کاهش قیمت دلار در یکی دو هفته اخیر، رسانه‌های اصلاح‌طلب را دچار سردرگمی کرده است و مشخص نیست چرا آنها از ارزان شدن دلار، ناراضی‌اند؟

به گزارش خبرنگار اقتصادی مشرق ،انتخاب حسن روحانی به عنوان یازدهمین رئیس‌جمهور ایران، امید مردم نسبت به رفع سوءمدیریت اقتصادی دولت فعلی و بهبود شرایط اقتصادی کشور را به همراه داشته است؛ چرا که روحانی منتقدترین نامزد نسبت به مدیریت اقتصادی دولت احمدی‌نژاد بود و کلیدی‌ترین وعده‌ها را نیز برای سروسامان دادن اقتصاد کشور سر داده بود.

همین امیدواری و اعتماد، تبعاتی -هرچند گذرا- چون کاهش محسوس قیمت دلار را در یکی دو هفته اخیر به همراه داشته است. گسترش انتشار خبر کاهش نرخ ارز که با افت قیمت جهانی طلا نیز توأم شده است، در میان عامه مردم به عنوان نخستین جرقه‌های مثبت روی کار آمدن دولت حسن روحانی، مطرح شده است.

کاهش نرخ ارز، انتظار مردم برای کاهش قیمت‌ها در سایر بازارها را هم به دنبال داشته است؛ چرا که در دو سال اخیر قیمت بسیاری از کالاها به بهانه گرانی دلار، بالا رفته بود.

با این حال، به رغم استقبال عامه مردم و همینطور فعالان اقتصادی از کاهش اخیر‌ نرخ ارز،  جریان‌های اصلاح‌طلب که همواره منتقد مدیریت اقتصادی دولت دهم و خصوصا افزایش قیمت دلار در دو سال اخیر بوده‌اند، واکنش‌های متناقضی نسبت به این پدیده از خود بروز داده‌اند و حتی با عصبانیت از کاهش قیمت دلار، انتقاد کرده‌اند.

مروری بر نشریات اصلاح‌طلب طی روزهای اخیر از ناخرسندی آنها از کاهش قیمت دلار، حکایت دارد.

به عنوان مثال، سه‌شنبه هفته گذشته روزنامه شرق از کاهش نرخ ارز انتقاد کرد و به نقل از سعید لیلاز (فعال اصلاح‌طلب) نوشت: «دولت در این برهه از زمان دلار را رها کرده و حتی با عرضه ارز بیشتر سعی دارد دولت را در وضعیت بهتری از نظر شاخص‌های کلان اقتصادی به روحانی تحویل دهد. در گام نخست، دولت با تزریق دلارهای نفتی به بازار سعی دارد بدهی خود را به پیمانکاران و شرکت‌ها و دستگاه‌های مختلف پرداخت کند. در گام دوم دولت از جو روانی به‌وجودآمده در جامعه استفاده کرده و با تزریق دلارهای بیشتر به بازار، قیمت این ارز عمده را در شیب نزولی‌تری قرار دهد. در واقع دولت دهم از این طریق می‌خواهد دولت را با همان ارز دوهزارو400 تومانی که در بودجه پیش‌بینی شده به روحانی تحویل دهد.»

لیلاز همچنین مدعی شد که در صورت کاهش نرخ ارز، دولت روحانی مجبور به استقراض خواهد شد: «دولت فعلی از این طریق می‌خواهد فشار کسری بودجه را به دولت بعدی منتقل کند و در نتیجه دولت یازدهم چاره‌ای جز استقراض از بانک مرکزی و چاپ پول نخواهد داشت و همگان می‌دانند افزایش نقدینگی و تورم و بیکاری از مهم‌ترین تبعات استقراض از بانک مرکزی است. در واقع با کسری 60 تا 70‌هزار‌میلیارد تومانی بودجه سال‌جاری، دلار باید چهار هزار تومان باشد تا از پس آن بر‌اید.»

لیلاز افزود: «افت قیمت دلار به زیر سه‌‌هزارتومان به هیچ‌وجه به‌صلاح نیست و نباید از این اتفاق اظهار خوشحالی کرد. حتی اگر تحریم‌ها هم برداشته شوند، دلیلی ندارد که قیمت دلار به کمتر از سه‌هزارتومان کاهش یابد.»

هادی حق‌شناس، دیگر فعال اصلاح‌طلب نیز در گفتگو با روزنامه شرق، پا را فراتر گذاشته و خواستار جلوگیری دولت از کاهش نرخ دلار شد: «همان‌گونه که شوک‌های صعودی دلار مخرب هستند، شوک‌های نزولی این ارز نیز می‌تواند تبعات منفی برای اقتصاد داشته باشد. بنابراین عقلانی است که بانک مرکزی وارد عمل شده و مانع سقوط آزاد قیمت دلار شود.»

سعید شیرکوند معاون وزارت اقتصاد دولت خاتمی نیز به روزنامه شرق گفته است: «از مجموع متغیرهای موثر، روی نرخ ارز، به نظر می‌آید نرخ 3100 تا 3400تومان برای دلار، طبیعی است. در این شرایط حتی اگر درآمدهای نفتی کشور به وضعیت پیشین بازگردد، کاهش دوباره قیمت ارز، معقول و منطقی به نظر نمی‌آید.»

البته شیرکوند، تمامی تحلیل‌های پیشین روزنامه شرق را نیز رد کرده و گفته است: «در اصل دولت آقای احمدی‌نژاد در 22 خرداد دولت را با دلار 3600تومانی به آقای روحانی تحویل داده است و طبیعی است که نوسانات فعلی بازار، حاصل تدابیر دولت آقای احمدی‌نژاد نیست. بلکه پیامدهای حضور مردم در انتخابات و برگزیدن رئیس‌جمهور جدید است.»

روزنامه بهار هم که متعلق به طیف تندروتر اصلاح‌طلبان است، در روزهای اخیر تحلیل مشابهی ارائه داده و نسبت به کاهش قیمت دلار، ابراز نگرانی کرده است. 

این روزنامه در نسخه سه‌شنبه هفته پیش نوشته بود: «حالا که قرار است دولت بعدی بیاید، نرخ دلار را پایین کشیده‌اند تا دولت را با دلار زیر سه‌هزار تومان تحویل دهند و دو ماه بعد از مستقر شدن دولت یازدهم دوباره فتیله بالا کشیده می‌شود تا گفته شود دولت تدبیر هم نتوانست بازار را آرام کند.»
 
البته همه رسانه‌های اصلاح‌طلب چنین واکنشی به کاهش نرخ ارز نشان نداده‌اند. روزنامه اعتماد کاملا بر خلاف ادعای شرق و بهار که کاهش نرخ ارز را کار دولت می‌دانند، در مطلبی در همان روز به نقل از موسي‌الرضا ثروتي، نماینده مجلس نوشته بود: «نرخ ارز وسكه در اثر انتخابات و آرامشي نسبي است كه در اثر انتخاب رئيس‌جمهور جديدروند روبه كاهش به خودگرفته است و مسوولان نمي‌توانند اين مساله را به اسم مديريت بانك مركزي مصادره كنند. عملكرد بانك مركزي در طول 4 سال گذشته براي حفظ ارزش پول ملي مثبت نبوده و بانك مركزي نتوانسته است وظايف خود را در اين مدت به درستي انجام دهد كه اين مساله هم در اثر تاكيدات دستوري آقاي رييس‌جمهور در كارها بوده وهم عدم مديريت صحيحي كه در بانك مركزي حكم فرما بوده است.»

روزنامه آرمان هم چهارشنبه بدون آن که منبع خبری خود را اعلام کند، مدعی شد که «رئیس‌جمهوری وعده داده است دولت را با دلار 2400 تومان تحویل دولت یازدهم می‌دهد.... احمدی‌نژاد پیشنهاد داده است تنها کاری که می‌توان برای کاهش قیمت دلار در کوتاه مدت انجام داد تزریق ذخایر بانک مرکزی به بازار است.»

رسانه های اصلاح طلب توضیح نداده‌اند که چرا تا قبل از انتخابات ریاست جمهوری، به طور مطلق از افزایش نرخ دلار، انتقاد می‌کردند اما پس از انتخابات، تغییر موضع داده‌اند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 18
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 2
  • ۱۴:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۸
    0 0
    اگر نفست رو کمی مهار کنی می بینی که از پایین آمدن قیمت دلار نگران نیستند از بازی دولت فعلی نگران هستند
  • ۱۴:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۸
    0 0
    آخه این چه ربطی به اصلاح طلبها داره
  • ۱۵:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۸
    0 0
    اقایون می دونند حداقل حقوق کارگر چنده که میگن دلار نباید زیر سه هزار تومان بیاد
  • ۱۶:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۸
    0 0
    اميدوارم هر كس كه مسئول اين آشفته بازار ارز از 2 سال پيش تا حالا است جواب قانع كننده اي در پيشگاه خداوند به مردم داشته باشد. آقايان از حق الناس بترسند
  • ۱۶:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۸
    0 0
    شما هم که همه چیو بازی دولت میبینید.. کاری که شما با احمدی نژاد کردید دیر یا زود با شما خواهد شد......
  • ۲۱:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۸
    0 0
    اصلاح طلبان؟!!! شما که می گفتید آنها مرده اند؟! چی شده که حالا هر چی رو به اونها نسبت می دید. برید کنار و بذارید یه کم باد بیاد
  • ۲۲:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۸
    0 0
    عزیز من بروید تحلیل های اولیه همین رسانه ها را بخوانید می بینید که چه کسانی ارز را گران کردند و الان می خواستند به اصطلاح پا قدم خیرشان را نشان دهند ولی دیدند سررشته کار از دسشتان در رفته است البته دیر نیست تا خواهید دید چه گندی به اقتصاد خواهند زد همین نخبگان قبله شما
  • ۲۳:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۸
    0 0
    خدا رو شکر اقتصاد مملکت دست اینا نیست ارزان شدن دلار و که لاجرم باعث ارزان شدن هزینه های زندگی خواهد شد ، چرا بصلاح نیست؟ فکر کنم آقای سعید لیلاز قبل از ایران در اروپا بود و با همین نظریات اقتصادی سازنده اش اونا رو بخاک سیاه نشاند
  • میترا ۲۳:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۸
    0 0
    احه انتخابات تموم شده و نوبت وعده ها سر اومده
  • ازجنس مردم ۰۴:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۹
    0 0
    بعضیا عوض اینکه به فکر مردم باشند به فکربازی سیاسی اند بابا هرجا توهر سمتی که هستید وقتی میتونید کاری کنید بدون ریا وخود نمایی انجام بدید اینجوری نباشه که تااسمتون هست دلار بیاد پایین احمدی نژاد اگه میتونست قیمت دلارو بقیه اجناسو بیاره پایین واگه چوب لای چرخش نمیذاشتند وخیلی چیزارو قفل نمی زدند تو همین چهار سال این کارو میکرد که اینهمه تخریب نشه نه الان پس ساده نباشید کار اون بنده خدا نیست چون عقلانی نیست که تو زمان خودش قیمتارو نیاره پایین و روزای آخر این کارو کنه
  • افسانه ۰۸:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۹
    0 0
    مشرق جان به تحلیل گرانتون بگین کمی منصف باشید. به جای اینکه جنگ روانی راه بیندازید کمک کنید که آرامش به این مردم و کشور برگردد.
  • ۰۸:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۹
    0 0
    اصولا پایین اومدن دلار خوب نیست. حالا چرا؟ چون تولید کننده ای که با ارز 3500 تومنی جنس خریده نمیاد محصولش را با دلار زیر 3000تومنی بفروشه.خریدار هم منتظر پایین اومدن دلار می شه. نتیجه قفل شدن بازار.و در پی آن بیکاری کرگران. دولت جدید از این می ترسد.آنها باید تلاش کنند درامد ها را بالا ببرند نه اینکه دلار پایین بیاد.
  • ۰۹:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۹
    0 0
    ربطشو ميتوني در خط و نشان كشيدنهاي دلالان بازار ارزو سكه و صرافان تهراني در يكي دوروز مانده به پايان مهلت ثبت نام كانديداهاي رياست جمهوري و ربط دادن فروش ارز و طلا به آمدن هاشمي , پيدا كني!!!
  • ۰۹:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۹
    0 0
    چطور ,توليد كننده اي كه با ارزارزانتر جنس خريده به محض گرانتر شدن ارز چندين برابر آن روي كالاي خود مي كشد و به خورد خلق الله مي دهد آنوقت اگر ارز هزار تومان هم پايين بيايد حاضر نيست جنس خود را صدتومان ارزانتر بفروشد!!!
  • ۰۹:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۹
    0 0
    باسلام من آخرنفهمیدم كه ملت از گران شدن دلار باید خوشحال باشند یا از ارزان شدن آن؟ لطفا مفسران اقتصادی موضعشان را روشن كنند.
  • علی ۱۲:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۹
    0 0
    جنگ روانی رو اصلاح طلباشروع کردن ودست بردارهم نیستند....حالا مابایدصبرکنیم تااونهاهرچی بخوان بگن؟ سیاه نمایی ای که اصلاح طلباکردن باعث شد مردم کارهای عظیم دولت فعلی رویادشون بره!!! فراموش نکنیم که درهمین دولت تورم 9درصدشد، دولت ضعفای بزرگی داشت اما جنگ روانی این ضعفها رابیش ازحدبزرگ چلوه داد.... تحریمها بزودی تشدید میشوند وپس رفت اقتصادی حالا حالاها ادامه دارد....آقایون اصلاح طلب، منتظرباشین تاهمین کاری که بااحمدی نژاد کردین سرخودتون بیاد
  • بنده خدا ۱۵:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۹
    0 0
    کارگری که 500 تومن حقوق میگیره اگر 100% هم افزایش درامد بخوره میتونه جوابگوی اجاره خونه و کالای با ارز 3500 تومن باشه ؟ یه عده که کاسبن اگر ارز 1000تومن هم بشه اینقدر خون مردم رو خوردن که یه مدت هم ضرر بدن به هیچ جایی بر نمی خوره
  • بنده خدا ۱۵:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۹
    0 0
    ما نخواستیم به وعده ها عملکنن همین که هیچ کاری نکنن و وضع به همین صورت ثابت بشه مارا بسه

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس