وی افزود: منطقه مکران یک ذخیره استراتژیک است و جایی است که ما از آنجا به آب های آزاد دنیا دسترسی داریم و این مناطق ظرفیت آن را دارد تا در آنجا میلیاردها دلار مبادلات اقتصادی اتفاق بیفتد.
دبیر ستاد توسعه مکران با بیان این که این منطقه چهار راهی است که ایران را در گذرگاه شرق و غرب و جنوب و شمال قرار میدهد خاطر نشان کرد: امروز کشورهای آسیای میانه و غرب آسیا، به آبهای جنوبی راهی ندارند و ما این ظرفیت را داریم که با ایجاد مسیرهای ترانزیتی دسترسی آنها را به اقیانوس هند برقرار کنیم.
اسلامی با اشاره به پروژههای در دست اقدام در منطقه مکران تصریح کرد: هم اکنون 2 پروژه بسیار فعال در این مناطق در دست اجرا است که یکی پروژه راهآهن و دیگری پروژه بندری به ظرفیت 8.5 میلیون تن در سال که در آستانه بهرهبرداری است و راهآهن هم با سرعت بالایی در حال اجراست تا بتواند بندر چابهار را به راهآهن سراسری وصل کند و این یک ظرفیت بسیار بزرگ است تا کشورهایی مانند هند بتوانند از آن استفاده کنند.
وی با بیان این که ما در سنوات گذشته توجه زیادی به موضوع دریا نکردهایم، گفت: یکی از مصوبات کارگروه توسعه مکران که با حضور معاون اول رئیس جمهور برگزار شد استفاده از اقتصاد دریا محور است. متاسفانه ما در بحث صنایع دریایی به صورت ویژه توجه نکردهایم در صورتی که در منطقه مکران یکی از ویژگیهای محوری دریاست و متقاضی برای سرمایهگذاری و مشارکت در این موضوع وجود دارد که در حال بررسی و مذاکره هستیم.
دبیر ستاد توسعه مکران با بیان این که در توسعه این منطقه اساس توجه ما به توان داخلی است، اظهار کرد: یکی از معضلات ما در این مناطق ناهنجاریهای محیط زیستی و کمبود آب است، بنابراین توسعه مکران یک فرصتی است که با توجه به مواهب طبیعی موجود در این مناطق صنایع سنگین گسترش پیدا کند.
اسلامی با اشاره به سمینار توسعه مناطق مکران که اخیراً برگزار شد گفت: این سمینار 8 محور اساسی داشت و قرار است 4 اتفاق مهم را رقم بزند. ما برای اولین بار قصد داریم با یک نگاه فرابخشی برنامهریزی کنیم.
وی با اشاره به ویژگیهای مناطق مکران تاکید کرد: این منطقه در طول 1000 کیلومتری و عمق 150 تا 200 کیلومتری است که هم اکنون 400 هزار نفر جمعیت دارد و یکی از دغدغههای اصلی ما بالا بردن کیفیت زندگی مردم و محرومیتزدایی از این منطقه است.
دبیر ستاد توسعه مکران ادامه داد: ما قصد داریم کاری کنیم تا سرمایهگذاریهای اقتصادی و صنعتی عوارض زیست محیطی به وجود نیاورد، تا براساس این ضوابط توسعه سواحل مکران شکلگیرد.
اسلامی با اشاره به منابع مالی توسعه مناطق مکران گفت: در این باره نگاه ما به بودجه دولت نیست زیرا بودجه دولت محدود است، اساس برنامههای ما بر اقدامات محرومیتزدایی و توسعه زیرساختها در بخشهای آموزش، بهداشت، آب، برق و انرژی است، که براساس مصوبات سفر مقام معظم رهبری به استان هرمزگان بودجههایی برای این امور اختصاص یافته و بعضی از طرحها به بهرهبرداری رسیده و بعضی نیز در دست اجرا است.
وی ادامه داد: نکته دوم تدوین طرحهای توسعه این منطقه براساس ضوابط زیست محیطی است. منطقه مکران 2 پتانسیل بزرگ دارد، یکی چابهار که قطب حمل و نقل در این منطقه است و دیگری منطقه جاسک که منطقه صنعت و انرژی است. بخشهای میانی این دو منطقه با توجه به آنکه در مناطق حفاظ شده محیط زیست هستند ممنوعیت اجرا طرحهای صنعتی را دارند.
دبیر ستاد توسعه مکران با اشاره به ظرفیتهای بالای کشاورزی در این مناطق خاطر نشان کرد: این منطقه جزو مناطقی هستند که ظرفیت بالایی برای تولیدات کشاورزی و میوههای گرمسیری دارند و سیاست ما براساس توانمندسازی مردم محلی و گسترش برنامههای گشاورزی در این مناطق است. همچنین بحث شیلات هم امکان ایجاد 600 هزار شغل در این مناطق را با توجه به استعداد مردم دارا میباشد.
اسلامی با بیان این که در همایش اخیر میزبان سرمایهگذاران خارجی از 20 کشور جهان بودیم، گفت: مناطقی که نیاز به سرمایهگذاری دارد 2 قطب صنعتی چابهار و جاسک است که سرمایهگذاران داخلی و خارجی از سرمایهگذاری در این مناطق استقبال کرده و تفاهمنامههایی نیز در این زمینه امضا و مبادله شده است و از این طریق منابع درآمدی جدید ایجاد میشود و صرف توسعه زیرساختها و ارتقا منطقه میشود.
وی با اشاره به ایجاد دو شهر جدید در مناطق جاسک و چابهار تصریح کرد: وزارت راه و شهرسازی ایجاد 2 شهر جدید در این منطقه را در دست اقدام دارد که یکی شهر تیس است که کلنگش زده شده و مشابه آن هم نیز شهر جدید در منطقه جاسک است که آن نیز در دست اقدام است، البته شهر تیس ظرفیت ایجاد 5 هزار واحد مسکونی را دارد.
دبیر ستاد توسعه مکران ادامه داد: بندر چابهار قرار است در 5 فاز ظرفیتش به 80 میلیون تن در سال افزایش پیدا کند و این موضوع پتانسیلهایی را تولید میکند که این منطقه را تبدیل به یک قطب اقتصادی کند.
اسلامی با بیان این که قرار است اولین پایانه نفتی خارج از خلیج فارس در منطقه مکران ایجاد شود، گفت: وزارت نفت قرار است این پایانه را در منطقه جاسک ایجاد کند. همچنین این وزارتخانه ایجاد خطوط لوله در این منطقه را در دست اقدام دارد و به زودی بزرگترین شهر صنعتی غرب کشور در منطقه مکران کلنگش به زمین میخورد همچنین وزارت نیرو هم پروژههایی در خصوص آبشیرینکن و برق در دست اقدام دارد.
دبیر ستاد توسعه مکران توجه به محیط زیست را کلیدیترین موضوع در منطقه مکران دانست و خاطر نشان کرد: برای اولین بار در کشور یک سند محیطزیستی در دست تدوین داریم تا براساس آن مشخص شود از هر سرزمینی چه استفادهای بشود. همچنین در این صنعت با آسیبهای طبیعی که به دلیل شرایط منطقه ایجاد میشود و مناطق غیر قابل سرمایهگذاری مشخص شده است.
وی با بیان این که با همت دولت حداقل 68 موج شکن در دریای عمان احداث شده است، تصریح کرد: این موجشکنها به کمک بخشهای مهندسی نیروهای مسلح احداث شده و به عنوان اسکلههای مردمی به متقاضیان برای سرمایهگذاری واگذار میشود، تا به عنوان زیرساختهای توسعه صنعت شیلات مورد بهرهبرداری قرار گیرد.
اسلامی با بیان اقدامات انجام گرفته در حوزه آموزش و پرورش و بهداشت در این مناطق تاکید کرد: ما برای اولین بار همایش خیرین مدرسهساز را در منطقه مکران برگزار کردیم و قرار شد این خیرین ساخت 130 مدرسه را تعهد کنند که این موضوع زمینهساز رشد نیروی انسانی است. همچنین وزارت بهداشت پروژه بیمارستان 32 تختخوابی جاسک را که یک بیمارستان 64 تختخوابی تبدیل کرد که در فروردین ماه سال آینده افتتاح میشود.
دبیر ستاد توسعه مکران در خصوص حضور نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی در منطقه مکران گفت: به فرمان مقام معظم رهبری بخشهای زیادی از نیروی دریایی ارتش به دریای عمان و سواحل مکران آمدهاند و با ساخت و سازهایی که ایجاد کردند توانستهاند یک جمعیتی را آنجا ساکن کنند که این موضوع به توسعه زیرساختهای عمرانی منطقه کمک کرده است. همچنین نیروی دریایی ارتش پایگاههای خود را در جاسک و کُنارک ایجاد کرده و آنها را تا پسابندر گسترش داده که این امر نشاندهنده پرچمدار بودن ارتش در اقتدار دریایی است.
وی همگرایی و هماهنگی را یکی از کارهای مهم این ستاد خواند و خاطر نشان کرد، تمام تلاشمان این است که بتوانیم تمام بودجههایی را که در اختیار داریم، در جهت صحیح مصرف کنیم تا بتواند اثرگذار شود.
اسلامی با اشاره به محرومیت موجود در منطقه مکران گفت: ستادهایی در سطح نیروهای مسلح و ستاد اجرایی فرمان امام برای محرومیتزدایی تشکیل شده که اقدامات بسیار خوبی هم انجام دادهاند اما این اقدامات کافی نیست و باید در این مناطق کار بیشتری انجام شود.
وی با بیان این که نگاهمان در ستاد توسعه مکران رسیدگی همهجانبه به موضوعات است، گفت: رفع موانع و پیگیری جزو سیاستهای کلیدی ستاد توسعه است که از آن نتیجه هم گرفتهایم.
معاون وزیر دفاع با اشاره به اقدامات وزارتخانه متبوعش در توسعه سواحل مکران، تصریح کرد: وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح براساس تدبیر فرمانده معظم کل قوا، در سرمایهگذاری برای ایجاد پتروشیمی نگین مکران پیشگام شده است. همچنین قرار گاه خاتمالانبیاء سپاه هم پروژههای بندر و راهاهن چابهار را 3 شیفته پیگیری میکنند.
اسلامی در ادامه ضمن ابراز امیدواری از اجرای فاز اول این پروژه گفت: عبور از این مرحله برای ما بسیار مهم است و ما قصد داریم در یک برنامه 10 ساله شاهد بروز و ظهور این منطقه در تراز اقتصاد جهانی و اثرگذاری در اقتصاد ملی باشیم.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود درباره زمانبندی توسعه منطقه مکران، اظهار کرد: برنامههای حوزه نفت، گاز و انرژی و حمل و نقل حداکثر 10 سال زمان میخواهد. اما بقیه طرحها زیاد زمانبر نیست و پیشبینی ما زمانی حداکثر 2 دههای برای ایجاد 2 قطب صنعتی و حمل و نقل در چابهار و جاسک و اجرای پیوستهای گردشگری، شیلات، کشاورزی و خدمات در این مناطق است.
دبیر ستاد توسعه مکران با اشاره به ظرفیتهای بالای گردشگری در این مناطق خاطر نشان کرد: سازمان میراث فرهنگی یکی از اعضای ستاد توسعه است، این مناطق با توجه به جاذبههای طبیعی بالایی که دارند میتوانند گردشگرانی را از سرتاسر جهان به خود جذب کنند. همچنین سازمان میراث فرهنگی استان سیستان و بلوچستان را برای سال 96 به عنوان مقصد گردشگری اعلام کرده که البته این موضوع نیازمند زیرساختهایی است و همین موضوع میتواند روی اقتصاد مردم محلی تاثیرگذار باشد.
اسلامی با اشاره به کیفیت بالای شیلات در منطقه مکران، گفت: سازمان شیلات برنامههای گستردهای را در این حوزه و برای پرورش انواع ماهی و آبزیان تدوین کرده و در دست اجرا دارد. همچنین وزارت جهاد کشاورزی طرحهای گستردهای را برای توسعه کشاورزی در این منطقه دارد و در این خصوص قراردادهایی را با شرکتهای ایرانی امضا کرده است.
وی در پایان با اشاره به سرمایهگذاری برخی کشورهای خارجی در منطقه مکران گفت: با کشورهای هند و چین تفاهمنامههایی را برای ایجاد شهرکهای بزرگ صنعتی امضا کردهایم. همچنین با کشور کره جنوبی درباره صنایع فولاد مذاکراتی را داشتهایم و همچنین شرکت توتال فرانسه هم خواستار سرمایهگذاری در حوزه پتروشیمی در این مناطق است.