زمانی که وندی شرمن، معاون سیاسی وزارت خارجه آمریکا در حال سخن گفتن خطاب به خبرنگاران بود، دو مقام این وزارتخانه، گزارشگر نشریه آمریکنفریبیکن را از محل جلسه به بیرون انداختند، این در حالی است که این گزارشگر از سوی دولت اتریش برای پوشش رسانهای مذاکرات هستهای ایران و گروه 1+5 در وین مجوز داشته است.
ناظران غربی که به خاطر مذاکرات هستهای در وین حاضر شدهاند، بر این نظرند که این رفتار وزارت خارجه در قبال پوشش رسانهای نشان دهنده فهرست فزایندهای از امتیازات اعطا شده از سوی دولت اوباما به ایران است.
در این رخداد، ملیسا تورلی، یک مقام رسمی وزارت خارجه آمریکا با حضور در کنار گزارشگر نشریه آمریکنفریبیکن، از وی خواست تا اتاق محل جلسه را ترک کند.
تورلی پس از اینکه متوجه شد خبرنگار این نشریه در این نشست حاضر است به وی گفت: «نام شما در فهرست مطبوعاتی آمریکا ثبت نشده است».
وی پس از اینکه متوجه شد گزارشگر آمریکنفریبیکن به صورت رسمی مجوز حضور در این جلسه را دارد نیز عنوان داشت: «شما مجوزی مطبوعاتی از سوی اتحادیه اروپا دارید، نه از سوی من».
پس از آن، تورلی و همکارانش، گزارشگر این نشریه را تهدید کرده و به وی دستور دادند تا اتاق محل نشست را ترک کند، یا اینکه با «بخش امنیتی» طرف خواهد شد.
یک مقام دیگر وزارت خارجه آمریکا که در بیرون انداختن گزارشگر این نشریه به تورلی یاری رساند افزود: «من میروم تا مأموران امنیتی را خبر کنم».
در یک لحظه نیز، ماری هارف، یکی دیگر از مقامات وزارت خارجه نیز درگیر این ماجرا شد.
مقامات وزارت خارجه آمریکا گفتهاند که اگر گزارشگر این نشریه با حذف شدن از این جلسه توجیهی «مشکلی» دارد، باید شکایتی را نزد ماتیو لی، خبرنگار آسوشیتدپرس که رئیس انجمن خبرنگاران وزارت خارجه آمریکا است، مطرح کند.
مشخص نیست که چرا وزارت خارجه آمریکا گزارشگر این نشریه را به ماتیو لی ارجاع داده است.
طی این جلسه توجیهی، که با حضور حدود 30 خبرنگار برگزار شد، شرمن در حال توضیح این موضوع بود که ایالات متحده چگونه خواستههای قدیمی خود را در مورد اینکه ایران باید فعالیت هستهای گذشته خود را اعلام کند، تعدیل کرده است.
منتقدان دیپلماسی دولت اوباما طی هفتههای گذشته از اینکه ایران مجاز باشد به غنیسازی اورانیوم که مؤلفه کلیدی (تولید) یک سلاح هستهای است، ادامه دهد، و مجبور نباشد تمامی گسترده فعالیت هستهای گذشته خود را اعلام کند، ابراز نگرانی کردهاند.
مقامات وزارت خارجه آمریکا روز گذشته به خبرنگاران گفتند که آنها به ایرانی فشار نخواهند آورد تا خواستههای بینالمللی را مبنی بر اینکه بازرسان به تمام پایگاههای نظامی ایران دسترسی داشته باشند، بپذیرند. این موضع دولت آمریکا در پی سخنان هفته گذشته رهبر ایران بود که هرگونه بازرسیهای اینچنینی را رد کرده بود.
یک منبع غربی حاضر در وین عنوان داشت: «اگر این همان چیزی باشد که آنها نسبت به خبرنگاران و روزنامهنگارانی که تلاش دارند امتیازات اعطا شده از سوی آنها را گزارش دهند، اعمال کردهاند، تصور کنید که زمانی که بحث و بررسی کنگره در مورد توافق آغاز شود، وضعیت به چه بدی خواهد شد».
تورلی در یک پاسخ ایمیلی توضیح داد که «نشست توجیهی و پشت درهای بسته وزارت خارجه، برای خبرنگارانی است که همراه جان کری به وین آمده و آنهایی است که عضو انجمن مطبوعاتی وزارت خارجه هستند، کسانی که مجوز حضور در نشستهای توجیهی روزانه این وزارتخانه را در واشنگتن دارند».