به گزارش مشرق به نقل از مهر، آئين توديع و معارفه در ايران با توجه به فرهنگ اسلامي ـ ايراني هميشه از اعتبار بالايي برخوردار بوده چنانچه در آخرين اقدام، دولت در روزهاي گذشته آئين توديع وزير پيشين صنايع و معادن ايران را با شکوه برگزار کرد که نمونه چنين بزرگداشتي در مراسم توديع اسفنديار رحيم مشايي از معاونت اولي رياست جمهوري نيز نمود داشت، امري که سبب دلگرمي مديران در ساختار مديريتي دولت شده است.
با اين حال گاهي بار تکريم مراسمهاي توديع در ايران از بار تضييع شخصيت مديران معزول، سبک تر مي شود و حتي مراسمهاي توديع و معارفه از حضور مديران برکنار شده و گرامي داشتن شان آنها تهي است در حالي که برگزاري مراسم برکناري يا توديع مديران، نوعي قدر شناسي از زحمات کساني است که حالا ديگر در راس قدرت سازماني نيستند و کنار رفته اند تا امور به دست ديگري دهند.
مراسم توديع محرابيان وزير پيشين صنايع و معادن
روزي که وزير امور خارجه ايران در حين انجام ماموريت در کشور سنگال از سوي رئيس جمهوري آن کشور از عزل خود مطلع شد، با تاکسي و بدون تشريفات کاخ رياست جمهوري را ترک کرد. آن روز بسياري از خود پرسيدند آيا چنين کنشي از سوي دولت ايران رفتاري منطقي بوده و آيا چنين برخوردهايي شان مديران کلان نظام و اعتبار دستگاههاي تحت مديريت آنها همچون وزارت امور خارجه را به مخاطره نمي اندازد؟
پيش از آن اما روال توديع هاي پر حاشيه رايج بود تا جايي که از ميان آن همه کنار گذاشتنها در دولت اشک يک وزير دولت نهم را درآورد، محسني اژه اي وزير وقت اطلاعات هم از طريق راننده اش از برکناري خود مطلع شد و بعد از آن کار به سطحي نازل تر رسيد و کاوه اشتهاردي مدير مجموعه رسانه اي دولت با يک اس ام اس از مديرمسئولي روزنامه ايران کنار گذاشته شد.
با اين حال نمونه هاي ديگري در دولتهاي گذشته بوده که شان دولتمردان ناديده گرفته شده و کار با قهر و جدايي همراه بوده و تاريخ ايران هيچ گاه از حاشيه توديع و معارفه هاي غير متعارف خالي نبوده است.
جامعه شناسان معتقدند؛ گرامي داشتن شان مديران و فرصتِ نشان دادن کارامدي آنها مي تواند به راندمان بهتر مديريت کمک کند و استرس ناشي از توديع هاي جنجالي گاهي خواب آرام را از مديران تازه وارد مي گيرد و زمينه تخلف در آنها را افزايش مي دهد.
به گفته نايب رئيس کميسون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي نظام جمهوري اسلامي به مديران و سالها خدمت آنها ارزش داده اما اگر مطابق خواسته هاي دين مبين اسلام عمل شود و شان و کرامت مديران نگه داشته شود و در تذکراتي اخلاقي و منطقي مشکلات مديران گفته و محترمانه کنار گذاشته شوند، بي شک نتايج بهتر و زيباتري به دنبال دارد.
اسماعيل کوثري معتقد است؛ روش برخورد با مسئولان و مردم بايد به شيوه اي محبت آميز باشد چرا که حتي اگر مديري کم کاري هم کرده باشد نبايد به او لطمات روحي و خسارتهاي رواني جبران ناپذير وارد شود بلکه بايد با روحيه اي سازگار با منطق اسلام ايرادات به آنها گفته و از زحمات آنها تقدير شود.
وي اظهار مي کند که اگر خواسته هاي متعالي دين در برخورد با مديران جدي گرفته شود و شان اخلاقي و حرمت انساني آنها نگه داشته شود الزاما بهانه اي براي بهره برداري بيگانگان بوجود نمي آيد و در ابعاد ديپلماتيک و سياسي کسي دست بالا در برخورد با ما را نمي گيرد اما اگر رعايت نکنيم کسي هم حرمت ما را در خارج از مرزهاي جغرافيايي نگه نمي دارد.
کوثري تاکيد داشت: در فرهنگ سرمايه داري و مکاتب مادي رويه تحکم و امر روندي عادي تلقي مي شود اما در مکتب اسلام موضوع مديريتي و هر موضوع ديگري با محبت و احترام خاصي همراه است ولي مديران کلان ما بايد توجه داشته باشند جابجايي هاي در سطوح بالا بايد با شان و منزلت ملت ايران سازگار باشد.
به باور اين نماينده مردم در مجلس تغييرات در سطوح بالا مانند وزاتخانه ها اگر با محبت و احترام همراه نباشد علاوه بر عوارض بين المللي مي تواند مردم را نيز نسبت به تغييرات در کشور بد بين کند و هر چه اين تغييرات و به خصوص برگزاري مراسم توديع و معارفه سازگار با تعاليم ديني باشد اعتماد مردم نيز افزايش مي يابد.
نايب رئيس کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي بي آنکه به مصداقي عيني در رابطه با توديع هاي غير مرسوم اشاره کند افزود: اگر تبعات تغييرات خارج از مرزهاي جغرافيايي باشد بايد با دقت بيشتري اين فرم از مراسم برگزار شود نه اينکه ملاحظه آدمها و منافع کشور در نظر گرفته نشود و افراد با بي اعتنايي مديران کلانتر مواجه شوند چرا که اعتبار ساختار سياسي زير سوال مي رود.
با اين همه هر بار دفتر مديريت و سابقه توديع در ايران را ورقي بزنيم برگي تازه رو مي شود که در نوع خود قابل ملاحظه است اگرچه مصاديق عيني اين رخدادها بيشتر از پيش جلب توجه مي کند ولي به نظر مي رسد بي توجهي به مباني اخلاقي و رسالت ديني به خصوص دين مبين اسلام مي تواند عوارض جبران ناپذيري در شکل کنار گذاشتن مسئولان و کارداران يک نظام سياسي اسلامي داشته باشد.