به گزارش مشرق، 100 روز اول تمام شد و 100 روز آخر باقی مانده است و از آن کلیدی که قرار بود در دولت تدبیر و امید مشکل جوانان را حل کند، جز حرف، آمار متناقض و امروز و فردا گفتن حاصل دیگری دیده نشد. رئیسجمهور برای پیروزی در انتخابات یازدهم وعدههای زیادی در زمینههای مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی به مردم داد که شاید یکی از مهمترین آنها وعده اشتغال برای افراد تحصیلکرده و در حالت کلیتر روشن کردن بارقه امید در دل جوانان بود. وی دقیقاً دو نقطهای را هدف وعدههای خود برای جوانان گرفت که اتفاقاً درد اصلی برای آنها محسوب میشد، یکی حل معضل بیکاری به خصوص برای قشر تحصیلکرده و دیگری مسئله مسکن به عنوان اولویت دوم بود و در حالت کلی اینگونه میگفت که «مشکل جوانان با کلید تدبیر و امید حل خواهد شد.» اما با نزدیک شدن به پایان عمر دولت یازدهم و در آستانه انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری، از کلید مشکلگشای دولت جز ارائه آمار متناقض حاصل دیگری دیده نمیشود.
دولتی که پرچمدار افزایش بیکاری شد
در حالی که دولت معتقد بود مشکل بیکاری سبب شده است از هر پنج ازدواج یکی به طلاق منجر شود و رونق اقتصادی و ریشهکن کردن بیکاری را راه گشا در این مسیر میدانست، اما کار به جایی رسید که طبق آمارها، کابینه یازدهم پرچمدار افزایش بیکاری و البته کاهش ازدواج میان جوان شد.
چنانکه روند افزایشی ازدواج در کشور که تا سال 89 ادامه داشته است، از این سال به دلیل ورود سیل جمعیتی متولدان دهه 60 به سنین ازدواج، روندی نزولی گرفته است و همچنان این وضعیت در سال 95 سقوط میکند.
تحقیقات انجام شده دانشگاهی و همچنین مراکز پژوهشی، گویای این حقیقت است که بیشتر جوانان به ازدواج تمایل دارند اما «اشتغال»، یکی از دغدغههای اصلی ذهنی آنان قرار دارد.
موضوع مهمی که دولت همان ابتدا وعده داد: «در حوزه مسائل اقتصادی زمینهای فراهم خواهد شد که گرانی و تورم مهار شده و از طرفی کسبوکار آحاد جامعه بهویژه جوانان و بانوان نیز فراهم شود.» و خطاب به جوانان میگفت: «من میدانم شما از بیکاری رنج میبرید، دولت شما رونق را به اقتصاد بازمیگرداند.» و «مسئله مسکن نیز در اولویت دوم جوانان است که به آن توجه ویژهای دارم.» توجه ویژهای که دولت در زمینه مسکن دم از آن میزد نهتنها به مسکنسازی برای جوانان و خانوارها منتج نشد، بلکه واحدهای مسکن مهر که در دولت قبل بیش از نیمی از آن ساخته شده بود، همچنان تکمیل نشده است و آنان که در پیشگاه نمایندگان مردم در خانه ملت متعهد شدند که پروژه مسکن مهر را به پایان برسانند، همچنان نیز وعدههای جدیدی برای تحویل آنها میدهند و از زمین و زمان بهانهتراشی میکنند.
وعدههای ازدواجی دولت به جوانان
از گرانی و تورم بیسابقه هم که بگذریم، به بیکاری و وعدههای ازدواجی میرسیم که هنوز هم تمامی ندارد. با وجود اینکه وزارت ورزش و جوانان بهعنوان نهادی برنامهریز و متولی امور حوزه جوانان برای رفع مشکلات آنها محسوب میشد، اما نه وزارت ورزش و جوانان و نه دولت هیچکدام توجهی به مسائل جوانان نداشتند تا جایی که روحانی خود در این زمینه به اصلاحات متوسل شد تا شاید کلید وزیر جدید، طلسم جوانان را بازگشایی کند. وی با معرفی دوباره نخستین گزینه خود برای وزارت ورزش و جوانان سعی بر ترمیم زخمی کرد که مدتهاست بر پیکره جمعیت جوان کشور سایه افکنده بود، قفلی که در چند سال اخیر نهتنها باز نشد، بلکه با انواع و اقسام اختلافنظرها و لجبازیهای کودکانه که نه به مصلحت کشور و نه به مصلحت جامعه ورزش و جوانان و خانوادهها بود، به دور خودش زنجیر و ریسمان پیچید. در این میان تنها آنچه محقق شد، وام ازدواجی بود که آن هم با فشار نمایندگان مجلس، به 10 میلیون رسید که بر همه روشن است، با وجود تورم و اوضاع بحرانی اقتصاد در کشور، این مبلغ نهتنها تأثیری بر زندگی جوانان نداشت، بلکه صف این وام در دولت تدبیر و امید طولانیتر هم شد. سندیت این حرف وقتی است که رئیس بانک مرکزی خود میگوید در حال حاضر حدود 600 هزار نفر در صف دریافت وام ازدواج هستند، اما از آنجایی که فضای انتخاباتی بیان وعدههای پوپولیستی را میطلبد، باز هم به رغم اینکه بانکها کماکان برای اعطای وام ازدواج 10 میلیون تومانی، بهانه نداشتن منابع قرضالحسنه دارند، معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان از مذاکره برای پرداخت وام 40 میلیونی ازدواج خبر میدهد !
وعدههای نمادینی دولت در آستانه انتخابات
حال در اوضاعی که هیچ یک از وعدهها برای جوانان رنگ واقعیت نگرفته است و دولت با بهانههای واهی از تأکیدات رهبر معظم انقلاب نسبت به تسهیل ازدواج موفق و آسان برای همه دختران و پسران عبور میکند، یکبار دیگر از به تعویق افتادن برگزاری جشنواره ملی ازدواج میشنویم. سریال دنبالهداری که با پایان هر فصل سال، وعده ماه بعد برای نمایش آن داده شد و آخرین وعدهای که در مورد برگزاری این جشنواره از سوی مدیر کل دفتر ازدواج وزارت ورزش و جوانان داده شده بود، مربوط به برگزاری این جشنواره در نیمه دوم اسفند ماه امسال بود که نیمه دوم اسفند هم به پایان رسید، اما خبری از برگزاری این جشنواره نشد. هر چند برگزاری این جشنوارهها شاید در عمل نتواند مشکلی از ازدواج جوانان را حل کند، اما به طور حتم همین اقدام نمادین هم اگر نزدیک به انتخابات برگزار شود، ماندگاری بیشتری در ذهن جوانانی دارد که دیوار مشکلات اقتصادی، معیشتی، بیکاری و مسکن از هر سو آنها را احاطه کرده است.
منبع: روزنامه جوان