فریدون جیرانی در جدیدترین اثر خود اقتدار و هیمنه دستگاه های اطلاعاتی کشور آن هم پس از انهدام بزرگترین باندها و گروه های خرابکاری، به یک تصویر ذلیلانه و از موضع ضعف تبدیل کرده و به نمایش گذاشته است.

به گزارش مشرق، شبکه یک سیما این شب ها شاهد پخش سریالی سفارشی با تم جاسوسی و امنیتی با نام تعبیر وارونه یک رویا ساخته فیلمساز مورد علاقه نهادهای امنیتی فریدون جیرانی می باشد.

ژانرجاسوسی، یکی از محبوبترین و پرکاربردترین گونه های سینمایی- تلویزیونی در دنیا محسوب میشود. این نوع فیلمها و سریالها از یکسو قابلیت فراوانی در سرگرم سازی و رونق اقتصادی رسانه ها دارند و از سوی دیگر میتوان در بستر جذابیت دراماتیک اینگونه آثار، پیگیر تأثیرگذاری فرهنگی و سیاسی نیز، بود. همچنان که در سینمای جهان و به ویژه هالیوود بخش قابل توجهی از اهداف اقتصادی و فرهنگی و ایدئولوژیک از طریق فیلم ها و سریالهای جاسوسی پیگیری میشود.

 در فیلمها و سریالهای غربی، شخصیتهای امنیتی و اطلاعاتی عمدتاً نمایندگان حاکمیتهای این کشورها هستند که در نقش منجی ملی و گاه نجات دهنده بشریت ظاهر میشوند. تقابل آنها با جاسوس ها، تروریستها و خرابکاران به منزله نمادهایی از دشمنان ملت و حاکمیت، روایتگر ماجراها و کشمکش هایی مجذوب کننده درباره رویارویی خیر و شر است. آثار جاسوسی در قالب چنین روایتهایی، حس وطن پرستی مخاطب را برمی انگیزند و همدلی مخاطب را با دولت و نهادهای حکومتی جلب میکنند. سریالهای «۲۴» و «میهن» نمونه های بارز از این جریان هستند.

با این حال، در کشور ما و با وجودی که حریق های عملیاتهای جاسوسی و تروریستی بارها دامن پاک این سرزمین را دچار خود کرده، هنوز هم از ظرفیت موضوعات جاسوسی استفاده چندانی نشده است،. به طوریکه کم وبیش میتوان گفت اثر ماندگاری با این موضوع دیده نمیشود، هرچند تلویزیون نسبت به سینما در این زمینه فعال تر و باکیفیت تر عمل کرده است.

مجموعه تلویزیونی «تعبیر وارونه یک رؤیا» تازه ترین محصول سفارشی صداوسیما با موضوع جاسوسی و با رویکرد به پرونده هسته ای ایران است که در شب های تابستان امسال از شبکه یک سیما پخش میشود. اگرچه این سریال ضعف ها و کمبودهایی دارد، اما یک گام در راستای زنده نگه داشتن و توجه به آثار جاسوسی است؛ سریالی که درست در موقع درگرفتن مباحث داغ درباره توافق هسته ای میان ایران و غرب روی آنتن رفته و از این منظر می تواند قابل توجه و تأمل باشد.

یادآوری هزینه هایی که ملت ایران برای دستیابی به فناوری صلح آمیز هسته ای پرداختند، در این دوران موسوم به پسا توافق، بسیار لازم و ضروری است. «تعبیر وارونه یک رؤیا» می تواند مانع از فراموشی و ضعف حافظه جامعه درباره مسیر منتهی به توافق وین شود. حداقل کارکرد چنین برنامه ای، مرور حوادث گذشته و زدن این تلنگر به مخاطب است که چگونه عده ای برای حذف انرژی هسته ای از کشورمان دست به هر توطئه و جنایتی زدند و چگونه عده ای از نخبگان جوان این کشور در این راه قربانی شدند. با در نظر گرفتن این مسائل، به این نتیجه میرسیم که مذاکرات و توافق و... در نهایت باید در راستای این مجاهدتها و خونهای به ناحق ریخته شده باشد.

این سریال به کارگردانی فریدون جیرانی فیلمساز مورد علاقه نهادهای امنیتی که سابقا نیز برخی آثار سفارشی را ساخته است به درگیری یکی از واحدهای ضدجاسوسی-تروریستی وزارت اطلاعات ایران با یک عملیات ترور از سوی موساد میپردازد. داستان از دل عوامل وابسته با رژیم اشغالگر قدس آغاز میشود؛ جایی که آنها از رؤیای نابودی نظام انقلابی حاکم بر ایران سخن میگویند و با شست وشوی مغزی و انتشار شایعات دروغ، سعی در جذب نیرو برای انجام عملیات خرابکارانه دارند. آنها در قدم اول برنامه ترور یکی از مدیران میانی سازمان انرژی هسته ای به نام محسن روانبخش را اجرا میکنند که با هوشمندی محافظان ایرانی نافرجام میماند. همین حادثه سبب میشود که روانبخش تبدیل به یک قهرمان شده و ارتقای پست پیدا کند، اما خیلی زود مشخص میشود که روانبخش خودش یک جاسوس است و این ترور، نقشهای برای نفوذ بیشتر به برنامه هسته ای ایران بوده است. در عین حال، یکی دیگر از شاخه های تروریستی، یکی از مهندسان نخبه کشور را زیرنظر دارند و می خواهند او را ترور کنند. این دو ماجرای موازی، «تعبیر وارونه... » را شکل داده اند.

اینکه عامل اصلی ترورهای هسته ای در ایران، رژیم صهیونیستی بوده، امری انکارناپذیر است. در این سریال هم به درستی به این مسئله پرداخته شده است، اما نمی توان از همکاری دولت هایی چون آمریکا و انگلیس در عملیاتهای تروریستی ضدایرانی گذشت. در این سریال هم باید به این مسئله اشاره میشد، اما به عمد یا سهو، سازندگان سریال «تعبیر وارونه...» از کنار این واقعیت گذشته اند و در طول داستان به جز موساد و صهیونیسم، اسم دیگر کشورهای طرف تخاصم با ایران در پرونده هسته ای شنیده نمیشود. ضعف دیگری که در این سریال وجود دارد، آب بندی بسیار زیاد ماجراهاست، به طوری که داستان مفید در هر قسمت، بسیار اندک است و بیشتر زمان در هر قسمت، زاید است و تنها کاربرد پرکردن وقت را دارند.

تعبیر وارونه ..." تصویر "دشمن کودن" را به خورد مخاطب می دهد، مخاطبی که بیش از یک دهه خود را با فیلم ها و سریال های هالیوودی سپری کرده و سینماهای کشور را به "مدرسه موش ها" و "آتش بس "هایش! بخشیده است. دشمن کودنی که که فقط صدای خش دار زن دائم الخمر یهودی و رئیسش را می شنود و این صدای خش دار اوج خباثت دشمن اشت!

فریدون جیرانی در جدیدترین اثر خود اقتدار و هیمنه دستگاه های اطلاعاتی کشور را که پس از انهدام بزرگترین باندها و گروه های خرابکاری و دستگیری مشهورترین تروریست یک دهه اخیر یعنی عبدالمالک ریگی در نظر دشمنان نظام چند برابر شده بود (تا جایی که برخی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری دوره یازدهم سعی کردند با سند زدن این افتخارات به نامشان، از آن کلاهی برای خود ببافند) به یک تصویر ذلیلانه و از موضع ضعف تبدیل کرده و به نمایش گذاشته است. ماموران اطلاعاتی که در وقت اجرای عملیات حق اشتباه ندارند ولی در این سریال ماموران اطلاعاتی به صورت مستمر اشتباهاتی انجام می دهند! اشتباهاتی که هرچه سریال جلوتر می رود بذتر و غیر قابل بخشش تر است! اشتباهاتی که باعث دیوانه شدن دو زن و کشته شدن چندین نفر شده است!

اگر از نقش مصنوعی و بازی مصنوعی مهندس که در سریال قراراست ترور بشود و همسرش که در اوج فداکاری با خوردن قرص زاناکس شوهرش را به ادامه فعالیت ترغیب می کند بگذریم (ای کاش سازندگان این سریال سری به خانواده های شهدای هسته ای کشور نظیر شهید علیمحدی،شهریاری،احمدی روشن،رضایی نژاد و... می زدند تا حداقل وقتی می خواهند زندگی یک مهندس مرتبط با هسته ای را نشان دهند درست آن را به تصویر بکشند!) نقطه منفی دیگر این سریال، رسوخ درونمایه خیانت به سبک سریال های ترکیه ایست. گرچه هدف روانبخش از نزدیک شدن به همکار فعلی و معشوق سابقش، بخشی از نقشه یک طرح خرابکاری است، اما پرداخت غلیظ به این قضیه، فضایی مهوع و آلوده را در این سریال ایجاد کرده است.

ماجرای روانبخش، همسرش و موید، بیش از آنکه با یک سریال جاسوسی ایرانی، شبیه باشد، یادآور سریالهای مبتذل ترکیه ای است. این درحالی است که ماجراهای جاسوسی و معمایی، به خودی خود جاذبه دارند.چه خوب است این فیلمساز مورد علاقه نهادهای امنیتی که سابقا نیز سریال هایی با سفارش برخی نهادها ساخته است کمی سریال های آمریکایی و غربی را در حوزه جاسوسی و ژانر پلیسی ببیند تا متوجه شود که در این کشورها وقتی قرار است مامور اطلاعاتی و امنیتی به تصویر کشیده شود عملاا اقتدار آن کشور به تصویر کشیده می شود نه اینکه مانند سریال جیرانی مامور اطلاعاتی که قصد کشاورزی پس ا ز این ماموریت را دارد ! با اشتباهات مستمر خود علاوه بر ایجاد فضایی طنز از یک مامور امنیتی موجبات دیوانه شدن و کشته شدن چندین نفر شده است و آخرسر در سکانسی مضحک که بازجویی از یک تروریست کنار ماشینش را به تصویر می کشد با اشک، سر به بیابان گذاشته تا با تروریست ها مقابله کند!

این سریال هرچه جلوتر می رود بیشتر باعث سخره گرفتن سیستم اطلاعاتی کشور می شود و بهتر است همانند ناجا که جلوی سریال نوروزی فخیم زاده را گرفت و با جرح و تعدیل آن را پخش کرد چون سبب وهن پلیس بود نهاد سفارش دهنده نیز جلو این سریال که ظاهرا برای دوران پسا توافق ساخته شده است را بگیرد که بیش از این اقتدار سربازان گمنام امام زمان(عج) در چلو چشم مردم فرو نریزد.

به نظر می رسد سفارش دهندگان با نیت خیر سفارش سریال می دهند ولی سازندگان چندان پایبند به سفارش دهندگان نیستند و کاری که برایشان صرفه مالی بیشتر داشته باشند را انجام می دهند که درنهایت با سریالی آب بندی شده به نام تعبیر وارونه یک رویا روبرو خواهیم شد.
 
منبع: سراج24

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 18
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 8
  • ۱۲:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۶/۰۸
    0 1
    اوایل خوب بود اما الان به یک فیلم مبتذل امنیتی- اطلاعاتی تبدیل شده است.
  • ۱۳:۱۴ - ۱۳۹۴/۰۶/۰۸
    0 1
    شما نسبت به کارگردان فیلم عقده دارید ....
  • سید ۱۳:۲۷ - ۱۳۹۴/۰۶/۰۸
    1 0
    چه عجب بالاخره یکی به این موضوع اشاره کرد
  • ۱۴:۱۹ - ۱۳۹۴/۰۶/۰۸
    1 0
    با سلام متاسفانه فیلمنامه این سریال بسیار ضعیف است. در قسمت های اخیر اشتباهاتی که از سوی نیروهای امنیتی به تصویر کشیده شده با نیروی امنیتی کشور که الحمدلله بسیار هوشیار و مقتدر است مطابقت ندارد.و موجب ایجاد عدم اعتماد می شود.عدم اشراف اطلاعاتی ، عدم برنامه ریزی مناسب،ضعف تمهیدات امنیتی در حفاظت از شخصیت هاو شیوه های غافلگیری از طرف مقابل بسیار ابتدایی و بدیهی است.
  • سید دکتر محمود ۱۴:۳۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۰۸
    1 0
    همش به کنار مامور امنیتی مذکور شعور سلام کردن را ندارد و فقط زل زده و میرود سر بحث اصلیش در حالی که در فرهنگ اسلامی می‌بایست سلام کرد
  • ۱۴:۵۱ - ۱۳۹۴/۰۶/۰۸
    1 0
    دوست عزیز منتقد.هر سازمانی ممکنه اشتباهاتی داشته باشه.فیلمها و سریالهای امنیتی آمریکایی که از اون دم میزنید گاها سازمان اطلاعاتی آمریکا رو انقدر پست و بی همه چیز جلوه میدن که علاوه بر خود مردم آمریکا . همه دنیا به خباثت و پلیدی و دناءت این سازمان پی میبرند.اما سریال تعببیر وارونه رویا نقاط مثبت زیادی هم داشت.اینکه سربازان گمنام ولی عصر (عج) تفاوت آشکاری با جانیان سازمانهای جاسوسی دنیا دارند و عنصری به نام قلب و ایمان در وجود آنهاست. مشکل اینجاست که شما دوست دارید همه چیز را مشابه سازی کنید با غرب ... درود خدا بر سربازان گمنام حضرت حجت که در این سالها با اقتدار امنیت رو برای کشور به ارمغان آوردند و این مساله رو در عرصه عمل اثبات کردند.
  • حمید ۱۴:۵۷ - ۱۳۹۴/۰۶/۰۸
    0 1
    مشرق این جمله رو قبول داری؟ «برخی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری دوره یازدهم سعی کردند با سند زدن این افتخارات به نامشان، از آن کلاهی برای خود ببافند»
  • رقیه مرادی ۱۵:۳۵ - ۱۳۹۴/۰۶/۰۸
    1 0
    مشرق آشغال کو کامنت من
  • از بچه های بالا ۱۶:۰۹ - ۱۳۹۴/۰۶/۰۸
    1 0
    این فیلم به لحاظ مفهومی فاجعه اس و به هیچ وجه شخصیت ها، اقدامات، تصمیم گیری ها و شیوه های اجرای تصمیمات در این فیلم شباهتی با واقعیت دستگاههای اطلاعاتی کشور ندارند . بنده و همکاران روزی چندین بار به سوژه ها و اتفاقات این فیلم می خندیم ... در کل فاجعه اس !
  • ۱۶:۱۹ - ۱۳۹۴/۰۶/۰۸
    0 0
    آخه احمق بیشعور، تو ازدواج دوم رو با خیانت زن به شوهرش مقایسه میکنی!؟
  • amir ۱۷:۲۴ - ۱۳۹۴/۰۶/۰۸
    0 0
    مثل همیشه از سریال های ایرانی زده شدیم جیرانی هم چیزی در چنته نداشت
  • ابوالفضل ۱۸:۱۴ - ۱۳۹۴/۰۶/۰۸
    0 0
    خدائیش این دوقسمت آخر اوج بی هنری نویسنده و کارگردان یه فیلمه،آخه توی همچین شرایط خاص نگهبانی از یه مهندس با یه نفر توی ماشین انجام میشه،یه فیلم میدیدن در این موارد بعد فیلم میساختن،یعنی با این فیلم ساختنشون بچه های وزارت اطلاعات رو مسخره کردند،بچه هائیکه توانائی دارند ریگی رو دستگیرش کنن توی فیلم مستحق این نبودند که اینجوری باهاشون برخورد بشه،خدارحم کرد بازیگران خوبی دارن وگرنه اینقدر آب پوشتی میشد این فیلم که خدا میدونه یه سوال این جیرانی همون منتقده نیس که تو برنامه هفت نقد میکرد فیلما رو؟؟؟؟
  • ۲۱:۰۲ - ۱۳۹۴/۰۶/۰۸
    0 0
    مودب ترم می تونی اعتراض کنی..
  • ۲۱:۱۳ - ۱۳۹۴/۰۶/۰۸
    0 0
    قسمت اخیر که پخش شد چیزی در حد فاجعه بود ....وظیف حفاظت از برازنده رو داشتن اما با دوربین فضای بیرونیه خونشو نمی دیدن ... چند بار زنگ زدن تا بفهمن چی شده ...فقط یه مامور گذاشتن دم در برا مقابله با تروریست ها...اون مامورم به راحتی اب خوردن مرد...با هلیکوپتر رفتن دنبال شون بعد وقتی فهمیدن از مرز رد شدن امیر جعفری اسلحه شو داد با پای پیاده رفت اون ور مرز ...محسن روانبخش و باید طی یه حرکت باحال می گرفتن و پدرشو در می اوردن اما خیلی شیک ژاله سم ریخت تو سوپش و کشتش ...بعد خیلی ریلکس رفت در و باز کرد ..یعنی سوتی پشت سوتی ...
  • ۰۲:۲۲ - ۱۳۹۴/۰۶/۰۹
    1 0
    خیلی دیر نظراتو منتشر می کنید اونقدر که بیات میشن..
  • اصغر ۱۴:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۰
    1 0
    نافرم ترین فیلم هایی بوده که تلوزیون پخش کرده ...یعنی کلکسیون سوتی و مضحکه ...بچه های اطلاعات این فیلم میبینن چه حالی می شوند ؟ کجای دنیا به یکی مثل هاشم جاوید و یا همسر یک جاسوس خبر میدن طرفت جاسوسه و ...
  • ۱۵:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۰
    1 0
    ساساً در سریال جیرانی با تصویری کاریکاتوری از یک کیس امنیتی مواجه هستیم که باور پذیر نیست. با وجود آنکه دو قسمت ابتدایی سریال قوی آغاز می شود اما در ادامه جیرانی به سراغ همان شیوه کلاسیک فیلمسازی شبه روشنفکری می رود و دوربین سر دست به پشت سر کاراکتر راه می افتد. نتیجه، وقت کشی بی فرجامی است که در هر قسمت این سریال به وفور دیده می شود و بیش از آنکه نماد «آب بستن» باشد، نشانه سرگردانی فیلمساز است. جیرانی قاصر از این است که ذات سوژه را عیان کند و یک روایت سینمایی- امنیتی همراه با چاشنی تعلیق و گره طبیعی را عرضه کند . نتیجه آن است که شخصیت ها کاریکاتور می شوند، دیالوگ در فجیع ترین شکل ممکن بیان می شود و سیر داستان نامفهوم است. اساسا نمی فهمیم که روانبخش «چرا» جاسوس شده است؟ «چرا» وطن فروشی می کند؟ این سوال های بی پاسخ در نهایت به حذف این شخصیت در سردستی ترین شکل ممکن می انجامد تا فیلمساز ما از «شر» قضیه راحت شود!
  • اصغر ۱۶:۲۷ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۰
    1 0
    نافرم ترین فیلم هایی بوده که تلوزیون پخش کرده ...یعنی کلکسیون سوتی و مضحکه ...بچه های اطلاعات این فیلم میبینن چه حالی می شوند ؟ کجای دنیا به یکی مثل هاشم جاوید و یا همسر یک جاسوس خبر میدن طرفت جاسوسه و ...

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس