روزنامه قانون
روزنامه اصلاحطلب قانون دوشنبه را با تیترهای «محاکمه رسمی جهرمی برای فساد 3000 میلیاردی» و «پاسخهای ظریف آقای رئیس» روانه پیشخوان مطبوعات کشور شده است.
· صادق شریعتمداری!
صادق خرازی هنوز محبوب اصلاحطلبان نیست حتی اگر به سعید جلیلی حمله کند و پیشنهاد مناظره حسین شریعتمداری را قبول کند؛ او با خودش را خارج از حاکمیت تعریف کند که همقطارانش او را قبول کنند. روزنامه قانون او را شریعتمداری دیگر در مناظره معرفی میکند.
گروه سیاسی روزنامه قانون نوشت: «صادق خرازی دیپلمات کهنه کار و باسابقهای که مدتی است وارد کارزار سیاستمداری در اتمسفر جریانهای سیاسی داخلی شده و علاوه بر واژگان دیپلماتیک، جریانهای سیاسی داخلی نیز به ادبیات سیاسیاش اضافه شده است شنبه شب با حسین شریعتمداری در برنامه نگاه یک شبکه یک سیما، قرار بود مناظره کنند، اما مناظرهشان تبدیل به مفاهمه شد، مفاهمهای که در پایان آن تشخیص اینکه کدامشان حسین شریعتمداری است سخت شده بود.»
حسن محمدی در یادداشت خود پیروز مناظره را حسن شریعتمداری میخواند و در همین راستا مینویسد: «حسین شریعتمداری با زیرکی مختص به خود، توانست زمین بازی مناظره را به گونهای تعیین کند که آقا صادق نتواند پا به پای او بیاید چون هنوز تکلیفاش با اعتقاداتاش و جریان سیاسی ذهنیاش مشخص نشده است. به همین خاطر شریعتمداری دست او را گرفته و به هرسو که میخواست با خود میبرد و او تبدیل به دنباله رویی شده بود که هرچه تلاش میکرد تفاوتهای خود را نمایان سازد موفق نمیشد و عملاً میز مناظره تبدیل به میز مفاهمه شد، یک دورهمی شبانه در شبکه یک سیما.»
روزنامه ابتکار
روزنامه ابتکار دوشنبه را به تیترهای «آیتالله به صندلی ریاست باز میگردد؟» و «من یک دیپلمات هستم» اختصاص داد.
· هاشمی رییس مجلس خبرگان آینده
بار دیگر اصلاح طلبان ناقوس قدرت محوری را به صدا در آوردند؛ آنان با وجود شش ماه تا انتخابات مجلس مدعی هستند که هاشمی رفسنجانی رییس بعدی مجلس خبرگان رهبری است زیرا حامیانی از دو طیف سیاسی کشور دارد هرچند این استدلال در انتخابات گذشته ریاست مجلس خبرگان شکست خورد و آیتالله یزدی بر مسند ریاست مجلس علما نشستند.
گروه سیاسی روزنامه ابتکار در همین راستا نوشت: «علاوه بر رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، آیتالله سید حسن خمینی نیز دیگر گزینهای است که پیرامون حضور یافتن یا نیافتن وی در انتخابات خبرگان گمانهزنیهای فراوانی وجود دارد. هرچند که نام «آیتالله جوان» به عنوان یکی از شانسهای آتی ریاست خبرگان هم مطرح میشود، اما به نظر میرسد در شرایطی که آیتالله هاشمی رفسنجانی به طور قطعی آمادگی خود را برای کاندیداتوری در انتخابات خبرگان اعلام کرده است و قطعاً بزرگان با سابقهای نیز در این مجلس حاضر خواهند بود، حجب و حیای سید حسن خمینی اجازه نخواهد داد در صورت کاندیداتوری و رأی آوردن – که بسیار محتمل هم خواهد بود – برای ریاست خبرگان نامزد شود. در نتیجه میتوان آیتالله هاشمی رفسنجانی را تنها گزینه طیف اعتدالگرا و اصلاحطلب برای ریاست خبرگان دانست.»
روزنامه اعتماد
روزنامه اصلاحطلب اعتماد نیمتای بالای صفحه اول خود را به تیترهای «آزاد راه تهران-شمال از ابتدا کج بود» و «داور توافق در پارچین» اختصاص داده است.
· آمانو در پارچین
آمانو در سکوت معترضان توافق هستهای در تهران حاضر شد؛ او برای حضورش در بهارستان شرط داشت و اجازه فیلم برداری هنگام حضورش در جلسه کمیسیون ویژه برجام را نداد و اعتراضات نمایندگان را بیپاسخ گذاشت؛ اما مهمترین سؤال «بیپاسخ» پیرامون حضورایشان درتهران، بازرسیها در پارچین بود که برخی آن را رفتاری فراتر از تعهدات کشورمان تلقی کردند و برخی از «بازرسی تشریفاتی» سخن گفتند.
گروه سیاسی روزنامه اعتماد در تحلیل حضور آمانو در تهران نوشت: «روز پرکار یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی از صبح روز گذشته و به محض ورود به تهران آغاز شد؛ یک روز تمام وقت هستهای در دیدار با وزیر امور خارجه، رییسجمهور، رییس سازمان انرژی اتمی و اعضای کمیسیون ویژه بررسی برجام در مجلس شورای اسلامی؛ دیدارهایی با چاشنی برجام و البته گلایههای برخی اعضای کمیسیون ویژه بررسی آن به مدیرکل. دیدارهای آمانو در تهران پشت درهای بسته و با کمترین درز خبری اتفاق افتاد؛ دیدارهایی که در آن مهمان و میزبانها هم از چگونگی اجرای برنامه جامع اقدام مشترک گفتند و هم از پرونده مورد ادعای غرب در خصوص فعالیتهای هستهای ایران در حال و گذشته. آمانو به تهران آمده بود تا از ایران بخواهد که برای حل مسائل باقی مانده در چارچوب نقشه راه سرعت عمل بیشتری به خرج دهد.
نقشه راهی که در روزهای نخست ماه جولای میان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی امضا شده بود باید هرچه سریعتر به نتیجه فنی لازم برسد تا امکان ورود برجام به فازهای اجراییتر فراهم شود. به نظر میرسد با توجه به سابقه نه چندان مثبت همکاریهای آژانس با ایران، دو طرف باید برای حل و فصل مسائل گامهای بلند را در کمترین بازه زمانی بردارند. در حالی که مذاکرات ایران با ۱+۵ از دو سال پیش جدا اما موازی با مذاکرات ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی پیش رفته است در حال حاضر لزوم به نتیجه رسیدن مذاکرات فنی ایران و آژانس به عاملی لازم برای به نتیجه رسیدن برجام هم تبدیل شده است. آمانو در تهران میگوید که مسیر مذاکره ایران و آژانس بیپایان نیست و وی امیدوار است که تا پایان سال جاری میلادی یا همان ۱۵ دسامبر که به عنوان ضربالاجل تعیین شده است این نتیجهگیری جامع صورت بگیرد. در حالی که حضور آمانو در تهران برای دومین بار در تابستان جاری در رسانههای غربی به نگاه مثبت وی به اجرایی شدن نقشه راه تعبیر شده است به نظر میرسد آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای بستن پرونده طولانی ادعاها در خصوص فعالیتهای هستهای ایران در گذشته بیش از آنکه به مدارک فنی نیاز داشته باشد به تصمیم سیاسی نیاز دارد تا از موانع بهانهجوییهای فنی و حقوقی گذشته و به درکی سیاسی با ایران به عنوان عضوی از معاهده منع تکثیر تسلیحات هستهای برسد.»
روزنامه شرق
روزنامه اصلاحطلب شرق صفحه اول خود را به تیترهای «هر روز تأخیر 100 میلیون دلار ضرر» و «فیورینا زیر تیغ» اختصاص داد.
· هر روز تأخیر؛ ۱۰۰ میلیون دلار ضرر
باز علی اکبر ترکان و باز حمله تند و تیز؛ اینبار پیام پاستور به بهارستان رساتر بیان شده است؛ مشاور ارشد رییس جمهور رفتارهای نمایندگان را «سیاسی» و اقدامات آنان را «کارهای تبلیغاتی» میداند که بار اقتصادی بر ملت وارد میسازد.
وی در پاسخ به این سؤال که توافق هستهای ایران و ۱+۵ چند هفتهای است در کمیسیون
برجام مجلس شورای اسلامی بررسی میشود. به نظر شما اجرای توافق هستهای وین یا اجرانکردن
آن، چه آسیبی به کشور میرساند؛ اظهار داشت: «بیتردید هر فعال سیاسی و هر دولتمردی
حساسیت مجلس شورای اسلامی در بررسی برجام را درک خواهد کرد. بالطبع مجلس که برجام را
بررسی و نقد میکند، اما چند نکته در خلال روزهای بررسی برجام در مجلس شورای اسلامی
شایان ذکر بود که من صحبتکردن درباره آن را لازم و ضروری میدانم. نمایندگان محترم
مجلس باید متوجه باشند هر روز تأخیر در اجرای موافقتنامه وین صد میلیون دلار به ایران
ضربه وارد میکند.
شاید گفتن این رقم تعجب همگان را برانگیزد، اما واقعیت تحریمها و اثرگذاری آن در سالهای گذشته بر همگان آشکار شده است و امروز همه بیصبرانه منتظرند برجام اجرا شود. من تردیدی ندارم اجرای برجام تا حدود زیادی میتواند مشکلات اقتصادی کشور را حل کند. حال که برجام از سد کنگره آمریکا و مخالفان ایران در کنگره گذشته، شایسته است نمایندگان مجلس هرچه زودتر بحث و بررسی برجام را در مجلس شورای اسلامی به سرانجام برسانند تا جلوی ضرر روزانه صد میلیون دلاری اقتصاد کشور را بگیرند. بنابراین هیچ منطقی وجود ندارد که ما در تسریع توافقنامهای که ممکن است شرایط اقتصادی ایران را بهتر از شرایط تحریمها کند، تأخیر داشته باشیم. من تصور میکنم باید همه سازوکارهای کشور به کار بیفتد تا هرچه زودتر این توافق به صورت اصولی و اساسی اجرائی شود. به دلیل شرایط خاص اقتصادی لازم است همراهی خود را هرچه زودتر برای اجرائیشدن برداشتن تحریمها اعلام کنیم.»
روزنامه آرمانامروز
روزنامه آرمانامروز صفحه اول خود را به تیترهای «عدهای افراطی همواره سنگاندازی میکنند» و «اینجا هفتتیر؛ میدان تلافی سیاستهاست» اختصاص داد.
· تبش قلب میدان سیاست
میدان هفت تیر تبش قلب تهران است؛ مکانی که اوج تصمیمگیری سیاستمداران در دفاتر احزاب است و هم حضور مردمی که چشم آنها به رفتار سیاستمداران برای برنامه ریزی آینده است. میدان هفت تیر نمایانگر تلاقی دو تصمیمگیر برای فردای بهتر است.
گروه سیاسی روزنامه آرمانامروز در همین راستا نوشت: «اینجا میدان هفت تیر است. میدانی نزدیک به احزاب سیاسی! میدانی که مرکز دو حزب اصولگرا و یک حزب اصلاحطلب در آن حوالی هستند. حزب موتلفه و جامعه اسلامی مهندسین و حزب اتحاد ملت ایران. آنها اما خبری از دغدغه آن مرد اره فروش و آن زن یارانهبگیر ندارند. انتخابات مجلس شورای اسلامی برای آنها مهمتر از صف بانک و جنس خوب اره آمریکایی است. اینجا میدان هفتمتیر است؛ همان میدانی که سیاست رسمی در ساختمان احزاب اصلاحطلب و اصولگرا و سیاست غیررسمی و البته تعیین کننده آن نزد دستفروشان دور میدان و منتظران در صفهای بانکش تعریف میشود. اینجا میدان هفتتیر است؛ تلاقی تصمیمگیران حزبی و تصمیمگیران واقعی!»
روزنامه ایران
روزنامه دولتی ایران، صفحه اول خود را به تیترهای «همکاری ایران و آژانس در سایه اعتماد متقابل» و «جانبازان نشانگر عظمت انقلاب هستند» اختصاص داد.
· ابهام در پخش کمیسیون برجام
همچنان پخش کامل یا جزیی کمیسیون ویژه برجام بهارستان در ابهام است و موافقین عدم پخش از «تذکر» جدی به جامجم روایت میکنند.
گروه سیاسی
روزنامه ایران نوشت: «نایب رئیس شورای نظارت بر صدا و سیما گفت: «پخش جلسههای برجام
به گونهای بود که احساس شد صدا و سیما طرف منتقدان برجام را گرفته است از این رو شورای
نظارت بر صدا و سیما هفته آینده این موضوع را بررسی و تذکرهای لازم را به صدا و سیما
خواهیم داد.»
سید رمضانعلی شجاعی کیاسری روز یکشنبه در گفتوگو با ایرنا افزود: «ما در هنگام پخش برخی جلسات شاهد بودیم که برخی قسمتها سانسور میشد و برخی بخشها پررنگتر جلوه داده میشد، اینها اشکالها و تخلفهای صدا و سیما است.»