خرید توپ های 155 میلی متری توسط عراق در خلال جنگ تحمیلی علیه ایران، باعث افزایش روابط بین دکتر بول و عراقی ها شد و به نظر این دانشمند کانادایی، صدام حسین شخصی بود که می توانست اعتبار مالی لازم برای پروژه فضایی او را تامین کند.

به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق ، تقریبا اکثر مردم جهان با شنیدن عبارت "پرتاب ماهواره" به یاد یک موشک عمدتا بزرگ می افتند که شلیک شده و از جو زمین خارج می شود. این تعریف و نحوه استاندارد پرتاب ماهواره در جهان به شمار می آید. اما اگر بشود به شکل دیگری ، مثلا با استفاده از یک توپ یک ماهواره را به فضا پرتاب کرد چه ؟ مسلما اولین چیزی که به ذهن بسیاری از افراد می رسد این است که این روش تا حد زیادی از هزینه ها خواهد کاست. اما آیا اینچنین پروژه وجود داشته است یا خیر؟ پاسخ این سوال مثبت است اما برای رسیدن به پاسخ آن باید ابتدا کمی در تاریخ به عقب برویم.

جنگ جهانی اول: نبرد توپ های بزرگ

بدون هیچ شک و شبه ای باید از جنگ اول جهانی به عنوان "جنگ توپخانه ها" یاد کرد. در طول این جنگ تمامی طرفهای درگیر انواع و اقسام توپهای گوناگون در کالیبرهای مختلف برای پشتیبانی از نیروهای خودی و حمله به مواضع دشمن استفاده می شد. با معرفی کشتی های پرنده از طرف آلمان و شروع بمباران شهرهای متفقین شکل جدیدی از جنگ به جهان معرفی شد و حالا دیگر شهرهای بزرگ که از جبهه های جنگ دور بودند نیز دچار خسارت شدند. با ادامه جنگ نیروهای متفقین جنگنده های خود را وارد کارزار کرده و تا حد زیادی جلوی حملات هوایی آلمان را گرفتند.

آلمانی ها تصمیم گرفتند که با کمک توپخانه خود این بار شهر پاریس را هدف قرار بدهند. توپهای معمول آن زمان به هیچ وجه قادر به این عمل نبودند و اینجا بود که به نوعی اولین ابر توپ در دنیای مدرن ساخته شد.

فرستادن ماهواره به فضا+عکس
توپ پاریس

 "توپ پاریس" با کالیبر 240 میلی متر توسط صنایع "کروپ" آلمان ساخته شد. طول لوله این توپ 34 متر بود و گلوله 106 کیلویی را تا فاصله 130 کیلومتری و ارتفاع 42 کیلومتری از سطح زمین می رساند و سپس با سرعتی در حدود 1640 متر بر ثانیه به هدف می رسد.

این توپ در سال 1918 میلادی بر علیه پاریس به کار گرفته شد و موجب مرگ 250 نفر و مجروح شدن 620 تن از اهالی پاریس شد. قدرت تخریب گلوله های این توپ کم بود و بیشتر به عنوان یک سلاح روانی و عامل ایجاد ترس استفاده شد.

جنگ دوم جهانی: کارل گوستاو هیولای 800 میلی متری هیتلر

این آدولف هیتلر و آلمان نازی بودند که در جنگ دوم جهانی همچنان به استفاده از توپهای عظیم خصوصا از نوع سوار بر روی کشنده ریلی روی آوردند. اما هیتلر به عنوان شخصی که همیشه جنگ افزارهای بزرگ تر را بهتر می دانست دستور ساخت بزرگترین توپ عملیاتی جهان تا به امروز را داد.

گوستاو و دورا دو توپ 800 میلی متری ساخت صنایع کروپ بودند که با وزنی در حدود 1350 تن و طول 47 متر در حکم هیولاهای سنگین وزن را داشتند. برای حرکت دادن هر کدام از این توپ ها به چهار مسیر خط آهن نیاز بود که هر جفت از آنها در زیر یک طرف از این توپ قرار می گرفت.

توپ گوستاو در جریان محاصره شهر بندری سواستاپول در شوروی سابق به سال 1942 تنها مکانی بود که این توپ شلیک کرد و البته اثرات بسیاری مخربی بر روی شهر داشته و نهایتا موجب سقوط این بندر شد.

فرستادن ماهواره به فضا+عکس
کارل گوستاو 800 میلی متری

اما یک پروژه ناتمام آلمانی نیز در این میان باید مورد توجه قرار بگیرد.

پروژه V-3 آلمان طرحی بود که بر اساس یک لوله توپ بسیار طولانی بر روی یک سطح شیب دار قرار گرفته و در کناره لوله اصلی چندین محفظه نصب شده بود و وقتی که گلوله شلیک شده از انتهای لوله از کنار هر کدام از این بخش ها می گذشت با انجام یک انفجار کنترل شده در این بخش ها انرژی و شتاب بیشتری به گلوله وارد می شد و در نهایت یک گلوله 150 میلی متری با سرعت 1500 متر بر ثانیه لوله توپ را ترک کرده و تا فاصله 165 کیلومتری را طی کند.

فرستادن ماهواره به فضا+عکس
مدل آزمایشی سامانه V-3

هدف از ساخت این سلاح، بمباران لندن از شمال فرانسه بود که البته در سال 1944 با کشف مکان ساخت این توپ بمب افکن های انگلیسی آن را نابود کردند. البته یک توپ از این نمونه در سال 1945 آماده شده و چند شلیک به سمت لوکزامبورگ انجام داده و باعث ایجاد خسارات کمی شد.

جنگ سرد: از توپخانه اتمی تا شلیک ماهواره به فضا

شروع جنگ سرد در حقیقت آغاز یک مسابقه همجانبه تسلیحاتی بین دو ابرقدرت شرق و غرب بود که در آن هیچ طرحی رد نمی شد، شرکت ها و طراحان مختلف هر طرحی مربوط به طراحی و ساخت سلاح را ارائه داده و دو دولت نیز تقریبا برای سرمایه گذاری در این موارد حد و مرزی قائل نبودند.

آمریکا که به عنوان مدافع کشورهای اروپای غربی می دید ناگهان با سیل بی پایان تانک ها و زرهپوش های شوروی سابق رو به رو شد که به هیچ عنوان با روشهای متعارف امکان متوقف کردن آن وجود نداشت.

در نتیجه آمریکایی ها استفاده از سلاح های اتمی تاکتیکی را در دستور کار قرار دادند. بخشی از این استراتژی استفاده از توپ کششی مدل M65 با کالیبر 280 میلی متر با قابلیت پرتاب گلوله اتمی تا مسافت 32 کیلومتر بود. این توپ به آلمان منتقل شد اما به دلیل اندازه و وزن بالا هیچ گاه به عنوان یک سلاح موثر به حساب نمی آمد.

فرستادن ماهواره به فضا+عکس
توپ M65

اما بعد از این مقدمه تقریبا طولانی به مردی از اهالی کشور کانادا می رسیم که یکی از عجیب ترین طرح ها در زمینه استفاده از توپخانه را مطرح کرده است.

جرالد بول، طراح و دانشمند اهل کشور کانادا یکی از پیشگامان عرصه طراحی و ساخت سامانه های توپخانه ای بود. با آغاز مسابقه فضایی بین آمریکا و شوروی سابق مشخص بود که کشور کانادا نه توان علمی و نه توان مالی ورود به مسابقه فضایی را ندارد. اما بول راه حلی عجیب ارائه داد.

وی اینگونه پیشنهاد خود را مطرح کرد که ماهواره ای کوچک برای استفاده در مدارهای پایینی سطح زمین توسط یک قبضه توپ بسیار بزرگ به سمت جو زمین شلیک شود.

فرستادن ماهواره به فضا+عکس
جرالد بول

در نهایت با مشارکت دو دولت کانادا و آمریکا "پروژه تحقیقات ارتفاع بالا" آغاز شد. برای این طرح از یک قبضه توپ 410 میلی متری استفاده می شد و چندین شلیک آزمایشی برای این منظور انجام شد.

در یکی از شلیک ها در سال 1966 در آریزونای آمریکا یک پرتابه 180 کیلوگرمی با سرعت 3600 متر بر ثانیه به ارتفاع 180 کیلومتری و به درون فضای بیرون جو پرتاب شد. اما این پروژه با شدت گرفتن جنگ ویتنام و سردی روابط دو همسایه راه به جایی نبرد و متوقف شد.

فرستادن ماهواره به فضا+عکس
شلیک آزمایشی در جریان تحقیقات پروژه ارتفاع بالا

اما جرالد بول شخصی نبود که این طرح را فراموش کند و این قصد وی در نهایت او را با یکی از خطرناک ترین دیکتاتورهای جهان یعنی "صدام حسین" پیوند داد. ریچارد بول بعد از شکست طرح مشترک بین آمریکا و کانادا، کار بروی توپ های 155 میلی متری را آغاز کرده و توپهای سری GHN-45 را طراحی کرد.

این توپ بسیار مورد علاقه عراقی ها قرار گرفت و در سالهای جنگ با ایران چیزی نزدیک به 300 قبضه از این توپها را خریداری کرده و وارد جنگ ضد کشورمان کرد.

فرستادن ماهواره به فضا+عکس
توپ GHN-45

این خرید نظامی باعث افزایش روابط بین بول و عراقی ها شد و به نظر این دانشمند کانادایی، صدام حسین شخصی بود که می توانست اعتبار مالی لازم برای پروژه فضایی او را تامین کند.

البته دیکتاتور عراقی به همین سادگی ها رضایت نداد و در مقابل پشتیبانی مالی دو خواسته از وی داشت. یکی کمک به افزایش برد موشک های اسکاد عراق و یکی هم ساخت یک ابر توپ برای ارتش عراق که پروژه "بابل" نام گرفت.

در ابتدا بول کار بر روی پروژه کوچک تری با عنوان "بابل کوچک" را برای عراقی ها آغاز کرد. این توپ دارای لوله ای به قطر 350 میلی متر و طول 46 متر بود و قرار بود به بردی در حدود 750 کیلومتر دست پیدا کند. این توپ با زاویه 45 درجه بر روی یک تپه قرار گرفته و شلیک می کرد. این توپ در منطقه ای در شمال بغداد نصب شده و چند شلیک آزمایشی نیز با آن صورت گرفت.

فرستادن ماهواره به فضا+عکس
بابل کوچک نصب شده در عراق

بخش بعدی پروژه نیز با نام "بابل بزرگ" با کالیبر 1000 میلی متر و طول لوله 156 متر، قرار بود که یک توپ مخصوص فرستادن محموله های کوچک به مدار زمین باشد. هر چه که بود پروژه بابل با ترور جرارد بول به تاریخ 20 مارس 1990 در مقابل درب آپارتمانش در بروکسل بلژیک توسط عوامل ناشناس به پایان رسید.

بخش هایی از لوله این توپ بزرگ نیز که در آن زمان به شرکتهای انگلیسی سفارش داده شده بود توسط گمرک و پلیس انگلستان کشف و ضبط شدند. پس از پایان جنگ خلیج فارس نیز "بابل کوچک" از میان رفت.

فرستادن ماهواره به فضا+عکس
دو تکه از لوله مربوط به پروژه "بابل بزرگ" در موزه ای در انگلستان

هر چند این پروژه هیچ گاه به سرانجام نرسید ولی آزمایشات انجام شده در این خصوص عملی بودن آن را نشان داد و می توان این گونه نتیجه گرفت که استفاده از توپ های کالیبر بزرگ می تواند یک راه حل ارزان قیمت برای فرستادن محمول های مورد نیاز و یا ماهواره های کوچک به مدارهای پایینی کره زمین باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 21
  • در انتظار بررسی: 2
  • غیر قابل انتشار: 1
  • ۰۰:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۲
    0 0
    موضوع واقعا جدیدی بود.
  • علی ۰۲:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۲
    0 2
    بسم الله الرحمن الرحیم چند تا سوال داشتم 1-این برد زیاد مال چیه؟حجم چاشنی؟ یا طول لوله؟ 2-آیا توپها هم خان دارند؟ 3-بلندی و کوتاهی لوله توپ چه اثری داره؟
  • سوسان ۰۸:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۲
    0 0
    یعنی بابل کوچک 760 کیلومترو میزد با اون میشد از بغداد تبریزو بزنه
  • فرشاد ۰۸:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۲
    2 0
    گزارش جذابی بود ممنون
  • ۰۹:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۲
    0 0
    جالب بود
  • صداقت ۰۹:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۲
    0 0
    میزان چاشنی گلوله توپ برد آن را تعیین می کند. توپها فاقد خان هستند و طول لوله به سرعت خروج گلوله از دهانه توپ مرتبت است.
  • علی ۱۰:۰۳ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۲
    0 0
    بسم الله الرحمن الرحیم چند تا سوال داشتم 1-این برد زیاد مال چیه؟حجم چاشنی؟ یا طول لوله؟ 2-آیا توپها هم خان دارند؟ 3-بلندی و کوتاهی لوله توپ چه اثری داره؟
  • ۱۰:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۲
    0 0
    چند تا سوال دیگه 1-گلوله توپ مثل فشنگ اسلحه است که چاشنی منفجر میشه و مرمی شلیک میشه آیا گلوله توپ هم همین مکانیزم رو داره اگر بله پس گلوله توپ یک مرمی با کالیبره بالاست یا نه درون همین مرمی هم مواد منفجره هست؟ 2-طول لوله با سرعت گلوه در ارتباطه آیا در برد گلوه اثر نداره؟ 3-چرا توپ بدون خانه مگر خان باعث سرعت بیشتر و برد بیشتر نمیشه؟ 4-
  • علیا ۱۰:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۲
    1 4
    احتمالا این ترور یا کار عوامل ایران بوده یا عامل موساد. از این جهت که صدام حسین هم خطری بالقوه برای ایران بود و هم برای اسرائیل. مثلا توی ماجرای نیرواه اتمی عراق هم ایران این نیرواه رو بمباران کرد و هم اسرائیل. البته این حرف من به این معنا نیست که بخوام بم ایران و اسرائیل همکاری کردند. فقط بحث بر سر یک تهدید مشترک هست. فکر نکنم راه حل مناسبی برای رستادن محموله به ضا باشه. چون ضربه ی اولیه و تانه ی اولیه ناشی از انفجار درون لوله ی توپ برای رسیدن سرعت محموله به اون حد بسیار زیاده و احتمالا محموله هایی که دارای تکنولوژی حساس هستند بر اثر این ضربه آسیب میبینند
  • مجید ۱۰:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۲
    0 0
    آقای صداقت من خودم تو واحد توپخانه خدمت کردم توپ ها خان دارن مثلا توپ 130 میلیمتری 30 تا خان داره.
  • اشغري ۱۰:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۲
    0 0
    منم توپ توپم....توپ.
  • ۱۱:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۲
    0 0
    بزرگترین توپ عملیاتی جهان تا به امروز ؟؟؟ یا تا "آنروز"؟!
  • ۱۱:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۲
    0 0
    اولا برخی توپ ها شاید خان داشته باشند. اما اصولا خان در توپ ها نمیتونه اثر چندانی داشته باشه. البته منم سربازی توی توپخانه دور کد دیدم اما کاتیوشا. بقیه رو دقیق اطلاع ندارم. البته فکر کنم فق توی توپهایی که امکان شلیک مستقیم دارند شاید کاربرد داشته باشه. دوما خان توی گلوله باعث سرعت و برد بیشتر نمیشه. بلکه باعث دقت بیشتر و انحراف کمتر میشه. حجم چاشنی و قدرت انفجار چاشنی باعث میشه گلوله به سرعت اولیه برسه و طبق قوانین یزیک برد یک پرتابه به سرعت اولیه ربط داره. اما طول لوله بستگی به مقدار پاشنی داره. چون طول لوله ی کمتر از حد نیاز باعث میشه تمام انرژی انفجار جذب پرتابه (گلوله) نشه و ول لوله ی بیشتر از حد نیاز هم میتوننه باعث هدر رفتن انرژی جنبشی گلوله بشه و اصولا نیازی هم بهش نیست. طول لوله رو با توجه به این دو مورد طراحی میکنند
  • حامد ۱۱:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۲
    0 0
    صداقت جان شما توپ رو با هویتزر اشتباهی گرفتی
  • حامد ۱۱:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۲
    0 0
    جواب: 1- هر دو 2- بله 3- هر چه طول لوله بیشتر باشد تعداد خان های لوله افزایش پیدا میکند در نتیجه گلوله توپ سرعت دورانی بیشتری پیدا میکند
  • ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۲
    0 0
    میشه روی این توپها کار کرد مثلا در جنوب ایران در کوههای ساحلی این توپها را مستقر و استتار کرد و به به این .... درس بزن به چاک را یادشون داد.
  • ۱۲:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۲
    0 0
    ترکیبی از توپ و موشک...خیلی کار راه اندازه فرض کنید تا ارتفاع زیست کیلومتری پرتاب بشه و بعد موتور موشک روشن بشه! فکر کنم شدنیه! علی الخصوص برای سامانه های پدافندی! میشه قاتل هر چی هواگرده چون به راحتی یه حمله تاپ اتک رو ترتیب میده و به علت بسیار زیاد فرصت عکس العمل رو هم میگیره
  • علی ۱۳:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۲
    0 0
    بسم الله الرحمن الرحیم چند تا سوال داشتم 1-این برد زیاد مال چیه؟حجم چاشنی؟ یا طول لوله؟ 2-آیا توپها هم خان دارند؟ 3-بلندی و کوتاهی لوله توپ چه اثری داره؟
  • ۱۳:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۲
    0 0
    منابع اطلاعاتی غرب میگن ترورش با همکاری موساد و ایران بوده چون منافع مشترک داشتن.
  • رضا ۲۲:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۳
    0 0
    این مطلب موقع ک دانش آموز بودم از معلم تاریخ شنیدم خدارحمتش کن خودکشی کرد
  • رضا ۲۲:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۳
    0 0
    این مطلب موقع ک دانش آموز بودم از معلم تاریخ شنیدم خدارحمتش کن خودکشی کرد

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس