در شرایطی که با ابلاغ سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی انتظار می‌رفت روندهای نامطلوب واردات کالاهای مشابه تولید داخل، متوقف شود؛ اما همچنان در برخی بخش‌ها شاهد اتلاف منابع ارزی کشور به پای واردات کالاهای خارجی آن هم از نوع دست دوم هستیم.

رکود کارخانجات داخلی هم زمان با واردات واگن‌های دست دوم مسافری
گروه اقتصادی مشرق -با وجودی که در داخل کشور ظرفیت ساخت واگن‌های مسافری وجود دارد و چند کارخانه نیز در این حوزه فعالند و می‌شود با اندکی حمایت از آنها سبب خودکفایی کشور در این بخش را فراهم کرد، متاسفانه شرکت‌های بهره‌بردار خطوط ریلی، واگن‌های دست دوم خارجی را ترجیح می‌دهند.

گفتنی است ترجیح واگن‌های دست دوم خارجی توسط شرکت‌های بهره‌بردار از آفت‌های اصلی صنعت ریلی در سال‌های گذشته محسوب می‌شود. ضمنا تنها مزیت واگن‌های دست دوم، قیمت پایین تأمین این واگن‌ها نسبت به واگن‌های نو می‌باشد، غافل از اینکه در صورتی که بخواهیم مطابق با استانداردها و شرایط روز، واگن‌های مسافری را بازسازی و بهره‌برداری نماییم، این تنها مزیت نیز از بین می‌رود.

علی رغم سیاست شرکت راه آهن مبنی بر برقی نمودن خطوط و افزایش سرعت سرویسهای مسافری و همچنین اولویت‌های قوانین و اسناد بالادستی کشور مبنی بر توسعه و نوسازی ناوگان مسافری، متاسفانه شرکت‌های بهره‌بردار با انگیزه کاهش هزینه‌های سرمایه گذاری در تأمین ناوگان، نسبت به خرید واگن‌های مسافری دست دوم از خارج کشور اقدام نموده و نهایتاً با بازسازی (در سطح دکوراسیون واگن و حداکثر افزودن سیستمهای صوتی و تصویری) نسبت به جابجایی مسافر در خطوط ریلی کشور اقدام می‌نمایند.

همچنین واردات واگن‌های مسافری دست دوم خارجی در حالیکه حداقل 50 درصد ناوگان مسافری کشور نیاز به بازسازی و تعمیر اساسی دارند با روح قانون نوسازی ناوگان ریلی کشور در تعارض است و قطعاً نوسازی ناوگان مسافری به معنای ورود واگن‌های مسافری دست دوم خارجی نمی باشد.

* مشکلات لاینحل واگن‌های دست دوم

مشکلات و معضلات مربوط به واگن‌های مسافری دست دوم خارجی بر حسب نوع ناوگان و محل بهره‌برداری از آنها متنوع بوده و بایستی همواره به صورت مورد به مورد بصورت جداگانه توسط تیمهای کارشناسی و با تجربه صنعت ریلی از نظر کیفیت طراحی، ساخت و بهره‌برداری مورد مطالعه قرارگیرند.

واردات واگن دست دوم خارجی به قیمت بیکاری کارگران ایرانی

یکی از مشکلات واردات واگن‌های دست دوم عدم تطابق مشخصات ابعادی و استانداردهای بهره‌برداری این نوع واگن‌ها با شرایط راه آهن ایران است. در اغلب موارد، حتی ابعاد و شرایط بهره‌برداری واگن‌های دست دوم خریداری شده با شرایط راه آهن ایران تطابق ندارد و ممکن است برای بهره‌برداری در زمان بازسازی تغییرات قابل توجهی بر روی سازه فلزی واگن مثل ارتفاع قلاب از سطح ریل انجام شود.

این سطح از تغییرات، استحکام و شرایط ایمنی سیر واگن مسافری را تحت تاثیر قرار می‌دهد که معمولاً پس از تغییرات سازه فلزی واگن، امکان اندازه گیری و محاسبات لازم در خصوص پارامترهای پایداری حرکت و استحکام واگن جهت رعایت استانداردهای لازم وجود ندارد.

همچنین حداکثر سرعت واگن‌های مسافری دست دوم خارجی خریداری شده کمتر از 160 کیلومتر بر ساعت بوده و با توجه به عمر مفید عملکرد آنها، حداکثر سرعت مجاز بهره‌برداری از آنها به کمتر از این سرعت می‌رسد که این سرعت پاسخگوی نیاز آینده راه آهن ایران نمی باشد.

مشکلات زیست محیطی، دیگر عارضه واگن‌های دست دوم خارجی است. معمولاً یکی از شرایطی که در راه آهن‌های اروپایی باعث از سرویس خارج شدن یک واگن مسافری می‌شود، مشکلات زیست محیطی ناشی از بهره‌برداری از آنها می‌باشد، بخشی از این مشکلات ممکن است مربوط به قدیمی بودن تجهیزات و پایین بودن راندمان مصرف انرژی باشد که متاسفانه این موارد با توجه به قیمت انرژی در ایران، در نظر گرفته نمی‌شوند ولی موارد دیگری نیز وجود دارد که بعضاً ممکن است ایجاد آلودگی نموده و منجر به بیماری بهره‌برداران و مسافرین گردد که معمولاً در زمان فروش واگن‌های دست دوم خارجی به این عوامل توجهی نمی شود.

مثلاً یک واگن مسافری دست دوم خریداری شده ممکن است فاقد سیستم توالت بسته باشد و یا در ساخت بعضی از اجزاء و یا دکوراسیون آنها از مواد آزبست و یا سرطانزا استفاده شده باشد.

با توجه به روند رو به رشد صنعت ریلی کشور و اهمیت توسعه این صنعت (از نقطه نظر سرعت)، استفاده از ناوگان ریلی دست دوم سایر کشورها در راه آهن ایران معقول و منطقی به نظر نمی رسد و بعضاً به دلیل عدم برنامه ریزی مناسب توسط متولیان ذیربط و خلاء‌های ایجاد شده در تأمین ناوگان کشور، شرکت‌های بهره‌بردار به جهت کاهش هزینه‌های سرمایه گذاری نسبت به خرید واگن‌های دست دوم خارجی بدون مطالعه عمیق و کارشناسی اقدام نموده که علاوه بر ضربه به چرخه تولید و روند رو به رشد صنعت حمل و نقل ریلی کشور، منابع مالی قابل توجهی را نیز هدر می‌دهند.

واردات واگن دست دوم خارجی به قیمت بیکاری کارگران ایرانی

بر این اساس، انتظار می رود در راستای حمایت از تولید داخل، روند واردات واگن‌های دست دوم خارجی متوقف شود و با حمایت جدی دولت از تولیدکنندگان داخلی، شاهد خوداتکایی کشور در این بخش باشیم که هم مانع اتلاف منابع ارزی کشور می شود و هم اشتغالزایی را گسترش خواهد داد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 22
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 6
  • ۲۱:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
    0 0
    وقتی چین و هند پول نفت ایران رو نمی تونن بدن و باید کالا پس بدن و دولت ایران هم مشکل ارزی داره و دنبال ارزانتین هست چه چیزی بهتر از واردات محصولات دسته دوم!
  • حامد ۲۱:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
    0 0
    این هم از نتایج خصوصی سازی
  • ۲۲:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
    0 0
    بعضیها کلا ریشه تولید را در ایران میخان بخشکونن...! ما واقعا بعضی تولیداتمون به غیر از خودرو و ... لوازم خانگی کیفیتش بالاس ...
  • ۲۲:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
    0 0
    ایران شده سرزمین(بهشت) دلالها
  • ۲۲:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
    0 0
    اینم از اون حرفا است لزوما ما نباید در همه چیز تولید کننده باشیم چون تولیدداخلی مونتاژ جوابگو نیست
  • احمد ۰۰:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۱
    0 0
    شما بی سوادای بی شناسنامه نمیدونید که واگن های ایرانی باعث آلودگی تالاب انزلی شده! دیگه چه دلیلی باید براتون بیاریم تا بزارید به سختی و مشقت و از خودگذشتگی واگن دست دوم وارد کنیم!!
  • ۰۰:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۱
    0 0
    مشرق جشن رمضان را دیدی؟ اون خانومه که برا روزی حلال .. روزی دو کیلو میخ صاف میکرد .. روزی هزار تومن!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ............ یا امام مهدی
  • علی دادا ۰۲:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۱
    0 0
    ای کاش ماشین دست دوم خارجی هم وارد می شد تا شاید ما هم سوار یک خودرو استاندارد می شدیم!
  • اهوازی ۰۳:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۱
    0 0
    آقای وزیر طرح احداث راه آهن اهواز به شیراز و اهولز به اصفهان چه شد؟
  • هوتن ۰۷:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۱
    0 0
    آخ نگو نگو هلاک اون پورسانت های حق دلالی هستن بعضیها نمی دونید چه حلاوتی داره براشون از جوش دادن این جور معاملات نظارتی هم نیست اگه باشه اونها هم کاسب تشریف دارن !!!!
  • ۰۹:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۱
    0 0
    می خواهید داستان خودر را در مورد واگن ها هم اجرا کنید ؟ خودروهای بی کفیت و قیمت بالای داخلی به زور مصرف کنندگان خورده شود ؟
  • علی ۰۹:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۱
    0 0
    بر فرض که جرف آقایان صحیح باشد چرا دنبال حل مشکلات صنایع داخلی نیستند؟
  • ۰۹:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۱
    0 0
    این از بیدرایتی مدیران و خود کم بینی انان است . ما اگر بخواهیم بهترین وسایل را خودمان تولید میکنیم
  • ۱۱:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۱
    0 0
    شما بگو در چه چیزی تولید کننده هستیم؟
  • firouz ۱۲:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۱
    0 0
    بسمه تعالی شانه ; امکان ندارد قاچاقچیها بگذارند اقتصادایران شکوفا شود .گمرک و سرحدات ازاین حیث مشکوک اند.مضافا یک عده با نفوذ خاصی هستند که بالاتر از قوانین جاری در کشورند چوپ لای چرخ اقتصاد خواهند گذاشت .العده عندالله .
  • سلمان ۱۶:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۱
    0 0
    در مورد خودرو بله ولی در زمینه لوازم خانگی غیر از کولرهای گازی و تلویزیونها اینطور نیست
  • سجاد ۱۷:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۱
    0 0
    علي آقا احمد آقا به طنز اين پيام رو گذاشته اند. داور دقت كن.
  • محسن ۱۹:۰۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۱
    0 0
    پارس واگن یکی از بهترین و بزرگترین تولید کنندگان واگن در ایران هست، حتی محصولات این شرکت صادر هم میشه و از لحاظ استاندارد با استانداردهای روز دنیا مطابقت داره ولی امان از دست دلالان و کسانی که ثروت های باد آورده خود را با از بین بردن سرمایه های داخلی اندوخته اند و امان از دست بعضی مدیران بی لیاقت و غرب زده در هر لباس و حذب.
  • ۱۹:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۱
    0 0
    همیشه پای یک دلال در میان است!! این را بدان!!
  • عباس ۱۹:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۱
    0 0
    داره میشه. از امارات و قطر. ولی چون گمرک 400% و 500% میخوره شما باید دنبال همون پراید بدویی!!!
  • ۱۹:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۱
    0 0
    واردات(اونم دست دوم)غیر قانونی است و قوه قضاییه باید رسیدگی کند
  • ۲۱:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۱
    0 0
    حاجی زد و بند با دشمن کرده و ظاهرا پول نقد نمیدن و فقط محصول و جنس میدهند. اینکه بنجول باشد یا نباشد بحث دیگری است. کیست که استاندارد بودن را بررسی کند. الان اگر افغانسان بود مثل گازوئیل ایران این واگنها را به دلیل استاندارد نبودن پس میزد.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس