فرمانده دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین(ع) گفت: سپاه به نسبت تهدیدات، آموزش‌های لازم را برای مقابله با انواع تهدیدات آینده پیش‌بینی کرده است؛ به عبارت دیگر تمرینات و آموزش نیروهای سپاه متناسب با جنگ‌های آینده صورت می‌گیرد تا نیروها خود را برای نبردی نامتقارن آماده کنند.

به گزارش مشرق، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به‌منظور تربیت و آموزش افسران و آینده‌سازان سپاه و بنا به تدبیر فرمانده معظم کل قوا، دو دانشگاه افسری و تربیت پاسداری و جامع امام حسین(ع) را با رویکردی جدید تأسیس کرده است؛ لذا برای آگاهی از نوع مأموریت‌های دانشگاه افسری و تربیت پاسداری سپاه، گفت‌وگویی مشروح با سردار مرتضی صفاری فرمانده این دانشگاه انجام شده؛ که ماحصل آن در ادامه آمده است.

- شکل‌گیری دانشگاه افسری امام حسین(ع) چگونه صورت گرفت؟

این دانشگاه بر اساس آنچه در اساسنامه آن ذکر شده وظیفه تربیت افسران و فرماندهان جزء از دسته تا گردان را بر عهده دارد؛ به همین خاطر فلسفه راه‌اندازی این دو دانشگاه در سال 87 به مقام معظم رهبری ارائه و در سال‌های 88 و 89 کار اجرایی آن‌ها آغاز شد.

البته در طرح ارائه شده خدمت مقام معظم رهبری، ذکر شده بود که سپاه دارای سه دانشگاه افسری و تربیت پاسداری، جامع و پژوهشی خواهد شد؛ اما زمانی که این تقسیم‌بندی صورت گرفت و طرح آن خدمت مقام معظم رهبری ارائه شد، ایشان گفتند فعلا دو «دانشگاه جامع» و «افسری» امام حسین(ع) تشکیل شود و دانشگاه پژوهشی در الویت بعدی راه‌اندازی قرار گیرد؛ چون باید دولت هم در راه‌اندازی و تقویت آن مشارکت داشته باشد؛ به همین دلیل در صورت ورود دولت به این عرصه، می‌توان آن را راه‌اندازی کرد.

بر این اساس مقرر شد تا مقطع کارشناسی در دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین(ع) و مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا در دانشگاه جامع امام حسین(ع) ارائه شود.

تدبیر دیگری که مقام معظم رهبری در رابطه با فعالیت دانشگاه امام حسین(ع) داشتند این بود که آموزش‌های این دو دانشگاه برابر با نیازهای سپاه صورت گیرد؛ ایشان در نکته بعدی فرمودند که نیازی نیست رشته‌های موجود در سایر دانشگاه‌های کشور در این دانشگاه نیز ارائه شود. به همین دلیل رشته‌های تحصیلی مانند اطلاعات عملیات، سایبری، امنیتی و امثالهم با توجه به نیاز سپاه در این دانشگاه شکل گرفت.

نکته سومی که فرمانده معظم کل قوا بیان داشتند این بود که همه ورودی‌های سپاه باید از مسیر دانشگاه افسری و تربیت پاسداری عبور کنند؛ زیرا سابق بر این هر کدام از نیروهای سپاه برای خودش به جذب افراد می‌پرداخت، و پس از سیر مراحل گزینش، آن‌ها را استخدام می‌کرد؛ ولی اکنون تمام افرادی که قرار است در مجموعه‌های مختلف سپاه مانند حوزه نمایندگی ولی فقیه، بسیج، حفاظت اطلاعات و نیروی قدس سپاه جذب شوند، باید دوره‌های عمومی خود را در این دانشگاه سپری کنند.

بر این اساس پذیرش دانشجو از طریق کنکور سراسری را حذف کردیم، و به جای آن با هماهنگی وزارت علوم، کنکور داخلی را برقرار ساختیم.

- در حال حاضر ظرفیت پذیرش دانشجو در این دانشگاه چه میزان است؟

الآن در این دانشگاه چهار هزار دانشجو مشغول به تحصیل هستند؛ که تعداد یک هزار دانشجوی دیگر نیز به ظرفیت پذیرش دانشگاه اضافه خواهد شد؛ تا ظرفیت دانشگاه به پنج هزار نفر برسد.

- دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین(ع) از چند دانشکده تشکیل شده است؟

این دانشگاه پنج دانشکده دارد که عبارتند از دانشکده امنیت که به‌منظور تربیت نیروهای مورد نیاز گردان‌های امام علی(ع)، امنیت پرواز و حفاظت از شخصیت‌ها فعالیت می‌کند؛ دانشکده اطلاعات با هشت گرایش که به نیازهای تعریف شده می‌پردازد؛ دانشکده فناوری یا مهندسی نیز مباحثی همچون پدافند غیرعامل، مخابرات، آماد و غیره را ارائه می‌کند؛ دانشکده علوم انسانی اسلامی هم موضوعات مربوط به این علوم را به مخاطبین ارائه می‌دهد، و پنجمین دانشکده که علوم پایه جهادی(علوم پایه نظامی سابق) نام دارد، همه ورودی‌ها باید دوره عمومی خود را در این دانشکده سپری کنند.

- استادان دانشگاه چگونه انتخاب می‌شوند؟

بیشتر استادان دانشگاه از یگان‌های صف به جمع استادان می‌پیوندند؛ در واقع چون قرار است محصول آموزش‌ها در یگان‌های صفی مورد استفاده قرار گیرد، به همین خاطر این استادان بهتر می‌توانند نیازهای کاربردی را تشخیص دهند و متناسب با آن آموزش ارائه دهند. بر این اساس اصرار داریم که استادان دانشگاه امام حسین(ع) حتما از یگان‌های صفی هم باشند.

- فرمودید که تمام آموزش نیروهای رده‌های تابعه سپاه باید در این دانشگاه صورت گیرد؛ با این اوصاف مأموریت دانشکده شهید مطهری بسیج چگونه می‌شود؟

از نظر کلی همه دانشکده‌های سپاه و بسیج در مقطع کارشناسی، تحت لیسانس دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین(ع) قرار دارند؛ یعنی تأیید استادان و اعضای هیئت علمی، متون درسی و مدرک اتمام دوران تحصیل آنها همگی توسط این دانشگاه صورت می‌گیرد.

بر اساس تعریفی که فرمانده کل سپاه با معاونت آموزش کل سپاه ارائه دادند، واقعیت‌های روز جامعه و نیازهای بسیج در دانشکده شهید مطهری با ظرفیت 400 نفر، به‌صورت عرضی با دوره‌های فشرده یک ماهه ارائه می‌شود؛ تا بتواند پاسخگوی حجم زیاد افرادی که باید در بسیج آموزش‌های لازم را فرا بگیرند، باشد. بنابراین مأموریت آنها به‌صورت کوتاه‌مدت و عرضی در زمان‌های یک ماهه و 45 روزه انجام می‌شود.

- با توجه به اینکه تمام کارکنان سپاه باید در طول خدمت آموزش‌هایی را به‌صورت متناوب سپری کنند؛ آموزش فرماندهان سپاه چگونه اجرا می‌شود؟  

فرماندهان رده‌های میانی در دانشگاه افسری و تربیت پاسداری دوره‌هایی را می‌گذرانند؛ اما فرماندهان ارشد آموزش‌های خود را به‌صورت پودمانی در دانشگاه جامع امام حسین(ع) سپری می‌کنند؛ علاوه بر این معاونت آموزش سپاه در تهران، پایگاه آموزشی ولایت، و در قم پایگاه کوثر را احداث  کرده تا در طول یک سال همه فرماندهان حتی فرماندهان نیروهای سپاه، آموزش‌های کوتاه‌مدت یک هفته‌ای تا یک ماهه را سپری کنند، و طی آن مسایل بصیرتی، سیاسی، تهدیدات روز و شیوه‌های مدیرتی و فرماندهی را فرا بگیرند.

- با در نظر گرفتن این نکته که جنگ‌های احتمالی آینده از نوع جنگ تحمیلی عراق علیه ایران نخواهد بود؛ برای آماده‌سازی نسل‌های آتی سپاه برای مقابله با جنگ‌های تحمیلی احتمالی آینده چه برنامه‌های آموزشی را ارائه می‌دهید؟

شرایط جنگ هشت ساله، جنگی کلاسیک بود که رزمندگان اسلام توانستند طی نبردی نابرابر بر دشمن متجاوز چیره شوند؛ اما بعد از این دوران دشمن متوجه شد که در این جنگ تحمیلی متضرر شده؛ زیرا مردم ترسشان نسبت به حمله نظامی و جنگ ریخته است؛ به همین خاطر وقتی مسئولان آمریکایی از وجود گزینه‌های نظامی روی میز سخن می‌گویند، مردم نسبت به این سخنان هراسی از خود نشان نمی‌دهند.

لذا آنها به این جمع‌بندی رسیدند که چون از طریق نظامی نمی‌توانند بر ملت ما چیره شوند، با تغییر تاکتیک، اهداف خود را طی برنامه‌ای بلندمدت از طریق جنگ فرهنگی و عملیات روانی دنبال می‌کنند؛ بر این اساس ما باید خود را برای رویایی و غلبه بر هر دو شیوه جنگ نظامی، امنیتی و فرهنگی دشمن آماده کنیم.

پس مطابق این اصل، سپاه به نسبت تهدیدات، آموزش‌های لازم را برای مقابله با انواع تهدیدات آینده پیش‌بینی کرده است؛ به عبارت دیگر تمرینات و آموزش نیروهای سپاه متناسب با جنگ‌های آینده صورت می‌گیرد؛ تا نیروها خود را برای نبردی نامتقارن آماده کنند.

- آیا در میان آموزش‌هایی که ارائه می‌دهید، آموزش‌های فرهنگی را هم مد نظر قرار دادید؟

برای اینکه بتوانیم آموزش‌های مطلوبی را ارائه دهیم، آموزش‌ها را سطح‌بندی کردیم؛ به‌عنوان مثال 30 درصد از آموزش‌ها به آموزش‌های فرهنگی، عقیدتی و بصیرتی، 20 درصد به آموزش‌های مقابله با جنگ نرم، 30 درصد به آموزش‌های نظامی و 20 درصد هم به سایر آموزش‌ها، در بخش آموزش‌های عمومی اختصاص یافته است.
منبع: دفاع پرس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس