کد خبر 271778
تاریخ انتشار: ۳۰ آذر ۱۳۹۲ - ۱۰:۴۷

شاعران کلاسیک همه دغدغه زندگی شان شعر بوده، اما شعر برای شاعران امروز، فقط تفریح زندگی شان شده است.

ویژه نامه حسینیه مشرق- سعید پاشازاده یکی از شاعران جوان آیینی کشورمان است. او در زمینه سرودن شعر، نوحه‌های سینه‌زنی و ملودی نوحه‌ها فعالیت می‌کند. او در دهه اول محرم امسال با سرودن اشعار زیبایی تلاش کرد به قدر بضاعتش نقشی در پرشور کردن عزای حضرت سیدالشهدا(ع) داشته باشد. با او در زمینه شعر آیینی گفتگویی کردیم که در ادامه از نطرتان می گذرد.

چگونه شعر برایتان جدی شد؟
شاعران کلاسیک همه دغدغه زندگی شان شعر بوده، اما شعر برای شاعران امروز، فقط تفریح زندگی شان شده است.من هم تقریبا 5 سالی می شود که شعر تفریح زندگی ام شده است، ولی شروع اصلی کارم از هیئت بود. شروع کردم برای نوحه ها و سرودهای مداحان کشور به شعر گفتن؛ به همین بهانه بود که بیشتر به شعر پرداختم.

اینکه از یک نفر می پرسید:" آقا چطور می شود شعر گفت و آن عزیز هم سریع می گوید باید ذوق و قریحه شاعرانه داشته باشی" یعنی چه؟
نمی دانم این جمله از کیست که"ایرانی ها همه شاعرند" خوب،این ذوق وجود دارد ولی باید آن را تقویت کرد.قیصر امین پور ذاتا شاعر بود ولی تحصیلات عالی ادبیات هم داشت.شاعر باید درون خود را جستجو کند.نه تنها در شعر، بلکه خلق خیلی از آثار هنری نیز تابع همین مطلب است شعر با توجه به شرایطی که وجود دارد و موقعیت هایی که برای شاعر به وجود آمده متولد می شود.

دلیلش چیست که اثر جاودانه عصر عاشورای فرشچیان در محرم شکل می گیرد و یا محتشم کاشانی بعد از فوت برادرش و احساس این داغ که برایش عظیم بود آن ترکیب بند استثنایی را خلق می کند که در تاریخ شعر آئینی ماندگار می شود.معتقدم محتشم که به جز ترکیب بند معروفش و قصیده ای برای امیرالمؤمنین (ع) و یک قصیده برای کربلا ؛ مابقی اشعارش یا عاشقانه است یا در مدح پادشاهان زمان خود بوده است ؛ همه ی این سیاه مشق ها برای آن ترکیب بند تولید شده تا یک روزی آن شعر ارزشمند خلق شود.از سوی دیگر محتشم در اواخر عمر این شعر را سروده است و این نشان می دهد که این هنر شکل گرفته و تراش خورده تا به این گوهر ناب برسد.



همه ی مواردی که ذکر فرمودید جزء ملزومات فردی است، پس نقش استاد در این زمینه چیست؟
بدون شک شاعری که در بوته ی نقد قرار نگیرد و از نفس استاد بهره ای نبرد به آنچه که مد نظر است نخواهد رسید. درست است که مسیر را کسی به جز شاعر نباید طی کند ولی این دلیلی بر طی کردن این مسیر به تنهایی نیست.البته شاعر باید از همه کس یاد بگیرد.شعر باید عام فهم و خاص پسند باشد مخصوصا در شعر هیئت کار باید فراگیر باشد.در عین حال همان طور که نباید شاعرانگی شعر از دست برود ؛ باید مخاطب عام با شعر پرورش پیدا کند.

دیدن اساتید مهم تر است یا درک آنها؟
مطمئنا درک استاد در درجه بالاتری قرار دارد.در این مورد به نکته ای در مورد وحشی بافقی اشاره می کنم؛ در زندگی نامه او می خواندم که او در دوره ی محتشم کاشانی بوده و به محتشم ارادت داشته، چند بار تمام شعرهایی که سروده بود را جمع کرده و به کاشان رفته و شعرهایش را برای محتشم خوانده.وحشی بافقی نیز احتیاج به این شنیده شدن داشته است.همان طور که در مورد حافظ هم می گویند که تأثیر زیادی از خواجوی کرمانی و سعدی شیرازی گرفته است.

نظرتان پیرامون مسائل سیاسی و اجتماعی و پیوند آن با شعر آئینی چیست؟
وقتی به زندگی اهل بیت نگاه می کنیم و سیره ی آنها را مورد مطالعه قرار می دهیم می بینیم که اهل بیت همیشه در میان مردم بوده اند و اصلا برای هدایت مردم آمده اند.سیر و سلوک شاعر آئینی نیز باید مثل اهل بیت باشد. به شرط آنکه درست ببینیم و درست بیان کنیم.شاعر نباید دچار بازی های سیاسی و جناحی و حزبی شود.اگر شعر را صادقانه بگوییم ناخود آگاه مسائل اجتماعی و سیاسی نیز در اثر وارد می شود.

به نظر شما شاعر امروز باید سیاسی باشد یا خیر؟
بستگی دارد که کلمه سیاست را چطور معنی کنیم. این که یک عده از شاعر و مداح استفاده کنند تا به قدرت برسند خوب نیست ؛ اما اگر منظورمان این باشد که مثلا در مورد دفاع مردم جنوب لبنان از حریم اسلام و یا مظلومیت شیعیان بحرین شعر بگوییم.شاعر باید سیاسی باشد اما سیاست زده نشود.در همین زمینه مقام معظم رهبری فرمودند:: شاعر باید بصیرت داشته باشد. به موقع به میدان بیاید. مسائل را ببیند و با زبان شعر راه درست را به مردم نشان بدهد.من خودم توی فاطمیه شوری سروده بودم که خط اولش این بود "فاطمه یادمون داد...درس ولی شناسی... شور حسین حسینه... حماسه ی سیاسی"


آیا شما پیرامون شعر آئینی امروز نقدی دارید؟

در کل شاعر به دو نکته نیازمند است:

1-اندیشه

2-معرفت

شاعران جوان که خودم نیز جزو آنها هستم به دو دسته تقسیم می شوند:

 دسته ای کم کارند و به ندرت شعر می گویند. حدیثی خوانده ام که شنیدنش خالی از لطف نیست معصوم برای شاعری می فرماید: "برای کربلا شعر بگویید" من احساس کردم که مورد خطاب این سخن من نیز هستم.

دسته ی دیگر بسیار پرکارند و این پرکاری برای این گروه خاص، متأسفانه پرگویی شده است.باید به آنها بگوییم بهتر است کمی کمتر بسراییم و کمی هم به پرداخت شعرمان بپردازیم.فکر می کنم شعر آئینی از همه لحاظ باید در قله باشد.چه ادبی و چه معرفتی. به نظرم باید زیاد گفت و کم ارائه کرد.



اصلا نوحه یعنی چه و یک نوحه ی خوب چه خصوصیاتی باید داشته باشد؟
امام صادق (ع) فرمودند:: "نوحو علی الحسین" گریه کنید بر امام حسین (ع). نوح چون خیلی زجر کشیده و زیاد گریه کرده ؛ اسمش نوح شده است.نوحه یعنی عزاداری کردن.نوحه باید از نظر زبانی و ساختار آهنگی با موضوعی که قرار است در مورد آن نوحه بگوییم مطابقت داشته باشد.مثلا برای روضه ی حضرت رقیه (س) در گوشه ی خرابه؛ نمی توان از یک آهنگ حماسی استفاده کرد و یا مثلا برای حضرت ابالفضل (ع) آهنگ شعر باید حماسی باشد. نوحه ی خوب، نوحه ای است که آهنگ و شعر در خدمت موضوعی قرار دارد که داریم در مورد آن نوحه می گوییم.



آیا شما موافقید که سبک های امروزی تری برای اهل بیت ساخته شوند تا جوانان بیشتری جذب هیئات مذهبی شوند؟
کسی که سبک می سازد نباید از زمان خودش غافل باشد .موسیقی هم یک ابزار است و باید به نحو درست از آن استفاده کرد.ما موسیقی دیروزی و امروزی داریم.باید به این نکته توجه داشت که روحیات جوانان امروز با موسیقی های دیروز خیلی سازگار نیست. باید نقاط اشتراک موسیقی دیروز و امروز را پیدا کرد و سبکی ساخت که تلفیقی از این دو باشد.موسیقی امروز یک ظرفیت است. هم خوبی دارد هم بدی.از خوبی هایش باید استفاده کرد و قسمت هایی را که ضربه می زند ، باید حذف کرد.البته باید شعر و سبک نوحه در عین زیبایی در شأن مقام اهل بیت باشد.

آیا شما قبول دارید که شعر آئینی در این سالها نسبت به شعر غیر آئینی پیشرفتش کمتر بوده است؟
خیر.به خاطر اینکه قبل از انقلاب خیلی شعرا به شعر آئینی نمی پرداختند. تازه بعد از انقلاب جوانها به شعر آئینی روی آوردند و الان جریان شعر آئینی در مرحله ی گذار قرار دارد.از پیدایش هر سبک شعری تا رسیدن به اوج آن سبک، حداقل چند قرن سپری شده است. مثلا رگه های شعر هندی از قرن چهارم و پنجم دیده شده و در قرن یازدهم و دوازدهم در شعر صائب و بیدل به اوج رسیده است. به فرموده مقام معظم رهبری ما شاعرانی را می بینیم که نوید آینده ی درخشان را می دهد.الان در مرحله ای هستیم که استعدادهای زیادی درباره ی شعر آئینی کشف شده، ارادت شعرا به اهل بیت از قبل بیشتر شده و البته شاعران آئینی هم بیشتر شده اند.

ما در ابتدای انقلاب تعداد انگشت شماری شاعر آئینی داشتیم اما در حال حاضر در حدود دو سه هزار نفر می باشند که اسامی شان در بانک شاعران اهل بیت دیده می شود.با حمایت مسئولین و برنامه ریزی و مطالعه، شعر آئینی می تواند پله های شکوفایی را سریعتر و بهتر طی کند.شعر آئینی تریبون بسیار خوبی دارد و خیلی مستقیم با مستمع در ارتباط است.خیلی از شاعران آئینی از دل هیئت ها به وجود آمده اند.

از اینکه می بینید برخی از نوحه هایی که ساختید مورد توجه مردم قرار گرفته چه حسی دارید؟
خیلی خوشحالم نوحه هایی که ساختم را مردم گوش می کنند و به این واسطه به امام حسین (ع) توسل پیدا می کنند و اشک می ریزند.چند وقت پیش خدمت آیت الله وحید خراسانی رسیدم ایشان به من فرمودند:"قدر شعر گفتن برای سیدالشهدا (ع) را بدانید سعی کنید روزی یک جزء قرآن و در ماه یک ختم قرآن کنید و ثوابش را هدیه کنید به امام زمان (عج) که در این راه کمکتان کند".


آیا شعر گفتن به درس و دانشگاهتان لطمه نمی زند؟
نه.سعی کردم با برنامه ریزی نگذارم این مشکل به وجود بیاید.خدا را شکر در حال حاضر دانشجوی رشته ی مدیریت بازرگانی در مقطع دکترا هستم.

در پایان اگر سخن خاصی دارید بفرمایید و یکی از شعرهایتان را که درباره ی امام حسین (ع) می باشد هدیه دهید.

با آرزوی قبولی عزاداری های شما دوستداران امام حسین (ع) امیدوارم در این مسیر طوری قدم برداریم که مورد رضایت آن حضرت باشد.

گفتند کارتان؟ همه گفتیم نوکریم
چون بار عشق را به سر شانه می بریم

ما را اگر چه بازی دنیا خراب کرد
اما به لطف روضه ی ارباب بهتریم

از هر چه بگذری سخن دوست خوشتر است
پس می شود به عشق تو از هر چه بگذریم

فرقی نمی کند چه کسی با چه منصبی
در پای سفره ات همه با هم برابریم

گریه زبان مادری نوکران توست
احساس می کنم همه با هم برادریم

«ما را سری است با تو که گر خلق روزگار
دشمن شوند و سر برود هم بر آن سریم»*

مسجد برای زاهد و کعبه برای خلق
بگذار با حسین بگویند کافریم

علامه ایم گاهی و گاهی رسول ترک
یک روز روضه خوان تو  یک روز منبریم

با هر که گفت گریه چرا گفته ایم که
ما داغدار حنجر در زیر خنجریم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 42
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 5
  • علی ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    من اولین بار اسم ایشون و از زبان حاج محمدرضا طاهری شنیدم.واقعا شاعر قابلی هستن.
  • مجتبی ۱۲:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    قبلا هم ازشون یه مصاحبه گذاشته بودین که اینجا باهاشون آشنا شدم ممنون که باز گذاشتین
  • حمید ۱۲:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    امثال آقای پاشازاده نعمت هستند برای دستگاه اهل بیت
  • حمید داداشی ۱۲:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    2 0
    آقای پاشازاده حقیقتا از شعرای چیره دست، پرکار،با تجربه و در عین حال جوانی هستند که باعث تحول و نو آوری در زمینه سبک سازی در مجالس سید الشهدا شدند. بسیاری از سبک ها و نواهای محزون و قشنگ و ماندگاری که از مداحان مطرح کشور شنیدیم متعلق به ایشونه. خدا توفیقشون رو دو چندان کنه.
  • سامان ۱۲:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    چقدر این سبک حضرت رقیه (س) که حاج حسین سیب سرخی خوندن: قرارمون نبود بیای بری دیر اومدی و زود میخای بری قشنگ بود.این شعر همیشه تو ذهنم هست.اجرت با حضرت زهرا
  • سعید ۱۲:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    انصافا یکی از شاعران توانا در حوزه شعر آئینی هستن.
  • محمد آدینه آلو ۱۲:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    نوحه ترکی که امسال ساختید واقعا بی نظیر بود
  • محمد آدینه آلو ۱۳:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    نوحه ترکی که امسال ساختید واقعا بی نظیر بود
  • سعید ۱۳:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    باشور صلی الله علیک یا اباعبدالله شما واقعا زندگی میکنیم
  • محمد آدینه آلو ۱۳:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    نوحه ترکی که امسال ساختید واقعا بی نظیر بود
  • علیرضا ۱۳:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    در وصف شما همین بس که حاج سعید حدادیان از شما تعریف می کنند
  • سیدحسن ۱۳:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    امسال هم لذت بردیم از شور دلبسته پرچم حسینم که روح الله بهمنی خوند واقعا آخرشه به مولا...
  • میثم معز ۱۳:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    این عکس دومی مکانش خیلی به چشمش آشناس... نیست؟؟؟
  • مهران ۱۳:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    بنده اشعارتون رو توی کتاب نعت نی خوندم خدا خیرتون بده.اشعار زیبائی بودمخصوصا" شعر گفتند کارتان همه گفتیم نوکریم"
  • اهل شعر ۱۳:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    با تشکر از مصاحبه خوبتون با آقای پاشازاده، اگه امکانش هست با آقای مهدی رحیمی (زمستان) هم مصاحبه ای ترتیب دهید.
  • جواد ۱۳:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    تبریک می گم شعراتون واقعا قشنگه امیدوارم از این خاندان صله ی خودتون رو بگیرید.
  • میثم ۱۳:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    برا شما همین بس که شعراتون و آقا رضا هلالی میخونه.اجرتون با امام رضا
  • عباس ۱۳:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    حضرت زهرا به قلمتون برکت بده ،واقعا از سبکهایی که برا حاج حسین سیب سرخی گفتین استفاده میکنم
  • امین ۱۳:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    شما در بین جوانان که سبک می سازند واقعا نخبه هستید.بهتون خسته نباشید میگم
  • کاظم زرینی ۱۴:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    چند سال قبل یه سبک شب 23 رمضان حاج محمدرضا طاهری برای حضرت رقیه خونده بود خیلی کنجکاو بودم بدونم شعر و سبکش مال کیه که متوجه شدم برای آقای پاشازاده بود.هنوز با اون شعر و سبک زندگی میکنم...
  • سید احمد ۱۴:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    با شعر روضه ای تو دلمه مادر راز نهفته همش میترسم سرت از نیزه بیفته...که حاج محمود کریمی خوند واقعا حال میکنم...برا تا آخر عمرم همین بسه از بس میسوزونه.
  • مهرداد ۱۴:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    برا اولین بار که با آقای پاشازاده آشنا شدم امسال بود توی کتاب نعت نی که شعر گفتند کارتان همه گفتیم نوکریم واقعا خیلی معرکه هست
  • سهراب ۱۴:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    نوحه ها و سروده هایی که برای حاج سعید حدادیان ساختید واقعا خیلی بی نظیر بود.
  • حامد معتمدی ۱۴:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    هنوز شور کرب و بلا برای من جونم آقا برای تو آقای سیب سرخی هنوز باهاش عشق میکنم.واقعا چقدر زیبا بود
  • سینا ۱۶:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    توی این چند سال اخیر سبکهای بسیار زیبایی سرودین که باعث تحول در اشعار مداحی شدین که با مضمون بسیار خوبی بوده.
  • سمیه ۱۶:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    یادمه یه شب توی شبکه قرآن پخش زنده از حرم امام رضا بود که حاج سعید حدادیان یه شعر در مدح امیرالمؤمنین بود که بعد شعر حاج سعید گفت جا داره اینجا تشکر کنم از شاعر جوان و خوش ذوق اهل بیت آقای سعید پاشازاده که اونجا بود باهاتون آشنا شدم.
  • محمدصادق کمالی ۱۶:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    هنوز که هنوزه اون شب عاشورای حاج محمدرضا طاهری یادم نمیره با اون شعر وای ارباب امشب شب آخرته چقدر اون شب گریه کردیم و باصفا بود.اینو مدیون شما هستیم.
  • نادری ۱۶:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    ایشون از شعرای انقلابی هستن که سراغ دارم به خصوص اون شعر به فدای شور و شین شهدا اسم رمز یا حسین شهدا.باید به این شاعران انقلابی بهای بیشتری داده بشه.
  • ۱۷:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    1بار گفتی فهمیدیم
  • سعید ۱۸:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    شع مداحی شور صلی الله علیک یا اباعبدالله که آقای بهمنی می خونن واقعا عالیه خدا خیرتون بده
  • مرتضوی ۱۸:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    چندتا از سروده هاشون رو خوندم ....خیلی زیبا بودن....باارزوی موفقیت روزافزون برای ایشون
  • سعید ۱۸:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    هر ساله شب اول محرم با زمینه آقای پاشازاده شب اول محرم سینه زنت آرزوشه...که حاج محمود کریمی خوندن زندگی می کنیم.
  • سارا ۱۹:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    نوحه هایی که شما می سازید از نظر سبک و شعر خیلی عالی هست.بهتون تبریک میگم
  • زهراسادات ۱۹:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    ادب و منش شما جدا از شعرهایی که می گویید ورد زبان محفلی هست.
  • ایمان ۱۹:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    نوحه های شما در سالهای اخیر تأثیر بسیار زیادی در هیئت های مذهبی گذاشته است.خدا خیرتون بده
  • فرزانه ۱۹:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    کاشکی می شد که یه محفل تشکیل می دادین کسانی که دوست دارن در این زمینه فعالیت کنند بتونند از شما چیزهای زیادی یاد بگیرند.
  • سید مجتبی طباطبایی ۱۹:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    اگه یه زمینه ای فراهم بشه که امثال آقای پاشازاده بتونند توی برنامه های تلویزیونی شرکت کنن مثل برنامه های شبکه قرآن میشه این انتظار و داشت که در آینده افق روشنی برای شعر آئینی در حوزه اهل بیت علیهم السلام و همچنین موفقیت مداحان رو داشته باشه.با تشکر
  • مریم ۱۹:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    مضمون های جدیدی که شما در کارهاتون استفاده می کنید باعث زیباتر شدن شعرها شده.این یک اتفاق مبارکی هست.
  • حمیده ۱۹:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    من همیشه اشعارتون رو از وبلاگتون دنبال میکنم امروز که این مصاحبه رو دیدم خیلی خوشحال شدم.آقای پاشازاده شاعر قابلی هستن.
  • احمد ۱۹:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    با ظهور استعدادهایی مثل آقای پاشازاده امیدواریم که سیر کیفیت نوحه های مذهبی روز به روز بهتر شود.
  • مصطفي ۱۱:۰۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۱
    0 0
    لا حول ولا قوه الا بالله العلي العظيم. انشا الله اين مدال افتخار در دنيا و آخرت همراه ونجات بخشمان باشد. بسيار عالي بود.
  • محمد ۱۷:۵۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۱
    0 0
    من تو تهران نيستم و خيلي با اشعارشان آشنا نيستم ام شعر بالا را كه ديدم به نظر من شعرشان بيشتر حسي است تا معرفتي . از ادبيات عاميانه هم استفاده مي كنتد.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس