این موفقیت ها و پیروزی ها به شدت محور دشمن یمن از جمله عربستان سعودی را به وحشت انداخته تا به هر طریق ممکن مانع تداوم آنها شود، در این راستا برخی رسانه ها در روزهای اخیر اقدام به انتشار گزارش هایی کردند که از عملیات تصرف شهر صنعا توسط عربستان سعودی و کشورهای هم پیمان آن سخن می گوید.
به نوشته این منابع خبری تدارک برای این عملیات درحال تدارک است، به همین منظور محور دشمن یمن از جمله عربستان سعودی تلاش می کنند، سناریوهای مرتبط با مقابله انصار الله و نیروهای داوطلب دفاع مردمی و ارتش یمن با این حمله را را ارائه دهند.
در این سناریوها هریک از استان ها و مناطق تحت کنترل انصار الله و اهمیت هریک از این استان ها و مناطق و راه ها و مسیرهایی که این مناطق را به صنعا مرتبط می کنند و نحوه استفاده انصار الله و نیروهای مردمی و ارتش یمن از مسیرها و راه های موجود جهت مقابله با حملات عربستان سعودی و محور ضد یمن علیه صنعا را مورد بررسی قرار می دهد.
صنعا شهری مستحکم
جنبش انصار الله و نیروهای مردمی و ارتش یمن بر حدود 9 استان این کشور یعنی صعدة، حجة، الجوف (واقع در مرزهای عربستان سعودی)، المحويت، الحديدة، عمران، صنعاء، ريمة و ذمار سیطره دارد، در حالیکه 4 استان تعز، مأرب، إب و البيضاء شاهد نبردهایی بین انصار الله و نیروهای مردمی و ارتش یمن با شبه نظامیان وابسته به «عبد ربه منصور هادی»، رئیس جمهوری فراری این کشور و گروههای تروریستی تکفیری القاعده و داعش است. البته بخش اعظم مساحت استان البیضاء هم اکنون در کنترل انصار الله و نیروهای مردمی و ارتش یمن است.
استان صنعا در بخش میانی غرب یمن قرار دارد و از لحاظ اداری به دو بخش صنعا و مناطق پیرامون یا استان صنعا تقسیم می شود و مساحتی بالغ بر 11.877 كيلومتر مربع را در برمی گیرد که توسط 16 بخش یا همان بخشداری اداره می شود.
از لحاظ جغرافیایی استان صنعا دارای پستی ها و بلندی های متعددی است، در این استان هم دشت های زراعی و هم کوه های مرتفع از جمله کوه «حضرت شعیب» وجود دارد و که بلندترین کوه در منطقه جزیره العرب و بلاد شام است.
از حیث ساختار جمعیتی مناطق اطراف شهر صنعا، دارای بافت و ساختار قبیله ایست که تعداد زیادی از قبایل یمن را در خود جای داده است و معروف ترین آنها قبایل خولان، همدان، سنحان (زادگاه علی عبد الله صالح) و أرحب است.
اغلب اعضای این قبایل در مشاغل نظامی و حکومتی مشغول به کار هستند، به همین دلیل در استان صنعا ده ها پایگاه و منطقه نظامی مشاهده می شود.
شهر صنعا حدود 3 میلیون نفر از استان های مختلف این کشور را در خود جای داده است و بالطبع کانون تمرکز موسسات و مراکز حکومتی و رسمی یمن است و هم اکنون ده ها هزار رزمنده وابسته به جنبش انصار الله و نیروهای مردمی و ارتش یمن در این شهر حضور دارند.
از حیث ساختار و بافت طبیعی شهر صنعا به این دلیل که میان دشت ها و کوه های صعب العبور و بکر محصور شده است، همچون قلعه ای مستحکم و غیر قابل نفوذ نشان می دهد.
این شهر از شرق به کوه نُقم، از غرب به کوه عيبان و شاخه هایش، از شمال به سلسلة کوه هایی مانند ضين و الصمع و از جنوب به سلسلة ارتفاعاتی مانند حدة منتهی می شود و با توجه به اینکه انصار الله و نیروهای هم پیمان با آن در این محور از نفوذ بسیاری برخوردار است، بنابراین محور سعودی ضد یمن نمی تواند، تکیه چندانی به آن داشته باشد.
صنعا - مأرب
استان مارب از جمله مهمترین جبهه های درگیر در نزدیک صنعا به شمار می آید. درگیری ها در این استان در نزدیکی منطقه «خولان» که از لحاظ اداری وابسته به استان صنعا است، جریان دارد و بالطبع هر تحرک نظامی که به سمت صنعا از این استان صورت گیرد، خط درگیری اصلی به طول 200 کیلومتر را ایجاد خواهد کرد.
غیر از آن در کنار این جبهه اصلی درگیری، خطوط درگیری فرعی نیز شکل خواهد گرفت که از اهمیت چندانی برخوردار نیستند، به ویژه اگر مقابله نظامی جنبش انصار الله یمن و نیروهای داوطلب دفاع مردمی و ارتش یمن با تجاوز عربستان پیش تر با قبایل این مناطق جهت بهره مندی از پشتیبانی ها و حمایت های آنها هماهنگ شده باشد.
صنعا - ذمار
استان ذمار یکی از خطوط احتمالی حمله به صنعا از منطقه جنوب براساس تحرکات و نقشه های نظامی محور انصار الله در یمن است که در کنار استان هایی مانند تعز و إب و همچنین البيضاء قرار دارد.
استان ذمار یکی از مهمترین محورهای ورودی به صنعا است، به ویژه آنکه این استان در کنار دیگر استان های قرار گرفته در جنوب و جنوب غربی یمن دارای تراکم جمعیتی بسیار بالا است.
ذمار با صنعا تنها 100 کیلومتر فاصله دارد و با وجودی که ارتفاعات موجود در ورودی جنوبی صنعا مانند دیگر ورودی های آن صعب العبور نیست، اما مملو از پایگاه های نظامی وابسته به گارد ریاست جمهوری و نیروهای وابسته به علی عبد الله صالح هستند که زادگاهش منطقه سنحان در جنوب صنعا است.
صنعاء - الحديدة
استان ساحلی الحدیده در غرب صنعا یکی دیگر از دروازه های ورودی راهبردی و بسیار مهم به پایتخت یمن است. طی روزهای گذشته نشانه های بسیاری از جمله افزایش حملات هوایی محور ضد یمن به رهبری عربستان سعودی مشاهده شده که نشان می دهد، احتمال ورود این شهر به عرصه رویارویی ها وجود دارد.
انصار الله و ارتش یمن از مسیر صنعا – الحدیده به عنوان دروازه ورود کمک های بشر دوستانه برای مردم یمن استفاده می کنند، بنابراین انتظار می رود، هرگونه تجاوز نظامی در این محور با مقابله سرسختانه انصار الله و ارتش و نیروهای مردمی مواجه شود.
به ویژه اگر توجه داشته باشیم، ساختار و بافت این منطقه طبیعی که اغلب کوهستانی است و کوه های مهمی همچون عيبان و حضرت شعيب را در خود جای داده است، می تواند به پایگاه های مهمی برای مقابله با متجاوزان سعودی تبدیل شود.
صنعا - عمران
محور صنعا – عمران که در شمال پایتخت یمن
قرار دارد، شاید بتوان گفت، این محور یکی از خطرناک ترین محورهای عملیاتی در صورت
پیاده شدن طرح حمله به صنعا است، چراکه مناطق قرار گرفته در این محور مانند عمران و قبایل ساکن این منطقه از معارضان
صالح و انصار الله شمرده می شوند.
اقدام داخلی یا محاصره
بنابر ادعای پایگاه خبری «العربی الجدید» سناریوهای تصرف شهر صنعا علاوه بر سناریوهایی که در سطور پیشین به آنها اشاره شد، ممکن است، با سناریو دیگری نیز همراه باشد که در تحرکات و اقدامات داخل شهر صنعا نمود پیدا میکند.
این سناریو اظهار می کند که محور سعودی ضد یمن ممکن است، برای مقابله با انصار الله و ارتش یمن با برخی از طرف های نظامی و قبیله ای داخل پایتخت هماهنگی های انجام دهد، به ویژه آنکه در ادامه این سناریو ادعا شده است که مناطق تحت تصرف محور انصار الله به پایتخت دور هستند و این موضوع امکان دسترسی سریع و مقابله با تحرکات داخلی را با مشکلاتی مواجه کند، بدون اینکه توجه داشته باشد، انصار الله و ارتش یمن و نیروهای داوطلب مردمی پایتخت را در کنترل خود داشته و کوچک ترین تحرکات مخالفان و معارضان را زیر نظر دارند.
اما در این بین سناریو دیگری نیز وجود دارد که از محاصره شهر صنعا به عنوان یکی از مهمترین و اصلی ترین گزینه های مورد نظر محور سعودی ضد یمن سخن می گوید تا به این طریق نیروهای مخالف موجود داخل پایتخت انصار را وادار به تسلیم این شهر به آنها کنند.
در صورتی که محور سعودی ضد یمن به این سناریو روی بیاورد باید توجه داشته باشد که لازم است، محاصره را از استان مارب آغاز کند و با گذر از جوف و صعده که مهمترین پایگاه انصار الله است و گذر از استان ساحلی - مرزی حجه و حدیده در غرب، محاصره را در استان های جنوبی پایان یابدهد که در اینجا نیز اغلب مناطق تحت کنترل انصار الله و ارتش یمن است و هرگونه تحرک معارضان داخلی و محور سعودی با مقابله رزمندگان انصار الله و نیروهای داوطلب مردمی و ارتش یمن مواجه می شود و نتیجه ای جز شکست و ناکامی برای عربستان و هم پیمانانش به همراه ندارد.