در کشورهای مختلف روسای جمهوری که در قامت شهردار نیز ایامی را سپری کردند از یک سو فعالیت های حزبی فراوانی داشتند و از سوی دیگر در پست های کلیدی مختلف توانایی مقابله با چالش های سیاسی را کسب کردند.

مشرق؛ در عصر حاضر مسیر صعود به قدرت نردبانی ترسیمی است که قدرتمندان پله های سست و محکم را تشخیص داده و مسیر تصاحب قدرت را با پتانسیل ها و مدیریت افکار توده  مردم شناسایی نموده اند.

در این میان اگر چه نباید فراموش کرد که موفقیت یک فرد در تصاحب قدرت ضامن موفقیت وی و تعالی جامعه نخواهد بود؛‌ اما اقتضای آنچه که در دنیای معطوف به تصاحب قدرت در جریان است فهم همین حرکت و سعود از نردبان قدرت می باشد.



از سوی دیگر داشتن این سمت های تبدیلی در عصر حاضر به منزله دروازه ورود به منزلگاه نهایی تصاحب قدرت قلمداد شده و مرتبه بالای سلطه و احاطه بر جامعه می باشد.

بر این اساس ترقی از جایگاه شهرداری به سکان داری حکومت و تصاحب ریاست دولت امری نسبتا مرسوم بوده که تاکنون برخی از کشورهای جهان شاهد آن بوده اند و با توجه به مدل تبدیلی در ریاست جمهوری احمدی نژاد که از جایگاه شهرداری این مقام را تصاحب کرد، هموراه امکان تکرار چنین تجربه ای در اذهان جامعه موجود است.
 
تجربه ای که فرد پس از تصاحب مقام شهرداری خواه با تخصص و خواه بدور از هرگونه تخصصی در مدیریت شهری،‌ مسند ریاست جمهوری را نشانه رفته و خود را در جایگاه اجرایی کشور قرار دهد.


در مورد اینکه شهردار می تواند رییس جمهور شود باید گفت که در کشورهای مختلف روسای جمهوری که در قامت شهردار نیز ایامی را سپری کردند، از یک سو فعالیت های حزبی فراوانی داشتند و از سوی دیگر در پست های کلیدی مختلف توانایی مقابله با چالش های سیاسی را کسب کردند.
 


در انتخابات نهم ریاست جمهوری، شهردار تهران به عنوان رئیس جمهور انتخاب شد؛ خاطره ای که از سال های اول خدمت او در یاد برخی دوستداران گفتمان سوم تیر شکل گرفته بود باعث شد برخی گمان کنند شهرداری کلان شهری مانند تهران محک خوبی برای تصدی پست ریاست دولت است.

کاندیدا شدن شهرداران در کشورهای مختلف جهان امری طبیعی است، مشهورترین آن ژاک شیراک رئیس جمهور سابق فرانسه است که پیشتر شهردار پاریس بود.
در ایالات متحده نیز شهرداری و بیشتر از آن فرمانداری می تواند نقش تأثیر گذاری برای ورود فرد به سنا، احزاب و یا کاخ سفید باشد به عنوان نمونه درباره نقش ایالت کالیفرنیا در انتخابات ریاست جمهوری امریکا مطالب بسیاری وجود دارد. اما سازوکارهایی وجود دارد که نمی توان انتخاب شهردار تهران را امری سنجیده در عرصه سیاست همچون انتخاب شهردار پاریس یا فرماندار کالیفرنیا به عنوان رئیس جمهور دانست.

اساس اختلاف شهردار تهران با شهردار شهری مانند پاریس یا نیویورک و در کل تفاوت بین شهرداران و استانداران در ایران با شهرداران و فرمانداران ایالتی در سایر کشورهای غربی در این است که نمونه های غربی به احزاب وابسته اند، در واقع هنگامی که فرد شهردار و یا فرماندار می شود پیش از آن که خود او مطرح باشد حزب و خواستگاه فکری او مطرح است، و زمانی که به پله بالاتری در سیاست صعود می کند نیز با همراهی و اتکاء به حزبش به این جایگاه می رسد.

اما در ایران این گونه نیست چرا که احزاب شکل سازمان یافته ای مانند غرب ندارند بدین معنا که در غرب احزاب، پایگاه تولید و یا پشتیبانی از تولید مفاهیم و محتوای جدید سیاست و تصمیم سازی و تصمیم گیری هستند اما در ایران این گونه نیست.
احزاب غربی با حمایت از تینک تنک ها(Think Tank)، اندیشکده ها و مراکز مطالعاتی در واقع از تولید طرح ها و برنامه های مدنظر خود حمایت می کنند و در زمانی که فردی از حزب به سمت شهردار، فرماندار، نماینده مجلس و یا رئیس جمهور دست پیدا می کند، حزب متبوع از او حمایت و پشتیبانی کرده، به وی مشاوره داده و برنامه ها و طرح های مورد نیاز او را تهیه می کند.

در حالیکه در ایران اگرچه بیشتر شهرداران تهران افرادی سیاسی بوده اند اما نه تنها افراد که حتی احزاب نیز سازوکار منسجم و ساخت یافته ای برای تولید و حمایت از طرح ها و برنامه ریزی های کاربردی ندارند. نتیجه آنکه شهردار کلان شهر تهران رئیس جمهور شده و پس از 8 سال بخش اعظمی از طرفداران نخست خود را از دست می دهد.


 
تفاوت دیگر این است که یک شهردار و یا استاندار در ایران یک مسئول محلی است و نه کشوری، به این معنا که به عنوان مثال در ایالات متحده امریکا فرماندار و مقامات ایالتی حتی در حوزه های گوناگون نظیر سیاست خارجی می توانند قوانین مد نظر خود را وضع کنند، ایران را تحریم کنند، از ازدواج همجنس بازها، سقط جنین و ... حمایت کنند. در واقع یک شهردار یا فرماندار اگرچه مسئول منطقه و محدوده ی مشخصی از کشور است اما از برخی اختیارات حکومتی نیز برخوردار است، در حالیکه شهردار تهران حتی اگه 8 سال شهرداری کند اما محدوده و اختیارات او مشخص بوده و نمی تواند قوانینی از این دست وضع نماید و البته می تواند در مناطق محروم و یا شهرهای مختلف کشور بدون قصد و نیتی برای جمع کردن فعالیت های گوناگون فرهنگی، اجتماعی و عمرانی داشته باشد.



      

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 30
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 3
  • حسین ۱۴:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۸
    0 0
    مرگ بر اسرائیل
  • ۱۴:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۸
    0 0
    لطفاً اين جمله را معنی کنيد: سعود از نردبان قدرت!!!!!!!!!
  • ۱۴:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۸
    0 0
    من تا دیروز قصد صد در صدی داشتم برای رأی دادن به آقای سعید جلیلی زیرا او را اخلاقی ترین ، حزب اللهی ترین و پایبندترین فرد به منافع انقلاب می دانستم. اما دیروز او در مناظره اش، تمام باورهای مرا به هم ریخت. من از یک نیروی حزب اللهی معتقد به نظام و انقلاب و آرمان های شهدا انتظار نداشتم برای آن که در یک مناظره سیاسی حرفی برای گفتن داشته باشد ، پرونده های محرمانه کشور را روی دایره بریزد که بله در جمهوری اسلامی، در سال های قبل، در سمیرم و سبزوار و ایذه و فیروزآباد، بین مردم و نیروی های نظامی و انتظامی درگیری به وجود امد و چند نفر از مردم کشته شدند.آیا این که در 34 سال از عمر نظام مقدس جمهوری اسلامی،در چند جا هم به عللی ناآرامی ایجاد شده و چند نفر هم کشته شده اند، باید دستاویز دبیر حزب اللهی شورای عالی امنیت ملی باشد برای رأی آوردن؟ ان هم بدون این که توضیح داده شود که در آن شهرها واقعا چه اتفاقی افتاده و ماجرا چه بوده است؟ آیا متهم کردن نظام به کشتن مردم بدون ذکر اصل قضیه و حتی بدون اعلام این که ممکن بوده خطایی از یک یا چند مامور جزء بوده ،و بدون ذکر شهدای احتمالی ماموران پلیس با دغدغه های پاسداری از نظام همخوانی دارد؟! آیا هزینه کردن از رهبری در مناظره که بله! ایشان فلان پاراف را زیر گزارش محرمانه نوشتند درست بود؟ آیا آن گزارش و پاراف رهبری ، سند محرمانه نبود؟ آیا محرم سیاست هسته ای ایران این گونه رازداری و امانتداری می کند؟ ظرفیت داشتن خیلی مهم است. یک رزمنده ، یک نیروی ارزشی ، یک حزب اللهی ، هرگز و هرگز برای دست یاقتن به قدرت، نظام و انقلاب را زیر سوال نمی برد و رازهایی که به عنوان امانت در دست او هستند را وسیله رأِی آوری نمی کند. این اشتباهی بود که محمود احمدی نژاد در انتخابات قبلی کرد و امروز می بینیم کسی که این همه به او امیدوار بودیم درست در همان راه طی شده ای قدم می زند که پیشتر احمدی نژاد پیمود و دلسوختگان نظام و و انقلاب و ولایت را نقره داغ کرد. ای کاش این مناظره هرگز پخش نمی شد تا باورهای ذهنی ام این گونه به هم نمی ریخت. آقای جلیلی دلمان را شکستید.
  • ۱۴:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۸
    0 0
    فقط جلیلی
  • ۱۴:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۸
    0 0
    ایندفعه رو خواب ببینید
  • yasirani ۱۶:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۸
    0 0
    جليلي خيلي نپخته و خام با دكتر ولايتي برخورد كرد
  • حامد ۱۷:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۸
    0 0
    اين ولايتيه كه منيت داره هي من من ميكنه افتخار بزرگ شهيد دوران رو براي خودش ثبت ميكنه
  • ۱۷:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۸
    0 0
    بنده خدا میگه دیپلمات و رزمنده مکمل هم هستند، کجا به نام خود ثبت کرد
  • ایمان ۰۱:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۹
    0 0
    اقای ناشناس که میگی جلیلی موارد و پرونده های سیاسی و سری نظامی رو رو کرد بدون ابن مواردی که گفت در دوران اصلاحات اتفاق افتاد و روزنامه ها تیتر زدن و........ اصلا سری نبود شما اطلاعات نداری فوری مارک نچسبون داداش ناشناس ...... در ضمن فقط جلیلی
  • سید ۰۱:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۹
    0 0
    فقط جلیلی
  • ۰۶:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۹
    0 0
    کدام پرونده محرمانه ؟!!! اتفاقات سمیرم و ... محرمانه نبوده همان زمان در رسانه ها کار شده و گزارش ها ومصاحبه های مسئولین موجود است !!! اما به دلیل دیکتاتوری اطلاح طلبان آن بنده های خدا هیچ وقت شهید نام نگرفتند! هیچ وقت به اعترضشان رسیدگی نشد . ثانیا جلیلی مجبور شد به پاراف رهبری ارجاع دهد چون ولایتی داشت خلاف واقع می گفت و اگر دقت کرده باشید حرف جلیلی را هم نتوانست تکذیب کند. ثالثا جلیلی واقعا خوب بود ، هیچ توهینی نکرد ، از رهبری هزینه نکرد ف از جبهه اش هزینه نکرد ... اینهایی که در مناظره هی می گویند در جبهه در جبهه اگر یک انگشتشان را در جنگ از دست داده بودند میگذاشتند روی میز همه ببینند اما الآن خیلی ها اصلا نمی دانند که جلیلی یک پایش را در جنگ از دست داده است.
  • علی ۰۶:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۹
    0 0
    سلام! یهود میگفت که اول روز ظاهرا اسلام بیاورید و آخر روز از اسلام برگردید یعنی که اسلام را آزمودیم و چیزی نداشت. جنابعالی درک درستی از اخلاق ندارید. فردی که در قامت ریاست جمهوری ظاهر شود و حرف یاوه بگوید باید با مثال دروغش آشکاره شود چه عارف باشد و چه ولایتی...
  • ۰۷:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۹
    0 0
    ولایتی چطور
  • ۰۸:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۹
    0 0
    خیلی شوتی داداش
  • محب علی ۱۰:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۹
    0 0
    آدم نباید انقدر سست و بی پایه سمت کسی بره که با یه باد بشکنه.آقای عزیز اگه میرفتی پیه قضیه میفهمیدی که این اتفاق رو همه میدونستن و در رسانه ها اومده بود و انتظار جبهه گیریه آقای خاطمی نسبت به این موضوع را داشتن که مثل همیشه اصلاحات سکوت کرد(اگه این رو بدون سو نیت گفتی که راه حلش قوی کردن پایست اما اگه به قصدی گفتی که..........)
  • ۱۰:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۹
    0 0
    فكر نميكنيد نبايد در اين گزارش اسرائيل به عنوان كشور به رسميت شناخته مي شد
  • ۱۰:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۹
    0 0
    فكر نميكنيد نبايد در اين گزارش اسرائيل به عنوان كشور به رسميت شناخته مي شد
  • محب علی ۱۰:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۹
    0 0
    خوب کرد هر چی سکوت کرد اون هی اطلاعات غلط میداد به مردم.این جا وظیفش بود روشن گری کنه.البته از کسی که 84به خاطر هاشمی کشید کنار همین انتظار میرفت.
  • ناشناس ۱۱:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۹
    0 0
    ناشناس جان پرونده محرمانه ای وجود نداشت .تازه اینکه ما که میدونیم اینطوری نوشتی که بگی رایت به جلیلی بوده افکار مردمو منحرف کنی و جلیلی را تخریب کنی بالا بری پایین بیای را ی ما جلیلی
  • اقلیدی ۱۲:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۹
    0 0
    از اینکه تنوره انتخابات گرمه خوشحالیم دشمنان ببینند مردم در صحنه هستند عداوت را کم می کنند
  • علی ۱۳:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۹
    0 0
    حی علی خیرالعمل.خوش آمدی مرد عمل....فقط قالیباف
  • محسن ۱۵:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۹
    0 0
    باجلیلی ماسربلندمیشیم
  • ۱۵:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۹
    0 0
    اسراییل دیگه کجاست؟ من کشوری به این نام نمیشناسم کجای نقشه هست؟
  • ۱۶:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۹
    0 0
    شما بگو داداش چجوری باید جواب سیاه نمایی ها و دروغ ها را میداد
  • ۰۰:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۰
    0 0
    بیست...خیلی حال کردم با نظرت...:)))))
  • عاشق ایران ۱۲:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۰
    0 0
    دوست عزیزم یا خودت رو به خواب زدی! یا تازه از خواب بیدار شدی!اسرائیل هم اکنون وسعتش 5 برابر روز اول شده است و شما هنوز اون رو در نقشه نمی بینی! بهتر است به جای این خیالبافی ها و حرف های ارمانی عمل کرد! عمل ترس از ان دارم که صهیونیست ها شعار از نیل تا فرات خود را تحقق ببخشند و برخی از ما هنوز نگاهمان به نقشه جغرافیایی ذهنمان باشد و اسرائیل را باز هم نبینیم!
  • ۱۵:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۰
    0 0
    لطفا بنویسید نخست وزیر رژیم جعلی اسراییل
  • ali ۱۶:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۰
    0 0
    fagat galibaf
  • ۱۸:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
    0 0
    مشرق واقعا از شما بعید بود!!! کشور اسرائیل؟؟!!! در جهان کشوری بنام اسرائیل وجود ندارد
  • ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۷
    0 0
    خیلی زرنگید جنگ روانی یعنی همین حتم دارم از اول هم قرار نبوده به جلیلی رای بدی

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس