هدف شما از این سفر و محورهای صحبت شما چیست؟
زاکانی: موضوعی که در این سفر پیرامون آن صحبت میشود در واقع تبیین شرایط امروز کشور است و با یک بازخوانی تجربه 34 سال گذشته راه طی شده انقلاب اسلامی تا امروز و نیم نگاهی هم به آینده و افقی که فراروی ما قرار دارد.
لذا عموم مباحثی که مطرح میکنیم بیان حساسیتهای امروز و ابعادی که امروز انقلاب اسلامی ما با آن مواجهه است و بهرهگیری از تجارب گذشته برای عبور از شرایط فعلی و توجه دادن به نقاط قوت و قابل اتکایی که در این مسیر میتواند ما را از چالشهای امروز عبور دهد و با یک ظرفیت بالاتری ما را در خدمت انقلاب اسلامی و مردم عزیز قرار دهد.
آیا اصولگرایان به یک کاندیدای واحدی خواهند رسید؟
زاکانی: ابتدا باید ببینیم که آیا ضرورت دارد به کاندیدای واحدی برسند یا نه و باید صحبت شود و بعد اگر ضرورت داشت نسبت به رسیدن نامزد واحد اظهارنظر کرد.
به اعتقاد من آنچه که در کشور مهم است حفظ جهتگیری کلان کشور و حرکت در مسیر تحقق اهداف انقلاب اسلامی است و برای چنین امکانی هم نیاز به این است که همه کسانی که دغدغههای انقلاب را دارند به خوبی به صحنه نگاه کرده و با یک موقعیت شناسی صحیح، راه درست را انتخاب کنند.
ما در این مسیر مخالفان و رقبایی داریم که رقبای ما فتنه و انحراف هستند و لذا ما معتقدیم که اگر این دو گروه وجودش در صحنه خطری برای جهتگیریهای اصولگرایانه کشور ایجاد کرد حتما به نامزد واحد برسیم و اگر این خطر وجود نداشت اساسا لازم به این نامزد واحد نیست در صورت نبود خطر فتنه و انحراف، ما تکثر را توصیه میکنیم که این خود حامل نکات بسیار مثبتی است در صورت امکان ایجاد تکثر در جامعه و بین جامعه اصولگرایان، لذا اگر این ضرورت وجود داشت که ما به نامزد واحد برسیم در صورت حضور فعال فتنه و انحراف، همه تلاشمان این است که خودمان پیشگام شویم برای این وحدت و دقت کنیم که فراتر از منافع بخشی و گروهی همه دوستان اصولگرای ما نسبت به مصلحت انقلاب اسلامی و منافع عمومی جامعه و در واقع خواست مقام معظم رهبری انقلاب و ایجاد زمینه خدمترسانی شایسته به مردم عزیزمان، زمینه همگرایی را به یاری خداوند فراهم کنیم.
وضعیت اردوگاه اصلاحطلبان را چگونه ارزیابی کنید؟
زاکانی: به نظر ما آنان متشتت هستند اما زمینه همگرایی در آنها وجود دارد.
برای گروههای اصولگرایی چه توصیهای دارید؟
زاکانی: من معتقدم که دوستان اصولگرای ما الان که وارد صحنه میشوند و به طبع متکثر هم خواهند بود خودشان را اثبات کنند به جای پرداختن به دیگران و نفی و حرکتهای سلبی، تلاششان را به حرکتهای اثباتی قرار دهند و با دقت در بهرهگیری از الفاظ و ادبیات اخلاقی با یک گام بلند و اساسی هم جریان اثباتی و امیدبخشی را در جامعه دنبال میکنند و هم با ادبیاتی که برای خلق بکار میبرند در واقع این روح درست را در درون یک قالب و کالبد زیبا به جامعه عرضه کنند که جمیع محاسن را در خود داشته باشند.
به تعبیر شما آقای هاشمی و خاتمی در انتخابات آینده کاندید میشوند؟
زاکانی: به نظر من آقای خاتمی که نه اما آقای هاشمی هم علاقمند هست ولی بازهم معتقدم که خیرخواهی برای آقای هاشمی این خواهد بود که ایشان نیاید و گرنه یک شکست مجددی را و تلختر از گذشته تجربه خواهند کرد.
نظرتان به طور کلی در خصوص جریان انحرافی و نحوه ورود آنان در عرصه انتخابات چیست؟
زاکانی: آنها سه ویژگی را دنبال میکنند اول اینکه با تطمیع و دادن پول و امکان و ترغیب دیگران برای اقبال به خودشان یک رضایتمندی برای خود فراهم میکنند دوم اینکه رقبای خود را با پروندهسازی از میدان بدر میکنند و سوم اینکه مشکلات فعلی را به گردن تحریم بیندازند و بیصبرانه و مشتاقانه دنبال کنند که رابطه ما و در واقع زمینه مذاکره با آمریکا فراهم شود.
لذا اینها این سه «کارویژهای» است که دنبال میکنند و من معتقدم هر سه اینها با توجه به تدابیری که نظام صورت داد و بیان شفافی که خاصه مقام معظم رهبری در دیدار با مردم تبریز داشتند این ناکارا شد و باز یقین دارم که اینها ناکام خواهد بود اما آنها به کار خودشان و تلاششان ادامه خواهند داد.
برای پر شور شدن هرچه بیشتر انتخابات و ایجاد این فضای شور و نشاط در جامعه یعنی هرچه داخل حوزه سیاسی و غیره بحث میشود چه بکنیم که مردم به پای صندوقهای رأی کشیده شوند و شور و نشاط را به جامعه برگردانیم، توصیه شما در این زمینه چیست؟
زاکانی: من معتقدم گروهها و افرادی که وارد صحنه رقابت و انتخابات میشوند از زاویه پدیدههای جامعه برای رفع مشکلات جامعه ایدهها و برنامههای خودشان را ارائه دهند و کادری که با آن میخواهند جامعه را اداره کنند به مردم معرفی کرده و در حقیقت بیان اثباتی موضوع و دوری از بداخلاقی یک فضای مثبت را در جامعه ایجاد خواهد کرد که مردم با یک امیدواری بالایی از بین سلایق مختلف دست به انتخابات خواهند زد.
لذا به نظرم باید راه طی شده در گذشته را، راه نادرست دید و یک مسیر جدیدی را برای ورود به عرصه در حقیقت انتخابات و رقابت انتخاب کرد که هم جنبه رعایت مسائل اخلاقی را در حد اعلا در درون خود دارد و هم یک فهم درستی از مشکلات و عدیدههای اجتماعی و هم یک نگاه کارشناسی را برای رفع مشکلات و عبور از موانع فعلی را درون خود ارائه میدهد که در قبال این انعکاس به طبع با امیدواری بالاتری مردم پای صندوقهای رأی خواهند آمد و هر فردی را و هر گروهی را بنا بر توانمندیهایی که ارائه میکنند مورد انتخاب خود قرار خواهند داد.
برای مقابله با فتنه احتمالی در انتخاباتی که پیش رو داریم چه توصیهای میکنید؟
زاکانی: من معتقدم که نیاز به تبیین شرایط امروز هست و لذا اگر گروهها و افراد تلاش کنند که با یک حرکت تبیینی دقیق در جهت ظرفیتسازی برای متن جامعه و ایجاد بالارفتن زمینه بصیرت بیشتر در جامعه تلاش کنند نتیجه عملیاش خلع سلاح فتنهگرانی خواهد بود که از ابهامات، در واقع از ایجاد شرایط غبارآلود بهره میگیرند و شرایط را دستاویز فتنه جدید قرار میدهند لذا معتقدم که تلاش جدی برای تبیین شرایط و ایجاد فضای شفاف کمک خواهد کرد که فتنهای شکل نگیرد و یا اگر هم شکل گرفت در همان مراحل اولیه متوقف شود.
رفت و آمد افراد مسئلهدار در برخی از تشکلهای اصولگرایی، ذهنیتهایی را در افکار عمومی به وجود آورده است، توصیه شما برای تبری این گروهها چیست؟
زاکانی: ما سعی میکنیم در مجموعه خودمان فارغ از ظن و گمان بد به دیگران، کسانی را بکار گیریم که پیشینه بسیار شفافی داشته باشند و در مقام عمل این ثابت شود که مجموعه ای که درون آن فعالیت میکنیم، مجموعه دارای ابهامی نیست.
فارغ از نظر دادن درباره افراد یا فرد مورد نظری که شما نام بردید معتقدم که خود گروهها و افراد مقدم بر دیگران باید از خودشان صیانت کنند و در واقع چارچوبهای مورد اعتقادشان را پاسداری کنند که خدای ناکرده دچار چالش نشوند و در مقام مخاطب بیرونی و ناظر بیرونی ابهامی را برای این ناظران به وجود نیاورند.
نظر کلی شما در مورد استان سیستان و بلوچستان چیست؟
زاکانی: به نظرم این استان، استان مستعدی است که کمتر در زمینه ظرفیتهایش توجه شده علاوه بر اینکه یک فاصلهای با سایر استانها دارد ضروری است حتما در ارتباط با محرومیتزدایی و توجه به کم کردن این فاصله اقدامات جدی و اساسی صورت پذیرد.
این خطه از میهنمان از یک قدمت چند هزار ساله برخوردار است و تمدن و جایگاه تمدنی این مجموعه حکم میکند به میزان اقتضائات و حساسیتهای استانی که امروز دومین استان پهناور کشور است از یک جایگاه ویژه در ارتباط با کشور پاکستان و افغانستان برخوردار است و از طرفی هم به خلیجفارس و دریای عمان و ارتباط با دریاهای آزاد یک فرصت برای آن خلق کرده است.
ما باید به همه ظرفیتهای موجود در این خطه توجه داشته باشیم و اینکه آنها را فعال کنیم تا به یاری خداوند شاهد شکوفایی و رونق اقتصادی در این منطقه باشیم.
از طرفی گاهی در این استان صحنههایی انسان مشاهده میکند که دردآلود است و تجلی و نمودی از فقر را در جامعه به نمایش میگذارد لذا ما نباید شاهد چنین صحنههایی باشیم گرچه نسبت به گذشته کارهای زیادی صورت گرفته اما کار شایستهای که باید برای این خطه و استانهایی از این دست انجام بشود به اعتقاد بنده کم هست و یک اهتمام مضاعفی را میطلبد.