کد خبر 242069
تاریخ انتشار: ۲۸ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۱:۱۷

شعار برای تظاهر و ریا بد است؛ اما اگر غیر از اینها باشد، لازم بوده و وظیفه­‌ هر مسلمانی است که شعارهای اسلامی را به طور علنی و با افتخار مطرح کند و از سرزنشِ مریض­‌دلانِ منافق، خجالت نکشد.

به گزارش وبلاگستان مشرق، میلاد ولیان در وبلاگ من انقلابی‌ام نوشت: شعار یعنی چه؟ شعار دادن خوب است یا بد؟ شعار دادن چه لزومی دارد؟ «شعار بدون عمل» بهتر است یا «عمل بدون شعار»؟ مدت­‌هاست که برخی جریان­‌های منتقد و اپوزیسیون در نظام اسلامی، شعار دادن را مورد تمسخر و استهزا قرار می‌‌دهند و «شعار» و «شعار دادن» را از اساس، نفی می­‌کنند.

در تبلیغات و مناظره­‌های نامزدهای انتخابات اخیر (ریاست جمهوری92) نیز بسیار شاهد این مباحث بودیم؛ برخی نامزدها تا آنجا که توان داشتند، نسبت به «شعار دادن»، بدگویی کردند.

این در حالی است که خدای متعال در قرآن می­‌فرماید «من یعظم شعائر الله فانها من تقوی القلوب» (حج/آیه32) یعنی هرکس شعائر (شعارهای) الهى را بزرگ شمارد و بزرگ دارد، این کار نشانه تقواى دل­‌هاست.

شعار یعنی نوعی اعلام وابستگی، یعنی نشان­دادن اصل و ریشه و هویت خود؛ شعار می­‌دهیم: «لا اله الا الله»، یعنی ما پیرو آیین توحیدی­ هستیم، ما مسلمانیم؛ با شعار، وابستگی خود را به دین مبین اسلام نشان می­‌دهیم؛ شعارهای ما، وجه تمایز ما نسبت به پیروان سایر ادیان و مذاهب است. شعار در حکم پوسته و غشاء برای مغز است.

شعار باید در طرز لباس­ پوشیدن، در ظاهر، در مجالس، در نامگذاری­‌ها، در ظاهر شهر، در معماری ساختمان­‌ها و در همه چیز، نمود داشته باشد؛ لذا شعار و شعار دادن، بد نیست؛ آنچه که بد است، شعارزدگی است؛ شعارِ بدون عمل، بد است.

شعار برای ریا و تظاهر و خودنمایی، بد است؛ اما اگر غیر از اینها باشد، اتفاقاً لازم است و وظیفه­‌ هر مسلمانی، بزرگ‌داشتن و اعلام کردن شعارهای­ اسلامی است؛ بر هر مسلمانی لازم است که شعارهای اسلامی را به طور علنی و با افتخار مطرح کند و از سرزنشِ مریض­‌دلانِ منافق، خجالت نکشد.

شهید مطهری (ره) در کتاب 15 گفتار می­‌‌گوید:

«اسلام یک سلسله شعارها دارد، شعارهایی که یک مسلمان باید با این شعارها زندگی کند، یعنی باید زندگی خودش را با این شعارها توأم کند و همیشه با این شعارها اعلام کند من مسلمانم، نه به زبان بگوید من مسلمانم. شما اگر در یک کشور خارجی حرکت می­‌کنید و روی اتومبیل خودتان پرچم سه­ رنگ زده­‌اید، به زبان نمی­‌گویید من ایرانی هستم ولی با عملتان می­‌خواهید به همه اعلام کنید من ایرانیم، من وابسته به ایرانم، من اِبایی و ننگی ندارم از اینکه ایرانی باشم، افتخار هم می­‌کنم که ایرانی باشم…»

«ما نه شعار ملی باقی گذاشته­‌ایم، نه شعار اسلامی؛ هیچ کدام، نه زن ما و نه مرد ما؛ اگر بیایند ببینند، نه یک زن ما را روی قیافه و خانه و اینجور چیزها می­‌توانند بفهمند که ایرانی است یا مسلمان است و نه یک مرد ما را؛ یعنی دیگر هیچ شعاری در شئون زندگی خودمان باقی نگذاشته­‌ایم؛ ما اگر این شعارها را حفظ کنیم، می­‌توانیم روح اسلامی خودمان را در شعائر اسلامی و روح ملی خودمان را در شعائر ملی حفظ کنیم».

به تعبیر شهید­ مطهری باید این شعارها (شعارهای­ اسلامی و ملی) به عنوان ظرف­‌ها حفظ شود تا محتوا و مظروف نیز از دست نرود.

وی همچنین می­‌گوید: «هر شعاری، نوعی اعلام وابستگی است؛ وقتی می­‌گوییم شعائر اسلامی، یعنی کارهایی که وابستگی ما را به اسلام می­‌رساند و مخصوصاً در دین مقدس اسلام، یک سلسله مقررات به همین منظور وضع شده است که یک نفر مسلمان یا جامعه­‌ اسلامی وابستگی خودش را به اسلام، به این وسیله اعلام بکند.»

عملی که شعارهای اسلامی در آن نباشد، رنگ­ و­ بویی از اسلام در آن نباشد، هیچ فایده­‌ای ندارد؛ اگر شعارهای اسلام را حذف کنیم یا از طرح آنها شرمسار باشیم، پس دیگر تفاوت ما با سایر کشورها و جوامع کفار در چیست؟

با همه­ این اوصاف، اما عده­‌ای که از طرح شعارهای اسلامی در مجامع عمومی، می­‌ترسند و خجالت می­‌کشند، کسانی را که با افتخار این شعارها را مطرح می‌کنند، مورد شماتت و انتقاد بی­‌مورد قرار می­‌دهند و کاری را که اسلام، لازم شمرده، افراط می­‌نامند.

رهبر انقلاب اسلامی در 23 تیر 1392 راجع به یکی از نقاط قوت دولت نهم و دهم فرمودند: «این دولت بحمدالله توانست شعارهاى انقلاب را سر دست بگیرد و به آنها افتخار کند و آنها را در جامعه مطرح کند… این دولت این شعارها را مطرح کرد، برجسته کرد، سر دست گرفت، به آنها افتخار کرد؛ در مجامع جهانى، احساس شرم از انگیزه­‌هاى انقلابى و از اهداف انقلابى و از شیوه‌هاى انقلابى نکرد؛ این خیلى کار بزرگى بود.»

سؤال اساسی این است که برای طرح شعارهای اسلام و انقلاب اسلامی، از چه چیز و چرا باید خجالت بکشیم!؟ منطق ما قوی است، حرف ما، حق است، حرف خداست (از خودمان که چیزی نداریم)؛ شعارهای ما شعارهای­‌ الهی است، برآمده از قرآن و اهل­‌بیت (علیهم­السلام) است؛ آیا از طرح این شعارها باید خجالت بکشیم!؟ از ذکر «أللهم عجل لولیک الفرج» در سازمان­ ملل در قلب آمریکا باید نگران باشیم!؟

البته این خود باختگیِ شعارستیزها فقط محدود به عرصه­ سیاسی و سیاست خارجی نمی‌شود؛ در عرصه­ فرهنگی و اجتماعی هم همین رویه را پیش گرفته­‌اند؛ مثلاً در سینما، موسیقی و به طورکلی در حوزه­ هنر، با طرح شعارها و مضامین متعالی اسلامی (از جمله فرهنگ جهاد، مقاومت، شهادت و ایثار) مخالفت می­‌کنند و طرح اینگونه مفاهیم را محدود به دوره­‌های خاص گذشته تلقی می­‌کنند.

در حوزه­ مسائل اجتماعی نیز مسائلی مثل عفاف و حجاب، غیرت، اخلاق و… را مورد تمسخر قرار می­‌دهند؛ علت رفتار این دسته افراد، شیفتگی آنها نسبت به تمدن غرب و تمایل وافرشان برای تشبه به آنهاست، که آن هم ریشه در خودکم‌بینی و احساس حقارت و ایمان­‌نداشتن به منطق و شخصیت دینی خود است و اینکه هنوز به جامعیت و اِتقان اسلام پی‌نبرده­‌اند.

پس شعار دادن لازم است؛ مسلمان باید با شجاعت و جسارت، حقانیت منطق و شخصیت اسلامی خود را عرضه کند؛ باید صریحاً حرف حق را بزند، نه در لَفافه. باید انقلابی باشد، باید شعار بدهد؛ شعار استکبارستیزی، شعار ساده‌زیستی، شعار عدالت، شعار مبارزه با فساد، شعار آزادی­ قدس­ شریف و نابودی­ اسرائیل، شعار تغییر مدیریت ناعادلانه­ جهانی، شعار مبارزه با ظالم و حمایت از مظلوم و مستضعف، شعار ولایتمداری، شعار مردمی­ بودن، شعارهای امام (ره) و رهبر انقلاب، شعارهایی که بنیان­‌های­ دشمن را به چالش می­‌کشد، شعارهایی که انقلاب با آنها پیروز شد.  مگر فراموش کرده­‌ایم که در دوران مبارزات انقلاب و دوران دفاع مقدس، همین شعارهای اسلامی انقلابی بود که به مبارزان و رزمندگان و مردم، نشاط و روحیه­ حماسیِ غیرقابل­ توصیفی تزریق می­‌کرد؟ آقایی که می­‌گوید «دوران شعار دادن تمام شده!»، شاید فراموش کرده که در دوران جنگ، رزمندگان با همین شعارها و با همان نواهای شورانگیز «هیهات مناالذله» حاج صادق آهنگران عازم جبهه‌ها می­‌شدند و آن حماسه­‌های معجزه­‌ آسا را خلق می­‌کردند.

این نکته را هم فراموش نکنیم که اگر عده­‌ای شعارهای حق می­‌دهند، اما خوب عمل نمی­‌کنند، این دلیل بر ناکارآمدی شعارهای انقلاب نیست؛ بلکه نشانه­ ضعف عملکرد آن افراد است؛ اینکه برخی افراد شعارهای اسلامی انقلابی را سر می­‌دهند اما خلاف آنها را عمل می­‌کنند، این را نباید به حساب شعارها گذاشت و شعارها را نفی کرد؛ شعارها خوب هستند، این شعار دهنده است که وظیفه­ خود را به طور کامل انجام نمی­‌دهد.

شعارهای انقلاب اسلامی، برخواسته از اسلام عزیز و فطرت بشر است و به همین خاطر است که در هر نقطه­‌ای از جهان که این شعارها مطرح شده، مردم جذب آنها شده­‌اند. از اول انقلاب تاکنون، هرجا که از این شعارها دور شدیم، به مشکل برخوردیم؛ و هرجا که به این شعارها پرداختیم، ثمرات رضایت­‌بخش آن را مشاهده کردیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس