با گذشت بیش از یک دهه از پنهان کاری و حقه بازی توتال در عدم معرفی سازندهای جدید گازی پارس جنوبی به ایران، شرکت نفت با آغاز حفاری اکتشافی به حقایق تازه‌ای از سازندهای گازی این میدان مشترک رسیده است.

بازگشایی پرونده جنجالی توتال در پارس‌جنوبی/ رویاهای گازی قطر آشفته شد
به گزارش مشرق، پس از گذشت حدود ۱۶ سال از سپردن توسعه فازهای ۲ و ۳ پارس‌جنوبی به‌ شرکت فرانسوی توتال‌ و شرکای آن یعنی گازپروم‌ روسیه‌ و پتروناس مالزی‌، کارشناسان صنعت نفت از مشاهده نشانه‌هایی از یک "حقه " توسط فرانسوی ها خبر دادند.

بر این اساس به‌تازگی برخی از کارشناسان صنعت گاز ایران از اخلال عمدی شرکت توتال فرانسه در شیوه برداشت گاز از لایه‌های پارس جنوبی خبر داده و یادآور می‌شوند: با همین اقدامات ایران ۱۰ سال از برداشت یکی از لایه‌های پارس جنوبی محروم شده، بدون آنکه کسی از این موضوع مطلع باشد.

این کارشناسان خبره با تاکید بر اینکه به زودی لایحه‌‌ای برای شکایت از شرکت توتال فرانسه توسط انجمن گاز ایران تدوین و به مراجع بین‌المللی ارائه می‌شود، تاکید می‌کنند: در میدان گازی پارس‌جنوبی چهار لایه گازی وجود دارد، اما ۱۰ سال است که ایران از بزرگ‌ترین لایه گازی این میدان برداشتی نداشته‌ چرا که طرح شرکت توتال برای برداشت کامل نبوده است.

منصور دفتریان کارشناس انرژی هم پیشتر با بیان این‌که "حقه بازی بزرگی در حال انجام شدن است"، به ضررهای اقتصادی هنگفت ایران از یکسو و منفعت چشمگیر کشور رقیب در آن سوی میدان مشترک اشاره کرده و این کار توتال را عمدی می‌داند.

در این خصوص مطالعات انجام شده توسط انجمن گاز ایران گویای آن است که وضعیت برداشت از میدان‌های مشترک، مساله‌ا‌ی بسیار جدی است و در این رابطه هیچ شک و شبهه‌ای وجود ندارد که این کار شرکت توتال فرانسه عمدی بوده و بر همین اساس قرار است انجمن گاز ایران از این شرکت نفتی شکایت کند.

از سوی دیگر گسترده حقه بازی توتال فرانسه در اکتشاف و معرفی سازندهای جدید گازس پارس جنوبی حتی به خارج از این میدان مشترک گاز در خلیج فارسهم کشیده شد به طوری که برخی از کارشناسان شرکت نفت فلات قاره اعتقاد دارند که سازند گازی میدان بلال ببه پارس جنوبی مشترک است.

بازگشایی پرونده جنجالی توتال در پارس‌جنوبی

با گذشت چند سال از این اظهارات کارشناسی شده، شرکت ملی نفت ایران در نهایت برای کشف حقایق تازه گازی در پارس جنوبی آستین ها را بالا زد و حفاری های اکتشافی در سازندهای عمیق تر این میدان مشترک با قطر آغاز شد.

از سوی دیگر مسعود حسنی مدیر عامل شرکت مجتمع گازی پارس جنوبی در گفتگو با مهر اعلام کرد: هم اکنون برداشت گاز از پارس جنوبی به منظر استخراج و انتقال گازهای ترش به پالایشگاه‌های ساحلی تنها از چهار لایه K یک تا چهار انجام می شود.

بر این اساس شرکت ملی نفت ایران حفاری‌های اکتشاف در پارس جنوبی را آغاز کرده است به طوری که گزارش جدید توسط شرکت نفت و گاز پارس از این حفاری اکتشافی منتشر شده که از تحقق دستاوردهای اکتشافی در سازندهای عمیق تر پارس جنوبی حکایت دارد.

فرخ علیخانی در تشریح فعالیت‌های جدید حفاری و اکتشافی در میدان مشترک پارس جنوبی، گفت: حفاری نخستین چاه توصیفی سازندهای زیرین پارس جنوبی با هدف ارزیابی پتانسیل های مخزنی این حوزه در سازندهای فراقان و زاکین و نیز تولید از سازندهای کنگان و دالان به مرحله اجرا درآمده است.

این مقام مسئول با اشاره به این که هم اکنون بخش عمده تولید گاز در میادین خلیج فارس مربوط به سازندهای کنگان و دالان بوده که میدان مشترک پارس جنوبی نیز از این دست است، تصریح کرد: با توجه به مجموعه مطالعات انجام شده و نیز فعالیت‌های اکتشافی و تولیدی کشورهای همجوار همچون قطر، عربستان،‌ عمان،‌ ترکیه و اردن به نظر می رسد آینده اکتشاف مخازن هیدروکربوری جدید در این ناحیه مربوط به سازندهای ماسه سنگی نظیر فراقان و زاکین باشد.

جانشین مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس انجام موفقیت آمیز این عملیات را دستاوردی تازه در اکتشاف لایه های مختلف سنگ منشاء در مخازن دریایی جنوبی کشور دانست و یادآور شد: شناخت این سنگ منشاء این امکان را ایجاد می کند که بهره بردار در فرایند تولید نفت و گاز از مخازن مورد نظر به رهیافتی جامع در خصوص منبع اصلی تولید و پتانسیل‌های مخزنی دست یابد.

علیخانی خاطرنشان کرد: با دستیابی به این موفقیت تازه همه ابهام های پیشین درباره لایه های اصلی مخزنی و سازندهای زیرین میدان گازی پارس جنوبی رفع شد که با تکمیل روند مطالعات آتی، شناخت دقیق تری از این مخزن بزرگ هیدروکربوری حاصل می شود.

قطر چقدر پاداش خوش خدمتی به توتال فرانسه داد؟

به گزارش مهر، بدون شک تلاش ایران و قطر برای استخراج گاز و میعانات گازی پارس جنوبی به "بازی بزرگی" در سطح صنعت نفت جهان تبدیل شده است.

البته انجام این بازی بزرگ محدود به زمان و مکان خاصی نبوده و نگاهی به‌ کارشکنی‌های کوچک و بزرگ انجام گرفته در دوران مختلف توسعه این میدان مشترک گازی نشانگر وسعت اقدامات انجام گرفته بوده که قاعدتا در میدانی که عدم توسعه یا توقف هر یک فاز آن در هر روز ۱۰ میلیون دلار عدم‌النفع به همراه دارد، خسارت‌های زیادی را به نفع کشور شریک وارد کرده است.

در همین حال سال گذشته آسوشیتدپرس با انتشار خبر کوتاهی اعلام کرده است: قطر یک قرارداد ۲۵ ساله دیگر به منظور استخراج از یک میدان نفتی اصلی برون ساحلی با شرکت فرانسوی توتال امضا کرده است.

بر اساس این قرار داد، دست کم ۴۰ درصد از سود عملیاتی در میدان نفتی الخلیج در خلیج فارس که در ۱۳۰ کیلومتری شرق ساحل قطر قرار دارد، به توتال فرانسه تعلق خواهد گرفت.

شرکت دولتی نفت قطر و توتال بر اساس قراردادی که در سال ۱۹۸۹ میلادی به امضا دو طرف رسید، مشارکت خود را آغاز کردند و این همکاری در اوایل سال ۲۰۱۴ میلادی منقضی می شود.

به نظر می رسد واگذاری این قرارداد بزرگ از سوی قطر به توتال فرانسه پاداش خوش خدمتی های این شرکت فرانسوی به شریک گازی ایران در پارس جنوبی باشد.

منبع: مهر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 13
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 2
  • مسعود کامنت ۲۰:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۸
    0 0
    امان از این فرانسوی ها که کثیف ترین حربه ها رو علیه ما به کار بردن و همیشه بی توجه از کنارشون گذشتیم. نمونش تحریم زودهنگام شرکت پژو بود و بازگشت زودهنگام این شرکت بعد از مذاکرات اونم با کلی تشریفات.انگار قحطیه. دشمنان زیادی داریم
  • ۲۰:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۸
    0 0
    برخی ژنرالها کلی زحمت کشیدند تا شل و توتال را بر نفت ایران مسلط کنند و حق کمیسیون خوبی بگیرند.
  • اهوازی ۲۱:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۸
    0 0
    این هم از افتخار دولت فخیمه اصلاح طلبان و بزرگترین طرح اقتصادیشان که به آن فخر میفروختند.
  • اهوازی ۲۱:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۸
    0 0
    الان بهترین زمان برای زیر فشار گذاشتن فرانسه و شکایت از توتال است شاید فرانسوی ها در موضوع هسته ای کوتاه بیایند.البته کثیف ترین کشور غربی همین فرانسه است.اینقدر که نقش روسیه و انگلیس و آمریکا در دو سده اخیر پرداخته شد به نقش فرانسه نپرداختیم.
  • پسر ۲۱:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۸
    0 0
    پیگیری شدید باید باشه
  • اهوازی ۲۱:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۸
    0 0
    نتیجه عدم اعتماد به نیروی داخلی و عدم نظارت میشود فاجعه.این ایراد هم به وزارت نفت و شرکت ملی نفت و هم به مجلس و کمیسون انرژی مجلس وارد است.
  • کارگر نفت جنوب ۲۱:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۸
    0 0
    لطفا به سایت اینترنتی شرکت نفت شمال (خزر) سری بزنید.تا الان ما حتی یک بشکه نفت از شنال کشور و دریای مازندران تولید نکردیم اما برای آنجا یک شرکت نفتی با هیئت مدیره نفتی و مدیرعامل و تشکیلات نفتی راه اندازی کردند.آنوقت نفت میدان نفتی اسفندیار را از دست دادیم و در برداشت نفت و گاز میدانهای مشترک با همسایگانمان عقب هستیم. راستی چرا با توجه اهمیت خلیج فارس یک شرکت نفتی بنام خلیج فارس نداریم؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • zzr ۲۳:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۸
    0 0
    سلام باید استفاده از میدان های مشترک در الویت قرار گیرد و حتی باید میدان های داخلی را برای اینده نگه داشت و در انها را بست تا میتوانیم میدانهای مشترک را استفاده کنیم
  • ناشناس ۲۳:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۸
    0 0
    جناب مهند زنگنه وزارت نفت را به 200 شرکت تبدیل کرد که 90 درصد آنها موازی هستند.هر شرکت هم هیئت مدیره و مدیرعامل دارد و چه بودجه ای از بیت المال صرف میشود.
  • ۲۳:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۸
    0 0
    چقد از فرانسه داریم میخوریم
  • ۰۷:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۹
    0 0
    چون خودمون را باور نداریم!!!
  • ۰۹:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۹
    0 0
    دولت فرانسه حق السهم ایران درتولیداروانیم راسال هاست نمیدهد!!انگلیس وامریکاهم ثروت هنگفتی ازبیت المال رابلوکه کرده اندوباپول ملت ایران کاسبی میکنند!!یکی ازدلایل مهمی که ابرقدرتها درکشورمان کارشکنی میکنند،فرارازدادن پولها وثروت بلوکه شده ایران است!اگردادگاه لاهه واقعادرست داوری میکرد،بیرون کشیدن ثروت ایران ازدست قلدرهاباعث ورشکستگی انهامیشد!!!
  • طاهر ۱۳:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۹
    0 0
    این همه از فرانسه ضربه اقتصادی خوردیم. من نمی دانم چرا وقتی دوباره قرار شد اینها دوباره بیاند و فعالیت اقتصادی بکنند، آقایان اینقدر ذوق زده شدند، صنعت خودرو، نفت و... چقدر ضربه خورده؟ یه کمی به خودتان بیشتر فکر کنید و دوباره تصمیم نسنجیده نگیرید.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس