در حالی که بحث ها بر سر واکنش روس ها به این حمله ادامه دارد، فضا میان دو کشور بسیار تنش آمیز است و دلیل درخواست جلسه اضطراری ناتو از سوی ترکیه نشان دهنده هراس مقامات ترکیه از واکنش سخت روسیه است. پوتین تنها به گفتن این که این اقدام تبعات جدی و منفی برای ترکیه خواهد داشت.

به گزارش مشرق، روز سه شنبه یک فروند جنگنده سوخو-24 روسیه توسط جنگنده های اف-16 ترکیه سرنگون شد. مقامات ترکیه معتقدند که این جنگنده حریم هوایی شان را نقض کرده بود و پس از 10 بار هشدار در طول پنج دقیقه، براساس قوانین بین المللی آن را سرنگون کردند. از سوی دیگر مقامات روسیه معتقدند که این جنگنده در حالی که در حال انجام عملیات علیه تروریست ها در منطقه ای نزدیک به مرز سوریه و ترکیه در منطقه لاذقیه سوریه بوده، مورد اصابت موشک هوا به هوا قرار گرفته است. روس ها می گویند جنگنده شان در خاک سوریه مورد اصابت موشک قرار گرفته است و لاشه هواپیما و تصاویر و نقشه هایی هم که از حادثه منتشر شده است ثابت می کند که جنگنده روسی در خاک سوریه مورد اصابت قرار گرفته است. در عین حال آن گونه که نقشه ها نشان می دهند جنگنده روسی به مدت یک دقیقه از حریم هوایی ترکیه عبور کرده است.

درباره سرنوشت دو خلبان این جنگنده اطلاعات متناقضی در ساعات اولیه منتشر می شد، از کشته شدن هر دو خلبان و یا زنده ماندن و اسیر شدن آنها. اما پس از آن که تصاویری از یکی از خلبانان منتشر شد، مشخص شد که یکی از آنها توسط شبه نظامیان ترکمان مورد حمایت ترکیه، کشته شده است. در حالی که سرنوشت خلبان دیگر مشخص نبود و گزارش های ضد و نقیضی از وضعیت وی منتشر می شد منابع روسی و ارتش سوریه اعلام کردند که در طی عملیاتی این خلبان آزاد شده و در اختیار نیروهای روس است. براساس اعلام وزارت دفاع روسیه در حین این عملیات یکی از نظامیان روس کشته شده است.

واکنش ها

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در ضمن دیدارش با ملک عبدالله پادشاه اردن به این حادثه واکنش نشان داد. پوتین در سخنانی اعلام کرد این حادثه خنجری از پشت از سوی همدستان تروریست ها بوده است و تبعات جدی و منفی بر روابط روسیه و ترکیه خواهد داشت. پوتین در این باره گفت: «در هر صورتی که حساب کنید، هواپیما و خلبانان ما هیچ گونه تهدیدی برای جمهوری ترکیه نبودند. این واضح است.» سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه هم پس از این حمله سفر از پیش تعیین شده اش به ترکیه را که قرار بود روز چهارشنبه صورت بگیرد، لغو کرد. لاوروف از اتباع روسی خواسته است تا از سفر به ترکیه خودداری کنند و اعلام کرده خطر تروریسم در ترکیه کمتر از مصر نیست. همچنین پس از احضار وابسته نظامی ترکیه در روسیه، کلیه همکاری های نظامی میان دو کشور قطع شد.

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه هم در واکنش به این حادثه گفت که کشورش از حریم هوایی اش دفاع کرده است. احمد داوود اوغلو، نخست وزیر ترکیه هم در سخنانی اعلام کرد که کشورش تمایل دارد تا تمام جهان بدانند که از مردم و امنیت مرزهایش به هر روشی دفاع خواهد کرد. مقامات ترک در همان لحظات اولیه موضوع را به اطلاع ناتو و شورای امنیت سازمان ملل رساندند و از ناتو درخواست کردند تا در این رابطه جلسه اضطراری تشکیل دهد. اردوغان در این رابطه به روسیه هشدار داده بود که در صورت حمله به ترکیه، با واکنش ناتو روبه رو خواهد شد. ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو هم پس از گفتگوی تلفنی با داوود اوغلو اعلام کرد که ناتو از این کشور در برابر واکنش های احتمالی روسیه دفاع خواهد کرد. براساس قوانین ناتو، اگر یکی از اعضا مورد حمله قرار بگیرد، همانند این است که حمله به 28 عضو این سازمان صورت گرفته باشد و بقیه اعضا از این کشور حمایت خواهند کرد.

مقامات آمریکا، آلمان، بریتانیا و فرانسه هم از روسیه و ترکیه درخواست کردند تا به خویشتنداری بپردازند. باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا در جریان کنفرانس خبری با فرانسوا اولاند، رئیس جمهور فرانسه گفت: «ترکیه همانند هر کشوری حق دفاع از خودش را دارد. اما این بسیار مهم است که روس ها و ترک ها با یکدیگر صحبت کنند و از این موضوع اطمینان حاصل کنند که این اختلاف باعث بالا گرفتن تنش ها نشود.» اوباما درباره نقض حریم هوایی ترکیه توسط هواپیمای روسی گفت: «ما هنوز اطلاعات کاملی در این رابطه نداریم.» اولاند هم در این رابطه گفت: «ما باید از هرگونه برخورد نظامی جلوگیری کنیم. چون اقدامی بسیار مضر خواهد بود. تنها راه حل، مبارزه با تروریست ها و داعش است.»

تبعات

در حالی که بحث ها بر سر واکنش روس ها به این حمله ادامه دارد، فضا میان دو کشور بسیار تنش آمیز است و دلیل درخواست جلسه اضطراری ناتو از سوی ترکیه نشان دهنده هراس مقامات ترکیه از واکنش سخت روسیه است. پوتین تنها به گفتن این که این اقدام تبعات جدی و منفی برای ترکیه خواهد داشت و بدون مجازات باقی نخواهد ماند، بسنده کرد و هنوز واکنش عملی از سوی این کشور صورت نگرفته است.
اولین اقدامی که از سوی روسیه صورت گرفت اعلام خبر استقرار سامانه دفاع موشکی پیشرفته اس-400 در پایگاه روسیه در سوریه است. با توجه به قرائن موجود و هزینه های بالای سیاسی و اقتصادی مداخله نظامی، بعید است که وضعیت دو کشور به سوی جنگ پیش برود. داوود اوغلو هم برای کاهش تنش ها اعلام کرده است: «روسیه کشور دوست و همسایه ماست و روابط ما قربانی این گونه سوء ارتباطات نخواهد شد.» لاوروف هم در سخنانی گفت: «ما قصد جنگ با ترکیه نداریم. دید ما نسبت به مردم ترکیه تغییر نکرده است. ما فقط سوالاتی درباره رهبری ترکیه داریم.» همچنین وزارت خارجه ترکیه از احتمال دیدار وزرای خارجه دو کشور برای بررسی این حادثه خبر داده است.

یکی از مهمترین تبعات این حمله درخواست وزارت خارجه روسیه از اتباع این کشور برای عدم سفر به ترکیه است. این درحالی است که گردشگران روسی سهم عمده ای از صنعت توریسم ترکیه را تشکیل می دهند. این در حالی است که برخی از تحلیلگران روسی خواستار این شده اند که کلیه پروازها به سمت ترکیه لغو شوند و اتباع روسی از این کشور خارج شوند. همانند اقدامی که در مصر صورت گرفت. بدیهی است چنین تصمیمی می تواند منجر به ضرر اقتصادی ترک ها از عدم سفر روس ها به این کشور شود.

یکی دیگر از اهرم های فشار روسیه به ترکیه بحث صادرات گاز به این کشور است. در حالی که بحث هایی مبنی بر قطع صادرات گاز به ترکیه صورت گرفته بود، آناتولی یانوفسکی، معاون وزیر انرژی روسیه به خبرگزاری تاس گفته است صادرات گاز به ترکیه بدون هیچ مشکلی و براساس قراردادی که وجود دارد ادامه خواهد یافت. سال گذشته ترکیه قراردادی به مبلغ 6.5 میلیارد دلار برای خرید گاز با سوریه منعقد کرد که موجب شد این کشور تبدیل به بزرگترین وارد کننده گاز طبیعی از روسیه شود. به دلیل همین منافع اقتصادی است که روسیه اعلام کرده صادرات گاز را ادامه می دهد. همچنین روسیه می تواند از این حادثه به عنوان اهرم فشاری به ترکیه مبنی بر حمایت از تروریست ها و مطرح کردن این مسئله در شورای امنیت استفاده کند.

در مقابل ترکیه هم با این اقدام به دنبال اهدافی بوده است. اندرو بوون از نشنال اینترست معتقد است اردوغان که در گذشته به خاطر عدم حمایت از جمعیت ترکمان های عراق مورد انتقاد قرار گرفته بود، حالا با این اقدام می تواند مدعی شود که از این اقلیت در سوریه حمایت کرده است. سقوط جنگنده روسی در منطقه تحت کنترل ترکمان ها صورت گرفته است. درخواست رئیس جمهور ترکیه برای تشکیل نشست اضطراری ناتو در بروکسل، فرصتی به ترکیه می دهد تا این کشور حمایت نظامی و سیاسی بیشتری در مرزهایش از سوی ناتو کسب کند.

اردوغان همچنین به دنبال افزایش استقرار موشک های پاتریوت آمریکا در مرزهای ترکیه است. ترکیه همچنین به دنبال این است تا به شرکایش در ناتو نشان دهد تا به جای همکاری با روسیه و ایران پس از حملات پاریس با ترکیه همکاری نزدیک داشته باشند. در همین رابطه دیدار اخیر اولاند با اوباما و دیدار آتی وی با پوتین در مسکو نشانه پیچیده شدن اوضاع برای فرانسه در جهت مبارزه با داعش و واکنش به حملات پاریس است. در عین حال هزینه ای که ترکیه در این حمله داده است که عده ای از آن تیر به خودی یاد می کنند، به محاق رفتن طرح این کشور مبنی بر ایجاد مناطق امن و پرواز ممنوع در سوریه است. با این اتفاق روسیه زیر باز این طرح نخواهد رفت. در حالی که به نظر می رسد چشم انداز جنگ میان دو کشور در حال افول است باید منتظر ماند و دید که در روزهای آینده چه اقداماتی از سوی روسیه برای انتقام گرفتن از ترکیه صورت خواهد گرفت.

منبع: دیپلماسی ایرانی

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 20
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 3
  • ۱۱:۵۲ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۶
    0 0
    اردن هم زیر شاخه جبهه صهیونیسیم است ، ملک عبدالله که یک انگلیسی زاده ست
  • ایرانی ۱۲:۱۳ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۶
    0 0
    چه تیپ با حالی داره این پوتین در حالیکه اردوغان مثل لاتهای چاله میدون صحبت میکنه
  • ehsan ۱۳:۱۹ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۶
    0 0
    ترکیه و امارات از پشت به ایران خنجر میزنند ولی هر سال بیست میلیون ایرانی میرن این دو کشور.باید شرایط در کشور طوری بشود که ایرانیها در کشور خودشون سرمایه گذاری و تفریح بکنند.چند تا شهر رو میشه در نظر گرفت برای جایگزین کردن شهرهای ترکیه و دوبی
  • علیرضا ۱۴:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۶
    0 0
    مرگ بر روسیه
  • msx ۱۴:۴۲ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۶
    0 0
    و یهودی زاده :)
  • ۱۴:۵۲ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۶
    0 0
    کار ترکیه تمومه
  • سلام ۱۴:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۶
    0 0
    پوتین چهره اش همون چهره ی چند سال پیش هست چیزی که این روزا پوتین رو در چشم مردم ایران محبوب کرده دیدگاه مشترکمون درباره ی عراق و تواضع ایشان در مقابل مقام معظم رهبری بوده است. برا همین براشون در اتحاد دو کشور در مقابل استکبار، موفقیت آرزومندیم
  • ۱۵:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۶
    0 0
    هیچ غلطی نمیتونه بکنه،روسیه عددی نیست.تو هم از قدرت ترکیه بسوز مشرق
  • ناشناس ۱۶:۴۷ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۶
    0 0
    روسیه کشورهای ناتو رو یه تهدید اتمی کنه همشون غلاف میکنن.
  • مجتبی ۱۷:۰۲ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۶
    0 0
    پوتین = بزرگترین قدرت اتمی جهان ..میدونید بمب تزار چه قدرتی داره ؟؟؟؟
  • ۱۷:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۶
    0 0
    تقدیم به اردوغان داعشی فاسد، یک بسته پوشک با پوششی از بهترین پشم ریش های تروریستهای تکفیری سقط شده ........
  • حسین ۱۸:۰۹ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۶
    0 0
    بنظر میرسه این توطئه ای صهیونیستی بر ضد فرانسه و روسیه هست چرا که هر دو مایل به همکاری تجاری صنعتی با ایرانن و با این کارها میخواد اونا رو وارد جنگی پر زیان کنه تا ساقط بشن و توانی نداشته باشن و الا شکستای داعش باید اول آسیبش به ترکیه برسه تا فرانسه و روسیه هواپیماهای روس هم کار سرویسهای اطلاعاتی اسرائیل با اجرای داعش و ترکیه بود
  • ۲۱:۰۸ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۶
    0 0
    واقعا یک آدم پا پتی مثل اردوغان ندیدم
  • hossain ۲۱:۵۲ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۶
    0 0
    دو محور شرارت در منطقه، حامیان اصلی تروریستهای تکفیری-وهابی، مجریان سیاستهای شوم شیطان بزرگ و صهیونیست در منطقه، اول رژیم مرتجع آل سعود در باتلاق یمن دوم رژیم وابسته اردوغان در باتلاق واکنش روسها گرفتار شده‌اند. بهترین فرصت جبهه مقاومت برای فرود ضربه کاری به تروریستها
  • علی ۰۰:۳۱ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۷
    0 0
    ناتو هرگز پای خود را فراتر از صدور بیانیه بیشتر نخواهد گذاشت کما اینکه در رابطه با اوکراین هم در همین عمل کرد!. و این اردوغان ابله نادان که عشق تاسیس امپراطوری عثمانی را دارد ملت دوست و برادر ترک ما را به خاک سیاه خواهد نشاند!.
  • علی ۰۲:۰۴ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۷
    0 0
    ظریف این وسط برای چی به ترکیه پیام دوستی داد؟ شاید خواست خودی نشان دهد ولی با این کار نسبت به روسیه همپیمانمان علیه داعش، بی سیاستی و یا غرضی ورزی کرد!..
  • محمد ۰۸:۱۱ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۷
    0 0
    به دلیل تحریم های اقتصادی روسیه در باتلاق قرار دارد
  • سائل ۰۸:۲۸ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۷
    0 0
    چه قدرتی داره؟
  • ۰۹:۳۱ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۷
    0 0
    خاک بر سر بعضی از شما که قدرت تحلیلتان ضعیف است و از روی حماقت حرفی را می زنید که بی پایه واساس است . نظرتا ن به درد سطل زباله ویا توالت مساجد می خورد . چرا ناپخته حرف می رانید ؟کشور روسیه یک ابر قدرت محسوب می گردد ،رئیس جمهور این کشور مردی باسیاست وبا کیاست است اینقدر شعور سیاسی دارد که بخاطر هواپیمای ساقط شده ی خود توسط ترکیه با این کشور برخورد نماید اما آن برخوردی که در ذهن بنده وشماست خیر !!! پس کمی عاقلانه حرف بزنیم ونظر دهیم . آقای پوتین بخاطر این هواپیما نمی آید از بمب اتم استفاده کند وبر سر ناتو بیندازد . چرا ناپختگی حرف می زنید ؟، چرا عقولتان آب رفته ؟ مگر روسیه مثل امریکای بی وجدان وبی شرف است که دو تا بمب اتمی انداخت بر روی سر مردم ژاپن !!!کمی فکر کنید که چه می گویید !!! روسها در دوران گذشته بواسطه ی سلطه ودیکتاتوری حزب خود یعنی کمونیست در فشار بودند . حاکمیت این کشور باعث شد که کشورهای دیگر دچار صدمه شوند . لکن امروز چنین نیستوضه این کشور تغییر یافته ، رئیس جمهور این کشور بینشش با سایرین متفاوت استف انگیزه ی سیاسی واستراتزیک آقای پوتین با سایرین متمایز می باشد . فرهنگ وادبیات ایشان در مجامع وبرخوردشان با طرف مقابل همیشه بر محور سازندگی و روابط سازنده دور می زده است . تا آنجایی که به کشورش جسارت واهانت وتجاوز نشود اوضاع سیاست بر منوال خودش پیش می رود وقتی بنا شد کشور پایش را فراتر بگذارد وگردن کلفتی کند و با سیاست از پیش تعیین شده ی امریکا که کاملاً دیکنه می گردد خیانت گردد آنوقت است که روسیه آن روسیه ای که انتظار دارند نخواهد بود 0
  • ۲۰:۴۶ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۷
    0 0
    اشتباهی بهت مثبت دادم. ترکیه و قدرت!! کشوری که وظیفش نوکری و سرویس دهی به جنایتکارانه و سیاست مستقلی نداره قدرتمند به حساب میاد؟!!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس