اندیشکده آمریکایی می‌نویسد: اصلاحات اقتصادی قابل‌توجه می‌تواند سیاست‌های منطقه‌ای و خارجی ایران را تغییر دهد و اولویت تعامل اقتصادی را نسبت به نزاع‌های ایدئولوژیک افزایش دهد.

 

گروه جنگ نرم مشرق- اندیشکده آمریکایی «میدل‌ایست» در جدیدترین گزارش خود به وضعیت اقتصادی ایران پس از توافق هسته‌ای پرداخته است؛ این گزارش توسط زُبیر اقبال (Zubair Iqbal) یکی از پژوهش‌گران این اندیشکده و تحت عنوان «گزینه‌های اقتصادی پساتحریم ایران» منتشر شده که اقتصاد ایران را قرار گفته در یک چهارراه می‌داند و معتقد است: «در حالی که انتظار می‌رود لغو تحریم‌ها باعث رشد اقتصادی ایران شود، شاخص‌های ضعیف و چشم‌انداز مخدوش آن، رشد آن را محدود می‌کند».

گزینه‌های اقتصادی پساتحریم ایران
گزارش اندیشکده آمریکایی «میدل‌ایست» با عنوان «گزینه‌های اقتصادی پساتحریم ایران»

اندیشکده «میدل‌ایست» در ابتدای گزارش با اشاره به این موضوع که «اطمینان بخشی به ایران در انتخاب مسیر تعامل و اصلاحات اقتصادی، برای آمریکا و جامعه جهانی مهم است، نه تنها به خاطر مشوق‌های اقتصادی بلکه برای کمک به ثبات‌سازی منطقه»، مدعی نکات کلیدی زیر در رابطه با ارتباط اقتصادی با سیاست خارجی ایران می‌شود:

1. اقتصاد ایران ضعیف و مخدوش باقی می‌ماند، با میزان بیکاری بالا و تورم زیاد، که پتانسیل رشد آن را محدود می‌کند.

2. اصلاحات اقتصادی قابل‌توجه می‌تواند سیاست‌های منطقه‌ای و خارجی ایران را تغییر دهد و اولیت تعامل اقتصادی را نسبت به نزاع‌های ایدئولوژیک افزایش دهد.

3. ایران دارای سه گزینه اقتصادی است: حفظ وضعیت کنونی، اجرای اصلاحات گسترده و هماهنگ، یا اجرای اصلاحات سیاسی نرم و خنثی.

4. به نفع تمامی طرف‌های درگیر در پویایی‌های منطقه‌ای جاری است تا ایران را تشویق کنند که بدنبال اصلاحات گسترده و هماهنگ باشد.

5. مشخص نیست که آیا دولت کنونی روحانی دارای قدرت کافی جهت ایجاد اصلاحات اساسی موردنیاز است یا خیر.

6. افزایش وابستگی متقابل با بازار جهانی و جریان سرمایه خارجی زیاد به داخل ایران باعث میشود تمایل این کشور برای پیگیری موضع رویارویی منطقه‌ای کمتر می‌شود.

گزینه‌های اقتصادی پساتحریم ایران
در نشست اندیشکده بیکر نیز مباحث مربوط به تغییرات تدریجی و بلند مدت در ایران مطرح شده بود (لینک گزارش)


اندیشکده «میدل‌ایست»: سهام‌داران خارجی چکار باید بکنند؟

این گزارش با متهم کردن ایران به تجاوز منطقه‌ای و بیان این موضوع که اگر ایران گزینه سیاسی حفظ وضعیت کنونی (در منطقه) را در پی گیرد، در این صورت آمریکا باید برای ایران مشخص سازد که این سیاست با مقاومت شدید آمریکا و کشورهای منطقه مواجه خواهد شد و در این رابطه می‌نویسد: «اگر بازیکنان اصلی تحت فشار قرار گیرند تا مستقیما در بخش نفت ایران سرمایه‌گذاری کنند، این امر می‌تواند به متقاعدسازی مقامات ایرانی کمک کند تا آنها با برگزیدن استراتژی دیگری به درستی با چالش‌های اقتصادی داخلی بپردازند و توازن استراتژیک منطقه‌ای را بپذیرند».

اندیشکده آمریکایی معتقد است که به منظور تشویق ایران برای پیگیری گزینه سیاسی اجرای اصلاحات گسترده و هماهنگ مد نظر غرب، آمریکا و نهادهای بین‌المللی باید از رویکرد یادشده حمایت کنند: «همکاری با دیگر کشورهای منطقه‌ای صادرکننده نفت برای ایجاد قیمت جهانی نفت باثبات و واقعی، وابستگی متقابلِ سنتی را احیا خواهد کرد، و کمک می‌کند تا ایران تغییر موضع داده و بدنبال سیاست خارجیِ سازگاری و همکاری منطقه‌ای باشد. وابستگی متقابل با بازار جهانی و جریان سرمایه خارجیِ بالاتر، ایران را تشویق خواهد کرد تا بدنبال مواجه منطقه‌ای کمتری باشد و لذا باعث تسهیل در ثبات منطقه شود».

اندیشکده «میدل‌ایست» در ادامه به گزینه دیگر مقامات ایران یعنی اجرای اصلاحات سیاسی نرم و خنثی مطلوب غرب اشاره می‌کند که در صورت اتخاذ این گزینه توسط مسئولان ایرانی، پیشنهاد می‌دهد که سهامداران منطقه‌ای و جهانی می‌بایست گام‌های لازم را بردارند تا مقامات ایرانی به سوی موضع‌گیری سیاسیِ فعال مدنظر غربی‌ها حرکت کنند: «کاهش محدودیت‌های تجاری و همکاری سرمایه‌گذاری در بخش غیرنفتی می‌تواند منوط به اصلاحات سیاسی داخلی (در ایران) شود. به همین سان، سازگاری تولیدکنندگان اصلی نفت در تنظیم قیمت‌های نفت می‌تواند انگیزه‌ای برای به چالش کشاندن اصلاحات سیاسی باشد».

گزینه‌های اقتصادی پساتحریم ایران
اندیشکده «میدل‌ایست»: کاهش محدودیت‌های تجاری و همکاری سرمایه‌گذاری در بخش غیرنفتی می‌تواند منوط به اصلاحات سیاسی داخلی (در ایران) شود. به همین سان، سازگاری تولیدکنندگان اصلی نفت در تنظیم قیمت‌های نفت می‌تواند انگیزه‌ای برای به چالش کشاندن اصلاحات سیاسی باشد


این گزارش سپس می‌افزاید که به نفع تمامی عوامل درگیر در پویایی‌های منطقه است تا ایران را ترغیب کنند که گزینه دیگری یعنی اجرای اصلاحات گسترده و هماهنگ مد نظر غرب را اختیار کند و سیاست اقتصادی مورد نیاز و اصلاحات ساختاری را اجرا کند و در این رابطه می‌نویسد: «تمرکززدایی از تصمیم‌گیری در خصوص سیاست اقتصادی و ایجاد نقش بزرگتر برای بازار در تخصیص منابع، همراه با نقش کاهش‌یافته بخش عمومی در اقتصاد، حیاتی است. این گام‌ها رشد را به همراه خواهد داشت، فرصت‌های شغلی را افزایش خواهد داد، و از یکپارچگی ایران با اقتصادهای منطقه‌ای و جهانی حمایت می‌کند. آنها همچنین باعث قدرتمند شدن بخش‌های متوسط جامعه خواهد شد که در انتخابات 2013 روحانی را انتخاب کردند و در پیروزی‌های انتخابات تازه مجلس نیز نقش داشتند».

اندیشکده آمریکایی، شرکای تجاری اصلیِ تحت حمایت آمریکا، سرمایه‌گذاران بین‌المللی و آژانس‌های وام‌دهی را به‌عنوان عواملی که می‌توانند نقش مهمی در این فرایند اصلاحات مطلوب غرب در ایران داشته باشند، معرفی می‌کند و معتقد است: «در حالی که نیروهای داخلی بر بحث پیرامون استفاده از درآمدهای نفتیِ کمتر پیش‌بینی‌شده فایق خواهند آمد، نیروهای خارجی می‌توانند بر مسیر تخصیص منابع اثر گذاشته و به دستیابی ایران به اهداف دومنظوره خود کمک کنند.

ایران نه تنها در بخش نفت بلکه در توسعه فعالیت‌های فشرده فناوری در بخش غیرنفتی، که برای پرداختن به افزایش بیکاریِ جمعیت باسوادترِ جوان مورد نیاز است، نیز به سرمایه‌گذاری خارجی وابسته خواهد بود. به نفع سرمایه‌گذاران خارجی است که مورد حمایت سیاست‌های مناسب بازارمحور در مشارکت با سرمایه‌گذاران داخلی قرار گیرند که کمتر با قوانین و کنترل‌های دست و پا گیر مواجه‌اند».

گزینه‌های اقتصادی پساتحریم ایران
اندیشکده آمریکایی پیشنهاد می‌دهد که سازمان‌هایی مانند بانک جهانی به مقامات ایرانی توصیه کنند که اصلاحات سیاسی لازم (مطلوب غرب) را به اجرا درآورند

اندیشکده «میدل‌ایست» سپس به نقش مهمی که سازمان‌های چندجانبه اقتصادی و مالی و دولت‌های کشورهای سرمایه‌گذارِ اصلی می‌توانند در فرآیند این اصلاحات یادشده در ایران ایفا کنند، اشاره کرده و پیشنهاد می‌دهد که سازمان‌هایی مانند بانک جهانی به مقامات ایرانی توصیه کنند که اصلاحات سیاسی لازم (مطلوب غرب) را به اجرا درآورند: «موضع آنها می‌تواند اثر مثبت مهمی در انتخاب‌های سرمایه‌گذاری خصوصی داشته باشد. عضویت سریع در سازمان تجارت جهانی و دسترسی به بازاهای جهانی آزاد، چرخه بافضلیت آزادسازی و یکپارچگی اقتصادی را کامل خواهد کرد. موضع صریح به بازداشتن مداخله ایران با هدف جایگزین کردن توازن استراتژیک منطقه‌ای می‌تواند منجر به تاثیرگذاری بر تصمیم‌گیری‌های مربوط به تخصیص منابع و توازن در اولویت‌ها در جهت رشد داخلی شود».

این گزارش در انتها همکاری با دیگر تولیدکنندگان نفت را به نفع اقتصاد ایران در سطح منطقه‌ای‌ می‌داند تا بازار نفت به ثبات برسد: «همکاری نزدیک سیاست نفتی با تولیدکنندگان اصلی نفت خلیج‌فارس نه تنها به بهبود چشم‌انداز اقتصادی ایران کمک می‌کند، بلکه سبب کاهش تنش‌های منطقه‌ای نیز می‌شود. تجربه همکاری غیررسمی با عربستان و دیگر تولیدکنندگان اصلی در سیاست نفتی منطقه در دهه 1990، نمونه مفیدی برای دنبال کردن است».

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 15
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 6
  • وحید ۰۰:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    آنها میخواهند با گروگان گرفتن اقتصاد ما را مجبور به عقب نشینی از مسایل ایدیولوژیک خودمان بکنند ولی زهی خیال باطل .
  • ازپشت خنجر نزنیم ۰۰:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    خانم متولی نظارت بر کامنت ها ای کاش به جای وقت گذاشتن برای تایید و عدم تایید کامنت ها و یا سانسور آنها میرفتی یکم مطالعاتت رو افزایش میدادی
  • سبحان شاهمرادی اصولگرا ۰۰:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    برخی خیال می کنند سرمایه گذاری شرکتهای خارجی خاصه غربی برای ما رشد اقتصادی دارد لکن این خیال سه ایراد اساسی دارد اولا هر چه قدر خارجی ها در اقتصاد ما نقشه شان پر رنگتر باشد دشمنان اسلام در بزنگاه ها اهرم های بیشتری برای فشار در اقتصاد ما در دست خواهد داشت ثانیا شرکتهای خارجی هیچگاه علم و فناوری مخصوص خودشان را به ما منتقل نمی کنند و فقط ما را می دوشند ثالثا همین اندک فواید هم در ازای عقب نیشینی از مواضع حقه خودمان در مسائل داخلی و خارجی خواهد بود پس باید بی خیال خیال رابطه را شرکتهای خارجی بشویم و برویم به سمت اقتصاد مقاومتی.
  • پری مجرد38ساله ۰۰:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    الله اکبر این رو خودت فهمیدی یا کسی بهت گفت عجب نبوغی داری
  • دکتر حسین محبی ۰۰:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    ما باید اقتصادمان را قوت دهیم چون اقتصاد خوب است و باعث عمران و آبادانی کشور میشود
  • پروفسور سعید عالمی ۰۱:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    باید در حوزه اقتصاد تلاش کنیم تا به رفاه برسیم و دشمن نتواند از ما امتیاز بگیرد
  • ۰۱:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    هرچند مدتی بود نمیخواستم دیگر کامنت توی سایت شما بگذارم، ولی این راهی است برای رساندن نظر مردم عادی مثل من، تا اخبار صرفا از صافی مقامات نرسد. **** متاسفانه مسئولین در ایران دچار ایدئلوژیک زدگی شده اند. غرب ستیزی و توهم وجود یک غرب و دنیای غیر رغبی، آنها از درک حقایق جهان ناتوان کرده و قدرت فکری آنها را قفل کرده است. الان در واقع غربی وجود ندارد بخصوص در زمینه اقتصاد، بجز چند کشور حاشیه ای مثل کره شمالی، بقیه دنیا در یک ساختار اقتصادی شرکت دارند و نمودهایش مثل سازمان تجارت جهانی است. ما با یک اقتصاد جهانی سر و کار داریم. چین و روسیه و هند و بزریل و ترکیه هم جزئی از این اقتصاد جهانی هستند، هر کشوری که بخواهد تافته جدا بافته باشد و تک روی کند، مثل کره شمالی، روزگارش تاریک خواهد شد. مخلص کلام.
  • ۰۴:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    چرا خیال باطل؟ هر چه آمریکا امر کند اطاعت می کنیم. کافیست بی بی سی و صدای آمریکا لیست بدهند تا برخی از مردم بدون ذره ای تامل به ندای کدخدا لبیک بگویند/
  • أبرار ۰۶:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    خوشبختانه همه خواب ها و گزينه هايي اقتصادي و راهكارهاي اقتصادي كه آنها براي ايران در نظر گرفته اند از نظر مسؤولين درجه يك و مديران كشور مخفي نيست و بحمدالله همگي بيدارند اشكال اصلي كار در اين است كه غرب و در راس آنها آمريكا در يك تصور غلط اندر غلط در مورد ايران نزد يك به چهل سال است غوطه ورند تصور غلط آنها از انقلاب و هدف انقلاب اسلامي ايران اين است كه اين انقلاب اسلامي ايران در ذات خود ضد غربيست و هدفش مقابله و درگيري با غرب و عوامل سياسي و اقتصادي آن و ستيزه جويي با آنهاست در حالي كه آنچه بطن انقلاب اسلامي ايران و ماهيت به ظاهر زد غربي ايران را تشكيل ميدهد همين تعيين تكليف نمودن عريان آنها در همه زمينها براي ديگران است اين آنها هستند كه بجاي تعامل و گفتگو براي انقلاب اسلامي ايران و بطور كلي ايران مدام براي ايران تعيين تكليف ميكنند و خط و نشان ميكشند و اين ايجاد تقابل آنها بجاي تعامل و گفتگو ايران و انقلاب اسلامي را در تمامي اين سال ها در موضع دفاعي قرار داده اتفاقا از اشغال سفارت آمريكا گرفته تا موضع منطقه اي فعلي ايران ناشئ از همين دفاع از خود و حيثييت و تماميت ارضي و عزت خود است اگر روزي آمريكايي ها اين رويه و سياست خود بزرگ بيني و تكبر خود را با ايران و ايرانيها عوض كنند و در مورد ايران از موضع رييس و رهبري جهان و آقايي و متوسل شدن به زور و زر و تزوير و خدعه خود دست بر دارند با ايراني ديگر روبرو خواهند
  • اسفندیار ۰۸:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    اقتصاد با تکیه به غرب درست نمی شود خودمان را برده ابر قدرت ها کنیم که چه بشود باید دکتر احمدی نژاد را به میدان بیاوریم اختیارات لازم و کافی را هم به ایشان بدهیم وبا یاری خداوند کشور را آباد کنیم
  • محمود ۰۹:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    هیچ معلومه بالاخره هدف این غرب چیه ازاون موقع هزارتا گزارش از (هدف غرب پس ازبرجام )نوشتین ماهم گیج شدیم چقدهدف دارن اینا چرا اوباما رسیدگی نمیکنه چر اونام مثل مسئولین مابه هیچی رسیدگی نمیکنن
  • ایرانی ۰۹:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    مطمئن باشید هدف آمریکا فقط وابستگی کشورها به اونهاست . کاش توافقی صورت نمی گرفت ، کاش راهی را که در پیش گرفته بودیم ادامه می دادیم . همون روز اول آقا فرمودند که به این جلسه ها و گپ زدن ها امیدوار نیستم .
  • محسن ۰۹:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    چرابخش ارسال کزارش با ایمیل را حذف کرده اید لطفا مججد آنرا برقرار کنید با تشکر
  • ۱۱:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    مشرق خرمقدس
  • مصطفی ح ۰۷:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۰
    0 0
    منظور از غرب نظام سلطه جهانی است که امروز خود را به همه دنیا تحمیل کرده است! علت این که میگوییم غرب این است که خاستگاه این نظام سلطه و مرکز آن غرب بوده است! نظام اقتصادی یکپارچه جهانی هم همان بسط سیطره ظالمانه شرکت های چندملیتی بر دنیا است! اتفاقا به همین دلیل ما باید از نظام اقتصاد جهانی مستقل شویم چون ظالمانه است! این آرمان انقلاب اسلامی بوده است!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس