به گزارش مشرق به نقل از فارس، براساس ماده 40 قانون مجازات جرائم نیروهای مسلح عضویت کارکنان نیروهای مسلح در سازمانها، احزاب و جمعیتهای سیاسی و مداخله، شرکت و یا فعالیت آنها در دسته بندیها و مناقشههای سیاسی و تبلیغات انتخابی ممنوع است و مرتکبان به شش ماه تا سه سال حبس محکوم میشوند.
همچنین برابر ماده 49 آیین نامه انضباطی نیروهای مسلح، پرسنل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران از عضویت یا وابستگی به احزاب و گروههای سیاسی ممنوع بوده و حق فعالیت در جهت برنامهها و تبلیغات آنها را ندارند.
ماده(24) قانون انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران به صراحت اعلام کرده که نیروهای نظامی و انتظامی حق دخالت در امور اجرایی و نظارت در انتخابات مجلس شورای اسلامی را ندارند و برابر قانون وظیفه نیروهای نظامی و انتظامی صرفاً ایجاد نظم و حفاظت از صندوقها در جریان انتخابات است، همچنین قانون آنها را از دخالت در امور اجرایی و نظارت منع کرده است.
بر اساس ماده واحده قانون «حضور نمایندگان نامزدهای ریاست جمهوری در شعب اخذ رأی»، پرسنل نیروهای نظامی، انتظامی و اطلاعاتی نمی توانند از طرف هیچ نامزدی، نمایندگی یا نظارت داشته باشند.
همچنین در ماده 61 آیین نامه انضباطی آمده است: «فرماندهان، رؤسا و مدیران موظفند در کشف و شناسایی فعالیتهای سیاسی ممنوعه پرسنل و نفوذ جریانات و تشکلهای سیاسی در یگان، سازمان و قسمت خود با حفاظت اطلاعات مربوط همکاریهای لازم را داشته باشند.»
بر اساس قانون لازم نیست عضویت افراد در سازمانها، احزاب و جمعیتهای سیاسی رسمی و یا ثبت شده باشد، بلکه کافی است که ارتباط فرد با تشکلهای مزبور به نحوی باشد که عضو تلقی شود.
برخی از مفاد قانونی مهم در خصوص ممنوعیت مداخله نیروهای مسلح در فعالیتهای سیاسی و تبلیغات انتخاباتی
- دریافت پاداش یا دستمزد یا حقوق تأثیری در تحقق جرم ندارد؛ عضویت ممکن است افتخاری باشد یا حتی عضو سازمان یا جمعیت یا حزب، کمک مالی کند.
- عضویت به شیوههای مختلف مانند ثبت نام در حزب، سازمان یا جمعیت، دریافت کارت عضویت یا کارت شناسایی، پرداخت حق عضویت یا بخشی از هزینه های تشکل و مانند آن احراز میشود.
- هواداری یا طرفداری صرف، مشمول مقررات ماده نمیشود مگر آن که به صورت مداخله، شرکت یا فعالیت در دسته بندیها و مناقشههای سیاسی کرده و تجلی پیدا کند.
- تشکلهای سازمان، حزب، جمعیت، گروه، جبهه، انجمن و غیره که نوع فعالیت آن سیاسی باشد مشمول توصیف کیفری ماده 40 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح میشود.
- تشکلهایی که فعالیت آنها سیاسی بوده و در چارچوب مقررات فعالیت احزاب، جمعیت ها و... پروانه نگرفته اند نیز مشمول مقررات ماده 40 قانون مجازات جرائم نیروهای مسلح می شوند.
عنصر مادی جرم مورد بحث از دو قسمت تشکیل میشود:
الف) عضویت در سازمانها،احزاب و جمعیتهای سیاسی، ب) مداخله، شرکت و یا فعالیت در دستهبندیها و مناقشههای سیاسی و تبلیغات انتخاباتی.
کارکنان نیروهای مسلح برابر مقررات، عبارتند از: کادر ثابت، سربازان وظیفه، کارکنان پیمانی و محصلین مراکز آموزش نظامی ارتش، سپاه، نیروی انتظامی، وزارت دفاع، ستاد کل نیروهای مسلح و اعضای بسیج، بر این اساس از لحاظ رکن مادی، عضویت فرد نظامی در سازمانها، احزاب و جمعیتهای سیاسی جرم مستمر است و تا زمانی که رابطه عضویت قطع نشود عنوان مجرمانه در حال استمرار است.
بر اساس قانون پرسنل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی حق هیچگونه فعالیتی در برنامهها و تبلیغات انتخاباتی ندارند و متخلفان برابر قانون به شش ماه تا سه سال حبس محکوم می شوند.