این سلاح ایرانی دارای کالیبر 7.62 میلیمتر و شش لوله بوده و بیشینه نواخت تیر آن چهارهزار تا پنج‌هزار گلوله بر دقیقه و برد نهایی آن بیش از هزار متر اعلام شده که با عملیاتی‌شدن آن، توان دفاعی واحدهای زمینی کشورمان به‌طور چشمگیری افزایش می‎یابد.

امیر کیومرث حیدری جانشین فرمانده نیروی زمینی ارتش در گفت‌وگو با خبرنگار گروه دفاع و امنیت مشرق با اشاره به موفقیت های سالهای اخیر این نیرو در طراحی و ساخت انواع سلاح های سبک و سنگین گفت: خودکفایی و خوداتکایی نیروهای مسلح، مورد تأکید امام(ره) و مقام معظم رهبری بوده و مواردی چون تانک ذوالفقار به‌عنوان نمونه‌هایی بارز و مهم در این زمینه محسوب می‌شوند.

وی با تأکید بر اینکه بسیاری از ابتکارات و نوآوری‌های نیروی زمینی ارتش در مرحله تولید انبوه قرار دارد، به سلاح مهم اخگر اشاره کرد و افزود: این سلاح به دست جهاد خودکفایی نزاجا طراحی و نمونه رزمی آن برای تولید انبوه آماده شده است.

حیدری با اعلام اینکه تولید انبوه این سلاح مهم را در دستور کار داریم و این روند با برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته احتمالاً از مهرماه شروع خواهد شد، خاطرنشان کرد: تولید انبوه این سلاح با مشارکت نیروی زمینی و وزارت دفاع انجام خواهد شد.

این فرمانده ارشد ارتش جمهوری اسلامی ایران در خصوص بخش هایی که قرار است به این سلاح مجهز شوند نیز گفت: برنامه ما این است که یگان‌های کماندو و تکاوری نزاجا را به این سلاح مجهز کنیم.

به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، با سخنان فوق مشخص می شود که تیربار 6 لوله چرخان «اخگر» که دارای قابلیت‎های رزمی بی‎نظیری است توسط متخصصان کشورمان برای تولید انبوه آماده شده و در وهله اول برای تجهیز واحدهای زمینی با آن اقدام خواهد شد. از اینرو در مطلب پیش رو به تاریخچه این نوع سلاح‎ها، قابلیت‎ها و مزایای آن نسبت به تیربارهای تک لوله می‎پردازیم.

پیشینه تیربارهای چند لوله چرخان به اختراع دکتر «گتلینگ» در سال 1860 بازمی‎گردد که اولین نمونه از تیربار چندلوله خود را ساخت در حالی که چرخش لوله‎ها در آن با نیروی دست انجام می‎شد.

 
تیربار گتلینگ

این سلاح در همان اول کار به نواخت تیر 200 گلوله بر دقیقه رسید که بسیار بیشتر از تفنگ‎های موجود در سازمان ارتش‎های آن دوران بود. به مرور با تکمیل این اختراع هرچند نواخت تیرهای بالاتر تا 800 الی 900 گلوله بر دقیقه نیز به دست آمد اما تیربار گتلینگ نیز سنگین و پیچیده‎تر شد.

بعدها با ساخت تیربارهایی که با فشار گاز باروت به قابلیت شلیک خودکار رسیده بودند دوران افول تیربارهای چند لوله گتلینگ فرا رسید. این سلاح‎های جدید، نواخت تیری در حدود گتلینگ‎ها یا بیشتر از آن داشتند در حالی که بسیار سبک‎تر و در عین حال دارای پیچیدگی کمتر بودند. در نتیجه، اختراع تیربار چند لوله چرخان هرچند در برخی نقاط دنیا در حال تکمیل بود اما نمونه‎های تولید شده و عملیاتی آن به موزه‎ها فرستاده شد.

پس از جنگ جهانی دوم ارتش آمریکا اعلام کرد به توپی با کالیبر متوسط اما با نواخت تیر بسیار بالا برای نبردهای هوایی نیاز دارد. شرکت «جنرال الکتریک» پس از برنده شدن در این قرارداد در هنگام مروری بر کارهای گذشته به یاد مسلسل‎های گتلینگ افتاد. با قرض گرفتن یک نمونه ساخت 1903 از موزه و تأمین توان مورد نیاز آن از یک منبع توان خارجی(احتمالاً الکتریکی) و اصلاحاتی جزئی این سلاح به نواخت تیر 5هزار گلوله بر دقیقه رسید.

پس از یک دوره مفصل طراحی و آزمایش، توپ 6 لوله «ام-61 ولکان» با کالیبر 20 میلیمتر مورد پذیرش نیروی هوایی ارتش آمریکا قرار گرفته و از قضا از تیربارهای خود آقای گتلینگ هم معروف‎تر و پراستفاده‎تر شد.
 

توپ 20 میلیمتری ولکان در جنگنده اف-104 استارفایتر

توپ 20 میلیمتری 6 لوله ام-61 ولکان که در جنگنده‎های اف-4 و اف-14 نیروی هوایی ارتش کشورمان وجود دارد و خلبانان ایرانی پیروزی‎های هوایی متعددی را با آن در جنگ تحمیلی 8 ساله عراق علیه ایران کسب کردند امروزه پرکاربردترین نمونه از این نوع سلاح‎ها در بین هواپیماهای جنگی غربی است.

 
نمونه ای از توپ ولکان در مأموریت سطح به هوا

نمونه‎ای 6 لوله با کالیبر کوچک‎تر 7.62 میلیمتر نیز از روی آن توسعه یافت که به «مینی‎گان» مشهور شد. «ام-134 مینی‎گان» از یک موتور الکتریکی برای ایجاد دوران لوله‎های خود بهره می‎برد که از مرسوم‎ترین روش‎ها در سلاح‎های امروزی طرح گتلینگ است. این سلاح به نواخت تیر 2هزار تا 4هزار تیر بر دقیقه و برد 1000 متر دست می‎یابد و جرم آن کمی کمتر از 48 کیلوگرم بوده و سرعت خروج گلوله‎ها از لوله آن 853 متر بر ثانیه است.
 

تیربار مینی‎گان

ام-134 در بسیاری از واحدهای هوایی مانند بالگردها و هواپیماهای گشتی و تهاجم زمینی، خودروها و ادوات زمینی و نیز شناورهای دریایی آمریکا و به مرور در کشورهای دیگر به کار گرفته شد. کارایی این سلاح در برابر نیروهای زمینی به قدری بود که پس از رؤیت قدرت آتش آن دشمنان خصوصاً در عملیات‎های کمین علیه واحدهای خودرویی از ادامه درگیری صرف نظر می‎کردند.

حتی نقل شده است در موارد بسیاری ماکتی از آن روی واحدهای زمینی که از این سلاح برخوردار نبودند نصب می‎شد تا دشمن را از شروع درگیری منصرف کند!

امروزه مزیت‎های تیربارها و توپ‎های طرح گتلینگ که به کمک استفاده از فناوری‎های جدید و رفع اشکالات طرح‎های اولیه ماندگار شده‎اند سبب شده تا نمونه‎های متنوعی از آنها با کاربرد سطح به سطح، هوا به هوا و سطح به هوا در کشورهای مختلف توسعه یابد. هرچند اصول عملکردی همه آنها یکسان است اما تفاوت‎هایی مثلاً در نحوه تأمین توان، آنها را هم متمایز می‎سازد.

دو روش تأمین توان این سلاح‎ها استفاده از منبع خارجی الکتریکی، نیوماتیکی، هیدرولیکی یا منبع داخلی مانند لگد شلیک و فشار گاز برگشتی حاصل از شلیک‎های قبلی است.

به طور کلی می‎توان مزیت‎های سلاح‎های طرح گتلینگ را در موارد زیر دانست:

این سلاح‎ها امکان اجرای شلیک پرحجم را آن هم برای مدت طولانی‎تر نسبت به تیربارهای تک لوله دارند زیرا اولاً سهم تعداد گلوله شلیک شده از هر لوله در این سلاح‎ها بسیار کمتر از یک تیربار تک لوله برای همان تعداد شلیک است و البته لوله‎های سلاح طرح گتلینگ در حین چرخش مقداری هم خنک می‎شوند.

در نتیجه بر خلاف تیربارهای معمولی که از شلیک با نرخ بالا در مدت طولانی به دلیل گرم شدن لوله عاجز هستند این سلاح‎های چند لوله می‎توانند بدون رسیدن به بیشینه حد تحمل حرارت لوله‎ها برای مدت بیشتری با نرخ آتش بالا شلیک کنند.


 
نمونه‎ای از مینی‎گان نصب شده روی بالگرد

دوم: سه عمل اصلی بارگذاری گلوله، اجرای آتش و تخلیه پوکه در آنها به طور همزمان در لوله‎های مختلف اجرا می شود یعنی در حالی که یکی از لوله‎ها در حال شلیک است، لوله دیگری در حال بارگذاری بوده و لوله دیگری فرایند تخلیه را طی می‎کند. همین قابلیت در یک بازه زمانی مشخص منجر به شلیک تعداد بیشتری گلوله نسبت به سلاح تک لوله‎ای نیز می‎شود زیرا در سلاح تک لوله، سه عمل فوق باید پشت سر هم اجرا شود.

به گزارش مشرق، مزیت دیگر این سلاح‎ها حل مشکل مهمات معیوب و عملکرد نامناسب شامل کامل نسوختن باروت(پیشران) موجود در فشنگ، ایراد در بارگذاری آن یا تخلیه پوکه است. در سلاح تک لوله معیوب بودن مهمات یا به از کار افتادن سلاح منجر شده یا آن را از اجرای حد نهایی عملکرد خود باز می‎دارد.

اما سلاح چند لوله به دلیل اجرای جداگانه فرایندهای سه گانه در لوله‎های مختلف سلاح به راحتی فشنگ معیوب را از دور خارج می‎کند در حالی که سایر لوله‎ها به شلیک خود ادامه می‎دهند و در صورت معیوب بودن تأمین کننده مهمات هر یک از لوله‎ها در یک سلاح 6 لوله، تنها 16.67 درصد از نواخت تیر کاهش می‎یابد بر خلاف سلاح تک لوله که در این حالت به طور کامل از کار می‎افتد.

این سلاح‎ها حجم آتش چندین تیربار یا توپ با کالیبر مشابه را یکجا تولید می‎کنند. همچنین می‎توانند با بهره‎گیری از قابلیت تغییر نرخ آتش خود و افزایش آن برای درگیر شدن با یک هدف سریع، احتمال اصابت در اولین سری شلیک را افزایش داده یا در مصرف مهمات برای انهدام اهدافی با سرعت کمتر یا اهداف ثابت صرفه جویی کنند.
 

تیربار اخگر

هر چند این سلاح ها امروزه پرکاربرد هستند اما در کشورهای معدودی ساخته می شوند که به طور عمده شامل آمریکا، روسیه، چین و چند کشور اروپایی است. کشورمان ایران نیز چند سالی است که نمونه های مهندسی و آزمایشی تیربار چند لوله طرح گتلینگ خود را با نام «اخگر» رونمایی کرده است که توسط متخصصان نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران(نزاجا) ساخته شده و به زودی به تولید انبوه می‎رسد.
 


تیربار اخگر روی خودروهای رنجر و سمندر

این سلاح ایرانی که تا کنون روی خودروهای تاکتیکی و پرتحرک کوچک مانند «رنجر» و «سمندر» که آنها هم توسط جهاد خودکفایی نزاجا طراحی و ساخته شده‎اند مشاهده شده دارای کالیبر 7.62 میلیمتر و 6 لوله بوده، بیشینه نواخت تیر این سلاح 4هزار تا 5هزار گلوله بر دقیقه و برد نهایی آن بیش از 1000 متر عنوان شده است. به نظر می‎رسد توان حرکت چرخشی لوله‎های آن از یک موتور الکتریکی تأمین می‎شود.

به گزارش مشرق، با به‌کارگیری انبوه این سلاح که نه‌تنها کارایی بالایی علیه نفرات و خودروهای سبک دشمن دارد بلکه می‎تواند به طور محدود در نقش پدافند هوایی نیز ظاهر شود توان دفاعی واحدهای زمینی کشورمان به طور چشمگیری افزایش می‎یابد.

بدیهی است با تجهیز این سلاح به سامانه هدفگیری اپتیکی و کنترل از راه دور که برای تیربارهای 12.7 میلیمتری روی تانک‎ها و نفربرهای ایرانی دیده شده کارایی آن به مراتب افزایش می‎یابد زیرا هم دقت شلیک افزایش یافته و هم می‎توان اهداف را در مسافت دورتر از برد مؤثر چشمی هدف‌گیری کرد.
 


تیربار اخگر روی خودروهای تاکتیکی نزاجا

همانطور که در سایر کشورهای دنیا نیز دیده می‎شود این سلاح امکان یکپارچه شدن با بالگردهای تهاجمی و ترابری و نیز قایق‎های تندرو و شناورهای گشتی را به راحتی دارد که به افزایش تأثیر عملیات هجومی این واحدها در میدان نبرد ضمن افزایش توان دفاع از خود در برابر واحدهای دشمن منجر می‎شود.

همچنین باید در نظر داشت ساخت کامل، تولید و به کارگیری سلاح 6 لوله اخگر مقدمه خوبی برای توسعه نمونه‎ای با کالیبر بزرگتر برای دفاع هوایی خصوصاً جهت استفاده در شناورهای دریایی است. واضح است برخورداری رزمندگان اسلام از سلاح‎هایی که دشمن نیز به عمق تأثیر آن واقف است موجب تغییر محاسبات او در عرصه نبردهای زمینی خواهد شد و این توان آتش بی‎نظیر اخگرهای ایرانی در ترکیب با تحرک بالای خودروهای تاکتیکی متنوع تولید شده، تیر مؤثر دیگری در کمان سربازان این مرز و بوم است.


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 90
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 7
  • ناشناس ۱۵:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۳
    3 6
    مبارکه حالا از چین اوردیم یا روس یا کره شمالی ؟؟؟ این شم بگو مشرق ؟
  • ايران پيشرو و سرافزار ۱۶:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۳
    4 0
    پاينده باد نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي ايران پاينده باد نيروهاي زميني، دريايي، هوايي و پدافندي ارتش خوشنام ايران زمين
  • رضا ۱۶:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۳
    0 0
    سلام مشرق مثل هميشه عالي از اين موارد بيشتر بذار
  • ناشناس ۱۶:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۳
    1 0
    به عنوان پدافند لایه آخر هم در ناوهای هواپیمابر و ناوشکن ها استفاده می شود
  • ۱۷:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۳
    3 1
    نه از چین نیاوردیم ولی فکر کنم مغز پوک تو چینیه به احتمال زیاد.
  • صابر میم ۱۷:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۳
    1 1
    از افغانستان!!!
  • ۱۷:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۳
    2 2
    تو برو از از آمریکا و انگلیس قا قا وارد کن
  • ۱۷:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۳
    1 1
    بادمجان تو را چه به اظهار نظر ...
  • ۱۷:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۳
    1 1
    آقا حرارت تولیدی این تیربار خیلی بالاست معلومه بدجوری جیگرتو آتیش زده ...
  • ایرانی ۱۷:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۳
    1 0
    حالا اینش که خودمون ساختیم یا از جایی گرفتیم زیاد مهم نیست ....مهم اینکه توان نظامی ودفاعیمون ارتقا پیدا کرده...درودبر ایران
  • ۱۷:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۳
    0 0
    لطفا کلیپی از نواخت این سلاح هم قرار دهید
  • ناشناس ۱۸:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۳
    2 0
    ای بی انصاف، صنایع دفاعی ایران چنان پیشرفت کرده که دوست و دشمن به آن اذعان دارند ایران ، زیردریایی و ناوشکن وجت جنگندهو انواع و اقسام موشک وپهبادو ... میسازه اونوقت نمیتونه تیربار بسازه؟ حالا خوبه که تو گزارش گفته شده این نوع تیربارها یه محصول غربیه اونوقت تو آدم بی مغز میگی از چین و روسیه و کره شمالی آوردن؟ واقعاً خجالت آوره
  • ۱۸:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۳
    0 0
    ياد فيلم ميرزا كوچك خان افتادم.
  • ۱۸:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۳
    1 0
    حالا که داریمش . مشکلی داری ؟؟؟؟
  • ۱۸:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۳
    1 0
    ساختیمش . بومی سازی .
  • خشایار ۱۸:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۳
    0 0
    ما یه مدتی هست داریم روی یک نمونه کالیبر 152*23(کالیبر استاندارد پدافند هوایی برد کوتاه)کار میکنیم.طراحی مکانیسم تموم شده توی گروه در حال کار روی محاسباتش هستیم.بر اساس نواخت اسمی 6000گلوله.ولی طرح رو تا حالا جایی ارایه ندادیم.میشه کمک کنید 3دانشجو مکانیک جامدات هستیم 1نفر ساخت تولید
  • م. ۱۸:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۳
    0 0
    آره اما نه با این کالیبر باید کالیبرش بیشتر بشه البته این هم بدک نیست اما در برد 1000 متر برای یک موشک کروز هایسابسونیک تنها 3 ثانیه وقت خواهد داشت اگر بردش بشه 2 ک.م. مانند کالیبر 20 م.م. ها اونوقت حدود 6 ثانیه وقت خواهدداشت تا موشک رو بزنه مسئله دیگه اینه حتی اگه 10 ثانیه هم وقت داشته باشه برای زدن موشک با هدفگیری چشمی و هدایت دستی توسط انسان احتمال اصابت بسیار پائین و در حد و حدود زیر 10% هست طبق گفته های منابع معتبر بنابراین همونطور که مشرق گفته برای استفاده دریایی باید هدایت خودکار بشه و دارای سامانه هدفگیری و متصل به سامانه کنترل آتش کشتی حامل این تیربار
  • ۱۸:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۳
    1 0
    اون خودروها هم باحالنا خیلی به درد می خورن
  • همایون ۱۹:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۳
    2 0
    اگه عقل همه ی اونایی که تویه ارتش کار می کنن مثله تو باشه باید می رفتیم از چین یا روسیه می اوردیم ولی نه عزیزم......اونایی که تویه ارتش کار می کنن هوش و فهمشون از تو بالا تره
  • ۱۹:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۳
    1 1
    خاک بر سرت با این نظرت اگر واقعا ایرانی بودی حتی اگر از جایی هم آورده بودیم تو نباید این نظر رو می دادی.ما هواپیما و موشک های پیشرفته می سازیم این که دیگه خیلی هم مهم نیست.
  • ۱۹:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۳
    0 0
    فعلا منفی رو دریاب
  • yaser ۱۹:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۳
    0 0
    چی میشد ارتش خودروهای رنجر و سمندر رو به بازار هم عرضه میکرد. :(
  • محمود ۱۹:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۳
    1 0
    داری کور میشی نه؟ بترکه چشم حسود
  • رحمن ۱۹:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۳
    0 0
    مبارک است از ادواتی که در نیروی زمینی ارتش ایران بلحاظ کمبودهای پشتیبانی بخصوص در هجوم و یا تسخیر محل جهت نگهداری و انتظار پاتک دشمن نیار به تفنگی است که دوربینش ایستا باشد تا نفر بدون دیده شدن بتواند نفر زنی بکند مانند زدن راننده تانگ یا فرمانده تانگ از دور است .اگر تلاشی در این موضوع انجام شود خیلی خوب است
  • علی ۲۰:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۳
    0 0
    باید از این توانایی به صورت. گسترده روی تمام تانکهای ایرانی مانند تی 72و خانواده تی 55و انواع و اقسام نفربرهای زرهی ارتش و سپاه استفاده کرد باید مانند اسلحه های انفرادی بصورت گسترده در سازمان رزم نیروهای مسلح وارد شود تا توان مقابله همه جانبه به نیروهای رزمی ایرانی بدهد ، استفاده حداقلی فقط برای نیروهای کماندویی و نیروی تکاور زیاد راهگشا نیست درضمن اگر این تیربار را بتوانیم با بلیدرانر سپاه هم هماهنگ کنیم به نیروی دریایی واکنش سریع خواهیم رسید البته در هوانیروز میتوان روی خانواده میل 17نیز استفاده شود که تعدادشون هم کم اما باید بااین کمبود هم ساخت در کل اسلحه خوبی است اما بایدبه صورت گسترده استفاده بشه نه به صورت محدود
  • نصیر ۲۳:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۳
    1 0
    خود ارتش به صورت نیمه صنعتی و محدود تولید کرده اما تولید در سطح انبوه باید مشتری داشته باشه
  • ۲۳:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۳
    0 0
    چین که از روسیه کپی کرده کره شمالی هم کلا نداره دلغک جان.. لطف کن اول فکر کن بعد پست بزن....
  • عباس1 ۲۳:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۳
    1 0
    اگه از این نوع سلاح اخگر به همراه پهباد بمب افکن در اختیار حزب الله و نیرو های مدافع حرم قرار بدیم میتونن دخل این وهابی ها رو بیارن
  • مرگ بر منافق ۰۰:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    1 0
    آلبالو
  • ۰۱:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    0 0
    آره . اصلا به جای ایران خودرو و سایپا ، ارتش خودرو بسازه .
  • ۰۱:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    0 0
    حالا اگر برد و نواخت تیرشم تقویت بشه که دیگه بهتر .
  • ۰۲:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    0 0
    خسته نباشید با این خبر خوب! زنده باد ایران اسلامی
  • حامد ۰۲:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    0 0
    این سلاح رو چرا روی این خودروهای سمندر و رنجر نصب کردند؟ این خودروها که حفاظی برای تیربارچی ندارند!
  • نيكنام ۰۷:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    0 0
    من رنجر ميخوام:((((((((((((((((( عجب چيز باحاليه
  • sara ۰۸:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    0 0
    برای تو ا ترسو که قراره بری تو سوراخ موش چه فرقی میکنه که روسی باشه یا چینی یا کره یا جای دیگه... تو برو پولاتو جمع کن سوراخ موش بخر!!!
  • حجت ۰۹:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    0 0
    به نظر شما بهتر نيست به جاي زدن راننده يا فرمانده تانك خودشو بزنند؟ فكر كنم يه خورده اينجوري راحت تر باشه هااااااااااااا
  • بنده خدا ۱۰:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    0 0
    من نمي‌دونم چرا وقتي يكي مي‌گه نمونه كپي شده يا وارداتيه، بقيه ناراحت مي‌شن... بابا قبول كنيد كه كپي‌برداري و مهندسي معكوسه ديگه... يارو 30 سال پيش اين سلاح رو در جنگ‌هاي مختلف استفاده كرده، ما تازه به او رسيديم بعد وقتي هم كه مي‌گي ناراحت ميشه... اشكالي نداره كه كپي‌برداري شده... در عين اينكه واقعيت‌گرا باشيم، بايد نيمه پر رو نگاه كنيم. آقا ما الان اين سلاح رو داريم، تموم. حالا دزديديم، كپي كرديم، خريديم... داريم برادر داريم... دشمن بدونه كه ما از اين به بعد با اين سلاح هم در برابرش مي‌ايستيم...
  • یه نفر ۱۰:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    0 0
    روحانی تشکر
  • ۱۰:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    0 0
    این سلاح نمونه شرقی نداره از نمونه غربی الهام گرفته شده...بعد اگه میتونی خودت بیا اینارو طراحی کن که بگیم طراحی داخلیه
  • ۱۰:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    0 0
    برد نهایی فقط 1000 متر !!
  • نويد ۱۰:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    0 0
    يه سوال ميشه اين سلاحو رو پهپاد هم نصب كرد با نه؟؟
  • ۱۱:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    0 0
    اگه کپی یا مهندسی معکوس هم باشه کار عالی هست برای شروع برای مائی که فقط مونتاژ ژ-3 داشتیم و تا الان هم طرح های بومی تولید نکردیم این انشاالله مقدمه خوبی هست برای توسعه طرح های جدید و بهتر
  • ۱۱:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    0 0
    1 سلاح دزیده!!.....1000 تا رو که نمیشه دزدید!!!
  • ۱۱:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    0 0
    اولا کره شمالی اصلا این سلاح رو نداره حالا شاید خود ایران مثل شناورهای تندرو و موشک های بالستیکی که بهش داده فردا بهش بده بعد دوستان بیان بگن بله این هم عکس نمونه کره شمالیش که ثابت می کنه مال ایران مال کره شمالی هست! حالا که نیست بگه اگر مال کره شمالی هست چطور ایران 3 ساله که اینو ساخته!!!!..
  • امیر ۱۲:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    0 0
    اگه ارتش به جای ایران خودرو و سایپا خودرو بسازه حداقلش اینه که امار مرگ و میر در اثر تصادف به شدت پایین میاد
  • جواد ۱۲:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    0 0
    دوستان عزیز ساخت دلیر مردان جهاد خودکفایی ارتش است واغراق نیست افتخار کشور عزیزمان ایران است درود بر دلیر مردان بی ادعای ارتش درود وسلام خدا بر امیر فداکار ومخلص اررتش امیر کیومرث حیدری
  • اصغری ۱۲:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    0 0
    صحنه های نیروهای میرزای عزیز به دست روسها کشته می شدند رو به یاد بیاریم.ضمنا همیشه در تاریخ می خوندیم علی رغم شجاعتهای بسیار دلاوران ارتش ایران چون عثمانیها سلاح آتشین داشتند در نبرد چالدران شکست خوردیم.به یاد آن روزها درودبر ارتش ایران زمین از زمان هخامنشیان تا اینک.
  • ۱۲:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    0 0
    زنده بادایران و زنده باد ارتش جمهوری اسلامی ایران
  • رند مدعی ۱۲:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    0 0
    مشرق اگه قدرت چرخندگیش با موتور باشه یکی از مشکلات بزرگش پس همینه ! چون باید همیشه به یک منبع برق وصل باشه که این خودش خیلی بده و همیشه که برق در دسترس نیست. ودیگه اینکه بردش خیلی کمه . به نظر من این رگبار در مقابل سایر رگبار ها چندان آش دهن سوزی نیست . ولی حتما دلیلی داشته که روی رنجر نصب شده که جز اطلاعات سری محسوب میشه. ولی در کل دمشون گرم
  • حسینیم ۱۳:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    0 1
    معذرت میخوام اشتباهی مثبت زدم
  • مهرداد ۱۴:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    0 0
    ایول دمشون گرم
  • محمد ۱۶:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    0 0
    كشوري كه ارسال انسان به فضا رو تو برنامه اش داره، نيازي به تيربار چيني داره مغز پشمكي!
  • امير احمد اكبري اسبق از تبريز ۱۷:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    0 0
    از زمان هخامنشيان!!!! واه واه واه بوي بهار نميدن اين حرفا بوي گند ميدن
  • سرباز گمنام ولایت ۱۷:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    0 0
    این دستاورد بزرگ و بی نظیر در سطخ جهانی رو به مقام عظمای ولایت و روح بزرگ و ئرفتوح و ملکوتی امام راحل تبریک و تهنیت میگم انشا الله آزادی قدس و تازیان ناصبی از دست اسراییل غاصب و خونخوار و استکبار جهانی به وسیله این تیربار
  • ۱۷:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    0 0
    مرگ بر بیگانه پرست...
  • سعید ۱۸:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    0 0
    هرجاتعهدوتخصص آمیخته بشه،معجزه میکنه. این ازدستاوردهای انقلابه .اگه قبول ندارید سری به ایران خودرو وسایپا بزنید ببینید چه بنجل های روبه مردم قالب می کنن
  • حمید ب ۱۹:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    0 0
    نه خداییش همینو کم داشتی همه بهت یه چیزی بگن ماهم که.... جواب ابلهان خاموشیست
  • ۲۰:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    0 0
    همانطور که همین امریکایی ها از علم نازی ها استفاده کردند ما هم از علم روس ها یا چینی ها یا کره شمالی یا حتی امریکا استفاده می کنیم شکستن حصار علمی حق ماست
  • محسن ۲۰:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    0 0
    خر چه داند قیمت نقل و نبات!
  • ناشناخته ۲۱:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    0 0
    دیگه لازم نیست از چین آبکش وارد کنیم خودمون از آمریکاییها و اسرائیلیها آبکش درست می کنیم
  • تکاور ۲۲:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    0 0
    کور شود هران چشم که نتواند دید منافق نمیتونی ببینی .مرگ بر منافق
  • عمو ۲۲:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    0 0
    نمی دونم واقعا تو کشورهای دیگه هم احمقایی مثل این ناشناس پیدا میشه که هر پیشرفتی که کشور بکنه به تمسخر بگیرن؟ آخه چه مرگتونه که هرچی ایران بسازه یه حرف مفتی میزنید؟ هشت سال جنگ و 25 سال بعدش رو توی تحریم به اینجا رسیدیم که صنایع و پزشکی و آموزش و خدمات و تکنولوژی و .... ما از خیلی از کشورای نوکر آمریکا که تو هم از همونایی جلوتره. برو بمیر متحجر غیر روشن فکر
  • ۲۳:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    0 0
    آقای اکبری عزیز اگر با قسمتی از زمامداران تاریخمون مشکل داریم نباید کل تاریخ خودمون رو لجن مال کنیم.بلکه باید منطقی از بد و خوبش عبرت بگیریم وبه خوبیاش ببالیم تا برای آینده اعتماد بنفس و همبستگی ملی بیشتری پیداکنیم
  • ۲۳:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    0 0
    این سلاح معمولا سلاحی نیست که توسط نفر حمل شه بنابراین این فرمایش شما چندان اشکالی برای این سیستم نیست
  • ارش نیا ۲۳:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    0 0
    یه دینام بهش وصل میکنیم برق خودشو با چرخیدنش تامین کنه ! چی گفتی ابتکار عشق کردی...یه طرح دیگه ..یه پنل خورشیدی بهش وصل میکنیم موقع بیکاری شارژ بشه ... یه طرح دیگه ...البالو !! اونی که ساختش فکر برقشم کرده شما لازم نیست نگران باشی
  • فواد ۰۰:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۵
    0 0
    درود بر ارتشیان قهرمان- سپاهان و نیروی انتظامی شجاع
  • ۰۰:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۵
    0 0
    تازه اسلحه ساخته شده شعله پوش هم نداره! نوع ایرانی و خارجیشو تو عکس ببینید متوجه میشد که سر اسلحه ایرانی شعله پوش نداره، نمیدونم چرا نذاشتن؟
  • ۰۰:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۵
    0 0
    به لبنان و فلستين و سوريه هم زود بدين يادتون نره ها
  • ۰۷:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۵
    0 0
    (رحمن) عزیزم خیلی به خودت فشار نیار!
  • حجت ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۵
    0 0
    این نوع توپ بیشتر برای زدن اشیاء پر سرعته یا اینکه سرعت خود وسیله زیاد باشه. برای همینه که بعد اومدن هواپیماهای جنگی جت کاربرد زیادی پیدا کرد. برق خود وسیله هست و نیازی به برق خارجی نیست مگه اینکه هواپیمایی مثل A-10 باشه. ضمنا لایه آخر دفاعی ناوهای هواپیمابر همین نوع توپه.
  • ۱۰:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۵
    0 0
    تا کور شود هر آنکه نتواند دید
  • یک پاسدار ۱۱:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۵
    0 0
    ارتش ولایی ج.ا.ا همانند دفاع مقدس مدافع کشور است و مردم ایران به این عزیزان افتخار می کنند
  • هادی ۱۱:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۵
    0 0
    ارتش ایران به خوبی وظیفشو انجام میده.تولید خودرو وظیفه ارتش نیست وظیفه سایپا یا ایران خودرو هست
  • ۱۲:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۵
    0 0
    خوب بود برای ترس بیگانگان
  • yaser ۱۵:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۵
    0 0
    کمه؟
  • yaser ۱۵:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۵
    0 0
    تراکتورسازی تبریز یادت رفت :) فکر کنم منظورمو گرفتی
  • ۱۶:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۵
    0 0
    به ارتش پاک مون افتخار می کنیم و یه جور دیگه دوستش داریم
  • حامد ۰۹:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    با اینا چه پدری از b52آمریکایی در بیاریم!!!!!!!!!!!!!
  • ir-soldiers ۱۴:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    خاک تو سرت بی مخ تو که نمی دونه اصلا تیر بار چیه چرا نظر میدی گوجه!!!!
  • محمد حسين احسان ۱۴:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۸
    0 0
    ارتش هميشه محبوب بوده ، هست و خواهد بود . البته اين قابل توجه دولت مردان باشه.
  • رامین ۰۱:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۹
    0 1
    بجای توپ 23 م م روی قایقهای تندرو از این مسلسل استفاده کنیم
  • احمد نظری ۲۳:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۹
    0 0
    من یه روز توی ناشناس رو پیدا کنم.....................اره
  • مهدی ۱۳:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۴
    0 0
    خبر خوبی بود فقط ایکاش از این روی هلیکوپترها هم نصب کنند
  • سرباز وطن ۱۳:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۶
    0 0
    آفرین بر ارتشیان سلحشور و بی ادعا. صلابت و غیرت شما و برق چشمانتان هر دشمنی را خوار و ذلیل میکند. درود بر شما باد.افتخار این کارها متعلق به هر ایرانی عاشق ایران میباشد. دشمن ایران هیچ غلطی نمیتواند بکند.
  • سعید ۱۵:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۳
    0 0
    دوستان سلام می خوام یه سوال کنم آیا می دانید که بیش از 90 درصد پیشرفت نظامی آمریکا از صدقه سرآلمان هیتلری بود ؟آیا آمریکاییها هم هر چی ساختن یه آدم کوتاه فکری گفت ببخشید اینکه ساخت آلمانه؟یا وقتیآمریکا هواپیمای اف-18 رو ساخت باید یکی میگفت اینکه بر مبنای الگوی اف-5 است عزیزان اگه اینجوری فکر کنیم باید چرخ را دوباره اختراع کنیم به افتخار مهندسین پرتلاش ارتش یه کف مرتب
  • سید ۰۲:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۸
    0 0
    از صنایع دارو سازی خواهشمندم یه قرصی یا آمپولی بسازن که بتونه این آدمای خود کم بین رو درمان کنه ! این بیچاره ها هم قابل ترحم هستن وفکر میکنن هر سلاحی که ایران میسازه , چینی یا روسی یا کره ایه! بعضی یاشونم مزدور بی جیره و مواجب امریکا واسرائیل هستن که چاره درمان بیماریشون دق مرگ شدنه!
  • مرگ بر آمریکا ۱۶:۵۶ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۹
    0 0
    تفاوت گاتلینگ اخگر با گاتلینگ محرم چیه؟
  • ۲۲:۱۷ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۹
    0 0
    تیربار‌اخگر‌بزرگ‌ترین‌تیربار ایرانیه‌
  • بردیا ۱۷:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۱
    0 0
    این اسباب بازی که گاتلینگ 200 سال پیش اونو ساخته و ما الان اونو کپی سازی کردیم در مقابل سلاحهای پیشرفته گاتلینگ که همزمان میتونه تا 30 هدف را بزنه اون هم بصورت هوشمند حرفی برای گفتن نداره و افتخاری هم نداره ...
  • ناشناس ۱۵:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۶
    0 0
    کالیبرش 7.62 در چنده؟؟؟

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس