الگوی مطرح دولت آقای هاشمی و صریح تر از آن، دولت آقای خاتمی مساوی بود با كنار آمدن با قدرت های استكباری، كنار كشیدن از رویه انقلابی و تبدیل شدن ایران به یك كشور درجه دوم یا سوم بین المللی. مثلاً آرزو داشتند ایران كشوری مثل مالزی باشد كه بتواند مشكلات اقتصادی خود را حل كند و در گوشه ای كاری به كار كسی نداشته باشد. این نهایت آرزویی بود كه تحت عنوان واقع گرایی و نگرش علمی به سیاست خارجی در دولت آقای خاتمی مطرح می شد.

 به گزارش مشرق، دكتر محمدصادق كوشكی فارغ التحصیل دكترای اندیشه سیاسی و استادیار دانشكده حقوق و علوم سیاسی (گروه مطالعات منطقه) دانشگاه تهران است. از ایشان بیش از ۱۰ مجلد كتاب به زبان های فارسی و عربی در خصوص اندیشه سیاسی امام خمینی (ره) و انقلاب اسلامی مانند: كادرسازی برای انقلاب، هویت و الگو و تأملاتی در اندیشه سیاسی امام خمینی به چاپ رسیده است.

دكتر كوشكی را می توان یكی از آشناترین استادان به مبانی فكری و جغرافیای تفكری امام خمینی(ره) دانست. علاوه بر آن و با توجه به تخصص ایشان (مطالعات منطقه) به خوبی به شرایط و آرایش فكری و سیاسی نیروهای منطقه نیز آشناست. صدور انقلاب اسلامی و تأثیرگذاری آن بر مردم و نیروهای منطقه و همچنین آسیب شناسی و بررسی اقدامات اصلاح طلبان در این باره بحث اصلی گفت وگوی ما با دكتر كوشكی است. ایشان تقسیم بندی های سیاسی در این باره را به چالش می كشند و معتقدند كه همه دولت ها به این امر بی توجه بوده اند اما نقش اصلاح طلبان بیش از سایرین است زیرا اساساً اصلاح طلبان به چیزی تحت عنوان صدور انقلاب اسلامی اعتقاد ندارد.

ما در این گفت وگو در پی تطبیق اندیشه امام با جریان اصلاح طلبی در سیاست خارجی و حمایت از جنبش های منطقه هستیم. برای ورود می خواهیم بدانیم، رویكرد امام در مواجهه با جهان پیرامون به ویژه حمایت از جنبش های منطقه چه بود؟

امام به عنوان یك مسلمان مؤمن در همه عرصه ها به هر رفتار و گفتار و سكوتی از زاویه دین نگاه می كردند و افعال ایشان همگی با ملاحظات دینی و در پرتوی مقوله ای به نام تكالیف دینی قابل بحث است. ایشان دنیا را از محضر دین می دیدند و بر اساس دین، تصمیم سازی می كردند و بر حسب تشخیص شرعی و دینی، آن را اجرا می كردند. اگر بخواهیم ببینیم كه نگاه امام به جهان پیرامون ایشان چیست، باید بدانیم كه خواه زمانی كه امام مدرس حوزه یا رهبر یك نهضت بودند یا در مقطعی كه نقش سكاندار نظام جمهوری اسلامی و بانی انقلاب اسلامی در جهان را ایفا می كردند، در همه این مراحل نگاه امام به جهان پیرامون از زاویه نگرش دینی بود.

در اندیشه دینی، به طور مشخص اندیشه سیاسی اسلام به روایت شیعه، انسان مسلمان وظیفه دارد در قبال جهان پیرامونش واكنش نشان دهد، از مظلوم دفاع كند و با ظالم مبارزه كند. او باید در برابر منكراتی كه در سطح بین المللی وجود دارد قیام كند و برای ابلاغ پیام های خداوند به منظور اقامه عدالت در سراسر جهان، البته به اندازه توانایی هایش بكوشد. با همین منظر، می بینیم كه حضرت امام از شروع نهضت زاویه بندی های خودشان را با جهان پیرامون مشخص می كنند. ایشان در سال ۴۱ فرمودند:«امریكا از شوروی بدتر، شوروی از انگلیس بدتر، همه از همه بدتر، همه از همه پلیدتر» و نشان دادند قطب استكبار و ظلم را در جهان می شناسند، آن را محكوم می كنند و می خواهند با آن مقابله كنند.

در سال ۴۲ و نقطه آغازین نهضت، حضرت امام با رژیم صهیونیستی مقابله و به صراحت علیه آن موضع گیری می كنند. همچنین هماهنگی با رژیم صهیونیستی را جزء جرائم نابخشودنی رژیم پهلوی معرفی می كنند. حتی قبل از پیروزی انقلاب، بحث حمایت از مردم فلسطین و قیام آنها را مطرح می كنند و به وضعیت مسلمانان در لبنان حساسیت نشان می دهند. ایشان بعد از پیروزی انقلاب ایران، به صراحت اعلام كردند كه جمهوری اسلامی پناهگاه و پشتیبان همه مظلومان جهان اعم از مسلمان و شیعه و هر دین و آئین دیگری خواهد بود.

رویكرد جریان موسوم به اصلاحات در فضای سیاسی كشور نسبت به موضوع جنبش های اسلامی چگونه بود و چه تضادهایی با اندیشه امام داشت؟ مثلاً آقای عبدالله نوری در دادگاهشان به صراحت از اسرائیل حمایت می كنند و حرف های عجیب و غریبی درباره فلسطین می زنند. آقای شكوری راد در مصاحبه ای در یكی از مطبوعات زمان خودشان اعلام می كنند كه اگر مشكلی بین فلسطینی ها و اسرائیلی ها بر سر سرزمین وجود دارد، حق مشروع اسرائیلی هاست كه سرزمینی داشته باشند!

نه فقط جریان اصلاحات، بلكه بخشی زیادی از فعالان سیاسی از گذشته تا به امروز در كشور ما (مهم نیست وابسته به چه جریانی باشند) نتوانستند عمق نگرش دینی حضرت امام را به مسئله سیاست خارجی درك كنند. متأسفانه حتی در بین مدعیان اصولگرایی هم كسانی پیدا می شوند كه اصلاً متوجه نگاه امام به مسئله سیاست خارجی نشدند. البته در بین اصلاح طلبان عده اندكی تا حدودی متوجه نگاه امام در حوزه سیاست خارجی شده اند، هرچند تعداد آنها زیاد نیست و كم است.

كسانی هستند كه به اندیشه امام در حوزه مبارزه با رژیم صهیونیستی و ضدیت با امریكا وفادارند و نتوانستند آن را انكار كنند، مثل آقای محتشمی. ایشان هیچ وقت جنبه استكبارستیزی و مقابله با صهیونیسم را كه در اندیشه امام پررنگ بود، انكار نكرده بلكه همیشه آن را تكرار و یادآوری كرده است.

اما به طور كلی اصلاح طلبان اندیشه سیاسی اسلام را در سیاست خارجی به روایت امام نفهمیدند. اینها در مقابل نگاه شرعی و دینی به سیاست خارجی، نگاه سودانگارانه و منفعت طلبانه را به سیاست خارجی دنبال می كنند. به همین خاطر اهل استكبارستیزی و یاری مظلوم و دشمنی با ظالم و مقابله با منكرات عرصه بین المللی (كه یكی از بزرگ ترین منكرات اشغالگری رژیم اشغالگر است) نیستند. در واقع، صرفاً آسایش خودشان را مدنظر دارند.

این نگاه كاملاً سودپرستانه، خودخواهانه، غیردینی و حتی ضددینی است و متأسفانه در بسیاری از عرصه ها تبلیغ می شود. نگرش حضرت امام یك بینش آرمانی و دینی و غیرواقعی و غیرعلمی تلقی می شود و نگرش خودخواهانه و منفعت طلبانه را دانش علمی و درست و منطبق با منافع ملی معرفی می كنند. تعداد كسانی كه به این دیدگاه خودخواهانه و نگاه غیرمسئولانه و غیرمتعهدانه به سیاست خارجی باور دارند، كم نیست و در بین دانشگاهیان و مسئولان اجرایی و حتی بعضی از روحانیون به چشم كسانی با این تفكر می خوردند.

واقعیت این است كه ما در مقام مسلمان نمی توانیم ساكت بنشینیم و پیام های دینی را به دیگران منتقل نكنیم. ما باید بدانیم این نه یك انتخاب، بلكه یك ضرورت برای ماست. در اندیشه سیاسی اسلام و حضرت امام، صدور انقلاب یك ضرورت و تكلیف شرعی محسوب می شود. اینگونه نیست كه اگر دلمان خواست و خوشمان آمد، این كار را انجام دهیم. اگر این كار را نكنیم، باید در دیانت و فهم دینی ما تردید كرد. به همین دلیل، حضرت امام صدور انقلاب را ضرورتی می دانند كه اگر آن را انجام ندهیم، تكلیف شرعی خود را در قبال دین خدا و بندگان خدا انجام نداده ایم و نزد خدا پاسخگو و مسئول هستیم.

امام فرموده اند ما صدور انقلاب را در جنگ انجام دادیم. این جمله ای است كه باید به آن دقت شود. در واقع، راز صدور انقلاب جنگ نیست بلكه ما دفاعی مؤمنانه متكی به كارآمدی دین انجام دادیم و این دفاع باعث شد بسیاری از كسانی كه در گوشه گوشه جهان اهل بصیرت و دقت بودند، متوجه كارآمدی دین و عمق اندیشه های سیاسی اسلام شوند. به این ترتیب، گرایش آگاهانه ای را به انقلاب و اندیشه سیاسی اسلام و حتی به خود اسلام دارند. این دقیق ترین تعبیر صدور انقلاب در جنگ است، نه به وسیله جنگ. مسئله دیگر این است كه برای صدور انقلاب چه تلاش هایی شده است؟ طی ۱۶ سال با تسامح، تفكر چپ در كشور حاكم بود، یعنی دوره آقای هاشمی رفسنجانی و آقای خاتمی. رویكرد اینها به صدور انقلاب چیست؟ آیا اصلاً این رویكرد را قبول داشتند؟

در هشت سال اول انقلاب، دیدگاه هایی كه نسبت به بحث صدور انقلاب وجود داشت، كمی خام بود. مثلاً تلقی بعضی ها این بود كه صدور انقلاب به این معناست كه ما اسلحه به دست بگیریم یا به مردم كشوری كمك كنیم تا علیه حكومت های خود بجنگند. اوایل انقلاب در مقطعی، سیدمهدی هاشمی مسئول نهضت های آزادی بخش بود و به بعضی از فعالان كشورهای منطقه سلاح می داد تا علیه حكومت هایشان قیام مسلحانه كنند.

حقیقت این است كه صدور انقلاب یعنی ما بتوانیم اندیشه های انقلاب و نگرش انقلابی و تفكر دینی را توضیح دهیم و تبیین كنیم تا مردم جهان آن را بشنوند و انتخاب كنند و بر حسب آن، زندگی و سرنوشت سیاسی خودشان را تعیین كنند.

مثلاً وقتی بحث حمله رژیم صهیونیستی به لبنان مطرح می شود، مسئولان وقت تصمیم می گیرند كه نیروی نظامی به لبنان اعزام كنند، در حالی كه نگاه حضرت امام فرق می كند. ایشان این امر را قبول ندارند كه ما در لبنان به جای مردم لبنان یا به جای فلسطینی ها بجنگیم. امام می گویند كه اگر مردم فلسطین یا مردم لبنان خواستند براساس وظیفه شرعی خود برای دفاع از خودشان با رژیم صهیونیستی بجنگند، ما وظیفه داریم به آنها كمك كنیم و همراه آنها بجنگیم، نه به جای آنها.

اتفاقاً این نگاه باعث شد كه در آن روزگار نهالی كاشته شود كه امروزه به درخت تناوری تبدیل شده است. اگر امام در سال ۶۱ موافق بودند كه نیروهای نظامی ما در لبنان با رژیم صهیونیستی بجنگند، بعید بود كه حزب الله لبنان شكل بگیرد. امام براساس نگاه دینی، اعتقاد داشتند انقلاب اسلامی یك اندیشه است. اگر بتوانیم آن اندیشه را دقیق ارائه كنیم و مخاطب ما در هر گوشه دنیا آن را بشناسد، آن گاه خود مخاطب بلند می شود و رفتار درست انقلابی و دینی خواهد داشت. در دهه اول انقلاب این طور نبود كه البته شاید كمی طبیعی بود، چون تجربه كافی برای فهم صدور انقلاب و ارائه آن در اختیار نداشتیم.

بعد از خاتمه جنگ مخصوصاً در دولت آقای هاشمی، ایشان و اطرافیان چندان موافق صدور انقلاب نبودند و بیشتر براساس سیاست خارجی رایج در دنیا، به دنبال نگاه منفعت محورانه بودند. آنها می گفتند اگر ما به یك كشور مسلمان مثلاً مردم فلسطین كمكی می كنیم، اگر این كمك برای ما مشكلی ایجاد نكند و دردسری به دنبال نداشته باشد، كمك انسان دوستانه اشكالی ندارد اما اگر باعث شود كه امریكا با ما دشمن شود یا رژیم صهیونیستی علیه ما اقدامی كند، نباید آن را انجام داد.

در حقیقت، در دولت آقای هاشمی نگاه بسیار منفعت طلبانه و غیردینی به سیاست خارجی وجود داشت. آقای هاشمی حتی در زمان جنگ می خواست از مؤلفه گروه های مقاومت اسلامی لبنان استفاده كند تا بتواند رابطه با امریكا برقرار كند. در قضیه مك فارلین، آقای هاشمی می گوید ما از نفوذ خودمان برای آزادی جاسوس های امریكایی كه در لبنان اسیر گروه های مقاومت بودند استفاده می كنیم و در قبال آن، از امریكایی ها امتیازاتی می گیریم. این نگاه با صدور انقلاب و اندیشه های انقلابی حضرت امام خیلی متفاوت بود. در واقع، نگاه ابزاری به گروه های مقاومت اصلاً در اندیشه امام مطرح نبود.

در دولت خاتمی به صراحت اعلام كردند كه نگاه دینی و شرعی را به سیاست قبول ندارند و اصلاً حكومت دینی را نمی پذیرند. خود خاتمی هیچ وقت این نكته را اعلام نكرد اما در دولت ایشان مسئولان، نمایندگان مجلس ششم و حزب مشاركت و كارگزاران رسماً اعلام كردند كه نمی پذیرند كه دین باید متولی جامعه باشد. طبیعی است وقتی كسی حكومت دینی را قبول ندارد، یعنی انقلاب اسلامی را هم قبول ندارد كه بخواهد صادر كند.

الگوی مطرح دولت آقای هاشمی و صریح تر از آن، دولت آقای خاتمی مساوی بود با كنار آمدن با قدرت های استكباری، كنار كشیدن از رویه انقلابی و تبدیل شدن ایران به یك كشور درجه دوم یا سوم بین المللی. مثلاً آرزو داشتند ایران كشوری مثل مالزی باشد كه بتواند مشكلات اقتصادی خود را حل كند و در گوشه ای كاری به كار كسی نداشته باشد. این نهایت آرزویی بود كه تحت عنوان واقع گرایی و نگرش علمی به سیاست خارجی در دولت آقای خاتمی مطرح می شد.

در این نگرش، بهبود رابطه با امریكا و پذیرفتن رژیم صهیونیستی یك آرزو و حسرت بود. آنها تصمیم داشتند چنین كاری را انجام دهند، حذف نگرش انقلابی از صحنه سیاست خارجی یك اصل در دولت آقای خاتمی بود و این كار را تا جایی كه وسعشان می رسید انجام می دادند. به همین دلیل، با امریكایی ها در مسئله حمله به افغانستان همراهی شد و به این نتیجه رسیدند كه باید دست امریكا را در افغانستان باز بگذارند. حتی نامه نگاری هایی كردند تا حمایت ایران از حزب الله قطع شود یا بر سر آن مصالحه شود.

نامه ای كه كالین پاول آن را افشا كرد در همین راستا بود؟

موضوع فقط یك نامه نیست، بلكه یك رویه است. اگر ما بگوییم یك نامه وجود دارد، ممكن است بگویند نامه ای در كار نیست اما ما می گوییم این یك رویه است و بارها در صحبت ها، بیانیه ها، كتاب ها، سرمقاله روزنامه ها و مصاحبه های مقامات به صراحت تكرار شده است. سیاست خارجی حضرت امام یك اقدام غیر علمی، احساسی، شعاری، ایدئالیستی، غیرقابل اجرا و غیر واقعی تلقی می شد و در نقطه مقابل، مصالحه با امریكا، كنار آمدن با آن و تسلیم در برابر آن و پذیرش رژیم صهیونیستی و تبدیل ایران به كشوری در حد مالزی، یك افق مطلوب و علمی و معقول جلوه داده می شد.

موضع این گروه در خصوص تحولات منطقه در یكی دو سال گذشته به چه صورت بود؟ ما تحولات زیادی در منطقه داشتیم و این موضع گیری ها هم صریح بود. بعضی ها معتقدند كه توان ایران در معادلات منطقه كاهش پیدا كرده است و برخی دیگر معتقدند افزایش یافته است.

شاید بدترین موضع گیری این گروه در سال های اخیر، در خصوص جریان سوریه بود. كسانی كه خود را اصلاح طلب و آزاد نسبت به حوادث سیاست خارجی می دانستند، ادعای تخصص می كردند و بقیه را متهم به تصمیمات و اقدامات شعاری می كردند، در بحران سوریه نشان دادند كه چه بینش عمیقی دارند و چقدر حوادث منطقه را درك می كنند! اصلاح طلبان كسانی بودند كه به صراحت می گفتند باید از گروه های مسلح و تروریست های سوریه حمایت شود. اینها قدرت تشخیص نداشتند كه بدانند تروریست ها با مردم سوریه فرق می كنند.

در روزنامه هایشان می نوشتند كه ما نباید در كنار حكومت بشار اسد قرار بگیریم و حتی به اشكال مختلف در فضای مجازی و غیره، حضور جمهوری اسلامی در بحران سوریه را یك اقدام غلط می دانستند، آن را مسخره می كردند و در مورد آن طنز می نوشتند یا حتی آن را علناً محكوم می كردند. با گذشت زمان معلوم شد كه این افراد چه شناخت درستی از مسائل سیاسی دارند و چقدر جهان اطرافشان را درست می شناسند. در واقع سنگ حمایت از گروه های تروریستی این عده با آل سعود، قطری ها، امریكایی ها و اسرائیلی ها همگام شده بودند و موضع بسیار دقیق و هوشمندانه نظام و رهبری و سپاه را نه تنها درك نمی كردند، بلكه سعی می كردند آن را منكوب كنند. اینها ژست دانشمند و عالم را می گرفتند و نظام را به خاطر مقابله با تروریست های تكفیری در سوریه محكوم می كردند.
مثل النصره و داعش را در سوریه به سینه می زدند و بدون آنكه خودشان بخواهند، به سرباز و مهره نیروی رژیم صهیونیستی و كشورهای سعودی و قطر تبدیل شدند.

این عده با آل سعود، قطری ها، امریكایی ها و اسرائیلی ها همگام شده بودند و موضع بسیار دقیق و هوشمندانه نظام و رهبری و سپاه را نه تنها درك نمی كردند، بلكه سعی می كردند آن را منكوب كنند. اینها ژست دانشمند و عالم را می گرفتند و نظام را به خاطر مقابله با تروریست های تكفیری در سوریه محكوم می كردند.

با گذشت زمان متوجه شدند كه چه اشتباه بزرگی مرتكب شدند اما حتی عذرخواهی نكردند و به اشتباه خودشان اقرار نكردند. البته این رویه همیشگی این افراد بوده است و در مقاطع مختلف خطاهای استراتژیكی از خود نشان دادند و حاضر نشدند اشتباهات خود را بپذیرند.

بعضی از كارشناسان سیاسی معتقدند كه اگر ما همان موقع فاجعه بوسنی حمایت هایمان را از نیروهای جهادی و اسلامی منطقه چچن ادامه می دادیم، هیچ وقت منطقه درگیر جریان تكفیری نمی شد و امروز ما شاهد حضور این نیروها علیه منافع مردم نبودیم.

با گذشت زمان متوجه شدند كه چه اشتباه بزرگی مرتكب شدند اما حتی عذرخواهی نكردند و به اشتباه خودشان اقرار نكردند. البته این رویه همیشگی این افراد بوده است و در مقاطع مختلف خطاهای استراتژیكی از خود نشان دادند و حاضر نشدند اشتباهات خود را بپذیرند.

بعضی از كارشناسان سیاسی معتقدند كه اگر ما همان موقع فاجعه بوسنی حمایت هایمان را از نیروهای جهادی و اسلامی منطقه چچن ادامه می دادیم، هیچ وقت منطقه درگیر جریان تكفیری نمی شد و امروز ما شاهد حضور این نیروها علیه منافع مردم نبودیم.

ماجرای چچن متفاوت است و این تحلیل چندان دقیق نیست. مردم مسلمان بوسنی گرفتار یك نسل كشی شده بودند و ما تا جایی كه توانستیم به آنها كمك كردیم. واقعاً كار ما بیشتر از كمك نبود و هیچ وقت نیروی نظامی برای جنگ در بوسنی اعزام نكردیم. در واقع، اصلاً چنین امكانی نداشتیم، چون سازمان ملل بوسنی را محاصره كرده بود. ما یك محموله سلاح برای مردم بوسنی اعزام كردیم كه سازمان ملل آن را مصادره كرد و اجازه نداد كه سلاح برای دفاع شخصی مردم بوسنی در قبال تجاوز به دست آنها برسد.

پس ما در بوسنی حضور نظامی به آن معنا نداریم. از زمانی كه نیروهای چچنی در افغانستان در قالب ارتش سرخ شوروی به افغانستان حمله كردند، بعضی از آنها به وسیله گروه های عرب افغان اسیر شدند و نگرش وهابی پیدا كردند. از آنجا نفوذ نیروهای تكفیری در چچن آغاز شد. در واقع، اینگونه نیست كه مثلاً اگر ایران بوسنی را رها نمی كرد چنین اتفاقاتی نمی افتاد. بخش قابل توجهی از كسانی كه به اسم بنیادگرایی در چچن اعلام موجودیت كردند، كسانی كه بودند كه در افغانستان گرایش وهابی پیدا كرده بودند و با همان تعالیم در چچن یك جنگ بی حاصل را علیه روسیه شروع كردند.

این حركت مصداق یك حركت درست و منطبق با انقلاب اسلامی نبود. به همین خاطر، جمهوری اسلامی مردم چچن را حمایت و روسیه را به خاطر كشتار مردم چچن محكوم می كند اما ما هیچ وقت از گروه های مسلح چچنی حمایت نكردیم و این كار درستی هم نبود چون گروه های مسلح با حمایت خودشان در منطقه قفقاز و برای مردم مسلمان چچن مشكل ایجاد كردند و از همان زمان گرایش های وهابی داشتند.

دقت كنیم كه مسئله بوسنی متفاوت است و ما به تكلیف شرعی خود تا جایی كه توانستیم عمل كردیم ولی متأسفانه سازمان ملل و كشورهای اروپایی اجازه ندادند ما به این كشور كمك كنیم. هنوز هم مردم بوسنی خاطرات خوبی از یاری ما و حضور جمهوری اسلامی ایران در سرزمین خودشان دارند.

با این حال دولت آقای هاشمی اصلاً مایل نبود كه به بوسنی كمك كنیم ولی وقتی رهبری به این نتیجه رسیدند كه باید این كار را انجام دهیم، منتظر نماندیم. كاری را كه می توانستیم، انجام دادیم و اجازه ندادیم كه آقای هاشمی مانع این قضیه شود.

دوستان اصلاح طلب معتقدند اندیشه امام(ره) آرمانگرایانه است و بیشتر از آنكه برای ما منفعتی داشته باشد، هزینه زایی می كند و دچار معادلات اشتباه می شویم ولی وقتی ما اندیشه جریان اصلاحات و رفتارهای آنها را بررسی می كنیم، می بینیم كه در دوره این جریان ما بیشترین هزینه ها را متحمل و دچار تحریم های شدید شدیم و از مواضع خود كوتاه آمدیم. هر چقدر ما دیدگاه امام و صدور انقلاب و تقویت جنبش اسلامی را پیگیری می كنیم، می بینیم كه ضریب نفوذ جمهوری اسلامی در منطقه بالا می رود. حتی اگر معادلات روابط بین الملل را بشناسیم و اصل را هم بر رئالیسم بین المللی بگذاریم، آنگاه قدرت چانه زنی ایران در منطقه بیشتر می شود.

مشكل بخشی از اینها این بود كه متوجه چیزی به نام انقلاب اسلامی نبودند. یعنی در تحلیل ها، صحبت ها و حرف هایشان پدیده ای به نام جمهوری اسلامی را فراموش می كنند و اصلاً نمی شناسند. فكر می كنند ایران صرفاً كشوری در حد قطر و عربستان است و در همان حد می گویند كه باید وارد بازی های جهانی شویم و با قدرت های جهانی سازش كنیم تا بتوانیم امورات خودمان را بگذرانیم.

این عده اصلاً نگاه دینی و رسالت شرعی را در حوزه سیاست خارجی نفهمیده اند و ظاهراً قصد فهمیدن آن را هم ندارند. وقتی بحث سیاست خارجی انقلاب اسلامی مطرح می شود، این افراد كاملاً گیج به قضیه نگاه می كنند و اصلاً نمی فهمند. جالب است كه حتی امریكایی ها و اسرائیلی ها متوجه شدند كه سیاست خارجی انقلاب اسلامی چیست اما این عده نتوانستند بفهمند. یا كج فهم و دیر فهم بودند یا دنیاطلبی و سودپرستی اجازه نداد كه متوجه شوند سیاست خارجی انقلاب اسلامی چیست و چه تفاوتی با سیاست خارجی كشورهای معمولی دارد. در نظر اینها، ایران یك كشور انقلابی نیست و نباید باشد. باید یك كشور معمولی باشد كه فقط دنبال حل مشكلات خودش از طریق ساخت و پاخت و كنار آمدن و تسلیم شدن به قدرت های جهانی است.

این عده اگر نگاه انقلابی و نگاه حضرت امام را به سیاست خارجی داشته باشند، آنگاه متوجه می شوند كه ایران یك كشور معمولی نیست. ایران قرار است پایگاه دیانت در دنیای معاصر و زمینه ساز ظهور باشد. قرار است كه با نگاه معنوی و دینی، وظیفه شرعی و نگرش توحیدی به همه مسائل از جمله مسئله سیاست خارجی نگاه كند، همان طور كه امام نگاه می كردند.

طبیعی است كه تنها راهكاری كه به ذهن این عده می رسد، تسلیم و سازش است. چیزی غیر از قدرت خودشان را باور ندارند و دچار خودكم بینی شدید و مرعوب قدرت های بزرگ هستند. طبیعی است افق مطلوبی كه به ذهن اینها می رسد این است كه مثل عربستان كنار بیاییم، تسلیم شویم و در زمین غربی ها بازی كنیم. البته در كنار آن، امنیت و منافع خودمان را هم تأمین كنیم.

اینها همان هایی هستند كه باور دارند اطلاعات امریكایی ها به قدری دقیق است كه می توانند توان دفاعی كشور ما را در نصف روز نابود كنند. حتی باور ندارند كه كمك به نهضت ها و گروه های مقاومت اگر نگاه واقع بینانه و رئالیستی هم در سیاست خارجی داشته باشیم، به نفعمان است. جالب است كه اینها منطق قدرت را هم نمی فهمند و متوجه نمی شوند كه اگر ملتی می خواهد باقی بماند و مؤثر باشد و بتواند از حقوق و داشته های خودش دفاع كند، باید قدرتمند شود. اینها حتی این نكته بدیهی را هم كه در روابط بین الملل سنگ بنا محسوب می شود، متوجه نشدند.

طبیعی است كه هر گاه این عده خواستند سیاست خارجی را اداره كنند، ما مشكلات زیادی را متحمل شدیم. گفت و گوی انتقادی با اروپا یعنی ما بنشینیم و ببینیم آنها چه انتقادی به ما دارند و چه ایرادی از ما می گیرند. آنگاه آنها را یادداشت و رفع كنیم. هنرشان این بود كه حاضر شدند مثل متهم یك طرف میز بنشینند و چشم بگویند و انجام بدهند.

مهم ترین دستاورد این نگاه پذیرش تعلیق یا پذیرش گفت و گوی التقاطی با كشورهای سه گانه آلمان، انگلیس و فرانسه بوده است. طبیعی است كه هیچ وقت نمی توانند متوجه سیاست خارجی ما با روایت انقلاب اسلامی شوند و قدرتمندی نظام انقلابی را در فضای جهانی درك كنند. شاید هم می توانند بفهمند ولی می ترسند، چون ایمان كافی و نگاه انقلابی ندارند و دنبال دلمشغولی های خود هستند.

حضرت امام به صراحت گفتند كه نگاه انقلابی در سیاست خارجی با رفاه طلبی سازگار نیست. جالب است كه برای خیلی از این افراد، رفاه شخصی خیلی مهم تر از دیانت است و دیانت را تا جایی قبول دارند كه با رفاه سازگار باشد. به تعبیر امام حسین(ع) اینها كسانی هستند كه اگر احساس كنند دینداری و پافشاری به دین باعث می شود كه نان و آبشان كم شود، دین را به طور كلی كنار می گذارند و تسلیم می شوند. شاید بتوان این عده را كوفیان دوران مدرن نامید. بعضی از آنها می فهمیدند راه درست چیست اما از روی ترس از دنیا و علاقه به آن حاضر نبودند روش درست را انتخاب كنند.

منبع: جوان

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 49
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 17
  • اکبر ۱۲:۰۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴
    0 0
    عيار اصلاح‌طلبان در فتنه سال ۸۸ مشخص شد از اون زمان به بعد هر وقت با پرچم اصلاح طلبی آمدند شکست خوردند و از این به بعد هم شکست می‌خورن پس به ناچار پشت دیگران پنهان میشن . این اصلاح طلبان آرزوی اینکه ایران مثل مالزی بشه تا آمریکا سه تا از هواپیماهای مسافربریش رو سرنگون کنه وجیکش هم در نیاد رو به گور خواهند برد
  • shadman ۱۲:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴
    0 0
    هرگز مناظره جناب کروبی رو فراموش نمیکنم که با گوشهای خودم شنیدم که گفت اصلا ما رو به لبنان و فلسطین چه! بعدا در سطح خیابونا هم اذنابشون بصورت شعار تکرار کردن و چهره ی خبیثشون رسواتر شد
  • ناشناس ۱۲:۴۶ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴
    0 0
    هویت جمهوری اسلامی در مبارزه با استکبار جهانی و به چالش کشیدن هژمونی امریکا و نظام سلطه میباشد و اگر این هویت را از نظام بگیریم چیزی از انقلاب اسلامی باقی نخواهد ماند .
  • ناشناس ۱۲:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴
    0 0
    متاسفانه اگر خاتمی و هاشمی چنین طرز تفکری داشته باشند یعنی از آرمان های انقلاب و آرمان های مورد نظر امام خمینی (ره) فاصله گرفته اند و دچار لغزش شده اند .
  • ناشناس ۱۳:۰۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴
    0 0
    بی شک آرمان عاشورا ذلت ناپذیری و تسلیم زور نشدن است که افساد طلبان با آن غریبه هستند و آن را درک نمی کنند !
  • ناشناس ۱۳:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴
    0 0
    ما در زمان طاغوت و رژیم شاهنشاهی که یک کشور منفعل بودیم و هیچ نقشی در تحولات منطقه و جهان نداشتیم کشوری عقب مانده و توسعه نیافته بودیم اما به لطف انقلاب خمینی کبیر هم به پیشرفت صنعتی و علمی دست یافتیم و هم نقش تاثیرگذار در معادلات منطقه داریم و از ملت های مسلمان منطقه حمایت میکنیم .
  • amin ۱۳:۴۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴
    0 0
    اصلاح طلبا با کلاسن - مدرن هستن.به روزن.تفکرات 1400 سال پیشو ندارن متاسفانه بد جور می کوبنشون
  • اصلاح طلب امت جدش ۱۳:۴۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴
    0 0
    دوست عزیز اگر سازش کار بودیم که با جناح شما سازش می کردیم ! هدف از اصلاح طلبی فقط یک چیزه ، اگر یک جناح خاص قدرت رو قبضه کرد و سر از فرمان رهبری پیچید آلترناتیوی داشته باشه که بلافاصله امورکشور رو بدست بگیره . متاسفانه حرف های ایشون از سر نا آگاهی نیست که بخواهیم جواب بدیم، از سر غرض ورزی هم امیدوارم نباشه چون بیشتر مطالبی که فرمودند اتهام بود.
  • ناشناس ۱۴:۰۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴
    0 0
    خلاصه افساد طلبی یعنی واداده گی و ذلیل و خار شدن در مقابل دشمن بخاطر یک تکه نان !
  • ۱۴:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴
    0 0
    آره تفکرات 1400 سال پیشو ندارن تفکراتشون به خیلی قبلتر از ظهور اسلام برمیگرده یه مثال: معتقدن مثل غارنشینا باید لخت اومد بیرون هرچی لخت تر مدرن تر غرق جاهلیت مدرن
  • ۱۵:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴
    0 0
    دوست عزیز سازش کار با کسی سازش میکنه که همپوشانی افکار زیادی باهاش داشته باشه. حزب اللهی با اقتدا به ائمه با کسی که مخالف آرمانها و ارزشهای اعتقادیشه سازش نمیکنه و سر اعتقادش معامله نمیکنه. این دلیل عدم سازش فتنه گر با حزب اللهیاست.
  • ساسان ۱۵:۵۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴
    0 0
    خدایی خیلی در مورد اصلاح طلبان زیادی رفتی . اونا در حد همین اردن هم رضایت دارن . فقط صندلیشون حفظ بشه حله همه چی
  • الهام ۱۶:۰۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴
    0 0
    کاش میتونستی جلوتر از نوک بینیتو ببینی
  • ۱۶:۱۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴
    0 0
    الان رو دریابید که این دولت....
  • ۱۷:۴۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴
    0 0
    اگر منظورت از افساد طلبی کنایه به اصلاح طلبیه من نمره ام منفیه، اما اگر به افسادش باشه من مثبت میدم. هر دو جناح ثابت کردن که زمانی که روی کار می آیند فسادهایی در آنها بوجود می آید و در دولت مهر قبلی هم شاهد آن بودیم.
  • مهدی از قم ۱۷:۴۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴
    0 0
    اصلاح طلب ها مثل خود شما مشتی انسان بی سواد و منفعل هستند.این افراد در بهترین شرایط عده ای مرتجم افکار فلاسفه غربی هستند که هیچ از خود ندارند.نه هویتی نه غروری نه....در ضمن اگر نمیدانی بدان که ریشه افکار این ادم ها در تفکرات امانیستی غرب است و ریشه افکار غرب هم در یونان باستان است که بر میگردد به حداقل2500سال پیش.اقا امین میدونم که در حدی نیستی که از این صحبت ها چیزی بفهمی این ها رو نوشتم برای باقی افراد که این کامنت را میخوانند
  • مهدی از قم ۱۷:۵۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴
    0 0
    دوست عزیز خودت را به راه دیگه ای زدی؟؟؟ارزش های سران اصلاح طلب را مرور کردی؟؟؟اومانیسم.لیبرالیسم.حقوق بشر غربی.دموکراسی غربی....معنی این کلمه ها و فلسفه اون ها رو میدونی؟؟؟این ها از اساس با ارمان های انقلاب و امام خامنه ای در تعارض است.در ضمن الترناتیو زمانی موضوعیت دارد که هر دو شق به اصول اعتقاد دارند و این در اینجا مصداق ندارد رفورمیست های ایرانی در فتنه78و88نشان دادند که جز براندازی چیزی نمیخواهند چون مبانی فلسفی و وجودیشان با حکومت دینی در تضاد است
  • ۱۷:۵۶ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴
    0 0
    در ابتدای انقلاب که هیچکدام از این افرادی که الان نظر میدهند در راس امور قرار نداشتند، آقای هاشمی بعنوان فرمانده کل قوا لشکر 61 زرهی ما را عازم لبنان کرد تا به آنها آموزش دهد و همان امروز شد حزب الله لبنان. برداشت آقای کوشکی از هاشمی و خاتمی کاملا اشتباه است و سیاست یک کشور نمیتواند یکجانبه و یک بعدی باشد. مسائل اقتصادی، فرهنگی، نظامی و سیاسی باید همزمان اجرا شود. یادتان رفته در دولت آقای هاشمی بخاطر خفقان فرهنگی چطور میدان را اصلاح طلبان بخاطر محوریت فرهنگی برنامه هایشان، پیروز میدان شدند و بعد همان ها هم از برخی اصول غافل شدند و عامل پیروز اصولگرایان شدند و دولت مهرورزی اصولگرایان هم از اقتصاد و سیاست خارجی غافل شدند و باز هم دوباره اصلاحات با محوریت اعتدال .... روی کار امد. پس این جابجایی جناح ها برنامه های اشخاص را تغییر می دهد و نه طرز فکر آنها. بهر حال هر دو جناح قابل احترام هستند.
  • علی ۱۸:۰۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴
    0 0
    جناب اقای کوشکی تورم 50درصدی رشد-5 درصدی بیکاری بالا20درصد تعطیلی صنایع تحریمهای ظالمانه افتادن در حربه 5+1 نتیجه چه بود
  • ۱۸:۳۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴
    0 0
    درود بر آيت الله هاشمي رفسنجاني مرد دين وسياست
  • احمد ۱۹:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴
    0 0
    مبارزه با آمریکا و اذناب کافرش یعنی مبارزه با طاغوت . اگر کسی با آمریکا نجنگند و سازش داشته باشد داخل در ولایت طاغوت ( شیطان ) شده است . در حدیث و روایات از ائمه و پیامبر گرامی اسلام دارم که دجال اکبر کوهی از غذا و کوهی از آتش دارد و یک چشم است کوهی از غذا یعنی دلار آمریکا و کوهی از آتش یعنی اسلحه ها و تجهیزات آمریکایی . و یک چشم بودن آمریکا هم یعنی اینکه آمریکا فقط با چشم منفعت بین خود به همه چیز و همه کس نگاه می کند و تصمیم می گیرد. لعنت خدا و لعنت پیامبران و امامان و فرشتگان و لعنت لعنت کنندگان بر کسی باد که با آمریکا نجنگند , همین طوریش هم آمریکا بر دریا و خشکی مسلط شده حالا وای به روزی که کشور ایران که تنها امید بشریت برای مبارزه با طاغوت و کفر است به دست اصلاح طلبان بیفتد
  • محمد حسین ۱۹:۲۸ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴
    0 0
    متاسفانه اشتباه کردید. هویت این نظام کلیدواژه ولایت در شعائر شیعه ست. که به مقدار ابعاد جامعه بعد دارد. یکی از ابعاد جامعه سیاست میباشد. در بعد سیاسی این ولایت با نفی شرک و نفی ظلم و استکبار معنا پیدا میکند. در بعد قانونی این ولایت با اجرایی شدن قوانین اسلام و فقه تشیع ظاهر میشود....... و در رابطه با ابعاد دیگر نیز همینطور. موضوعی که شما به اشتباه هویت اصلی نظام دونستید در حقیقت همان نفی استکبار آن هم زیر مجموعه ی یکی از ابعاد جامعه ست و از ابعاد دیگه ی جامعه پشم چوشی کردید. الحمدلله نظام ما در هر کدوم از ابعاد جامعه هویت خودش رو تثبیت کرده!
  • مهدی از قم ۱۹:۵۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴
    0 0
    اولا که این امارهای من دراوردی به در خودتان میخورد.بعد هم هر کسی میداند فشارهای اون موقع از هم کاری چه افرادی در داخل با غرب بود برای سرنگون کردن نظام.افرادی که به خزانه داری امریکا برای تحریم کشورشان مشاوره میدادند.افرادی که بازار ارز را بهم ریختند.افراد سرمایه داری که با روزنامه هایشان و شانتاژ مردم باعث گران شدن اجناس شدند افرادی که...لعنت بر خائن
  • ۲۰:۱۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴
    0 0
    خوب امریکا هم ایرباس ما را زد جیکمون در نیومد.باز تو مالزی صریحا معلوم نیست امریکا زده یا نه اما در مورد ایران به فرمانده ناو مدال هم دادند.
  • ۲۰:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴
    0 0
    یک سوم شدن ارزش پول ملی هم من درآوردی هست!دولتی که با مشاوره دادن 4 تا سرمایه دار اقتصادش پا در هوا شود که دیگه حالش معلومه!
  • ۲۰:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴
    0 0
    دوست عزیز فکر کردی هر کس اول بوده بر حق است؟؟
  • یک وطن پرست ۲۱:۱۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴
    0 0
    با درود به همه عزیزان هموطنم در هر کجای زمین خاکی. چه آنان که ملی گرایند و چه ان عزیزانی که اعتقادات مذهبیشان از ملی گرایشان بیشتر است . عزیزان باور بفرمایید متاسفانه یکی از دلایلی که برخی مسئولین ما را به خطا برده عدم درک درست از واژه وطن پرستی و دینداری است . بطور حتم هیچ ایرانی با شرف وطن پرست چه مسیحی چه یهودی چه زرتشتی و یا مانند اکثر ما ها مسلمان باشد هرگز حاظر به عقب نشینی در مقابل هیچ نوع زیاده خواهی بیگانگان نخواهد شد . مشکل در درک صحیح ما از نگاهمان به وطن پرستی و دینداریست . هیچ انسان وطن پرستی بی دین نیست وهیچ دینداری، بی هویت و بی سرزمین . اگه امروز جوانانمان دچار بحران هویتی شده اند ودر مقابل زرق و برق غرب دچار وا رفتگی شده اند آن است که متاسفانه آنان از ریشه و گذشته خود ناآگاه هستند و نمیدانند که اینجا ایران سرزمین علم و دانش بوده . سرزمین تمدن و ساختمان های بزرگ و با ابهت بوده . فراموش کرده اند که آن غربی ها و شرقی ها که اینک در خیال و باور خامشان برای ما نقشه و دستور العمل نوشته و صادر می کنند عقده چند صد و چه بسا چند هزار ساله دارند . هنوز از اینکه نام ابوعلی سینا. جامی. خیام . زکریای رازی .و صدها نام آور دیگر پرفروغ تر از نام دانشمندان آنان بر تارک دنیا می تابد آنان را با هم و در کنار هم قرار داده تا شاید بتوانند جلوی پیشرفت و دوباره زنده شدن نام ایران زمین را بگیرند . فرزندان ایران بیایید به دور از هرگونه دعواهای سیاسی و جناحی برای فقط یک نام و سربلندی یک نام در کنار هم و نه در مقابل هم بایستیم و آن نام وطنمان ایران است . باوربدارید بین من بچه مسلمان شیعه 12 امامی و آن هم وطن سنی و زرتشتی و یهودی و مسیحی و دیگر اقلیتها هیچ فرقی در درگاه ایزدی نیست . و هر کدام از ما از برای خدمت به همنوع هموطنمان و کشورمان بیشتر سعی کند بطور حتم عزیزتر و خوش نام تر خواهد بود . به امید سربلندی نام وطنمان ایران
  • آریو ۲۱:۱۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴
    0 0
    این اصلاح طلبان ایرانی که من در غرب میبینم اگرقدرت بگیرند از داعش بدتر میکنند. خیلی از اینها جنایات داعش را تایید میکنند. البته در داخل کشور فعلا جرات این کار را ندارند. اینها حتی انقلاب اسلامی را دیگه قبول ندارند و منکر آن هستند و میگویند که انقلاب کردن از اول اشتباه بوده و ما باید برگردیم به قبل از انقلاب!
  • بهمن تهرانی ۲۱:۳۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴
    0 0
    این آقا چی میگه؟؟ یعنی همکاری با امریکا برای بیرون کردن طالبان بدون نظر رهبری و خودسرانه بوده؟؟!! چی میگه این آقا!!! "در این نگرش، بهبود رابطه با امریكا و پذیرفتن رژیم صهیونیستی یك آرزو و حسرت بود. آنها تصمیم داشتند چنین كاری را انجام دهند، حذف نگرش انقلابی از صحنه سیاست خارجی یك اصل در دولت آقای خاتمی بود و این كار را تا جایی كه وسعشان می رسید انجام می دادند. به همین دلیل، با امریكایی ها در مسئله حمله به افغانستان همراهی شد و به این نتیجه رسیدند كه باید دست امریكا را در افغانستان باز بگذارند. حتی نامه نگاری هایی كردند تا حمایت ایران از حزب الله قطع شود یا بر سر آن مصالحه شود"
  • ناشناس ۲۲:۳۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴
    0 0
    هیلاری کلینتون : تحریمهای بانکی و نفتی جمهوری اسلامی در حمایت از سبزها و اصلاح طلبان است .
  • ناشناس ۲۲:۴۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴
    0 0
    ناشناس17:43 توجه داشته باشید که بیشترین مفاسد قرن در دوران کارگزاران و اصلاحات اتفاق افتاده است از جمله فساد کرسنت و استات اویل و توتال و پتروناس و صنعت فولادی و اختلاس شهرام جزایری و کرباسچی و همین فساد 6500 میلیاردی که اخیرا" آشکار شده و مربوط به سال 83 و زمان خاتمی بوده است .
  • ناشناس ۲۲:۴۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴
    0 0
    اصلاح طلبان با به سخره گرفتن آراء مردم در سال 88 و برپا کردن آشوب های خیابانی ثابت کردند که دیکتاتور واقعی هستند و تابع رهبری نیستند .
  • میثم ۲۳:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴
    0 0
    سلام بابا اینقدر اینو تو این سالها گفتن یاد بگیر وقت مارو هدر نده ملاک حال امروز افراد است
  • میثم ۲۳:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴
    0 0
    سلام ناشناس اره اونا بلد نبودن تورم ماه به ما 5 درصد بیارن پایین البته رو کاغذ بورسو به گند بکشن البته در عمل قیمت نفتو از 120 به 40 دلار برسونن البته با دیپلماسی لبخند رشد اقتصادی رو مثبت کنن البته رو کاغذ تحریما رو بردارن البته باز هم رو کاغذ پیچ هسته ای رو شل کنن البته واقعا یه پیچو باز کردن ولی نمیدونم این پیچ چی بوده که خیلی از دانشمندان هسته ایم باهاش فرستاده شدن خارج به منتقدها برچسب بزنن در حدی که بعضی ها رو خفه کنه بازم در عمل به مردم تخم مرغ گندیده بدن به عنوان سبد کالا به مدعوین سکه بدن مثل اون جشنه یادتون که هست البته ن این دولت ن اون دولت ن دولت خرابکاری و نا دولت اصلاح کن هیچکدوم مبرا از گناه و فساد نیستن
  • ضد داعش ۲۳:۲۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴
    0 0
    اقتدار گرایی رو هم معنی میکنی،لطفا.
  • ۲۳:۴۶ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴
    0 0
    الان که جرئت ندارند یه تیر طرفمون بزنند ! یه فرمانده ما رو توی یک کشور دیگه شهید کردند هزار نفر رو واسطه کردند که ما ... خوردیم ! به ما کار نداشته باشین ! گذشت اون دوران . اون موقع هم اگه مرد بودن به هواپیمای بی دفاع ما حمله نمیکردند . اون مدال هم لکه ننگ روی پیشونی دولت امریکاست ! و هر کس که فکر میکنه امریکا با ما دچار سوءتفاهم شده و مشکل بنیادی نداره .
  • علیرضا ۰۰:۰۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۵
    0 0
    ناشناس ۱۴:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۴ پاسخ شما مختصر مفید زیبا و درخور افساد طلب ها میباشد لایک داری
  • مهدی از قم ۰۰:۱۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۵
    0 0
    دوست عزیز 4 تا سرمایه دار نبودند.کل امپریالیسم و صهیونیسم بود که با سرمایه داری داخلی و سعودی دست در دست هم دادند و بزرگترین خیانت را در حق من و شما و کل کشور انجام دادند.بعد هم تورم سال 71 را شما یادتون هست؟؟یادتون هست در دولت های سازندگی و رفورمیست ها که نه تحریمی بود و نه انرژی هسته ای و به جاش تا دلتون بخواد وادادگی بود نوسان ارز چقدر بود؟؟؟واقعیت کاملا هویدا است و شما خودتان را به خواب زده اید
  • محمد ۱۰:۱۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۵
    0 0
    جناب امین اصلاح طلبا چپیهای قدیم با تفکرات سوسیالیستین حالا شوروی سقوط کرده لیبرال شدن
  • یوسف ۱۰:۵۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۵
    0 0
    سلام این حرف" آقای هاشمی بعنوان فرمانده کل قوا لشکر 61 زرهی ما را عازم لبنان کرد تا به آنها آموزش دهد و همان امروز شد حزب الله لبنان" چیه که گفتی!!؟؟ سند و مدرکت کجاست!؟ نکنه دفترچه خاطرات حاج آقاست!؟؟ فرمانده کل قوا حضرت امام بودن بچه! آقای هاشمی عنوان فرمانده جنگ رو داشته! اتفاقاً هاشمی و خاتمی در فتنه88 ثابت کردند که علاقه ای به جمهوری اسلامی امام خمینی رحمه الله علیه علاقه ای ندارند و جمهوری اسلامی لیبرالی را بیشتر می پسندند!!؟؟ سرتو از زیر برف بیرون بیاری می بینی!
  • یوسف ۱۰:۵۶ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۵
    0 0
    سلام معمولاً آدمای کوچیک آرزوهای کوچیکی هم دارن! مالزی!!!!!!!!!!!!! ما به دنبال حکومت جهانی اسلام در زیر پرچم حجت حق امام زمان روحی فداه هستیم و پیرو نایب عزیزش امام خامنه ای روحی فداه خواهیم بود تا تحقق این امر. هرگز به دنبال کشور گشایی نبوده و نیستیم بلکه همان روش پیامبر خاتم صل الله علیه وآله و ائمه معصومین صلوات الله علیهم اجمعین را پیروی خواهیم کرد اشداء علی الکفار و رحماء بینهم
  • ۱۱:۱۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۵
    0 0
    امان ازهاشمى وحزبش کارگزاران که جلوى پيشرفت کشور راگرفتند
  • محسن ۱۴:۰۸ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۵
    0 0
    ایشان می فرمایند: «نه فقط جریان اصلاحات، بلكه بخشی زیادی از فعالان سیاسی از گذشته تا به امروز در كشور ما (مهم نیست وابسته به چه جریانی باشند) نتوانستند عمق نگرش دینی حضرت امام را به مسئله سیاست خارجی درك كنند. متأسفانه حتی در بین مدعیان اصولگرایی هم كسانی پیدا می شوند كه اصلاً متوجه نگاه امام به مسئله سیاست خارجی نشدند». از قرار معلوم در این مملکت و در طول سی و چند سال، فقط آقای کوشکی و عدۀ معدود دیگری (آن عدۀ معدود هم به شرطی که آقای کوشکی تایید کند) نگرش امام را درک کرده اند!
  • حمید کرسفی ۱۴:۳۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۵
    0 0
    مشرق دیدی جرات نداری نظرات رو منتشر کنی حالا فهمیدی چقدر بی مایه و کم ارزش هستین هم خودتون هم تفکرات متحجرانتون.مایه ننگ هست که امثال شما دارین تو این مملکت زندگی می کنین. لعنت خدا بر شما.حالا بسوز.
  • دوم خرداد ۱۷:۰۸ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۵
    0 0
    میخوام جواب مهدی بیسواد از قم رو بدم.ولی منتشر نمیکنی.مهدی از قم اونقدربیسواد تشریف داره که نمیدونه به روز بودن تفکرات به کارامدی وپویایی ان ایده ها بر میگرده وگرنه معلومه هر تفکری ریشه های تاریخی داره واز لحاظ ما امی و لیبرالیسم تفکراته قابل قبولن و کارامدن.
  • ۱۱:۴۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۷
    0 0
    11:11 در دوران سازندگی هم کشور پیشرفت های داخلی زیادی داشت و کارهای زیربنایی بزرگی انجام داد. اینقدر بی انصاف نباش! به هر حال هر سه دولت قبلی (بعد از جنگ) سازندگی، اصلاحات، و مهراصولگرا کارهای بزرگ هم انجام داده اند و بشکل و سبک خودشان خدمت رسانی خودشان را با همه کاستی ها انجام دادن...
  • ۱۱:۵۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۷
    0 0
    ببخشید من همین ناشناس 17:56 هستم. در جواب یوسف بگویم که این یکی رو نمیتوانید انکار کنید که ایشان فرماندهی جنگ (جانشینی که در واقع تمام امور اجرایی را دراختیار داشت) را بعهده داشتند... برای مثال آقای روحانی رئیس جمهور امروز در آنزمان فرمانده قرارگاه خاتم الانبیا بود. در سال 61 (تصیح میکنم منظور سال بود) لشکر 27 محمد رسول الله برای آموزش نیروهای لبنانی عازم شدند و .... دیگر من سند و مدرک توی یک فضای کامنت و نظر چطوری بیاورم؟!؟
  • ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۷
    0 0
    ببخشید این حرف آقای کوشکی ربطی به دولت فعلی نداره ها و از قبل این اتفاق ها افتاده بود و برای این دولت این بحران به ارث رسید!!!
  • ناشناس ۱۴:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۷
    0 0
    وبخاطر همین ها الان فقیرتر وبدبخت تر هم شدیم

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس