دولت هند توجه بسیار کمی به خاورمیانه داشته و جالب اینکه، اولین مقصد اعلام شده نخست‌وزیر این کشور در سفر به این منطقه، اسرائیل است نه یک کشور کلیدی تولید کننده نفت.

گروه بین‌الملل مشرق- دولت "نارندرا مودی" که سال گذشته میلادی در هند به قدرت رسید، با سیاست خارجی متفاوت خود، بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران حتی هندی را هم متعجب کرده است. مودی طی یک سال اول دولتش به خاورمیانه توجه زیادی نکرده و قرار است در اولین سفر خود به این منطقه هم با مقامات اسرائیلی دیدار کند؛ این مسئله از آن‌جایی عجیب است که هند بیش از نیمی از نفت خود را نه از اسرائیل، بلکه از کشورهای نقتی منطقه وارد می‌کند.

دفتر اندیشکده "مؤسسه بروکینگز" آمریکا در دوحه قطر، در خصوص منافع و روابط استراتژیک هند با کشورهای آسیایی توضیح می‌دهد: هند و کشورهای خاورمیانه بویژه کشورهای حوزه خلیج [فارس] دارای روابط استراتژیک و متقابلا سودمند دیرینه ای هستند. هند از زمان به استقلال رسیدنش، خاورمیانه را کاملا یک شریک تجاری می بیند که نیروی محرکه اش، جریان انرژی و نیروی کار مهاجر است.

نه صرفا یک ایستگاه گاز: منافع گسترده تر هند در خاورمیانه
نه صرفا یک پمپ گاز: منافع گسترده‌تر هند در خاورمیانه

رویکرد "عدم مداخله" هند که با تعهد واشنگتن به تضمین جریان آزاد نفت در سراسر جهان همراه بوده، متناسب با سیاست خارجه هند است و به نوبه خود باعث افزایش اعتبارش در خاورمیانه شده است. با این حال، تغییرات عمده در سیاست های جهانی، منطقه ای و حتی داخلی خاورمیانه، مستلزم یک تفسیر جدید از اهمیت استراتژیک خاورمیانه برای هند و بالعکس است. آمریکا به تدریج در تلاش است تا از خاورمیانه کناره گیری کند، آن هم درست زمانی که چین روابط اقتصادی و ژئوپولتیک خود را از طریق سرمایه گذاری های چند میلیارد دلاری و موافقت نامه های دفاعی، ارتقا می دهد.

مقامات هند در این اندیشه اند که آیا افزایش بی ثباتی در خاورمیانه بر واردات نفت (در سال 2014، هند تقریبا 60 درصد از نفت خود را از منطقه وارد کرد) یا امرار معاش 7 میلیون تبعه هندی در کشورهای دیگر که 40 میلیارد دلار در سال به هند می فرستند، تاثیر می گذارد. اولین سالگرد انتصاب دولت "نارندرا مودی" نخست‌وزیر هند، زمان مناسبی برای بررسی تغییر مواضع این قدرت رو به رشد جهانی از خاورمیانه است.

در سال 2014، مودی وزیر وقت و جنجالی ایالت "گجرات" و رهبر حزب محافظه کار، مذهبی و ملی گرای هند به نام "بهاراتیا جاناتا" (بی جی پی) پیروز انتخابات شد و 52 درصد از کرسی ها را از آن خود کرد. از آنجا که برنامه کار این حزب، توسعه اقتصاد ملی بوده است، بیشتر مفسران از میزان تمرکز بر سیاست خارجی دولت در نخستین سال شکل گیری اش تعجب کرده‌اند.

اما دولت مودی در حالی که بر همسایگان جنوبی هند در آسیا و همچنین شرق و جنوب شرق آسیا و غرب تمرکز دارد، توجه بسیار کمی به خاورمیانه داشته است. مودی اذعان داشته که در دومین سال خود، از این منطقه بازدید خواهد کرد. جالب اینکه، اولین مقصد اعلام شده وی، اسرائیل است نه یک کشور کلیدی تولید کننده نفت.

هیچکس نمی تواند اهمیت رابطه هند با اسرائیل مخصوصا برای حمایت نظامی، انتقال فن آوری و توسعه کشاورزی و آبیاری را انکار کند. با این حال، این بازدید، بدون شک بر روابط در سراسر خاورمیانه تاثیر خواهد گذاشت، هرچند به گفته سفیر اسبق ارشد هند در منطقه "ظاهرا مودی در این اندیشه است که کشورهای عربی و ایران آنقدر درگیر مبارزه با یکدیگر هستند که فرصتی برای نگرانی در خصوص این بازدید نخواهند داشت."

نه صرفا یک ایستگاه گاز: منافع گسترده تر هند در خاورمیانه
مودی ظاهرا فکر می‌کند ایران و اعراب آن‌قدر درگیر هستند
که اهمیتی نمی‌دهند نخست‌وزیر هند باید اول به کدام کشور در خاورمیانه سفر کند

گرچه سفر قریب الوقوع به اسرائیل می تواند (و باید) در راستای تعمیق تعامل سازنده هند با منطقه باشد، اما این بازدید به تنهایی کارساز نیست. در عوض، این بازدید بخشی از برنامه وسیع تر برای تجدید رابطه هند با منطقه است. چالش های پیش روی هند و خاورمیانه و نیاز به تدوین یک استراتژی جامع تعامل، مبنای بحث های آموزنده میان مرکز بروکینگز دوحه، بروکینگز هند و سایر موسسات است. بحث های مطرح شده، این مسئله را شفاف ساخته اند که حضور هندی‌ها در کشورهای مختلف به همراه تصویر مثبت این کشور در منطقه تضمین می کند که کشورهای واقع در خاورمیانه پذیرای روابط بیشتر با دهلی نو هستند.

همکاری های امنیتی، یکی از حوزه های کلیدی برای تعامل هستند. در دهه اخیر، هند موافقت نامه های دفاعی را با چندین کشور خاورمیانه از جمله عربستان سعودی، امارات متحده عربی، قطر و عمان امضا کرده است. در عین حال، هند به بزرگترین خریدار تسلیحات از اسرائیل تبدیل شده است. به طور گسترده تر، دهلی نو باید در حمایت از نظم و ثبات در منطقه، فعال تر باشد. این اقدام، هزینه کمتری برای هند به بار می آورد تا اینکه بخواهد منتظر وقوع درگیری هایی شود که جمعیت هندی‌ها در منطقه را هم تهدید خواهند کرد.

به علاوه، هند می تواند تجاربش را در خصوص تقویت کثرت گرایی در اختیار آن دسته از کشورهای خاورمیانه قرار دهد که درگیر تقسیمات فرقه ای هستند. این تجارب بیش از هر مدل غربی، محرک برای برقراری رابطه هستند. علی رغم بروز گهگاه خشونت های اجتماعی، هند با جمعیت 1.25 میلیارد نفری خود به عنوان مدل دموکراسی تکثرگرا در کشورهای در حال توسعه به اثبات رسیده است. این کشور در مواجهه با فقر توده مردم و تنوع فرهنگی، قومی و مذهبی بالا، جان سالم به در برده است.

هند همچنین می تواند تخصص فنی خود را به روش‌های مختلف ارائه کند. این کشور بعد از توسعه سریع خدمات حرفه‌ای و آموزش و پرورش، می تواند به آن دسته از کشورهای خاورمیانه که می خواهند به اقتصادشان تنوع بخشند، درس هایی بیاموزد.

بررسی ما درباره دهلی‌نو، تخصص رو به رشد و اساسی را در جامعه مدنی هند و علی الخصوص اندیشکده های سیاسی این کشور نشان داد. این نیرو می تواند باعث تقویت روابط با خاورمیانه شده و تخصص فنی را در اختیار شرکای هند در خاورمیانه قرار دهد.

نه صرفا یک ایستگاه گاز: منافع گسترده تر هند در خاورمیانه
هند بزرگ‌ترین خریدار تسلیحات از اسرائیل است

درحالیکه دولت هند در حال بازبینی رابطه اش با منطقه است، بهتر قادر خواهد بود از این منابع فعلی استفاده کند. با توجه به محدودیت نیروی انسانی در ادارات هند و سازمان های خدمات خارجی هند و این که منافع خارجی دهلی نو با سرعت بیش‌تری نسبت به استخدام نیرو در حال گسترش هستند، این کشور باید از تخصص در "بنیاد تحقیقاتی آبزرور"، "مؤسسه تحقیقات و تحلیل‌های دفاعی"، "موسسه پژوهش های صلح و جنگ"، "بروکینگز هند" و "موسسه پژوهش های انرژی تاتا" استفاده کند. اگر هند بخواهد به جایگاه بالاتری از قدرت دست یابد، باید از تنها ابرقدرت جهان یعنی آمریکا درس بگیرد که از نظر توانایی و تمایل به استفاده از نیروهای متخصص و مشاوره خارجی، بی همتاست.

وفور تخصص در هند زیربنای فرصت ها برای همکاری آتی با پژوهشگران خاورمیانه است. چنین تحقیقاتی به درک بهتر روابط آمریکا و هند کمک خواهد کرد و می تواند در خصوص نحوه دستیابی به نتایج متقابلا سودمند برای هر دو ملت، توصیه هایی به سیاست گذاران و جامعه مدنی ارائه دهد.



نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 25
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 17
  • ۰۰:۵۶ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۲
    0 0
    همین هند داره پارچه تقلبی بابرند های معروف ایران رو به کشور های عربی صادر میکنه مسئولان به هوش باشید
  • آقای م ر ۰۱:۴۷ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۲
    0 0
    لبخند به شیطان..
  • ۰۴:۳۰ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۲
    0 0
    مرگ بر هند
  • خان محمد علی آقا ۰۴:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۲
    0 0
    کلا مسؤولان هندی پس از گاندی ، متأسفانه بی بخار شده اند
  • ۱۰:۲۳ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۲
    0 0
    خود روسیه هم در سوخوهای جدیدش از مدار الکترونیک ساخت کشور غاصب و هند استفاده میکند و در علوم پیشرفته وابستگی شدید به این دو کشور دارد.
  • سید ۱۰:۵۶ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۲
    0 0
    همین هند داره پارچه تقلبی بابرند های معروف ایران رو به کشور های عربی صادر میکنه مسئولان به هوش باشید
  • رضا ۱۱:۰۳ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۲
    0 0
    کشور هند با خروج انگلیس به دست ماهاتما گاندی فراماسون درجه33 افتاد و توسط فراماسون ها اداره میشود و سیاست کاملا خصمانه نسبت به مسلمان دارد
  • امیر نساج ۱۱:۰۳ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۲
    0 0
    هشتصد میلیون قواره پارچه پیرهنی از هند وارد شده که تا ده سال نیازی به خرید پارچه نیست.هر یکساعت یک کامیون پوشاک قاچاق چینی تخلیه میشه.[منبع نساجی نیوز.نساجی امروز].کشاورز پنبه کار پول هزینه کرد خودشو نمیتونه جمع کنه.ریسندگی ها و نساجی ها ورشکست و تعطیل شدن.پول مردمو نمیدن و تعدادشون از انگشتان دست تجاوز نمیکنه.
  • ايرج ۱۲:۰۲ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۲
    0 0
    آخه نه پارچه هاي توليدي ما از برندهاي معروف دنياست هنديها دارن به اسم برند ايران توليد ميكنند .. خيلي خخخخخخخخخخنده دار بود .
  • مهدی از قم ۱۲:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۲
    0 0
    دولت و وزارت خارجه ما به قدری درگیر است که وزارت خارجه رسما شده وزارت مذاکره هسته ای و از تمام حوادث منطقه مثل یمن و سوریه و عراق و... غافل است
  • ۱۲:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۲
    0 0
    هند فهمیده ریسس کیه و کجاس
  • مهدی ۱۲:۲۲ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۲
    0 0
    هند کشور کثیفیه همیشه بهش بدبینم
  • ۱۳:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۲
    0 0
    ولی دودزا شدن
  • عبالله لطفی ۱۵:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۲
    0 0
    سلام آیا باید بخاطر اسراییل باید با همه کشورها قطع رابطه کنیم چرا با رفتار خودمون باعث اتحاد اعراب با اسراییل شدیم.
  • ۱۵:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۲
    0 0
    عزیزم برو یکم اخبار جهان رو بخون برات مفبده
  • ۱۶:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۲
    0 0
    باز مذاکرات هم به نفع مامیشد یه چیزی اونم رفت.حالا داره اخبار دلواپسان!!!تایید میشه
  • ناشناس ۱۷:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۲
    0 0
    همین تو خواندی کافیه برای خودت وخانواده ات مفیدشده بسه فکر بقیه را نکن
  • ۱۷:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۲
    0 0
    به عنوان کارشناس مسائل شبه قاره بابت این تحلیل مزخرف متاسفم
  • ۱۹:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۲
    0 0
    واقعا تعجب میکنم آن جملات را کجا پیدا کردین؟ اونیکه شما میفرمایید درستش اینکه بسیاری از آقایان با پولهای گنده تشریف میبرن چین واحد تولیدی می زنن و میفروشن به خودمان و دنیا چون سودش بیشتره از برای اشتباهات و عدم مدیریت بخش اقتصاد و حمایت از تولیدات در کشور.
  • محمد ۱۱:۲۳ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۳
    0 0
    چین و ژاپن هم روابط نزدیکی با اسراییل دارن مستند اسراییل سرزمین شیر و عسل نمونشه ساخت شبکه cctvچین
  • محمود ۱۹:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۳
    0 0
    هند بحران اصلیش انرژی است به موقع باید به ایران و اعراب فکر کند
  • یک مَرد ایرانی ۲۳:۴۰ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۳
    0 0
    اولین کشوری که هم از توبره خورده هم از آخور همانا ترکیه بوده است بعدش هم هند و پاکستان
  • ناشناس ۲۳:۴۱ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۳
    0 0
    چرت نگو تو حتی اندازه اکابر سواد نداری
  • ناشناس ۲۳:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۵
    0 0
    هندوستان هم مثل چین مالی نیست
  • بيخيال ۰۷:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۷
    0 0
    هند نه كشور عربي هست نه مسلمان و فقط دنبال منافع و سير كردن شكم يه ميليارد ادم هست

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس