"آمریکایی‌ها با گنجاندن چنین متن مهمی در پیش‌نویس قطعنامه عملاً یک "پرش دوگام" از مؤلفه‌های قدرت و امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران را در دستور کار خود قرار داده‌ و موضوع موشکی را از همین حالا در ذیل موضوع هسته‌ای گنجانده‌اند".

بلای یک بند قطعنامه شورای امنیت بر بند بند به گزارش مشرق، بر اساس آنچه در مذاکرات وین میان ایران و 1+5 جمع‌بندی شده است، امروز بناست یک قطعنامه توسط شورای امنیت سازمان ملل به رأی گذاشته شود. با این حال پیش‌نویس این قطعنامه که توسط برخی رسانه‌های خارجی منتشر شده است، دارای موارد بسیار مهم و حساسی است، اما میان همه این موارد، بند مربوط به فعالیت‌های موشکی جمهوری اسلامی ایران از اهمیتی صدچندان برخوردار است.

در پاراگراف 3 ضمیمه B آمده است: «از ایران خواسته می‌شود "هیچ" فعالیتی مرتبط با "موشک‌های بالستیک" طراحی شده با "قابلیت" حمل تسلیحات هسته‌ای صورت ندهد، از جمله شلیک هرگونه موشک با استفاده از چنین فناوری‌های مربوط به موشک‌های بالستیک، تا زمان 8 سال پس از «روز پذیرش برجام» یا تا زمانی که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گزارشی ارائه دهد که «جمع‌بندی مبسوط» را تأیید کند، بسته به اینکه کدام زودتر اتفاق افتد».

درباره این بند از قطعنامه شورای امنیت، نکات بسیار مهمی وجود دارد. سعی ما در ذیل بر آن است که به 3 سؤال بسیار کلیدی درباره این بند از قطعنامه بپردازیم. این سؤالات اساسی به این شرح خواهد بود: اولاً این تحریم عجیب چه موشک‌هایی را شامل می‌شود؟ ثانیاً هدف از این تحریم چیست؟ و ثالثاً هدف راهبردی آمریکا و برخی کشورهای غربی از این بند قطعنامه شورای امنیت چه می‌تواند باشد؟

1 ــ یکی از نقاط ابهام اولیه در قرائت این بند از قطعنامه آنجا بروز می‌کند که از موشک‌های با "قابلیت حمل تسلیحات هسته‌ای" سخن گفته شده است؛ برای برخی در نگاه اول این چنین به نظر می‌رسد که با توجه به قید چنین عبارتی در قطعنامه، لاجرم موشک‌های بالستیک متعارف فعلی ایران با توجه اینکه جمهوری اسلامی ایران همواره تأکید داشته است که هیچ‌گاه به‌دنبال سلاح هسته‌ای نبوده و نخواهد بود، مشمول این بند از قطعنامه نخواهد شد، اما شوربختانه داستان به‌گونه‌ای دیگر است.

اساساً انواع موشک‌ها و خاصّه موشک‌های بالستیک، از 4 بخش اصلی تشکیل می‌شوند که عبارتند از 1 ــ کنترل و هدایت، 2 ــ بدنه، 3 ــ موتور و 4 ــ سر جنگی. این موشک‌ها از منظر مأموریت نیز به 2 گروه 1 ــ موشک‌های حامل علمی ــ تحقیقاتی (موشک‌های حامل ماهواره و محموله‌های فضایی) و 2 ــ موشک‌های بالستیک جنگی تقسیم‌بندی می‌شوند. نکته ویژه ماجرا آن است که اکثریت قریب به اتفاق موشک‌های بالستیک متعارف و حتی موشک‌های کروز "قابلیت" حمل کلاهک هسته‌ای را در بخش "سر جنگی" خود دارا هستند.

بنابراین بر اساس این بند از پیش‌نویس قطعنامه شورای امنیت، تقریباً تمام موشک‌های بالستیک جمهوری اسلامی ایران اعم از شهاب3، قدر، قیام، سجیل، فاتح و ... مشمول تحریم خواهند شد. و ایران در بازه زمانی قیدشده در این قطعنامه حق "هیچ فعالیت"ی روی این موشک‌ها و صدالبته اقدام برای ساخت، تست، فروش و ... موشک‌های پیشرفته‌تر نخواهد داشت!

مسئله آنجا بغرنج‌تر می‌شود که طبق این بند از پیش‌نویس قطعنامه، جمهوری اسلامی ایران حتی حق تست و آزمایش یا به‌کارگیری موشک‌های حامل ماهواره و یا حامل محموله‌های فضایی را نیز نخواهد داشت و بدین ترتیب کشورمان از یک علم بسیار مهم و  حیاتی در دوره کنونی نیز برای سالها محروم خواهد شد!

2 ــ سؤال دوم در این یادداشت (هدف از درج چنین بند عجیبی در قطعنامه شورای امنیت) یقیناً پاسخ‌های متعددی از منظر سیاسی و راهبردی دارد، با این حال از یک پاسخ فنی بسیار مهم در این باره نیز نباید غافل بود. اساساً یکی از مسائل و دغدغه‌های کلیدی آمریکا و رژیم صهیونیستی آن است که سامانه‌های دفاع موشکی آمریکا با بهره‌گیری از موشک‌های THAAD و سامانه Aegis و همچنین سامانه و موشک‌های Arrow متعلق به رژیم غاصب صهیونیستی هنوز به تکامل، قدرت بالای درگیری و مقابله با موشک‌های جمهوری اسلامی ایران نرسیده است. پرواضح است که این خلأ زمانی 5 الی 8ساله تحریم سفت و سخت موشکی ایران سبب رشد، تکامل و بهینه‌سازی این سامانه‌های دفاعی دشمنان و به‌ویژه رژیم صهیونیستی خواهد بود و در انتهای این بازه 8ساله (که از منظر علمی و با احتساب روند شتاب علمی در جهان، مدت زمان بسیار طولانی محسوب می‌شود) قدرت موشکی ایران بازدارنده نخواهد بود.

بلای یک بند قطعنامه شورای امنیت بر بند بند

3 ــ در ارزیابی راهبردی از قید چنین بندی در پیش‌نویس قطعنامه، اولاً باید اذعان کنم پیش از این تصور بنده و برخی دیگر بر آن بود که مسئله موشکی جمهوری اسلامی ایران، فاز بعدی پروژه بحران‌سازی و مسئله‌سازی آمریکا و غرب علیه توانمندی‌های راهبردی ایران خواهد بود. به‌عبارت دیگر پیش از این اعتقاد داشتم غرب با گنجاندن و اصرار بر مسئله PMD پس از یک دوره "استراحت هسته‌ای"، فاز موشکی ایران را کلید خواهد زد و با بازگرداندن فوری تحریم‌ها به‌بهانه‌های موشکی، مذاکرات دیگری را برای محدودسازی قدرت دفاعی ایران درخواست خواهد کرد. بنده در یادداشت دغدغه‌های فراهسته‌ای در مذاکرات هسته‌ای (اینجا) به این مورد اشاره کرده بودم.

 با این حال به نظر می‌رسد آمریکا و برخی متحدان غربی‌اش به‌تفسیر و زعم خود زمین توافقنامه وین را حاصلخیزتر از آن دیده‌اند که همین حالا تنها یک محصول در آن بکارند. به‌بیان دیگر، آمریکایی‌ها با گنجاندن چنین متن مهمی در پیش‌نویس قطعنامه عملاً یک "پرش دوگام" از مؤلفه‌های قدرت و امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران را در دستور کار خود قرار داده‌ و موضوع موشکی را از همین حالا ذیل موضوع هسته‌ای گنجانده‌اند.

بدین ترتیب در صورت عدم ممانعت جدی از تصویب  چنین بندی در قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل عملاً این اتفاقات خواهد افتاد؛ اولاً طی مدت زمان اجرای توافقنامه، غرب به‌اصطلاح خود با بهره‌گیری از موضوعی تحت عنوان افزایش "زمان گریز هسته‌ای" از طریق اقداماتی همچون از بین رفتن ذخیره اورانیوم 20 درصد، کاهش مواد به 300 کیلوگرم و حفظ همین میزان، کاهش سانتریفیوژهای فعال ایران، تبدیل فردو از یک مرکز غنی سازی به مرکز تحقیقات فیزیک، خیال خود را از موضوع هسته‌ای ایران آسوده‌تر از پیش خواهد ساخت.

و ثانیاً از طریق مهار قدرت موشکی جمهوری اسلامی ایران و عقب راندن آن (با احتساب سرعت رشد علم در دنیا و توقف علم موشکی در ایران بر اساس قطعنامه)، توان بازدارندگی موشکی را نیز تا حد زیادی از ایران خواهد ستاند. و پس از آن قادر خواهد بود فازهای آتی خود علیه جمهوری اسلامی ایران را بسیار راحت‌تر از پیش کلید بزند. فراموش نباید کرد که اساساً مهمترین دغدغه آمریکا در مواجهه با جمهوری اسلامی ایران نه ترس از سلاح هسته‌ای، بلکه توانایی بازدارندگی موشکی بسیار جدی جمهوری اسلامی ایران است. چه آنکه آمریکایی‌ها علی‌رغم ادعاهای تبلیغاتی خود همواره از یک نکته مهم به‌خوبی آگاه بوده و هستند که ایران هیچ‌گاه دنبال سلاح هسته‌ای نبوده و نیست. با این حال جمهوری اسلامی ایران در ارتقای توان بازدارندگی موشکی خود همواره جدی بوده است.
منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 21
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 28
  • سراج ۱۱:۲۸ - ۱۳۹۴/۰۴/۲۹
    0 0
    حالا یکی بیاد اینو به اون کسایی که جشن گرفتند بفهمونه .
  • ۱۱:۴۱ - ۱۳۹۴/۰۴/۲۹
    0 0
    روحانی مچکریم
  • ۱۲:۱۹ - ۱۳۹۴/۰۴/۲۹
    0 0
    ظريف بيا توضيح بده !
  • مهدی ۱۲:۲۷ - ۱۳۹۴/۰۴/۲۹
    0 0
    رهبر معظم انقلاب بارها تاکید کردند که توان دفاعی و موشکی کشورمون قابل مذاکره و تحریم نیست بدون شک این قطعنامه هیچ اعتباری در کشورمون نخواهد داشت
  • سپهرساتور به دست در به در به دنبال خ... ۱۵:۲۲ - ۱۳۹۴/۰۴/۲۹
    0 0
    منافقان داخلی و نظام سلطه بدانند رهبر معظم انقلاب و مراجع عظام تقلید و ملت نه دی و به تعبیر دیگر ملت 26خرداد94چنین اجازه ای به دشمنان داخلی و خارجی ایران نخواهند داد
  • محمود ۱۸:۱۲ - ۱۳۹۴/۰۴/۲۹
    0 0
    این لینکی که گذاشتید کار نمی کنه کلمه اینجا در متن زیر: بنده در یادداشت دغدغه‌های فراهسته‌ای در مذاکرات هسته‌ای (اینجا) به این مورد اشاره کرده بودم.
  • مهدی ۱۸:۳۴ - ۱۳۹۴/۰۴/۲۹
    0 0
    مشرق بخش سرویس دفاعی ت فوق العاده هست و واقعا بی نظیر هست؛ ولی نمی دونم چرا بعضی وقت ها سر بعضی مسایل ملی جناحی برخورد می کنی ... این مسله که زیر بند 41 سازمان ملل نیست که الزام آور باشه، فقط در حد توصیه و درخواست هست ... ایران می تونه قبول کنه می تونه نکنه
  • ۱۹:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۴/۲۹
    0 0
    تنها راهش اینه که سپاه بیانیه بده بگه هفته دیگه یک موشک جدید تست میکنیم بعد واکنشها رو ببینیم اگر قطعنامه قرار برره هوا به جهنم
  • هاتف ۲۱:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۲۹
    0 0
    من بودم فردا دو آزمایش موشکی می گذاشتم تا بفهمانم ما کار خودمان را می کنیم یا رزمایش موشکی برا ماه آینده قابل توجه سپاه
  • ۰۰:۰۴ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
    0 0
    من پیشنهاد میکنم هرچه سریعتر رزمایشی با استفاده از ظرفیت موشکیمون انجام بدیم. سریعتر فقط
  • ۰۸:۱۲ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
    0 0
    نمی دونم چرا بعضی ها زود جو گیر میشن وجشن میگیرن
  • نوری ۱۰:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
    0 0
    توکل یعنی چشم امید داشتن --خداوند وعده داده توکل کننده گان بخود راکفایت کند وکسانی را که چشم امید به دشمنان خدا دوخته اند ناامید وخار کند.خدایا توشاهد باش ماچشم امید به دشمنان خدا ندوخته ایم
  • سجاد ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
    0 0
    ... و مکروا و مکر الله والله خیر الماکرین.
  • سید ۱۲:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
    0 0
    آقای عراقچی توضیح دادند که این بند از قطعنامه غیرالزام‌آور است. نیز مربوط است به آخرین قطعنامه‌ی تحریمی ایران که شامل برنامه‌ی موشکی ایران می‌شود. همچنین ایران به اجرای برجام تعهد کرده است و نه اجرای این قطعنامه. درحالی‌که قطعنامه‌های پیشین شورای امنیت محدودیتی بسیار سخت‌تر بر برنامه‌ی موشکی ایران گذاشته‌اند، این بند از قطعنامه هم آن محدودیت سفت‌وسخت را کاهش می‌دهد و هم تاکید ولو ابهام‌آمیز آن بر قابلیت حمل تسلیحات هسته‌ای به‌سود ایران است.
  • رضا ۱۲:۲۳ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
    0 0
    آمریکا و غربی ها خیلی شیطان هستند
  • مجتبی ۱۴:۳۷ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
    0 0
    در پاراگراف 3 ضمیمه B آمده است: «از ایران خواسته می‌شود "هیچ" فعالیتی مرتبط با "موشک‌های بالستیک" طراحی شده با "قابلیت" حمل تسلیحات هسته‌ای صورت ندهد. عزیزان این جمله بدین معنی نیست که ایران نمیتونه فعالیت های موشکی بالستیک خودش رو ادامه نده... دقت کنین توی متن توافق گفته شده که ایران حق استفاده از موشک های بالستیک با قابلیت سلاح هسته ای نه کلاهک هسته ای رو نداره....امروز جناب ظریف توضیح دادن اینو... بنده نه مخالف ایشونم نه تایید کننده ایشون...ولی این ربطی به موشک های بالستیک ایران با قابلیت حمل کلاهک هسته ای نداره
  • حسن ۱۴:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
    0 0
    یه تست بزنیم ببینیم واقعا با موشک های متعارف ما کار دارن یا نه یه دونه قدر F شلیک کنید بعد ببینیم آقایون دولت راست میگن یانه
  • ۱۹:۵۶ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۱
    0 0
    ببخشید بخاطر مرورگرم نمیتونم مثبت بدم به جاش نظر می دم
  • علی ۲۰:۰۲ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۱
    0 0
    یه دور درست و حسابی توضیح بده متوجه نشدم منظورت چیه!
  • مهدی ۰۳:۴۰ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۳
    0 0
    باید سریع موشک جدیدمون رو ازمایش کنیم تا معلوم بشه بقول دولتمردامون الزام اور است یاخیر راست ودروغ حرفاشون اشکاربشه!!؟؟ توان موشکی ایران چشم ایرانه ودرهیچ شرایطی نباید محدود بشه
  • ۱۳:۳۲ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۴
    0 0
    احسنت

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس