به گزارش مشرق به نقل از سپاه نیوز، رئیس مرکز مطالعات و پژوهش های لجستیکی دانشگاه جامع امام حسین (ع) از ثبت اختراع بسته بندی مواد غذایی با روش الکترومغناطیسی برای اولین بار در کشور خبر داد و گفت: پیرو فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر نامگذاری امسال به نام سال تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی، مرکز مطالعات و پژوهش های لجستیکی دانشگاه جامع امام حسین(ع) توانست افتخار دیگری را به مجموعه فعالیت های خود اضافه نموده و دستگاه بسته بندی مواد غذایی به روش القای الکترومغناطیسی را برای اولین بار در کشور به ثبت برساند.
مهندس عبدالرحیم کرامت زاده در خصوص پیشینه این فعالیت افزود: پژوهش هاي زيادي در مورد روش هاي غيرحرارتي نگهداري مواد غذايي به منظور بررسي امكان استفاده از آنها به عنوان يك روش جايگزين و يا مكمل روش هاي مرسوم انجام شده است. به طور معمول اكثر مواد غذايي به كمك حرارت با قرار گرفتن در دامنه حرارتي 100-60 درجه سانتيگراد به مدت چند ثانيه تا چند دقيقه فرآوري شده و در طول زمان فرآيند حرارتي، مقدار زيادي انرژي به ماده غذايي منتقل ميشود. اين انرژي ممكن است واكنش هاي ناخواسته اي در ماده غذايي به وجود آورد و سبب ايجاد تغييرات نامطلوب يا تشكيل تركيبات جانبي شود. به عنوان مثال شيري كه به روش حرارتي فرآوري شده، ممكن است داراي طعم پختگي باشد و به دنبال آن برخی ويتامين ها، مواد مغذي ضروري و مواد مولد طعم از بين ميروند.
وي در ادامه افزود: اين حقيقت كه علاوه بر عمر نگهداری، كيفيت غذا نيز از نظر مصرف كننده اهميت دارد، سبب پيدايش روش هاي غيرحرارتي نگهداري مواد غذايي شده است. به منظور حذف (يا به حداقل رساندن) عوامل كاهش دهندة كيفيت مواد غذايي كه از فرآيندهاي حرارتي ناشي مي شوند، استفاده از روش هاي غير حرارتي نگهداري مواد غذايي در حال گسترش است.
مهندس کرامت زاده در ادامه گفت: امروزه تلاش های گسترده ای جهت گسترش فرآیندهای غیرحرارتی جدید از قبیل میدان الکترومغناطیس فرکانس بالا بدون آنکه تاثیری زیاد روی ارزش غذایی داشته باشد، صورت گرفته است.
رئیس مرکز مطالعات و پژوهش های لجستیکی دانشگاه جامع امام حسین(ع) گفت: انتخاب ظروف مناسب جهت حفظ خواص مواد غذایی از تولید به مصرف و نیز کسب اطمینان در مورد ایمنی محصولات بسته بندی شده ضروری است. روند جهانی به کارگیری مواد بسته بندی در صنایع غذایی نشان داده است که مواد پلیمری به سرعت در حال جایگزینی با مواد سنتی از قبیل شیشه، فلز...می باشند. انواع مختلف فیلم های چند لایه پلیمری انعطاف پذیر ارائه شده در دنیا به خوبی بیانگر این تقاضا است.
وی خاطر نشان شد: این روش، جایگزینی مناسب جهت بسته بندی جیره های غذایی، در فیلم های چند لایه انعطاف پذیر را فراهم کرده است. لذا در این خصوص تحقیقی در جهات زیر انجام شد: انتخاب نوع خاصی از مواد بسته بندی، تعیین شرایط لازم برای دوخت پذیری بسته ها، بررسی روش های نوین نگهداری مواد غذائی، تعیین دستورالعمل طولانی شدن عمر مفید محصولات، شناسایی نکات ایمنی برای سلامتی مصرف کننده پس از ذخیره سازی طولانی مدت مواد غذائی، صورت گرفته است.
رئیس مرکز مطالعات و پژوهش های لجستیکی دانشگاه جامع امام حسین(ع) گفت: این مطالعه نشان داد که بسته بندی جیره های نظامی در فیلم های چند لایه انعطاف پذیر تا حد زیادی به ترکیب و خواص مواد بسته ها، بستگی دارد.
مهندس كرامت زاده گفت: این روش برای پاستوریزه کردن محصولات غذایی ایرانی و انواع کمپوت میوه که در ظروف مناسب بسته بندی شده باشند، قابل اجرا است. در این روش، بسته های محصولات غذایی برای پاستوریزه شدن برای یک مدت زمان معین در یک میدان مغناطیسی با فرکانس بالا که توسط دستگاه مولد پالس های الکترو مغناطیسی ایجاد می شود، قرار داده می شوند.
وي در ادامه گفت: در این روش در خارج از کشور برای پاستوریزه کردن شیر و برخی از فرآورده های آن مورد استفاده قرار گرفته است. اما برای محصولات غذایی و خصوصاً محصولات غذایی ایرانی این روش برای اولین بار در کشور و توسط مرکز مطالعات و پژوهش های لجستیکی دانشگاه جامع امام حسین(ع) انجام شده است.
مهندس کرامت زاده در پایان افزودند: تمامی تجهیزات و دستگاه های مورد نیاز برای این کار، توسط کارشناسان و محققان ایرانی و در داخل کشور ساخته شده و دارای تأییدیه از مراکز معتبر داخلی و خارجی از جمله گواهی ایمن و بی خطر بودن میدان الکترو مغناطیسی مورد استفاده در دستگاه، توسط سازمان انرژی اتمی هستند.
کد خبر 198935
تاریخ انتشار: ۱۵ اسفند ۱۳۹۱ - ۱۳:۰۰
- ۰ نظر
- چاپ
رئیس مرکز مطالعات و پژوهش های لجستیکی دانشگاه جامع امام حسین(ع) از ثبت اختراع بسته بندی مواد غذایی با روش الکترومغناطیسی برای اولین بار در کشور خبر داد.