌المللی عنوان کرده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان، در مراسم افتتاحیه کنفرانس بین‌المللی مقابله با گردوغبار با انتقاد از سیاست‌های ترکیه در قبال دجله و فرات و مشکلاتی که برای محیط زیست ایجاد خواهد کرد، گفته بود: اینکه همسایه ما طرح ۲۲ سد در دجله و فرات را دارد، برای ایران و عراق و بسیاری از کشورهای دیگر مشکل‌زا خواهد شد و نمی‌توان به راحتی از کنار آن عبور کرد.

منبع: مهر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 27
  • در انتظار بررسی: 3
  • غیر قابل انتشار: 17
  • خودباخته ترکیه US ۱۰:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۴
    69 18
    ماهم به دیدن سریالهای ترکیه وهدر دادن پولهایمان در ترکیه ..وترکیه وباکو پرستی کماکان ادامه خواهیم داد...
    • ناشناس IR ۱۲:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۴
      41 22
      ایرانی ها غیرت کنند ودر همه شهرهای ایران و بویژه آذربایجان پرچم ترکیه را به آتش بکشند.از رفتن به ترکیه خودداری کنند و از خرید کالای ترکیه پرهیز نمایند
    • محسن121 IR ۱۴:۴۹ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۴
      18 38
      این بنده خدا که گفته اتش بزنیم اصلا فکر کرده حرف زده، کار باید علمی و منطقی باشد نه غیر منطقی
  • خودباخته ترکیه US ۱۱:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۴
    61 14
    مرتیکه وقیح خود برتربین نزاد پرست....همه جا رو به اتش کشیدن.وحالا هم دارین خشک میکنین....باشه اب خیلی مهم است ..قبول.. اما با نفرت مردم پایین دست مانند سوری ها وعراقیها چکار میکنید؟؟؟شب روز باید این مواضع خودخواهانه ترکها رو بگوش مردم منطقه ودر داخل ایران وخوزستان خواند تا بفهمند مزه نفرت قومی از ترکیه چه مزه ای است بالاخره اینا پاشون به بصره ای جایی باز میشه...باید هزینه ترکها رو با تبلیغات شبانه روزی زیاد کرد..بالاخره هرکی خربزه میخوره باس پای لرزش هم بشینه
    • مسعود IR ۱۵:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۴
      27 5
      ترکیه چیه که نژاد پرستم باشه خخخخخخ
  • ناشناس US ۱۱:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۴
    52 10
    جالبه ما گاز مفت به ترکیه میدهیم ترکیه انتظار داره ما ازش اب بخریم...کثافتا...
  • شاپور IR ۱۱:۲۸ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۴
    37 5
    ترکیه حق داره اینجور رفتار کنه وقتی ما نتونستیم حق آب مون رو از افغانستان که سی ساله میزبان مهاجرانشون هستیم و کمک زیادی هم بهشون کردیم بگیریم و از اون طرف گاز مجانی به ترکیه داریم میدیم چرا باید سد نسازه؟
  • IR ۱۱:۳۸ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۴
    21 59
    خوب الان که آب از نفت گرانتر شده ترکیه قطعا آب را معامله خواهد کرد البته حق طبیعی ترکیه هستش آب در برابر نفت و گاز خواهد بود الکی شلوغش میکنیم در حالی که خودمان مگه سد سازی نمیکنیم برای مدیریت آب مگه از خوزستان آب به اصفهان نمیبریم مگه با سد سازی دریاچه ارومیه رو خشک نکردیم که الان طوفان نمک تا تهران خواهد رسید
    • IR ۱۶:۴۳ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۴
      27 4
      چه ربطی داره؟ آبهای داخلی رو نمیشه با بین المللی مقایسه کرد. ترکیه حق همچین کاری رو طبق قوانین بین المللی نداره.
  • IR ۱۱:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۴
    19 39
    حالا با حرص و جوش خوردن من و تو ترکیه سدهاشو خراب نخواهد کرد باید به فکر جاهایی که خودمان در داخل کشور خشک کردیم باشیم باید باید در مصرف آب واقعا صرفه جویی کنیم والا دست نیاز به ترکیه دراز خواهیم کرد
  • IR ۱۲:۰۰ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۴
    22 11
    چطور نفت نعمت الهی هست آب هم نعمت الهی هست قطعا ترکیه در این عصر بی آبی آب را مفت به کسی نخواهد داد سازمانهای بین المللی قدرتی ندارند که
    • IR ۱۶:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۴
      4 6
      چی میگی برای خودت همینطوری پشت سر هم پیام میذاری؟ رودی که از ترکیه به بقیه کشورها میاد فقط مال ترکیه نیست که روش سد بزنه. بفهم اینو.
  • IR ۱۲:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۴
    15 8
    پس در آینده نزدیک هر گوشه کشور باید با ماسک حرکت کرد حتی زیر دوش حمام چرا که ریز گرد ها در تمامی نقاط ایران حرکت خواهند کرد اگر ترکیه سد سازیش ادامه یابد
  • محمد US ۱۲:۴۹ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۴
    18 5
    بهترین راه صرفه جویی و بارور کردن ابرهاست .شیرین سازی اب هم عالیه مخصوصا با سواحل طولانی ما و انرژی ارزان خورشید که فراوان داریم عربستا ن40 درصد اب خودش رو از شیرین سازی به دست میاورد ترکیه هم با ابهاش خ وش باشه
  • DE ۱۳:۱۴ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۴
    27 8
    ترکیه هیچ ارزشی برای مردمان کشورهای همسایه اش قائل نیست . اینها مثل چنگیز خان مغول عمدا با همسایگانشان دشمنی میکنند . عمدا . با اینحال خدا میدونه که روزی چندتا هواپیمای پر مسافر از شهرهای ایران به ترکیه میروند و پول وارد این کشور میکنند .
  • ك IR ۱۴:۱۵ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۴
    29 8
    اتشالله تركيه تجزيه ميشود
  • IR ۱۴:۲۳ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۴
    10 33
    خب راست میگه دیگه آقایون خیلی راست میگن اول از همه سد کرخه رو باز کنن تا این تالاب احیا بشه
    • IR ۱۴:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۴
      8 12
      با شما موافقم
    • IR ۰۱:۰۲ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۵
      1 0
      کدوم تالاب دقیقاً؟! اساساً از ترکیه آبی وارد ایران نمیشه و سدسازی ترکیه هم اثر مستقیم روی ما نداره بلکه با بیشتر برهوت شدن سوریه و عراق مشکل ریزگزدها برای ما و کل ناحیه غرب آسیا بیشتر میشه
  • ۱۴:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۴
    24 4
    گاز ایران مفت وبه ترکیه میرود انوقت ترکیه برروی رودخانه ها سد میزند
  • IR ۱۴:۵۱ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۴
    41 6
    تف به ترکیه
  • رضا IR ۱۵:۳۷ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۴
    7 30
    از مشرق نیوز تقاضا دارم بجای سانسور دیدگاه ها .. توهین ها و پرخاشگری ها را سانسور کند. با تشکر
    • IR ۰۱:۳۸ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۵
      0 7
      کار مشرق از این حرفا گذشته. نظرات شده فحاش خونه.
  • IR ۱۵:۴۲ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۴
    5 35
    خدایی اینایی که اینجا بدو بیراه میگن و مثل همیشه فحش میدن ، متن رو خوندن?
  • IR ۱۵:۴۸ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۴
    20 3
    در هرصورت هر کشوری اول بفکر کشور و ملت خودش است حتی اگر این کشور همسایه دوست برادر یا مسلمان هم نباشد
  • IR ۰۳:۰۵ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۵
    0 0
    اخرش با موشک صدها خراب میشنود
  • IR ۰۳:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۵
    0 0
    احداث این سد آبستن حادثه تاریخی مهمی خواهد شد خشک شدن دجله و درپی آن پیدایش گنج عظیم و جنگ قرقیسا

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس