به گزارش مشرق، بعد
از مجلس نمایندگان آمریکا، روز پنجشنبه نوبت قانونگذاران سنای آمریکا بود
تا با 99 رای مثبت و هیچ رای منفی، طرح تمدید ده ساله "قانون تحریمهای
ایران" را تصویب کند.
روزنامه آمریکایی «واشنگتن پست» طی یادداشتی در بررسی این مسئله، «باراک اوباما» رئیس جمهور ایالات متحده را ناتوان از مقاومت در برابر تمدید تحریمهای ایران توصیف کرده و نوشت: اکنون که دو بدنه پارلمانی بصورت قاطع به آن رای دادهاند، اوباما نمیتواند مانع آن شود.
این در حالی است که کاخ سفید در مخالفت با طرح تمدید تحریمهای ایران گفته بود رئیس جمهور «اختیارات قابل توجهی» برای تحریم کردن ایران به خاطر رفتارهای بد از جمله آزمایش موشکهای هستهای دارد.
واشنگتن پست اما تاکید میکند که دولت آمریکا دست از تهدید کردن به وتوی این طرح برداشته زیرا رای اکثریت به قدری با این طرح همراه است که میتواند وتوی اوباما را نقض کند. اکنون که دو مجلس آمریکا به تمدید تحریمهای ایران رای دادهاند، اوباما 10 روز کاری وقت دارد تا تصمیم بگیرد که آن را وتو کند یا خیر، قبل از اینکه طرح بطور خودکار به قانون تبدیل شود.
در صورتی که طی این فرصت 10 روزه، وتو به هر دلیلی انجام نشود و کنگره نیز تمام جلسات خود را برگزار کرده یعنی تصمیم بگیرد که اتمام دوره صد و چهاردهم کنگره را به بعد از این 10 منتقل کند، طرح به قانون تبدیل میشود.
اما اگر کنگره قبل از این 10 روز اعلام کند که دوره کاری کنگره صد و چهاردهم به پایان رسیده، اوباما میتواند از اختیار قانونی به نام pocket-veto استفاده کرده تا طرح را به نوع خاصی وتو کند. این اختیار زمانی قابل استفاده است که رئیس جمهور آمریکا از امضا کردن مصوبهای خودداری نموده و کنگره نیز جلسات خود را برگزار نمیکند تا رئیس جمهور ظرف 10 روز مصوبه را به آنها برگرداند؛ اما در نتیجه مصوبه خود به خود وتو خواهد شد.
نمایندگان ارشد کنگره میگویند برای آنکه اوباما نتواند از این اختیار قانونی خود استفاده کند، تصمیم دارند اتمام کنگره را دیرتر از موعد هر سال اعلام نمایند تا موعد 10 روز کاری برخی طرح ها، از جمله همین مصوبه ضد برجام، لغو شود.