گروه بین الملل مشرق- برای مخاطبان گزارشهای تحولات سوریه، از تازهترین تحولات میدانی جبهه «حلب» گزارشهایی رسیده است که مطالعه آن را به علاقهمندان "تحولات در صحنه" سوریه توصیه میکنیم؛ با ما همراه باشید.
تداوم نبردها در جبهه های شمالی و غربی شهر حلب
جبهه های شمالی و غربی شهر حلب که بدنبال حمله سراسری تروریستهای تکفیری عضو اتاق عملیات های مشترک "جیش الفتح حلب و انصار الشریعه" از جمعه گذشته بشدت شعله ور شده بود، همچنان صحنه درگیری میان تروریستهای تکفیری با نیروهای ارتش سوریه و گروههای هم پیمان آن است. کانون نبردها میان دو طرف در منطقه البحوث العلمیه (غرب) و جمعیت الزهراء (شمال غرب) حلب قرار دارد.
محورهای هجوم تروریستها به مواضع نیروهای ارتش سوریه:
الف: حملات به محله "حی جمعیت الزهرا" از مبدا مناطقی همچون "صالات صناعیه و لیرمون" صورت گرفته است که در دو روز نخست تهاجم، تروریستها موفق به تصرف مجموعه ساختمانهای "بیوت مهنا" و "خزانات المیاه" شده بودند. لازم به ذکر است که طی نبردهای روزهای اخیر نیروهای ارتش موفق به بازپس گیری خزانات المیاه شده اند.
ب: حملات تروریستها به محور غربی شهر حلب از منطقه "المنصوره" صورت گرفته است. در همین راستا، دو هفته پیش تروریستها ابتدا حملات خود را بر تصرف محله "الراشدین" متمرکز کردند که پس از دو روز موفق به تصرف آن شده بودند. در دور جدید حملات گروههای تکفیری عضو جیش الفتح حلب نیز منطقه بحوث العلمیه از دو محور المنصوره و الراشدین هدف تهاجم قرار گرفت و پس از عقب نشینی نیروهای ارتش سوریه این منطقه نیز به اشغال تکفیریها درآمده است.
استراتژی عملیاتی تروریستها:
اهداف اصلی القاعده و گروههای هم پیمان آن در دو اتاق عملیات مشترک "انصار الشریعه و جیش الفتح حلب" از حمله اخیر آنها به محورهای شمالی و غربی شهر حلب در موارد زیر قابل ارزیابی می باشد:
1- اشغال کامل محلات تحت سیطره دولت و ارتش سوریه
2- قطع مسیر تدارکاتی نیروهای ارتش سوریه از محور جنوبی به داخل شهر حلب (محور خناصر - السفیره)
3- تمرکز زدایی از عملیات وسیع نیروهای ارتش سوریه در محور حاشیه شمالی شهر حلب برای محاصره محلات تحت سیطره گروههای تروریستی - تکفیری از طریق قطع دسترسی آنها به مسیر تدارکاتی - تسلیحاتی و انتقال نیرو از مرزهای سوریه با ترکیه
استراتژی ارتش و دولت سوریه:
1- تلاش برای بازپس گیری منطقه "البحوث العلمیه" از تروریستها از طریق گسترش عملیات نظامی شامل حملات هوایی، زمینی، موشکی و توپخانه ای.
توضیح اینکه نیروهای دولتی سوریه، تاکنون علی رغم فشارها و حملات هوایی و توپخانه ای و چند مرحله تهاجم زمینی، موفق به بازپس گیری این منطقه نشده اند. در حال حاضر فاصله خط نخست دفاعی نیروهای ارتش سوریه و گروههای هم پیمان آن در محله مسکونی "حلب الجدیده با منطقه اشغال شده بحوث العلمیه کمتر از 1000 متر می باشد.
2- افزایش سطح توان نظامی و ایجاد استحکامات جدید دفاعی در تمامی خطوط تماس میان مناطق تحت سیطره دولت سوریه با مناطق اشغال شده از سوی تروریستهای تکفیری در شهر حلب جهت جلوگیری از هرگونه نفوذ و حمله ایذایی از سوی تروریستها (جلوگیری از گشایش جبهه جدید عملیاتی از سوی دشمن که معموا با هدف تمرکز زدایی از توان تسلیحاتی و دفاعی نیروهای خودی صورت می پذیرد)
3- احتمال فعال شدن مجدد جبهه حاشیه شمالی شهر حلب از سوی نیروهای ارتش و دفاع وطنی سوریه
شدت نبردهایی که در منطقه "البحوث العلمیه" (مرکز تحقیقات علوم نظامی ارتش سوریه) واقع در غرب شهر حلب میان نیروهای ارتش سوریه و گروههای هم پیمان آن (مجاهدین حزب الله، حرکه النجباء عراقی، لواء القدس فلسطینی و دفاع وطنی سوریه) با تروریستهای تکفیری اتاق عملیات مشترک "جیش الفتح حلب" به فرماندهی گروه تروریستی تکفیری "حرکت نورالدین زنکی" در جریان است، بخوبی گویای میزان اهمیت این منطقه برای هر دو طرف درگیریهاست.
ناظران، نبردهای این منطقه را "معرکه دفاع از کلیه محلات تحت سیطره نیروهای دولتی در شهر حلب" ارزیابی می کنند. اهمیت راهبردی مناطق فوق الذکر در موقعیت استراتژیک آنها بعنوان خطوط مقدم دفاع از مناطق خارج از کنترل گروههای تروریستی تکفیری می باشد. منطقه بحوث العلمیه (تحقیقات علوم نظامی) راس مثلث دفاع از محلات بخش غربی شهر حلب بوده که دو ضلع دیگر آن را "مدفعیه (توپخانه) الزهراء و مجموعه ساختمانهای آکادمی نظامی اسد" تشکیل می دهند.
پس از سیطره تروریستهای تکفیری القاعده بر "بحوث العلمیه" در روزهای اخیر، محله "حلب الجدیده" بعنوان بزرگترین محله تحت سیطره دولت سوریه در بخش غربی حلب تبدیل به میدان جنگ و خط نخست نبرد میان دو طرف شده است. این امر با مشکلاتی برای نیروهای مدافع سوری همراه بوده است. چرا که این منطقه بر خلاف محور عملیاتی جمعیت الزهراء در شمال غربی حلب که از استحکامات دفاعی فوق العاده مستحکمی برخوردار می باشد، کاملا مسکونی بوده و نیروهای ارتش سوریه در آن از حداقل استحکامات و خطوط دفاعی برخوردار هستند.
ضرورت دور ساختن این محله مسکونی از میدانی نبرد، فرماندهان اتاق عملیات مشترک ارتش سوریه و گروههای هم پیمان آن را مجاب به تغییر آرایش نظامی از "دفاعی به تهاجمی" کرده است. در همین راستا، از دو روز پیش نیرهای ارتش و دفاع وطنی سوریه، حزب الله و مجاهدین عراقی گروه حرکت النجباء با پشتیبانی بالگردها و هواپیماهای نظامی سوری پاتک وسیعی را علیه مواضع تروریستهای عضو اتاق عملیات مشترک جیش الفتح حلب در منطقه بحوث العلمیه سازماندهی و اجرا کرده اند که علی رغم فشارهای شدید با مقاومت تروریستها موفق نبوده است.
در سوی دیگر نبردها در اهمیت راهبردی منطقه جمعیت الزهرا هم کمتر از بحوث علمیه نیست بلکه دارای جایگاهی مکمل و همتراز آن نیز می باشد. این موضوع را می توان در سرسختی القاعده و حجم سنگین فشارهای نظامی این گروه در حملات خود به این منطقه به خوبی مشاهده کرد.
روز گذشته یک عامل انتحاری اهل عربستان سعودی سوار بر کامیون بمبگذاری شده به وزن 5 تن خود را در نزدیکی استحکامات مدافعان این منطقه منفجر کرده و پس از آن صدها تروریست عضو گروههای هم پیمان القاعده حملات زمینی خود را در چند مرحله برای نفوذ به جمعیت الزهراء اجرا کردند که با مقاومت شدید نیروهای ارتش و گروههای هم پیمان آن پس از ساعتها نبرد شدید شامل موشک بارانها و گلوله بارانهای مواضع دو طرف همراه بود، با برجای گذاشتن تلفات سنگین مجبور به بازگشت به مواضع سابق خود شده اند.
آمارهای اولیه حاکی از شهادت حداقل 25 تن از نیروهای ارتش سوریه و لواء القدس (سوریهای فلسطینی الاصل ساکن در حلب)در این حمله حکایت دارد. اما در هجوم زمینی ناکام تروریستها پس از حمله انتحاری، دهها نفر از آنها به هلاکت رسیده و حداقل 7 تن دیگر دستگیر شدند که از گروههای "نورالدین زنکی و جبهه ثوار شام بوده اند.
گفته می شود که این تروریستها در پی هجوم اولیه به مواضع ارتش وارد برخی ساختمانهای تحت استقرار آنها شده بودند اما با پاتک سریع رزمندگان حزب الله و مجاهدین عراقی و انسداد مسیر عقب نشینی آنها، در همان ساختمانها در محاصره افتاده و به اسارت درآمده اند. درگیریهای پرکنده میان دو طرف در هر دو محور غربی و شمالی حلب بدون تغییر جغرافیای مناطق تحت سیطره آنها همچنان ادامه دارد.