صنعت خودروسازی در یکی دو سال اخیر با بحران شدیدی مواجه شده‌ که از یک سو افزایش بی‌رویه قیمت تولیدات آنها موجب ناخرسندی مصرف‌کنندگان شده و از سوی دیگر، مدیران صنعتی کشور از تداوم فشار به خودروسازان انتقاد می‌کنند و این صنعت را دچار بحران شدید نقدینگی می‌دانند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی مشرق ،در بخش مربوط به افزایش بی‌رویه قیمت خودروهای تولید داخل و عدم کیفیت مطلوب آنها، هیچ بحث یا دفاعی نمی‌توان از خودروسازان به عمل آورد و در این باره نیز بارها نسبت به بهره‌وری پایین صنعت خودروسازی هشدار داده شده است و مطالب مفصلی نیز منتشر کرده‌ایم.

اما در بخش مربوط به مواجهه خودروسازان با کمبود نقدینگی، نگاهی ریشه‌ای به این مشکل نشان می‌دهد که بحران صنعت خودرو از زمانی شروع شد که احمدی‌نژاد بر اساس یک تصور نادرست با اعطای وام به ایران‌خودرو و سایپا مخالفت کرد و خواستار بازپس گرفتن وام‌های اعطایی به این دو شرکت بزرگ شد.

اگرچه این گزاره با مواضع جدید رئیس‌جمهور - که سال گذشته نسبت به اعطای وام 2 هزار میلیارد تومانی به ایران‌خودرو و سایپا چراغ سبز نشان داده بود - کاملا متفاوت است و شاید موجب تعجب خوانندگان شود، اما حقیقت آن است که احمدی‌نژاد در دولت نهم، تفکرات دیگری داشت. به عنوان مثال او بود که در سال 1386 با اعمال فشار بر بانک مرکزی، بانک‌ها و خودروسازان، دستور توقف اعطای تسهیلات به این صنعت را صادر کرده بود.

در آن زمان احمدی‌نژاد معتقد بود که بخش زیادی از تسهیلات اعطایی بانک‌ها توسط ایران‌خودرو و سایپا «بلوکه» شده است. به همین سبب، رئیس‌جمهور هم مدیران بانک‌ها و مدیران ایران‌خودرو و سایپا را برای بازگرداندن تسهیلات اعطایی به این دو شرکت و شرکت‌های تابعه آنها، تحت فشار قرار داد.

هر قدر هم مدیران صنعتی و مدیران بانک مرکزی و بانک‌ها استدلال می‌کردند که منابع اعطایی به شرکت‌های خودرویی، از نوع سرمایه در گردش است و مسدود کردن این منابع، موجب توقف طرح‌های توسعه‌ای این شرکت‌ها خواهد شد، گوش احمدی‌نژاد شنوا نبود و او بر خواسته خود اصرار می‌کرد.

مثلا احمدی‌نژاد در سخنرانی در بانک مرکزی در سال 1386 گفته بود: «اين مقداري که من فهميدم، بيش از دو سوم تسهيلاتي که سالانه مي‌دهند تسهيلات تعهدي ثابت است. مثلاً يکي از آنها کارخانه ايران خودرو است که هميشه سه هزار ميليارد تومان پول نزد او بلوکه است. مي‌دهد و بلافاصله مي‌گيرد. من مديرعامل را صدا زدم گفتم يعني چه؟ سه هزار ميليارد تومان مردم را بلوکه کرده‌اي. خودرويي که مردم صف مي کشند پول پيش مي‌دهند.

خب شما پيش‌فروش کنيد. از مردم بگيريد به خودشان بدهيد. يعني چه اين سه هزار ميليارد تومان را بلوکه کرده‌ايد، بگذاريد برويد چهار تا کارخانه ديگر راه بيفتد. اين عددهايي که به من دادند البته نمي‌دانم چقدر اين عددها واقعيت دارد. هم در گزارش‌هاي وزارت اقتصاد و هم در گزارش‌هاي خود بانک مرکزي بود. پس معلوم است در اقتصاد ما فقط براي يک سوم جاي رشد و تحرک جديد داريم. آن هم چقدر از آن در توليد برود و نسبتش با خدمات، بازرگاني و صادرات چگونه تنظيم بشود و… خدا مي‌داند. بايد بنشينيم اينها را آزاد کنيم تا سرمايه‌ها بلوک نشود.»

در آن زمان، منوچهر منطقی مدیرعامل وقت ایران‌خودرو و طهماسب مظاهری رئیس‌کل بانک مرکزی تلاش زیادی کردند تا رئیس‌جمهور را مجاب کنند تا از این تصمیم که عواقب بلندمدتی برای آن متصور بودند منصرف شود، اما نشد.

در نتیجه، خودروسازان با 2 راه مواجه شدند يا بايد رشد توليد و طرح‌های توسعه‌ای را متوقف می‌کردند يا بايد آن را ادامه مي‌دادند كه اين كار پول مي‌خواست و مجبور بودند به جاي پرداخت طلب بانك‌ها منابع خود را صرف افزايش توليد کنند، اما در عوض بدهكار بانك‌ها بمانند، که گزینه دوم به علت فشار رئیس‌جمهور به بانک‌ها، ممکن نبود.

در نتیجه به تدریج با توقف اعطای تسهیلات در گردش به خودروسازان، طرح‌های توسعه‌ای آنها متوقف شد و از سوی دیگر فشار دولت بر عدم افزایش قیمت خودرو موجب شد این وضعیت همچون فنری فشرده باقی بماند تا این که از سال 91 این فنر به ناگاه باز شد و تبعات تصمیم غیرکارشناسانه رئیس‌جمهور، پس از 6-5 سال هویدا گشت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 17
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 3
  • دانیال ۰۸:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۹
    0 0
    خودروسازی جای هیچ دفاعی ندارد. در دنیا صحبت از خوردهای با سوخت غیر فسیلی مطرح است، در ایران بحث و دعوا برسر نصب کیسه هوا در ماشین است!!
  • ۱۰:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۹
    0 0
    بله اقای رییس جمهور باهمین لجبازی یکدندگی کردن اوضاع مملکت رو اینطور کردن گوششون به حرف هیچکس بدهکار نیست به قول خودشون کارشناس ارشدن هه.
  • ۱۰:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۹
    0 0
    خودفروخته چرا اینقدر دروغ میگی اولا اینها خودروساز نیستند مونتاژگر هستند ثانیا چه خاصیتی دارند یک عده کلاهبردار و دزد هستند که بجان مردم افتاده اند
  • ۱۲:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۹
    0 0
    خود رای بودن نتیجش همینه بعضی ها نمی دونم چرا فکر می کنند عقل کل اند چرا از کارشناسان کمک نمی گیرند
  • مرتضی خاکپور ۱۲:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۹
    0 0
    چرا احمدی‌نژاد دستور توقف اعطای وام به خودروسازان را داد؟ بسیار کار پسندبده ای کردند . پول نفت را بدهند و انحصار خودرو هم باشد و گران هم باشد و بی کیفیت هم باشد . 30 سال ظلم به مردم بس است .
  • رسول ۱۴:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۹
    0 0
    بی عرضگی و پول پرستی و فرصت طلبی در کنار ضعف شدید مدیریت خودرو سازان چیزی نیست که بخوان اونها رو با فرافکنی و وصله چسبوندن به سایرین بپوشونن فریاد و ناله مردم از خودرو سازان بلنده اونوقت اینها بدنبال توجیه تراشی هستند راستی خودرو ملی چی شد ؟ اینکه سالها میگفتن خودرو ملی داریم ولی با کمترین تحریم معلوم شد همش بلوف بود و هیچ خودروی ملی وجود نداره و همه قطعات وارداتی هستند
  • حسینی از بوشهر ۱۴:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۹
    0 0
    دستش درد نکنه، خوردو کیلویی چند؟ همینه دیگه - کشورهای دیگه به صنعت کمک می کنند ایشان به واردات کمک کرد
  • ۱۶:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۹
    0 0
    " اين فنر به ناگاه باز شد و تبعات تصمیم غیرکارشناسانه رئیس‌جمهور، پس از 6-5 سال هویدا گشت " حالا شما از كجا ميدوني تبعات همين تصميم بوده؟! مسائل اقتصاد و اجتماع به همين مفتي ها كه شما فكر مي كنيد نيست.
  • سیامک ۱۷:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۹
    0 0
    احمدی کار درست ..
  • mohsen ۱۷:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۹
    0 0
    مگه تصمیم غیر کارشناسانه اولشه!!
  • ۱۹:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۹
    0 0
    میشه بانکها به همه صنایع از این وامهای سرمایه در گردش بدن؟
  • mehran ۱۹:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۹
    0 0
    به نظر من برداشت درستی نبود
  • محمد ۲۲:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۹
    0 0
    فکر نمی کنم ربطی داشته باشد چون اتفاقا اکثر طرح های توسعه ای در همین چند سال بود تولید تیبا رانا پراید 111 و یا دنا و تیبای هاچ بک همچنین کارخانه شمال ایران خودرو و سایپا کاشان و ونزوئلا و سوریه در همین سالها بوده حالا چظور ندادن تسهیلات این ها را متوقف کرده ؟دوما با بالا رفتن نرخ ارز و تحریم خودروسازان دچار مشکل شدند چه ربطی به مسئله تسهیلات داشته .وقتی سهام بانک پارسیان و همچنین درآمدهای ارزی ایران خودرو سر به فلک کشیده و حسابهایشان پر است باید از جیب مردم وام هزار میلیاردی بگیرن و ماشین بی کیفیت هم بدهن ؟ مقاله سفارشی است.
  • امیر ۰۷:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۰
    0 0
    اصلا این تحلیل را قبول ندارم. چرا قطعات بسیار ساده خودروها باید از چین وارد شود ؟ خودروسازان تنها به خاطر طمع کاری بیش از حدشون به این روز افتادند.
  • ۱۰:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۰
    0 0
    ظاهرا دکتر وام های مشرق رو هم برگردونده. مشرق خیلی بی انصافی.....
  • ۱۰:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۰
    0 0
    احسنت برادر
  • ۱۵:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۰
    0 0
    كجايي كارش درست به نظر من يك تصميم درست نگرفته!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس