کد خبر 334428
تاریخ انتشار: ۲۰ مرداد ۱۳۹۳ - ۰۹:۱۰

هر مشمول قانون کار در سال 93 ماهیانه معادل 194.5 دلار حداقل دستمزد دریافت خواهد کرد که به ارزهای دیگر معادل 144.6 یورو، 116.20 پوند و 713.8 درهم خواهد بود. در حال حاضر دستکم 3 میلیون کارگر در ایران حداقل بگیر هستند و نمایندگان کارگری می گویند حداقل دستمزدها بیشتر از 10 روز اول هر ماه دوام نمی‌‌آورد.

 به گزارش مشرق، کارشناسان می گویند حداقل دستمزدها در ایران یکی از کمترین ارقام در بین کشورهای مختلف است و از این حیث مشمولان قانون کار با مسائل و مشکلات جدی در تامین معیشت خود روبرو هستند.

پایین بودن حداقل دستمزدها در ایران آنقدر جدی است که برخی نمایندگان کارگری اعلام کرده اند، حداقل بگیران دستمزد تنها 10 روز اول ماه را می توانند سر کنند و برای مابقی روزها تا حقوق بعدی باید به فکر شغل دوم و یا راه های دیگر درآمدی باشند.

حداقل دستمزد تعیین شده برای سال جاری از سوی شورای عالی کار، 608 هزار و 900 تومان است اما کارگران می گویند در بررسی ها به این نتیجه رسیده اند که حداقل دستمزد باید چیزی نزدیک به یک میلیون تومان باشد.

با وجود اینکه برخی مقامات دولتی و کارفرمایان معتقدند متوسط پرداختی آنها در سال جاری حدود یک میلیون تومان برای هر نیروی کار است، اما اهمیت موضوع حداقل دستمزد در ایران به این دلیل است که طبق آمارهای موجود حداقل 25 درصد کل مشمولان قانون کار، حداقل بگیر هستند و ارقام دیگری غیر از مصوبه شورای عالی کار در پایان هر ماه را دریافت نمی کنند.

بنابراین تا زمانی که دستکم 3 میلیون مشمول قانون کار در ایران به ازاء 196 کار در ماه تنها 609 هزارتومان دریافت کنند، موضوع حداقل دستمزد به عنوان یکی از مهم ترین مباحث پیش روی کارفرمایان و کارگران باقی خواهد ماند.

مسئله حقوق های پایین کارگری در ایران باعث شد تا بیشتر کارگران برای تامین هزینه های زندگی خود در حاشیه شهرها ساکن شوند، برخی نیازهای زندگی مانند تفریحات و سرگرمی ها را برای خود و فرزندانشان حذف کنند تا بتواند به نیازهای ضروری خود از جمله اجاره، خوراک و پوشاک برسند.

همچنین مسئله حل نشده دستمزد نیروی کار در ایران و شکاف عمیق بین هزینه ها و درآمدها باعث شده تا بسیاری از کارگران علاوه بر شغل اصلی، به مشاغل دیگری نیز رو بیاورند. کارشناسان اقتصادی معتقدند یکی از دلایل گسترش مشاغل غیررسمی، دلالی و واسطه گری در ایران تامین نبودن افراد و عدم وجود توازن بین هزینه ها و درآمدهای خانوار است.

سامان جهانی کار پیش تر مقایسه ای را بین وضعیت دستمزد نیروی کار در برخی کشورها انجام داده بود که نشان می دهد با وجود پایین بودن دستمزدها در ایران، نیروی کار برخی کشورها از ارقام پایین تری نیز از کارگران ایرانی برخوردارند.

با این حال نباید از یاد برد که وضعیت هزینه ها نیز در کشورهای مختلف متفاوت بوده و در تعیین دستمزدها تاثیرگذار است؛ به عبارتی ممکن است پرداخت دستمزد کشوری نسبت به ایران کمتر باشد، اما هزینه زندگی در آنجا نیز به مراتب از ایران پایین تر باشد.

جدول میانگین دستمزد اسمی ماهیانه 10 کشور در 2010
(ارقام به دلار- تحقیق سازمان جهانی کار)
مقایسه‌ دستمزدها در 16 کشور+جدول

 نگاهی به مقایسه وضعیت ریالی دستمزد در ایران و مقایسه آن با دلار نشان می دهد که هر کارگر ایرانی در سال 80 معادل 71.7 دلار در ماه حداقل دستمزد دریافت می کرد که این رقم تا سال 89 رشد داشته است.

پس از آن با افزایش یکباره قیمت دلار در بازار ایران، حداقل دستمزدهای معادل دلار نیز کاهش یافت و به زیر 200 دلار در ماه رسید. تنها در فاصله سال 89 تا 90، حداقل دستمزد ماهیانه کارگران 101.6 دلار کاهش داشته است. به عبارت ساده تر در حالی که حداقل دستمزد کارگران در سال 90 به نسبت سال 89 به میزان 30 هزارتومان در هر ماه افزایش نشان می دهد، اما در واقع حدود 102 دلار از ارزش دستمزد و قدرت خرید کارگران در فاصله 89 تا 90 کاسته شده است.

جدول 14 ساله مقایسه ای حداقل حقوق ریالی کارگران ایرانی با دلار
مقایسه‌ دستمزدها در 16 کشور+جدول

مقایسه وضعیت دستمزد در ایران نسبت به برخی از کشورهای دیگر نیز نشان می دهد که ایران در ردیف کشورهای با حداقل دستمزد پایین قرار دارد و در این زمینه نیروی کار برخی از کشورها ماهیانه تا چند برابر یک کارگر ایرانی حداقل دستمزد دریافت می کنند.

در حال حاضر، حداقل دستمزد 608 هزار و 900 تومانی هر کارگر ایرانی در ماه معادل 194.5 دلار، 144.6 یورو، 116.20 پوند و 713.8 درهم است. بررسی ها نشان می دهد که طی سال گذشته میلادی و امسالف هر کارگر عراقی 300 دلار حداقل دستمزد دریافت می کند.

جدول مقایسه ای حداقل دستمزد در 16 کشور به دلار
مقایسه‌ دستمزدها در 16 کشور+جدول

منبع: مهر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 23
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 3
  • حسین ۰۹:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۰
    0 0
    ادم لجش میگیره همه چیز را با اون ور مقایسه میکنند
  • هادی ۰۹:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۰
    0 0
    خیلی جالبه هروقت میخوان قیمت فراورده های سوختی و بنزین و سایر موارد رو بررسی کنند میگن که در فلان کشور قیمت اینقدر است تا بهانه ای داشته باشن برای گران کردن اجناس ولی هیچ وقت نمیگ در همون کشور دستمزدها چقدره
  • ۱۰:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۰
    0 0
    البته مقایسه درست تر وقتی صورت میگیره که ببینیم با حداقل دستمزد چه میزان رفاه برای فرد دستمزد گیرنده حاصل میشه . ممکنه در یک کشور با حداقل دستمزد 50 دلار مرفه تر از یک کشور با دستمزد 400 دلار زندگی کرد
  • یا مهدی ۱۰:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۰
    0 0
    مقایسه و آمار ارائه شده مثل بقیه آمارها که معمولا ایراد دارد است زیرا قیمت دلار را باید برحسب ارزش پول ملی هم سنجید چراکه بنابر پول ملی ما یک دلار تقریبا سه هزار تومان است ولی در کشورهای دیگر ارزش پول بیشتر است که باید در مقایسه مدنظر باشد زیرا مواد فروشی نیز به تبع آن بر حسب دلار ارزان تر است آمار کیلویی که باعث ناامیدی می شود ندهید
  • ۱۱:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۰
    0 0
    با سلام در ايران دولت مردان قبلا از اقشار فقير جامعه بودند ولى حال صاحب قدرت كارفرما قانون كذار مجرى وحال مردم را در انزوا نكاه داشته اند
  • ۱۱:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۰
    0 0
    چند عامل دیگر هم باید بررسی کرد مثل قیمت دلار در هر کشور که با وجود تعداد دلار کم در هر ماه،ارزش بیشتری نسبت به کشور های دیگر با تعداد دلار بیشتر شود.
  • کارگر ۱۲:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۰
    0 0
    چرا اینقدر همه چیز رو پیچیده می کنید لازم به بررسی قیمت و ارزش دلار و غیره نیست. در ضمن مشاغل آزاد و مرفهان و اونایی که ارث بهشون رسیده لطفاً نظر ندن. من خودم لیسانس دارم با هشت سال سابقه کار مفید. هر روز باید ساعت 5:30 از خواب بلند شم. خودمو برسونم سر مسیر سرویس. سوار سرویس گرم و داغون شرکت بشم و برسم سر کار. غرغر مدیر و بقیه رو بشنوم. حداقل تا 16 سر کار باشم (بقیه که تا 19 می مونن تا بتونن قسطاشونو بدن) بعد خسته و کوفته ساعت 17 برسم خونه. و فرداش روز از نو روزی از نو فقط برای ماهی حداکثر 800 تومن. بعد می گن قناعت کنید، می گن به سلامتیتون اهمیت بدین!!! به نظر من وضعیت زندگی کارگرها در ایران از روستایی ها هم بدتره.
  • محمد ۱۳:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۰
    0 0
    درآمد - هزينه - امكانات همه مقايسه شود اشكالي ندارد حداقل فهميديم كمترين دستمزد در چين چقدراست .
  • ۱۳:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۰
    0 0
    همه چیزو نباید با اونور مقایسه کردحق با شماست ولی بعضی جیزارو میشه
  • ۱۳:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۰
    0 0
    حقوق یک کارگر در امریکا 18 برابر ایرانه.
  • ۱۳:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۰
    0 0
    حسین جان وقتی پراید را با ماشین های اون ور مقایسه میکنند چرا دست مزد نشه ؟
  • ۱۳:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۰
    0 0
    اگه قرار باشه پول به مردم داده بشه پس برخی آقا زاده ها چی
  • میثم ۱۴:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۰
    0 0
    حسین جان راستش رو بگو خودت چقدر حقوقته؟
  • lمجتبي ۱۵:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۰
    0 0
    البته اگر كار گيرش بياد.....
  • control ۱۵:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۰
    0 0
    ادم هم لجش میگیره منطق شما رومیبینه.
  • ۱۵:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۰
    0 0
    75 درصد حقوقشم مالیات میدن
  • ۱۵:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۰
    0 0
    لعنت به انگلیس
  • ۱۶:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۰
    0 0
    مقایسه درست و واقعی ، مقایسه درصدی است . یعنی با چند درصد حقوق در یک کشور چه کالائی و یا خدماتی در آن کشور دریافت می کنیم . مثلا در آلمان نانی که ما از گونه کیفی دور می ریزیم کیلوئی یک یورو و بیست سنت است .حالا باید دید این چند درصد درآمد آنجاست ؟ مترو تا چهار ایستگاه دو یورو و شصت سنت
  • ۱۶:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۰
    0 0
    تا حالا فکر می کردم وضعمون خیلی خرابه ولی با این گزارش آماری خیالم راحت شد. ما از بین 16 کشور حداقل از 5 کشور بالاتر هستیم و به عبارتی در مقیاس جهانی از میان 160 کشور حتما باید از 50 کشور دیگر هم بالاتر باشیم. فقط نمی دونم چرا حقوق من و امثال من تا دهم برج هم کفاف نمیده و مجبوریم اضافه کاری و شب کاری و هزار یک مصیبت دیگر رو تحمل کنیم و از وقتمون برای خانواده بزنیم. خدا رو شکر که هیچ مشکلی نداریم چون خدا رو داریم
  • ۱۶:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۰
    0 0
    گل گفتی
  • ۱۶:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۰
    0 0
    اونجا مالیات و هزینه های زندگی بالاست وگرنه بنز S کلاس ( یکی از گران قیمت ترین مدل بنز) اونجا 100 هزار دلار هست و با این سطح درآمد همه امریکایی ها باید باید بنز S سوار شوند اما در عمل چنین نیست
  • ۱۶:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۰
    0 0
    به نظر من باید این طوری مقایسه کرد که مثلا با حداقل دست مزد در لندن مثلا (1000) کیلو گوشت گاو می توان خرید و تهران مثلا 150 کیلو و آمار هایی این طوری که مثلا من بدونم با حداقل دستمزد تو آمریکا یارو چقدر در رفاه هست .
  • ۰۹:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
    0 0
    آیا این سبک زندگی اسلامیه؟

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس