کد خبر 589704
تاریخ انتشار: ۲۶ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۶:۰۶

بانک‌ها نرخ سود تسهیلات را در شرایطی ۲۲ درصد اعلام می‌کنند که این نرخ سود یک نرخ سود اسمی و غیرواقعی به شمار می‌آید.

به گزارش مشرق، هادی غلامحسینی طی یادداشتی در روزنامه جوان نوشت:

بانک‌ها نرخ سود تسهیلات را در شرایطی 22 درصد اعلام می‌کنند که این نرخ سود یک نرخ سود اسمی و غیرواقعی به شمار می‌آید، زیرا پس از محاسبه مشخص می‌شود که نرخ سود تسهیلات در بانک‌های ایران در عمل بالای 26 درصد است.

بارها و بارها اتفاق افتاده است که وقتی با ماشین حساب نرخ سود وام دریافتی از بانک را مورد تجزیه قرار می‌دهیم به این نتیجه می‌رسیم که نرخ سود اعمال شده با آنچه بانک مدعی است تفاوت فاحشی دارد اما وقتی دلیل اختلاف را از شعبه بانک جویا می‌شویم، در توضیحات مواردی را عنوان می‌کنند که هیچ‌گاه این موارد به شکل رسمی روی نرخ سود تسهیلات اعلام نمی‌شود، به‌طور مثال هم اکنون بانک‌ها رسماً اعلام می‌دارند که نرخ سود تسهیلات 22 درصد است اما نرخ سود واقعی تسهیلات در عمل بیش از 26 درصد محاسبه می‌شود. با این توضیح این مورد مطرح می‌شود که کاهش نرخ سود سپرده بانکی با این‌گونه رفتارهای بخشی بانکی کشور تأثیری در کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی ندارد، چراکه بانک در جریان عملیات بانکی خود نرخ سود بالاتری را روی تسهیلات اعمال می‌کند.

نرخ سود تسهیلات بیش از 26درصد است

در این بین نکته جالب آن است که میانگین نرخ سود پرداختی بانک‌ها به کل سپرده‌ها اعم از کوتاه مدت، میان‌مدت و بلندمدت شاید حدود 10 درصد هم نشود اما بانک‌ها نرخ سود تسهیلات را به شکل رسمی 22 درصد اعلام و بیش از 26 درصد اعمال می‌کنند!

اگرچه دستمزد مهم‌ترین محل کسب درآمد برای عمده ایرانی‌هاست اما مطالعات نشان می‌دهد در کنار دستمزد، سپرده‌گذاری در بانک یکی از مهم‌ترین راه‌ها برای کسب درآمد در جامعه است که میلیون‌ها نفر از اقشار ضعیف و متوسط جامعه از این محل جهت تقویت مالی خود کسب سود می‌کنند. آخرین ترازنامه منتشره بانک‌ها از سوی بانک مرکزی بیانگر رشد سپرده‌گذاری بخش غیردولتی در بانک‌هاست.

حجم سپرده‌های بخش غیردولتی که در پایان سال 93 در محدوده 747‌هزار میلیارد تومان بود، در بهمن ماه سال 94با 27‌درصد رشد نسبت به اسفند ماه سال 93 به 945 هزار میلیارد تومان رسید. در این میان در شرایطی حجم این سپرده‌های غیردولتی بانک‌ها در بهمن ماه سال 94 شامل سپرده‌های دیداری، مدت‌دار و قرض‌الحسنه 945‌هزار میلیارد تومان گزارش شده که حجم کل نقدینگی کشور در پایان بهمن ماه سال 94 معادل 975 هزار و 940 میلیارد تومان بوده است.

در این بین چند روزی است که مقوله کاهش نرخ سود سپرده‌های بانکی در جامعه خبرساز شده است، حال اگر چه شکل ظاهری این جریان به سود اقتصاد است و تولید از تسهیلات ارزان قیمت بهره می‌برد اما در پشت پرده چنین اتفاقی نمی‌افتد.

نرخ سود سپرده برای مردم اهمیت دارد


حقیقت است که یارانه 45 هزار تومانی ماهانه برای بسیاری از خانوارهای ایرانی حائز اهمیت است بدین ترتیب بی‌شک تغییر نرخ سود سپرده نیز برای مردم نیازمند جامعه یا اصلاً سرمایه دارانی که سرمایه خود را از ایران خارج نکرده‌اند، ایجاد نگرانی می‌کند. شاید در ابتدا بسیاری از خوانندگان موضع بگیرند که چرا با کاهش نرخ سود بانکی مخالفت می‌شود، در این بین باید بین مقوله کاهش نرخ سپرده‌ها در بانک با نرخ تسهیلات تفاوت قائل شد.

متأسفانه طی سال‌های گذشته بانک‌ها به واسطه تعدیل پیوسته نرخ سود سپرده‌ها، هیچ‌گاه نخواسته‌اند از حاشیه سود خود جهت فعالیت‌های بانکی بکاهند و تلاش کرده‌اند تعدیل نرخ سود تسهیلات از محل کاهش نرخ سود سپرده‌ها (منابع مردم) اتفاق بیفتد و در این بین حاشیه سود خود را در حد مطلوب حفظ کنند، ‌برای مثال هم اکنون بانک‌ها به سپرده‌های بانکی کوتاه مدت 8‌درصد و بلندمدت 18درصد سود می‌پردازند، این در حالی است که نرخ سود تسهیلات نیز در ظاهر 22 درصد و در عملیات بانکی بیش از 26درصد است.

مابه‌التفاوت نرخ سپرده با تسهیلات خیلی بالاست


حال باید توجه داشت میانگین نرخ سود پرداختی بانک‌ها به کل سپرده‌ها اعم از کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت شاید حدود 10‌درصد هم نشود اما بانک‌ها نرخ سود تسهیلات را 26 درصد اعمال می‌کنند، این در حالی است که ما‌به‌التفاوت نرخ سپرده و نرخ سود تسهیلات حقیقی در بانک‌های کشور بالای 15 درصد است، در این بین این سؤال مطرح می‌شود که چرا باید بین سود سپرده و تسهیلات آنقدر فاصله نجومی (تقریباً معادل تورم کنونی کشور) وجود داشته باشد.

به نظر می‌رسد بانک مرکزی، شورای پول و اعتبار و شورای هماهنگی بانک‌ها باید این بار بدون آنکه نرخ سود سود سپرده‌ها که همانا اندوخته و پس‌انداز میلیون‌ها از مردم زحمتکش و نیازمند جامعه است، بانک‌ها و مؤسسات اعتباری را ملزم کنند تا نرخ سود تسهیلات را کاهش دهند، با این کار هم نقدینگی از بانک خارج نمی‌شود (به دلیل سود سپرده مطلوب) و هم اینکه بانک‌ها مجبور می‌شوند برای حفظ حاشیه سود خود از هزینه‌ها و ریخت و پاش‌های متعدد و متنوع خود بکاهند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 17
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 16
  • شراره ۰۷:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    احسنت حرف دل مردم را زديد حالا ديگه بانکها احتياجي به پول مردم ندارند چون تامين شدند چرا وامهايي که ما مي گيريم بايد سودش چند برابر تحويل بدهيم ولي پولهايي که مردم براي سرمايه گذاري گذاشتند سود آن را کم مي کنيد باز هم به فکر بانکها باشيد از بانک مرکزي ممنونم اگر توانستي سود تسهيلات را کم کني اونوقت بيا سود مردم را کم کن.
  • علی ۰۸:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    بدون اطلاعات سخن نگوئیم .آقای غلام حسینی اول مطالعه کن بعد حرف بزن وبنویس که خدای نکرده دلیل بر ..... نشود نه درصدهای اعلامیت درست است ونه محاسبات مطروحت پس خودتو نباز
  • ۰۸:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    آخه آقای غلامحسینی خان بانکداری اسلامی همینه همیشه به فکر مردم میباشند!!!!و دشمن اصلی ربا خواری بانکداری اسلامی میباشد!!!!
  • غلغل ۰۸:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    دادا. نرخ سپرده با نرخ تسیلات فرق داره. کی گفته نرخ سپرده بالای 26 درصده؟ اون نرخ تسیلات هست که شما می گی. این هم که دولت داره کمش میکنه فقط نرخ سپرده های مردم بدبخته تا سود کمتری به اونا بده
  • lمهمان ۰۸:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    واقعا درست ميفرماييد .هرجا كه به نفع خودشون هست سريع دست بكار ميشن وهر جا كه به نفع مردم هست فقط در حد حرف ميماند. الان كساني كه در يكي دوسال اخير وام گرفتن متوجه ميشن هيچي تغيير نكرده. پس چرا بايد فردي كه سرمايه اش اونقدر نيست يا توانش را نداره كار اقتصادي كنه وبه اميدي گذاشته بانك هرچند فقط يكبار سودش كم ميكنن.از 23 درصد رسوندن به 18درصد باز ميگن بايد كمتر بشه.واقعا متاسفم ....
  • هادی ۰۸:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    بانک هایی که در کاهش نرخ سود بانکی پیش قدم شده اند دلشان برای مردم نسوخته بلکه سالهای قبل تا الان با سپرده های بانکی به همراه شرکاء و دوستان محتکرشان در بازار دلالی ملک و خودرو و ...... و پشت پرده سودهای هنگفت به جیب می زدند و الان با رکود بازارو چشم انداز کاهش قیمت ملک و خودرو در آینده دیگر احتیاجی به این سپرده ها ندارند و تقاضایی هم از سوی دوستان دلالشان برای تسهیلات وجود ندارد پس دلیلی ندارد پولها را درحسابها راکد نگه دارند و به سپرده گزاران سود بدهند بنابراین با کاهش نرخ سود سپرده مشتری را به خروج سرمایه از بانک وادار می کنند ای کاش مسئولین چشمشان را یکم باز می کردند و واقعیت را می دیدند
  • هادی ۰۸:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    بانک هایی که در کاهش نرخ سود بانکی پیش قدم شده اند دلشان برای مردم نسوخته بلکه سالهای قبل تا الان با سپرده های بانکی به همراه شرکاء و دوستان محتکرشان در بازار دلالی ملک و خودرو و ...... و پشت پرده سودهای هنگفت به جیب می زدند و الان با رکود بازارو چشم انداز کاهش قیمت ملک و خودرو در آینده دیگر احتیاجی به این سپرده ها ندارند و تقاضایی هم از سوی دوستان دلالشان برای تسهیلات وجود ندارد پس دلیلی ندارد پولها را درحسابها راکد نگه دارند و به سپرده گزاران سود بدهند بنابراین با کاهش نرخ سود سپرده مشتری را به خروج سرمایه از بانک وادار می کنند ای کاش مسئولین چشمشان را یکم باز می کردند و واقعیت را می دیدند
  • اکبر غبدی ۰۹:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    اینجانب ازبانک ملی وام بافت فرسوده 20 میلیون تومان گرفتم که طبق قانون سال 91 سودزمان مشارکت 11درصد وفروش اقساطی 12درصد بود وقتی مرحله سفت کاری ساختمان تمام شدوسط کاربانک سودمشارکت را21درصدکردوگفت اگرنمی خواهی وام نگیر پس از2/5سال تبدیل به 35میلیون شدوفروش اقساطی راهم از12به 22درصدکردند وبه مدت 10سال بازپرداخت ماهیانه 725هزارتومان که وقتی حساب کردم به بانک اعتراض نمودم که این سودمی شود30درصد نه 22درصد حتی به دفترریاست جمهوری هم نامه نوشتم ولی جواب بانک این است که فرمول محاسبه سودتغییرکرده مگرمی شودبافرمول ازمردم دزدی کرد همین کاری که بانک ملی بامن می کند.20میلیون وام بافت فرسوده گرفتم بایستی 87میلیون پس بدهم .کجای این بانکداری اسلامی واخلاقی است.
  • بهار ۰۹:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    چرا تیتر ها با متن خبر همخونی نداره؟ سود سپرده چه ربطی به نرخ تسهیلات داره؟ این چندمین خبریه که در این سایت خوندم و تیتر با موضوع همخونی نداشت جلب نظر به چه قیمتی؟
  • ۰۹:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    بانكها نرخ سود سپرده را كاهش دادند و نرخ سود تسهيلان را پايين نخواهند اورد.اينجوري سود بيشتري نصيب بانك ميشه.و مدير عامل و هييت مديره پاداش هابالا ميگيرند.و اين به ضرر سپرده گذارميشه.خيالتونرحت تسهيلات هم به توليد نخواهند داد.
  • ali ۰۹:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    خوپ نخود سیاه دیگه ، حالا دنبالش بگردین
  • هموطن ۱۰:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    اگراین کار نمی کردن که یک مدیر فضرتی یک لا قبا حقوقش 520میلیون تومن نبود مگه هواپیما یا سفینه فضایی ساخته
  • ناشناس ۱۱:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    باسلام.سود سپرده ها رو کم کردن،درست! اما این به اصطلاح کاهش سود تسهیلات به نحوی صورت گرفته که موقع پرداخت وام بخشی از مبلغ را بلوکه میکنند و تا آخرین قسط ،به اصطلاح مسدود میکنند( البته به نفع بانک).و اینها همه در مجموع به نفع بانک و به ضرر مردم میباشد.در کل این کاهش درصدهای تسهیلات نمایشی به نظر میرسد.
  • ۱۱:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    ای کاش در مملکت ما هم یک کمپین 99 درصدی راه می افتاد تا اینقدر دولتمردان ما از جیب مردم برای آن اقلیت به قول امام راحل مرفه بی درد هزینه نکنند. تمام تصمیمات که اخیراً اتخاذ می شود در جهت کاهش درآمد آن دسته از افراد جامعه است که اندک سرمایه یک عمر تلاش خود را نزد بانکها به امید درآمدی قابل اتکا به منظور ترمیم حقوقهای ناچیز بازنشستگی و امرار معاش سپرده گذاری کرده اند و حال باید آرام آرام به خاک سیاه بنشینند.
  • ممد ۱۱:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    فكر كنم متن رو اشتباه خونديد.خط پنجم رو دوباره بخونيد.داره ميگه: به گزارش مشرق، هادی غلامحسینی طی یادداشتی در روزنامه جوان نوشت: بانک‌ها نرخ سود تسهیلات را در شرایطی 22 درصد اعلام می‌کنند که این نرخ سود یک نرخ سود اسمی و غیرواقعی به شمار می‌آید، زیرا پس از محاسبه مشخص می‌شود که نرخ سود تسهیلات در بانک‌های ایران در عمل بالای 26 درصد است.
  • سیاوش ۱۱:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    با سلام اخه دتو مملکتی که تورم خیلی بالاست و شرایط بازار نابسامان هست و نمیشود ریسک کرد و سو تسهیلات هم نیز بالاست چرا فقط باید سود سپرده کاهش پیدا کند اقای وزیر اقتصاد چرا هر کاری قراره انجام بشه اول و اخرش مردم متضرر میشن حالا یک کارمندی که حقوقش پایین هست مثلا اندکی پول دارد که در بانک میگذارد تا سودی بگیرد باید چه کند؟ اقایان کاخ نشین..
  • رضا ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    هنوزم که هنوزه این ملت دارن پای این انقلاب جون میدن و از این مرز و بوم دفاع میکنن اونوقت یه مشت مفت خور از بیت المال اینجوری میخورن و فربه میشن.....

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس