به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق به نقل از فارس، روزنامه «نيزاويسيمايا گازيهتا» در گزارشي نوشت: مقامات جمهوري اسلامي ايران و چين چندين توافقنامه در زمينه افزايش مبادلات بازرگاني و سرمايه گذاري در اقتصاد ايران امضاء كردند. دو طرف همچنين در حال بررسي ساخت مشترك يك كارخانه توليد تجهيزات نظامي، ايجاد تاسيسات زيرساختاري و همچنين توسعه فروش نفت و مواد خام ايران به چين هستند.
بر اساس اين گزارش، "محمود احمدي نژاد "رئيسجمهوري ايران تاكيد كرد كه مبادلات بازرگاني بين دو كشور بزودي ميتواند به 100 ميليارد دلار برسد. اين مسئله امكان آن را فراهم ميكند تا تاثير تحريمها عليه جمهوري اسلامي به حداقل برسد.
اين روزنامه روس نوشت: براي مقايسه لازم به يادآوري است كه ميزان مبادلات بازرگاني روسيه و چين حدود 60 ميليارد دلار است. در حال حاضر ايران مكان سوم در عرصه صادرات نفت به چين را در اختيار دارد و اين كشور حدود 12 درصد از نفت مورد نياز چين را تامين ميكند.
نيزاويسيمايا گازيهتا افزود: كارشناسان يادآور شدهاند كه مقامات پكن روي اين مسئله حساب ميكنند كه توسعه همكاريهاي نظامي-فني علاوه بر منافع مالي، باعث شود تا اين بازار كه پيش از اين در اختيار روسيه بود، به چين برسد.
به عقيده آنها، توسعه همكاريهاي ايران و چين، بويژه در زمينه نظامي-فني به ضرر روسيه خواهد بود.
"روسلان پوخوف " مدير مركز تجزيه و تحليل راهبردي و فني روسيه در گفتوگو با خبرنگار اين روزنامه گفت: چين در واقع در حال حاضر جايگاه اتحاد جماهير شوروي را در دوران جنگ سرد در اختيار دارد. در زمينه صادرات سلاح، ايران از جمله كشورهايي است كه بازار آن تا چندي پيش در اختيار روسيه قرار داشت.
به گفته وي، روسيه بعنوان اصلي ترين طرف همكاريهاي نظامي-فني با ايران دو بار با حمايت از تحريمهاي سازمان ملل عليه تهران، به اين كشور خيانت كرد و سپس در سال 2010 از تحويل موشكهاي زمين به هواي اس-300 به ايران خودداري كرد. در واقع با اين اقدام روسيه خود را صادركننده سلاح غير قابل اطميناني معرفي كرد و اين مسئله به نفع چين تمام شد.
اين كارشناس روس افزود: اكنون چين جايگاهي كه متعلق به روسيه بود، بويژه در خصوص ايران را از آن خود خواهد كرد. در واقع چينيها ميتوانند فناوريهاي نظامي خود را در اختيار ايران قرار داده و در ساخت تاسيسات زيرساختاري با اين كشور همكاري كرده و در عين حال در شوراي امنيت سازمان ملل از اين كشور حمايت سياسي كنند.
به گفته پوخوف، مقامات ايران پيش از اين به روسيه هشدار داده بودند كه از اين كشور «جدا شده» و رو به سوي چين خواهند كرد. البته چين فعلا نميتواند در تمامي عرصههاي نظامي با ايران همكاري داشته باشد، ولي اين مسئله باعث نميشود كه چين در زمينههاي كه ميتوانست روسيه پيشنهاد كند، فعاليت داشته باشد و در عين حال از محصولات ايران نيز استفاده كند.
کد خبر 57310
تاریخ انتشار: ۲۷ تیر ۱۳۹۰ - ۱۲:۴۶
- ۰ نظر
- چاپ
يك روزنامه روس در گزارشي نوشت كه خودداري از تحويل موشكهاي اس-300 به ايران باعث ميشود روسيه جايگاه خود را در اين كشور از دست بدهد.