«تا وقتى كه ما چشم‌مان به دست ديگران باشد، دنبال اين باشيم كه كدام مقدار از تحريم‌ها كم شد، كدام مقدار چنين شد، فلان حرف را فلان مسئول آمريكايى گفت يا نگفت - تا وقتى دنبال اين حرف‌ها باشيم - به جايى نمي‌رسيم.»

گروه اقتصادی مشرق - رهبر معظم انقلاب اسلامی سیاست‌های اقتصاد مقاومتی را در 24 بند جهت اجرا ابلاغ فرمودند تا از این پس، سیاست‌های اقتصادی کشور «از الگوي اقتصادي بومي و علمي برآمده از فرهنگ انقلابي و اسلامي كه همان اقتصاد مقاومتي است، پيروي كند».

«تحریم» و «اقتصاد مقاومتی» از کلام رهبری تا قاموس دولت‌هاواژه «اقتصاد مقاومتی» به طور اخص از سال 1389 از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی مطرح شد. ایشان در ديدار جمعی از كارآفرينان سراسر كشور در تاریخ 16 شهریور 1389 در شرایطی که تحریم‌های اقتصادی جدید علیه کشورمان وضع شده بود، راهکار مقابله با تحریم‌ها را اقتصاد مقاومتی دانستند و فرمودند: «ما بايد يك اقتصاد مقاومتىِ واقعى در كشور به وجود بياوريم. امروز كارآفرينى معنایش اين است.»

هرچند از لحاظ واژه‌ای، اقتصاد مقاومتی از سال 1389 وارد عرصه سیاسی و اقتصادی کشور شد، اما ویژگی‌هایی که رهبر معظم انقلاب درباره اقتصاد مقاومتی طی سه سال اخیر و اکنون با ابلاغ سیاست‌های کلی، بیان فرموده‌اند نشان می‌دهد مفهوم اقتصاد مقاومتی از ابتدا در منظومه فکری ایشان بوده است.

راهبردهایی که رهبر معظم انقلاب اسلامی طی سه دهه اخیر درباره لزوم حرکت کشور به سمت امنیت اقتصادی، خودکفایی، استقلال اقتصادی، اقتصاد بدون نفت، استحکام ساخت درونی، اصل 44 قانون اساسی، اصلاح الگوی مصرف، اقتدار درون‌زا، الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی، مقابله با تحریم‌ها، تولید علم، جنبش نرم‌افزاری، جهاد اقتصادی، حمایت از کار و سرمایه داخلی، حمایت از تولید ملی، سند چشم‌انداز، ظرفیت درون‌زا، عدالت و پیشرفت، مبارزه با مفاسد اقتصادی و همت مضاعف و کار مضاعف مطرح کرده‌اند، همگی از یک منظومه فکری برخاسته که سیاست‌های اقتصاد مقاومتی نیز در همان راستا محسوب می‌شود.

متأسفانه دولت‌های متوالی با کم‌توجهی به فرامین و راهبردهای توصیه‌شده رهبر معظم انقلاب، سبب شدند تا اقتصاد کشور به رغم پیشرفت‌های شگرف، در بخش‌هایی دچار ضعف‌های اساسی شود و این ضعف‌ها به علت تداوم بی‌تدبیری‌ دولت‌ها، تشدید هم شده است.

به عنوان مثال، موضوع کاهش وابستگی بودجه به نفت از زمان دولت رفسنجانی از سوی مقام معظم رهبری مطرح شد اما نه دولت رفسنجانی، نه خاتمی و نه احمدی‌نژاد حرکت پایداری در این خصوص انجام ندادند و تداوم این عارضه، سبب شد تا تحریم نفت طی دو سال اخیر، مشکلاتی برای کشور ایجاد کند.

رهبری در چند ماه اخیر که تمرکز دولت روحانی بر مذاکره با غرب برای کاهش تحریم‌ها معطوف بود، بارها بر توجه به اقتصاد مقاومتی تاکید کردند. در دیدار اخیر مردم آذربایجان نیز رهبر انقلاب تصریح کردند: «علاج مشكلات كشور پيمودن راه اقتصاد مقاومتى است؛ يعنى تكيه به درون. چشم را ندوزيم به دست ديگران؛ ما تواناييم، ما ثروتمنديم، هم ثروت انسانى داريم - نيروى انسانى ما در دنيا كم‌نظير است، اگر نگوييم بى‌نظير - [هم] ثروتهاى زيرزمينى؛ ثروت‌هاى ما فوق‌العاده است.»

ایشان فرمودند: «تا وقتى كه ما چشم‌مان به دست ديگران باشد، دنبال اين باشيم كه كدام مقدار از تحريم‌ها كم شد، كدام مقدار چنين شد، فلان حرف را فلان مسئول آمريكايى گفت يا نگفت - تا وقتى دنبال اين حرف‌ها باشيم - به جايى نمي‌رسيم.»

رهبر انقلاب با خطاب قرار دادن مسئولان، فرمودند: « اصرار هم مي‌كنيم كه مسئولين هم به نيروى داخلى تكيه كنند؛ از مسئولين هم مي‌خواهيم به مردم اعتماد كنند، به نيروى داخلى اعتماد كنند، سعى كنند اين سرچشمه‌ فيّاض تمام نشدنى را در داخل، خروشان و فروزان و جوشان كنند؛ اين اگر شد، همه‌ درهاى بسته باز خواهد شد.»

با توجه به تاکیدات مکرر رهبر معظم انقلاب به اقتصاد مقاومتی، انتظار می‌رفت دولت یازدهم با اصلاح رویه‌های انحرافی دولت دهم، پیگیری رویکرد اقتصاد مقاومتی را سرلوحه برنامه‌های خود قرار دهد. با این حال، دولت یازدهم که تیم اقتصادی آن اکثرا در تسلط تکنوکرات‌ها و حامیان اقتصاد لیبرالی است، نه در عمل، بلکه در حرف نیز توجهی به اقتصاد مقاومتی ندارند.

به هر حال دولت‌های رفسنجانی، خاتمی و احمدی‌نژاد دیگر بر سر کار نیستند و اکنون میدان عمل به دست دولت روحانی است و این دولت باید سیاست‌های اقتصاد مقاومتی را اجرایی کند؛ بنابراین نگاهی به رفتار شش ماهه این دولت برای ارزیابی توان اجرایی و تمایل فکری آن به عملی ساختن سیاست‌های اقتصاد مقاومتی ضروری است؛ خصوصا آن که تاکید رهبر معظم انقلاب اسلامی بر اقتصاد مقاومتی، پس از روی کار آمدن دولت روحانی، بیشتر هم شده است.


«تحریم» و «اقتصاد مقاومتی» از کلام رهبری تا قاموس دولت‌ها

از رویکرد افراطی دولت در توجه به کاهش تحریم‌ها و منوط ساختن برنامه‌های کلان اقتصادی خود به مذاکرات با آمریکا، به راحتی می‌شود میزان پایبندی آن به اقتصاد مقاومتی را درک کرد. با این حال، نگاه به استفاده از واژه «اقتصاد مقاومتی» در سخنان رئیس دولت و مقایسه آن با کاربرد واژه‌های تحریم و مذاکرات قابل توجه است.
 

* فقط چهار بار

جستجو در بایگانی سخنان حسن روحانی از زمان انتخاب به عنوان رئیس‌جمهور تاکنون نشان می‌دهد وی "فقط چهار بار" ترکیب "اقتصاد مقاومتی" را به کار برده است.

روحانی اولین بار پس از پیروزی در انتخابات در نشست خبری 15 مرداد در مواجهه با سوال خبرنگاران درباره برنامه دولت یازدهم برای اجرای اقتصاد مقاومتی، با لحن خاصی گفت: « طبق برنامه فعلی این شرایط را ادامه می‌دهیم، حالا اسم آن "اقتصاد مقاومتی" یا "استقامتی" است، به هر حال این راه را ادامه می‌دهیم، اما در عین حال برای رفع تحریم‌ها هم درنگ نخواهیم کرد.»

ششم آذرماه روحانی در گزارش 100 روزه خود به اقتصاد مقاومتی اشاره کرد و گفت: «اینکه مقام معظم رهبری بر اقتصاد مقاومتی بارها و بارها تأکید کردند، به همین دلیل است که کشوری که می‌خواهد بایستد، باید روی پای خودش بایستد، نه اینکه به دیگران بیشتر تکیه کند.»

سوم بهمن ماه هم روحانی در در دیدار با مدیران ارشد جراید و رسانه‌های بین‌المللی در داووس گفت: «در ایران تمامی برنامه‌های خود را تحت قالبی به عنوان "اقتصاد مقاومتی" انجام داده و مطابق با آن عمل می‌کنیم، اما در عین حال برداشته‌شدن تحریم، تأثیرگذار خواهد بود.»

چهارم بهمن نیز پس از بازگشت از اجلاس داووس، روحانی گفت: «حماسه اقتصادی را نیز ملت ایران با "اقتصاد مقاومتی" و "استقامتی" شروع کرده‌اند و شرایط مهیاتر شده است که حماسه اقتصادی توسط ملت قدم به قدم محقق شود.»

«تحریم» و «اقتصاد مقاومتی» از کلام رهبری تا قاموس دولت‌ها 

این در حالی است که بررسی تمامی سخنرانی‌های روحانی از اولین نشست خبری‌اش در 27 خرداد به عنوان رئیس‌جمهور جدید کشور تاکنون حاکی است وی جمعا 290 بار به «تحریم» اشاره کرده و واژه تحریم را به کار برده است. به عبارتی، روحانی 72 برابر بیشتر به "تحریم‌" توجه داشته تا "اقتصاد مقاومتی".

هرچند این مقایسه، کاملاً ظاهری است اما همین فاصله بسیار فراوان توجه کلامی به اقتصاد مقاومتی و تمرکز فراوان به تحریم‌ها، به فعل دولت نیز سرایت کرده است. در شش ماهی که از دولت یازدهم می‌گذرد، عملاً کار خاصی در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی رخ نداده و دولت برنامه‌ای رو نکرده است.

این در حالی است که رهبر معظم انقلاب فرموده‌اند: «تا وقتى كه ما چشم‌مان به دست ديگران باشد، دنبال اين باشيم كه كدام مقدار از تحريم‌ها كم شد، كدام مقدار چنين شد، فلان حرف را فلان مسئول آمريكايى گفت يا نگفت - تا وقتى دنبال اين حرف‌ها باشيم - به جايى نمي‌رسيم.»


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 20
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 5
  • میترا1 ۰۰:۵۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    0 0
    اون 4بارم که استفاده کرده یا گفته استقامتی یا بازم تحریما را موثر دونسته! وقتی قاطبه ی وزرا و دست اندرکاران فارغ التحصیل نیویورک و لندن هستن چطوری میخوان این تز را پیاده کنن ؟ فوقش میشه مث بانکداری اسلامی ! دانشگاه اسلامی ! بورس اسلامی ! و نهایتا میشه برادر فریدمن یا برادر ....... خانه از پای بست ....... وقتی برنامه های 5 ساله و 10 و ساله و 20 ساله تو مجمعی تصویب میشه که همون ادما امروز شدن وزیر و وکیل و ....... نتیجه همین میشه که شده !
  • حسين ۰۵:۱۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    0 0
    مسئولى كه الگو و سرمشقش مدل كينز و الگوهاى غربى هست چطور ميتونه چيزيو اجرا كنه كه به اون اعتقاد نداره؟ قضيه جدى هست به همين دليل رهبر انقلاب دستور را صادر و روى مساله انقدر تاكيد كردند مطبوعات و سازمانهاى نظارتى ديگه نبايد مراعات هيچ مسئولى را بكنن به محض كم كارى بايد بازخواست كنن ديگه هر چقدر هزينه پرداختيم و مردم و كشور متضرر شدن بسه
  • دکترحاتمی ۰۶:۲۸ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    0 0
    واگذاری پروژه های نهادهای حاکمیتی به بخش خصوصی وتعطیل کردن اسکله های غیرمجازاولین مرحله اقتصادمقاومتی است.
  • ۰۸:۰۴ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    0 0
    آمریکا به زودی به قدرتمند ترین صاحب سوخت جهان تبدیل میشود و نان شبتان را هم باید بدهید تا از واشنگتن سوخت و انرژی بگیرید
  • albert ۰۸:۰۴ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    0 0
    اگه مردمم سیر بودن مشکلی نداشتن! البته راست بودن حرف شما از نظرات غیر قابل انتشار مشخصه! اقتصاد مقاومتی برای شما که نیست?!
  • مقاومتیان ۱۰:۲۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    0 0
    تحلیل هشیارانه ای است. -یک درصد :امید به شکوفایی ملت یعنی مقاومت اقتصادی (مشکل گشای بزرگ ،اقتصادی مقاومتی) -نودو نه درصد: امید به آمریکا بستن. این است روح حاکم بر برنامه وعملکرد دولت یازدهم. البته انتقامگیری از احمدینژاد و مخالفین دولت هم موتور محرک اصلی است. خدا بر همه آگاه است واوست داور حکیم وعادل.
  • مهدی90085 ۱۰:۴۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    0 0
    درآینده ثابت خواهد شد که پیشرفت کشور ما فقط در سایه این اقتصاد مقاومتیست که توسعه پیدامیکند نه در مذاکره های یکطرفه به نفع حریف.............
  • فدای رهبر ۱۱:۳۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    0 0
    جانم فدای رهبری
  • ۱۱:۴۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    0 0
    زمانی که فرمایشات و دستورات رهبری را عمل کنیم حتما به قله های پیشرفت خواهیم رسید چون ایشان با توجه به دیدگاه و نظریات اسلامی انقلابی و ایرانی فرمان می دهند نه بر اساس دیدگاه شخصی و حزبی .خدایا از عمر ما بکاه و بر عمر اوبیفزا.جانم فدای رهبر
  • ۱۲:۰۹ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    0 0
    این دولت که اصلا اعتقادی به اقتصاد مقاومتی نداره
  • مجتبی ۱۳:۱۹ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    0 0
    احمدی نزاد را با خاتمی و رفسنجانی مقایسه نکنید در زمان خاتمی به مرور اقتصاد ایران در حال خصوصی سازی بود و حجم دولت هم داشت کوچک می شد ولی در زمان احمدی نزاد حجم دولت بزرگتر شد
  • ۱۳:۲۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    0 0
    باید قدر این رهبر رو دونست. رهبر عزیز دوستت دارم.
  • مجتبی ۱۳:۲۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    0 0
    سری دوم هدفمندی که بعد از عید است بعد از بالارفتن قیمت ها شاید فتنه ای بدتر از فتنه 88 به پا بشه فتنه گشنگان! که با هیچ چیزی نمی شه جلوشون را گرفت
  • ۱۳:۲۸ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    0 0
    اسكله غير مجازي وجود ندارد. اين اتهامات دشمن است. هر پروژه‌اي را نمي‌شود خصوصي كرد.
  • شهیدزنده ۱۳:۵۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    0 0
    فدای فرمانت ای ولی امر ای نایب برحق حضرت صاحب(عجج)جان بکف بگرفته در راهت بجان آماده ایم.حیدر مدد
  • ۱۵:۳۸ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    0 0
    فکر می کنم یه چیزی رو دوستان اشتباه فهمیدن: منظور از اقتصاد مقاومتی این نیست که مردم رو زیر فشار بگذاریم . و اگر مردم در فشار نباشند و زندگی راحتی داشته باشند اقتصاد مقاومتی نداریم! منظور این است که با وجود مشکلات فشاری به زندگی مردم نیاد! بعضی ها چرا برعکس می فهمن!
  • ۱۱:۳۶ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۲
    0 0
    احسنت.
  • ۱۱:۳۷ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۲
    0 0
    كاملاً برعكس و خلاف واقع مي‌گويي. در زمان احمدي نژاد بود كه خصوصي سازي انجام شد. مردم را ابله فرض نكنيد.
  • گلپور ۱۳:۵۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۲
    0 0
    ایول داری البرت.
  • رضا ۱۳:۵۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۲
    0 0
    اونی که هشت سال داشت رو دیدیم.!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس