رادار مذکور که برای اولین بار به نمایش درآمده می تواند به صورت همزمان 120 هدف هوایی مختلف را کشف و رهگیری کند. از دیگر خصوصیات این رادار جدید که یک مزیت مهم برای آن به حساب می آید زمان کم برای استقرار و یا مهیا شدن آن برای حرکت است.

به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، در چند هفته اخیر مستندی با عنوان "شکار طبس" از رسانه ملی پخش شده است که در طی آن ها اطلاعات جدیدی در خصوص شکار پهپاد شناسایی RQ-170 منتشر شده است. این مستند که به تاریخ 18 بهمن ماه امسال در برنامه "ثریا" از شبکه اول سیما پخش شد، برای اولین بار اولین فیلم های استخراج شده از "جانور قندهار" را منتشر کرده و به تمامی حرف و حدیث ها در مورد عدم توانایی ایرانی برای رمزگشایی از این میهمان ناخوانده آسمان ایران پایان داد.

 اما در طول این مستند چند نکته بسیار جالب دیگر نیز از توانایی های دفاعی جمهوری اسلامی ایران به نمایش درآمده که به دلایل مختلف توسط کارشناسان و مدیران حاضر در این برنامه اشاره ای به آن نشد. می توان این سکوت و صرف پخش دو تصویر را به نوعی فرستادن کدهایی عملیاتی به دشمنان ایران دانست. اما این دو تصویر چه بودند و چه نکاتی را به همراه داشتند؟

در بخشی از این مستند تصویری از نمایشگر یکی از سیستم های شناسایی اپتیکی ایران به نمایش درآمد که بر اساس آن مشخص شده بود که جمهوری اسلامی ایران در سال 1388 موفق به رهگیری یک فروند هواپیمای شناسایی RQ-170 شده است. در ابتدا باید این مسئله را طرح کنیم که به زبان ساده سامانه های الکترواپتیکال با استفاده از ترکیبی از داده های بصری و الکترونیکی، شیئی را کشف و رهگیری می کند.

این سیستم به عنوان مکمل در کنار سامانه های راداری برای کشف اهداف مختلف هوایی به کار می رود. نکته مهم در این جا این است که معمولا هواپیماهای شناسایی که به حریم هوایی یک کشور نفوذ می کنند سعی می کنند تا در بالاترین سقف پروازی ممکن حرکت کنند.


تصویر مربوط به رهگیری RQ-170 در سال 88 توسط رهگیرهای الکترواپتیکال

با این فرض و البته علم به این نکته که RQ-170 پیش از شکار برای نظامیان ایران ناشناخته نبوده است، می توان این فرضیه را مطرح کرد که سیستم های شناسایی اپتیک فعلی ایران توان رصد اجسام پرنده "پنهانکار" در ارتفاع 15 کیلومتری، یعنی بیشینه ارتفاع پروازی پهپاد مذبور را دارد. ذکر این نکته در این جا مهم است که پرنده کشف شده توسط سامانه های اپتیکی ایران یک پرنده کاملا پنهانکار است.

اصولا در طراحی پرنده های پنهانکار نه فقط بحث طراحی بدنه به صورت رادار گریز برای جذب یا منحرف کردن امواج راداری و بلکه بحثهایی در خصوص کاهش امواج حرارتی و الکترومغناطیسی نیز لحاظ می شود. پس با علم به این مسئله می توان این گونه انتظار داشت که جمهوری اسلامی ایران می تواند پرنده های متعارف نظامی و یا شناسایی را که مولفه های پنهانکاری بهره نبرده و یا به نسبت RQ-170 از نظر پنهانکاری در رتبه پایین تری هستند را در فواصل و ارتفاع های بیشتر کشف و رهگیری کند.

البته ذکر این نکته نیز ضروری به نظر می رسد که به دلیل کثرت سامانه های شناسایی الکترواپتیک ساخت داخل و سکوت معنادار فرماندهان در خصوص این تصویر نمی توان مدل خاصی از سامانه های شناسایی الکترواپتیکال داخلی را به عنوان کاشف اولیه "جانور قندهار" معرفی کرد.

اما تصویر دیگری که در این برنامه نمایش داده شد به نظر یکی از جدیدترین رادارهای اضافه شده به سازمان رزمی دفاع هوایی کشور است. رادار " Vostok " ساخت کشور بلاروس سامانه ای بود که برای لحظاتی تصاویری از آن پخش شد. باید گفت که این رادار برای اولین بار در سال 2007 میلادی به نمایش عمومی درآمده و به نوعی یکی از جدیدترین محصولات در حوزه راداری در جهان به حساب می آید.


تصویر منتشر شده از رادار Vostok در ایران

به طور کلی " Vostok " راداری در باند وی اچ اف است که برای شناسایی اشیاء پرنده با سطح مقطع راداری پایین و به نوعی پنهانکار طراحی شده است. کارشناسان دفاعی به نوعی این رادار ساخت بلاروس را نمونه ای از رادار روسی نبو می دانند که توسط صنایع راداری بلاروس به منظور رفع نیازها در این بخش ساخته شده است. البته بایستی اشاره کنیم که رادار روسی نبو نیز در به عنوان یک سامانه توانا با قابلیت شناخت اهداف پنهانکار در سازمان رزم دفاعی هوایی کشور وجود دارد.

این رادار با توجه به تجربیات به دست آمده از جنگ های اخیر به رهبری ناتو، ساخته شده و تاکید خاصی در ساخت آن بر بحث مقاومت در برابر جنگ الکترونیک شده است. این رادار می تواند در شرایط جمینگ سنگین نیز به فعالیت خود ادامه بده و بر اساس اعلام سازنده خود می تواند هدفی به مانند پرنده پنهانکار اف 117 با سطح مقطع راداری در حدود 0.5 متر مربع را در شرایط بدون امواج جنگ الکترونیک در فاصله 350 کیلومتری و در شرایط وجود امواج جنگ الکترونیک در فاصله 40 کیلومتری دارد.


رادار Vostok

" Vostok " می تواند به صورت همزمان 120 هدف هوایی مختلف را کشف و رهگیری کند. از دیگر خصوصیتهای این رادار جدید که نوعی یک مزیت بالا برای آن به حساب می آید بحث زمان کم مورد نیاز برای استقرار و یا مهیا شدن آن برای حرکت است.

این رادار می تواند ضرف مدت 6 دقیقه در محلی مستقر یا آماده انتقال از آن محل شود. این خصوصیت توان تحرک بالایی را برای این رادار به همراه می آورد که با کمک آن می تواند به سرعت از محلی به محل دیگر منتقل شده و هم شانس بقاء خود را در میدان نبرد بالا ببرد و هم با حضور ناگهانی در نقاط مختلف و در مدت زمان پایین به عنوان یک عامل غافلگیر کننده برای دشمنان به کار برود.

" Vostok " با توجه به نیازهای جنگهای شبکه محور امروزی طرحی شده و به راحتی توان وصل شدن با شبکه های گوناگون پدافند و مبادله اطلاعات با آنان را نیز دارد. این سامانه تنها دارای 3 کاربر بوده و در زمان آنتن های آن توان مقاومت در برابر بادهایی با سرعت 35 متر بر ثانیه را دارد.

از دیگر قابلیتهای رادار فوق این است که این امکان در این سامانه وجود دارد که با جمع آوری اطلاعاتی به مانند سطح مقطع راداری، نوع امواج رادار مورد استفاده در هدف در صورت وجود، حالت پروازی و سرعت به شناسایی نوع وسیله پرنده مورد نظر پرداخته و سپس با طبقه بندی کردن تهدیدات نوع پدافند مناسب برای مقابله با این تهدیدات را تعیین کند. می توان انتظار داشت که با ورود این سامانه به شبکه دفاع هوایی کشور ایران در کنار طیف وسیعی از سامانه های راداری ساخت داخل، به سطح مطمئن تری از دفاع هوایی خصوصا در برابر پرنده های پنهان کار برسد.

اما در بخشهای دیگری از این مستند که از رسانه ملی پخش شد تصاویری به نمایش درآمد که نشان از عملیاتی شدن دو رادار ایرانی می داد. بر اساس این تصاویر رادار ایرانی مطللع الفجر 2 و رادار ایرانی در گونه کیهانی نیز عملیاتی شده است. اما این رادارها چگونه رادارهایی هستند؟ در توضیح باید گفت رادار مطلع‌الفجر 2، يك رادار متحرك برد بلند مراقبت هوايي و هشدار زودهنگام در باند VHF است كه مي‌تواند به طور مستقل عمل کرده ويا به عنوان بخشي از يك سامانه پدافندي و البته جزئی از شبکه یکپارچه پدافند هوایی باشد.


مطلع الفجر-2 در بازدید رهبر معظم انقلاب از نمایشگاه توانمندی های دفاعی

در مطلع الفجر-2 نیز مانند نسل قبلی تمامی اجزای سامانه بر روی یک تریلر نصب شده است. تغذيه رادار مي‌تواند توسط دو ديزل ژنراتور نصب شده بر آن يا توسط برق شهر انجام شود. مدت زمان لازم براي آماده به كار كردن رادار توسط سه خدمه آن، كمتر از دو ساعت است. با توجه به تحرک بالای این رادار و مدت زمان مناسب راه اندازی با توجه به رده عملیاتی آن که رادارهایی بزرگ و دوربرد است قابلیت تغییر موضع تاکتیکی این رادار نیز قابل توجه بوده و برای ایجاد پوشش بهتر در نقاط مورد نظر می تواند جابجا شود.

در روش پردازش کوهرنت یا منسجم(Coherent) که در مطلع الفجر-2 از آن استفاده شده تمامی سیگنال های ارسالی با مشخصات یکسان از نظر فاز فرستاده می شوند و از اثرات تصادفی آنها پیشگیری می شود در حالی که در روش غیرکوهرنت یا نامنسجم سیگنال های ارسالی دارای اختلاف فاز هستند. از نتایج به کارگیری چنین روشی، توانایی تشخیص کوچکترین اختلافات سرعت اهداف است که ناشی از اختلافات سیگنال های بازگشتی است که در هنگام ارسال هیچ اختلافی(درواقع اختلاف فاز) با هم نداشتند. همچنین تداخل کمتر و مزایای سیگنالی بهتری در این روش نسبت به روش نامنسجم دارد.


تصویری از رادار مطلع الفجر 2 در مستند شکار طبس

در این رادار با 2 کانال مستقل به صورت همزمان و با استفاده از همه ظرفیت،قابلیت ردیابی و آشکارسازی فرکانس ها فراهم شده است که به این ترتیب با جایگزینی یک کانال در صورت ایجاد اشکال در فرستنده، گیرنده ویا مسیر آنتن کانال دیگر، پایداری عملکردی و قابلیت اعتماد بالایی در زمینه شناسایی و ردگیری اهداف هوایی ایجاد شده است.

استفاده از تجهیزات الکترونیکی پیشرفته نظیر نیمه هادی ها باعث افزایش مدت زمان قابل کارکرد و کاهش احتمال بروز خرابی در این رادار شده و میزان زمان مورد نیاز برای تعویض و تعمیر قطعات آن را نیز کاهش داده است. مطلع الفجر-2 که عملکردی سه بعدی دارد از برد مناسب، از قابلیت اندازه گیری زاویه، جهت، سرعت و ارتفاع اهداف پروازی به روش مقایسه سیگنال بین 2 کانال مستقل موجود در رادار برخوردار است.

تجهیزات فرستنده و گیرنده در این نسل از رادارهای مطلع الفجر به طور کامل بومی سازی شده و به مرحله تولید انبوه رسیده است.

با توجه به تصاویر منتشر شده از بازدید رهبر معظم انقلاب از نمایشگاه دستاوردهای دفاعی در تابستان سال جاری به نظر می رسد بارز ترین تفاوت ظاهری مطلع الفجر-2 با نسل پیش از خود در بکارگیی تعداد بسیار بیشتر آنتن است. مطلع الفجر-1 تنها از 12 آنتن در دو ردیف روی هم که به صورت متقارن در دو طرف پایه استوانه ای نگهدارنده چیده شده اند استفاده می کند در حالی در که در نسل جدید آن از 32 آنتن در دو طبقه به فاصله حدود 2 متر و در هر طبقه دو ردیف استفاده شده است.

در هر ردیف 8 آنتن به طور متقارن حول استوانه نگهدارنده قرار گرفته اند. بنابراین ارتفاع نهایی آنتن ها از سطح زمین باید به حدود 10 متر رسیده باشد که در افزایش پوشش دهی ارتفاعات پایین تر بی تأثیر نیست.


نمونه ای خارجی از رادارهای ماوراء افق

اين رادار قابل استفاده در تمام شرايط آب و هوايي و يك رادار مدرن با پردازش كوهرنت و با اجزای تماماً بهره مند از نيمه هادي ها است كه مي‌تواند اهداف هوايي را تا برد 480 كيلومتر و همچنين اهداف با سطح مقطع پايين را آشكارسازي و ردگيري كند.

با استفاده از این رادار دوربرد که 60 درصد افزایش در برد نسبت به نسل قبلی داشته است مساحت بسیار بیشتری از کشور با هر دستگاه از آن تحت پوشش قرار می گیرد. به عنوان مثال تمام آسمان خلیج همیشه فارس تنها با یک رادار مطلع الفجر-2 که به عنوان مثال در جنوب غربی استان فارس مستقر باشد از شرق تنگه هرمز و سواحل کشور کوچک امارات تا سواحل کشور کوچک تر کویت و در جنوب نیز تمام مساحت کشورهای بحرین و قطر تحت پوشش قرار گرفته و ده ها هدف مختلف را با دقت بالا کشف و ردیابی می کند.

رونمایی از رادار کیهانی


نمونه رادار کیهانی ایران که در مستند شکار طبس به نمایش درآمد

اما دستاورد دیگر در حوزه راداری که در این مستند به نوعی به آن اشاره شد، بحث رادارهای کیهانی است. هر چه اهداف هوایی در فاصله بیشتری از رادار باشند، باید ارتفاع پروازی آنها نیز برای دیده شدن توسط رادار بیشتر باشد. مشکل اصلی در کشف اهدافی که در ارتفاع پائین پرواز می کنند انحنای سطح زمین است. مسیر حرکت امواج الکترومغناطیس رادار، مستقیم است در حالیکه سطح زمین انحنا دارد و امواج در اغلب محدوده های فرکانسی با ادامه دادن به مسیر مستقیم خود، از سطح زمین فاصله می گیرند.

تأثیر این انحنا از حدود 30 کیلومتری شروع می شود  و  اجسام در فواصل دورتر از این محدوده، رفته رفته در نقطه کور رادار قرار می گیرند. به عبارت ساده تر اجسام دورتر از 40 کیلومتر نمی توانند درخط دید مستقیم رادارهای مستقر بر روی زمین که ارتفاع آنتن رادار آنها متعارف است قرار گیرند. به عنوان مثال برای دیدن یک هدف سطحی در فاصله چند صد کیلومتری باید رادار را چند هزار متر بالا برد که در عمل محدودیت های زیادی بوجود می آید.

یکی از راه های کشف و تشخیص اهداف سطحی در فاصله دور استفاده از رادارهای افق نگر تا OTH است که در دو نوع آسمانی و سطحی هستند. در رادارهای افق نگر آسمانی امواج اچ-اف(فرکانس پائین و طول موج بالا) را به لایه یونوسفر جو که از ارتفاع 85 کیلومتر تا 600 کیلومتری است می تابانند. با برخورد امواج به این لایه که منجر به شکست و بازگشت آنها به سمت زمین می شود محدوده های دور  و وسیعی قابل پوشش است. این نوع رادارها برای نظارت بر مناطق دور دست از 500 تا 4000 کیلومتر و بالاتر در مساحت های بسیار بزرگ مناسب هستند.

این رادارها دارای شبکه ای از آنتن های فرستنده و گیرنده بوده و به دلیل ماهیت شبکه ای و گسترش سامانه های خود قابلیت حمل و نقل و جابجایی بالایی ندارند. هزینه تمام شده رادارهای افق نگر آسمانی بسیار زیاد بوده و معمولاً در سطح پروژه های ملی کشورها تعریف می شوند. کاربرد غیرنظامی این رادارها در اموری از جمله اقیانوس شناسی وکنترل ترافیک دریایی و کاربرد نظامی آن ها در بخش هشدار اولیه سامانه های دفاع موشکی بالستیک و کروز است. این نوع رادارها برای فواصل زیر 500 کیلومتر مناسب نبوده و سابقه چندانی از آنها در این فاصله به چشم نمی خورد.

رادارهای افق نگر سطحی که در باند فرکانسی اچ-اف عمل می کنند و به اچ-اف-اس-دبلیو-آر معروفند برای تشخیص اهداف سطحی تا فاصله 500 کیلومتر مناسب هستند. در این سامانه امواج اچ-اف با استفاده از چند خاصیت فیزیکی به جای خط مستقیم، مسیر منحنی زمین را طی کرده و بازمی گردند.

این نوع رادارها در مقایسه با رادار افق نگر آسمانی از شبکه و محدوده پیاده سازی کوچک تری برخوردارند. این نوع رادارها کاربردهای بسیار وسیع غیرنظامی دارند لذا دسترسی به قطعات و تجهیزات آن آسان تر به نظر می رسد. همچنین سوابق این نوع رادار در کشورهای زیادی وجود دارد. امروزه این نوع از رادارهای افق نگر سامانه های مناسبی برای بخش هشدار اولیه تهدیدهای کروز هستند.

رادارهای افق نگر معمولاً به لحاظ سخت افزاری پیچیدگی کمتری نسبت به رادارهای فرکانس بالاتر دارند اما به لحاظ نرم افزاری و پردازش بسیار پیچیده هستند. دقت اندازه گیری این رادارها به اندازه رادارهای دیگر نیست  و استفاده از آنها تنها در بخش هشدار اولیه مطرح است. بیشتر این رادارها قابلیت حمل و نقل پائینی دارند و معمولاً به صورت ثابت مورد استفاده قرار می گیرند.

کشوری که از رادار افق نگر استفاده می کند در واقع قادر است تحرکات کشورهای منطقه پیرامون خود را بر روی خاک آن ها مورد پایش لحظه ای قرار دهد.

نمونه هایی از این نوع رادارها در کشورمان در حال توسعه است که از آن با نام «رادار كيهاني» یاد می شود. طبق مصاحبه های فرماندهان نیروهای مسلح این رادارها حداقل در دو برد مختلف در حال آماده سازی هستند که دوربردترین نوع آنها بیش از 3000 کیلومتر را پوشش می دهد. اقدامات زير ساختي و مکان‌يابي اين رادارها صورت گرفته و برخی از آزمایش های میدانی نمونه اولیه آن در سال گذشته به انجام رسیده است.

همچنین براساس مکان‌يابي و طرح های عملياتي، تعداد کافي از اين سامانه در محل‌هاي عملياتي مستقر و بنابراین بیش از یک مجموعه از این رادارها به خدمت گرفته خواهد شد. همچنین اعلام شده با استفاده ترکیبی از این رادار و سامانه های دیگر دقت مکانیابی اهداف به میزان بسیار بالایی بهبود یافته و در نتیجه ردگیری اهداف نیز تحقق می یابد.

با استفاده کشور از چنین سامانه ای امکان بکارگیری اصل غافلگیری در تهاجم احتمالی به کشورمان به میزان بسیار زیادی کاهش می یابد و برخاستن دسته های هواپیماهای جنگنده از فرودگاه ها یا ناو هواپیمابر، شکیل موشک های کروز و پرواز هواپیماهای بمب افکن قابل ردگیری خواهد بود به خصوص این نکته را باید در نظر داشت که بیشترین برد موشک های کروز دشمن کمتر از برد رادار کیهانی ایرانی است و با توجه به سرعت این موشک ها فرصتی برای تصمیم گیری و حتی نقل و انتقال برخی از سامانه های پدافندی بدست می دهد.

همچنین باید توجه داشت در بخش کشف زودهنگام تهدیدات هوایی(و نه ردگیری دقیق برای هدایت آتش) رادارهای کیهانی می توانند تا حدود زیادی خلأ نبود راداهای هواپایه هشدار زودهنگام(آواکس) را پر کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 83
  • در انتظار بررسی: 2
  • غیر قابل انتشار: 3
  • ۰۰:۱۷ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    1 0
    اقا یه سوال مگه کشور بلاروس این سامانه رو نداره...در جاسوسی امریکا هم که از این کشور شکی نیست پس چرا اونا نتونستن همچین شکاری کنن...
  • ۰۰:۲۳ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    1 1
    اصلا یه سوال مهمتر اگه کسی میدونه جواب بده دارم دیوونه میشم چرا مراحل شکار rq170 رو مسئولین فاش کردن تو رو خدا اخه چرا حیف نبود ؟؟؟؟
  • هرمز چرم شیر ۰۰:۲۹ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    1 1
    50 سال بعد جواب سئوال شما داده میشه
  • ناشناس ۰۰:۲۹ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    2 1
    مگه میشه که آمریکا از اینا خبر نداشته باشه این پهپاد برای بهترین پدافند دنیا(حداقل شناخته شده) که خود آمریکاست ساخته شده به نظر من نباید برای کشف این پرنده بقه چنین تصاویری استناد کرد و صد درصد چیزای دیگه ای میباشند که همچنان ناشناخته اند
  • ۰۰:۳۵ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    چرا سراغ اواکس نمیریم؟!!
  • ۰۰:۳۵ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    الان اونا چرا نتونستن به ما چه ربطي داره؟
  • Vatan parast ۰۱:۰۲ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    1 1
    hanoz khyli chiza monde ta began ina 1% az tozihatesho nadadan faghat khastan 1 filmi neshon dade bashan ke on ahmagha bedonan ma MITONIM ona be fkre khodeshon migan iran nemito0ne ama ma neshon dadim mitonim va khahim tavanest ya maslan pehpade lobnan ba inke midonest onjaii k dare mire shekar mishe ama raft be nazaret chio khast neshon bedeo sabet kone ? khastan began ahmagha k fkr mikonin kesi ro dasteton nemiad ma amadim
  • احمد ۰۱:۰۵ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 1
    مرگ بر آمریکا - وای بر زمانی که منجی بیاد . آخ چه حال میده .........
  • روزنامه نگار ۰۱:۰۹ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    مشرق! این مطالب را از کجا میاری؟ چرا به ما نمی دن؟ پارتی بازی تا کی؟
  • ۰۱:۲۲ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    شما از کجا میدونی از این هواپیما برای جاسوسی از بلاروس استفاده شده ؟ کلا بلاروس در حدی هست ( از نطر تهدید ) که امریکایی ها از بی سرنشینی مثل سنتینل برای جاسوسی از انها استفاده کند ...عجیب والله.... =========== ضمننا تفاوت هست بین کشف یک هواگرد تا اختلال در عملکرد اون ! تا کاری که بچه های سپاه کردند یعنی نشاندن پهپاد
  • سید اکبر کولر ساز ۰۲:۵۲ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 1
    انشا الله تو کره ماه هم همین ایرانی ها هستند
  • ماجد عبدالله ۰۲:۵۴ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    شاید ثامن یا شهاب باشه؟
  • ناشناس ۰۳:۰۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    شاید راداری که وستوک نامیده میشود همون رادار ثامن یا شهاب باشه؟
  • ۰۳:۳۸ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    یه زمانی عکسبرداری از سیم خاردار اطراف مراکز نظامی ممنوع بوده و هست. حالا چرا این اطلاعات فاش میشه نمیدونم.
  • علي عمار ۰۷:۰۵ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    خدا قوت
  • ۰۷:۲۴ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    در همایشی که چند روز پیش در رابطه با رادار برگزار شد نمونه ایرانی رادار کاستا نیز حضور داشت .
  • مجتبی ۰۸:۰۴ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    زیرا بلاروس جرات ایران را ندارد.
  • ۰۸:۰۹ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    رفتیم چند وقت دیگه نمونه داخلی اش با انتن چرخان برپشت هواپیما رونمایی میشه اندکی صبر
  • ۰۸:۱۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    اقا دمتون گرم مثل همیشه گزارش خوبی بود
  • ۰۸:۱۳ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    باتشکر از مقاله خوب ومفید شما این رادارهای کیهانی با برد خوبی که داره قابلیت رصد کردن ماهواره هایی هم که دورزمین می چرخند واز فضای ایران عبورمیکنند را داره ؟؟؟
  • ۰۸:۱۵ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    میخوام این نکته سنجی هات رو مشرق ایول
  • ۰۸:۳۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    پروفسور اینا رو دیشب تو تلویزیون پخش کردن!!!
  • ۰۸:۳۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    منحصر بفردی مشرق قشنگ بود
  • ناشناس ۰۸:۳۴ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    سردار حاجی زاده تو مستند شکار طبس اشاره ظریفی کردند به روحیه بسیجی و انقلابی در نیروهای سپاه و از این که در سایر دستگاهها این روحیه کمرنگتره ابراز تأسف کردند اینکه چرا وقتی ایرانی توان به زمین نشاندن پهباد مدرن آمریکایی و رمزگشایی آن را دارد برای پرایدی که 5% قطعاتش وارداتی است به خاطر قیمت ارز پراید از 8میلیون میشه 20میلیون؟؟؟
  • mehdi ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    احتمال جاسوسی آمریکا از بلاروس هست و اونها هم امکانات رهگیری رو دارن اما جییییییگر شکارش رو ندارن
  • mehdi ۰۸:۳۹ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    دوست عزیز آواکس خلبانش توش نشسته با کلی آدم دیگه اونو با موشک باید بری سراغش
  • ۰۸:۵۲ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    تصویر رهگیری توسط الکترواپتیکال خیلی جالب بود از این گزارشها بیشتر بذارید
  • حاج کمیل ۰۹:۰۴ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    خدا قوت خسته نباشید براد ران بسیجی
  • ایران ۰۹:۱۸ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    پیامبر اعظم (ص) :علم اگر در ثریا باشد مردمانی از سرزمین پارس به ان دست خواهند یافت
  • اسباب بازی فروش ۰۹:۳۶ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    روزی ميرسه كه يه هواپيمای اسباب بازی تو آمريكا رو هم رديابی می كنيم ؛ ‏↳‏
  • رضا کمالیان ۱۰:۳۳ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    بلاروس تکنولوژی این رادارها را دارد اما شاید جرئت سیاسی لازم برای پایین کشیدن هواپیمای جاسوسی آمریکا را ندارد. یک علت محتمل برای توضیح مختصر ایران در باره روش شناسایی و پایین کشیدن پرنده جاسوسی آمریکا میتواند تشویق کشورهای دیگر به تکرار این کار و ایجاد جرئت سیاسی لازم در آنها باشد. آمریکا هم بیش از هر چیز از گسترش جرئت سیاسی ایران در کشورهای دیگر میترسد وگرنه مسابقه تکنولوژیکی صرف و رقابت تسلیحاتی تنها، زمینی است که آمریکا بازی در آن را بلد است.
  • ۱۰:۳۸ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    آمریکا خودش اینارو میدونه که حمله نمیکنه
  • بهنام ح ۱۰:۴۵ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    عزیز ناشناس اینکه این رادار نمونه بلاروسی است شکی نیست مهم اینه که فرزندانمان چه به سر این رادار با بهینه سازی آورده اند که خود بلاروسها انگشت به دهان مانده اند
  • ۱۰:۵۵ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    هموطناني كه نگران فاش شدن اطلاعات هستند استحضار داشته باشند افشاي اين اطلاعات نوعي جنگ اطلاعاتي و گمراه كردن دشمن است
  • ۱۱:۰۷ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    سلام البته این راداری که شما گذاشیتد ... فراق افق نگر هست ...
  • ۱۴:۳۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    کدها و سورس های نمونه بلاروسی رو اسرائیل و غرب مدتهاست خریده و تازه نسخه اولیه صادراتی مدل روسی هست که به این کشور داده شد و اصلا امکانات نسخه روسی که صادر نمیشه رو نداره و فقط در اختیار ارتش روسیه هست ایران قطعا با تغییر سورس کدهاش تونسته اون رو بر علیه غربی ها استفاده کنه و گرنه بلافاصله با روشن شدن رادار لو می رفت...
  • ۱۴:۳۲ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    این مقاله مشرق نیوز فقط یک حدس و گمان هست..وگرنه کل دنیا می خواهد بدونه ایران با چه روشی و کدوم تجهیزات می تونه پهپادهای استلیث امریکا رو شکار کنه که اطلاعاتش حداقل تا 20 سال مهر فوق محرمانه خورده......مثل همه کشورهای جهان که عملیات های محرمانه رو تا ده ها سال رسانه ای نمی کنن
  • ۱۴:۳۵ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    بعد از قضیه ندادن S-300 و فروختن سورس کدهای تور و... به اسرائیل تغییر کدینگ و سورس های رادارهای خارجی تبدیل به شرط لازم برای استفاده از این رادرها در عملیات ها شده دلیلش هم لو رفتن تعدادی از رادرهای روسی در جنوب کشور در زمان حمله عراق به ایران بود که چند موشک کروز به سمت آنها شلیک شد.... که البته صداش رو در نیاوردیم....
  • reza ۱۵:۱۴ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    من نمیدونم آمریکا این تکنولوژی ها رو نمیبینه یا خودش رو زده به نفهمی.ولی اگه جرات داشت حتما تا حالا حمله کرده بود
  • محمد ۱۶:۰۱ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    مستند شکار طبس رو واسه دانلود بزارید
  • ۱۶:۱۸ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    بهترین پدافند دنیا رو روسیه داره. کلا بعد از جنگ جهانی دوم، شوروی تمرکز خود را روی پدافند و امریکا روی هواپیما ها گذاشت و هر کدام در حوزه تمرکز خود قوی تر از حریف است.
  • محمد ۱۶:۱۸ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    به گفته خود مشرق برد موشکAGM_129 امریکا حدود 3700 کیلومتره.این مطلب در گزارشی تحت عنوان دست بلند ایران با «کروز» به «دیه‌گو گارسیا» رسید هستش.لطفاا چاپ کنید
  • ۱۶:۵۵ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    در زمان حمله امریکا به عراق نه عراق به ایران!! موشک های کروزی که در اطراف آبادان خورد رو می گم...............و چند نفر زخمی شدن...
  • حسین ۱۷:۰۸ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    احسنت که گل گفتی واقعا اگر تغییر سورس کدها نبود که دیگه امارات هم پهپاد می آورد پایین
  • ۱۷:۱۹ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    مطلب تقریبا تکراری بود معلومه مطلب کم اوردی تکراری کار میکنه البته به بهانه های مختلف
  • ۱۷:۵۷ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    خوب که چی تا بیاد توی محدوده 3000 کیلومتر شناسایی میشه
  • ناشناس ۱۸:۱۷ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    آمریکا امکان نداره که از چنین چیزایی خبر نداشته باشه حتی اگرهم نداشته باشه رادارهای روسی برترند یا آمریکایی که ،که معلومه دیگه. انشاءاله 20سال دگه یه رادار ی نشون داده خواهد شد که فقط در اختیار ایان است و بس ، آخه ایران چطور به روسها اعتماد می کنه ؟در ضمن شاید اون رادار،رادار ثامن یا شهاب بوده باشه چون که اونم در باندVHF کار میکنه!
  • ۱۸:۴۲ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    آقا این قاهر 313 خیلی لبهام داشت لطفا درباره آن گزارش تهیه کنید
  • ۱۹:۴۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    حواسم نبود + دادم
  • ۱۹:۵۹ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    شبیه آنتن تلویزیون ماست
  • ۲۰:۵۱ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    این رادارها برای رهگیری بود .به نیروی سایبری قدرتمند هم نیاز داره. که ایران در این زمینه از آمریکا هم پیشرفته تره.ولی بلاروس نه.در ضمن ایران در جنگ با آمریکاست نه بلاروس
  • ۲۱:۲۳ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    مرگ بر اسراییل
  • behzad ۲۲:۴۳ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    آمریکا حتی اگه ایران دستش هم خالی باشه جرات حمله نمیکنه.چون ما نیروی مردمی داریم که شکست ناپذیره
  • ۲۳:۱۳ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    خوب حالا که چی ؟
  • ۲۳:۱۷ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۷
    0 0
    موشک کروز به سمت رادارهای ما در جنوب شلیک شد ...! الله اکبر از این شایعه پراکنی ها و منابع موثق !...در جنگ دوم خلیج تعدادی موشک تاماهاک به علت استفاده عراقی ها از جمرهای gps در اراضی ایرانی فرود اومد که اتفاقا سالم به دست ما رسید !..... این از این نکته ! =========== در ثانی کدهای تور را کسی به اسرائیلی ها نفروخته ...بلکه صهیونیست ها و یانکی ها به اس 300 های یونانی دسترسی پیدا کرده بودند و با انها تمرین کرده بودند ======= لطفا اطلاعات غلط را نشر ندین
  • علی ۰۷:۱۴ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۸
    0 0
    یعنی چه ناشناس جون!؟ برو پیگیر شو ببین چجوری بر و بچ سپاه آر گیو 170 رو در 3 مرحله هک کردن و نشوندن. انتظار هم نیست که بلاروس همچین کارایی از دستش بر بیاد.
  • علی احمدی ۱۱:۱۶ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۸
    0 0
    امریکا هیچ غلطی نمی تواندبکندشیرمردان خداقوت
  • آشنا ۱۱:۳۸ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۸
    0 0
    سلام .بله رادارهای باند VHF از آنتهای یاگی یا به قول شما (آنتهای تلویزیون) ، استفاده می کنند.
  • آشنا ۱۱:۴۸ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۸
    0 0
    با سلام دوستان بخش دفاع و امنیت مشرق خدا قوت از اینکه سعی می نمائید مطالب را به شکل صحیح و قابل فهم برای مخاطبین عرضه نمائید بسیار متشکرم. البته باید به چند نکته در خصوص مطالب ارائه شده توجه داشته باشید که در بخش نظرات به آن نمی توان اشاره نمود.
  • ۱۳:۰۴ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۸
    0 0
    دیگه اینکه روسیه با ندادن اس 300 به ایران با اسرائیل معامله ای کرده رو که دیگه همه میگن هم مسئولین ما هم رسانه های داخلی هم خارجی در ضمن به نظرت اگر روسیه و اسرائیل با هم تعامل نداشتند اسرائیل راضی میشد که پهپاد های پیشرفته ی هرمس رو در اختیار روس بذاره با عقل جور در میاد اخه ؟؟
  • ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۸
    0 0
    ویتنام هم نیروی مردمی داشت !!!
  • ۱۳:۲۴ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۸
    3 0
    این منفی دادنها یعنی چند نفر کافر هم پیگیر مطالب هستند!
  • خلیج فارس ۱۳:۵۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۸
    0 0
    این نشون میده که آمریکاییها بشدت از قدرت و نفوذ ایران هراس دارند و به خاطر همینه که از پیشرفته ترین فناوریهاشون برای جاسوسی و محک زدن توان نظامی ایران استفاده میکنن ، همین طور هم که دیدید و میبینید و خواهید دید امریکا هیچ وقت نمیتونه از این فضولی هاش موفق بشه و این ایران بوده که حالشونو گرفته نمونش همون فیلم جاسوسی پهپادهای ایران از ناوهای امریکا ... . من از شما یه سوال میپرسم : کجای دنیا این اتفاق افتاده ؟ کجای دنیا امریکاییها هنگام عبور از یه آبراهه یا یه تنگه تو کل دنیا از کسی اجازه عبور خواستن ؟ هان ؟ کجا‌؟
  • mohammad ۱۳:۵۶ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۸
    1 0
    این اطلاعاتی که میدن سوخته است دادا .
  • aZ ۱۴:۴۳ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۸
    0 0
    ناوهای امریکا وقتی میخوان وارد خلیج فارس بشن از بچه های سپاه و ارتش اجازه ورود میگیرن . این نشون از اقتدار و قدرت نظامی ایران داره .
  • ۱۸:۴۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۸
    0 0
    نفهم! تو ویتنام رو با ما یکی میکنی؟!
  • ۱۹:۲۴ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۸
    0 0
    خوب دیدی که تو ویتنام هم هیچ غلطی نکردن و دست از پا درازتر برگشتن!!
  • ۱۹:۵۱ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۸
    0 0
    برادر جان ! اسرائیل هرمس را به روسیه نفروخته ! به گرجستان هرمس فروخته !...طرف حساب روسها هم امریکایی ها هستند والا صهیونست ها که ...
  • ۲۰:۰۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۸
    0 0
    بیخیال مگه فارسی چه اشکالی داره که اینطور مطلب گذاشتی
  • علی ۲۱:۵۵ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۸
    1 0
    اصالت اینهایی که منفی میزنند کجاست ؟شاید ال اونور ال آب
  • مهدي ۲۲:۵۳ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۸
    0 0
    جناب ناشناس قاطي كردي!!!!! منظور آقا بهزاد ايمان هست و ...
  • ۱۱:۲۸ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۹
    0 0
    فحش نده
  • ۱۱:۳۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۹
    0 0
    گل گفتی.حرف سردار رو صد درصد قبول دارم
  • ۱۱:۳۴ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۹
    0 0
    پاسخت به نظرش تو حلقم!! اشتباهای مثبت دادم..
  • ۱۲:۲۲ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۹
    0 0
    آخ چه حال ميده
  • ۱۵:۰۶ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۹
    0 0
    جناب az معرفي كردن خودشون هنگام ورود به خليج فارس امري رايج و شناخته شده در عرف و قوانين بين المللي دريانورديست اگه ميخواين از اقتدار و قدرت نظامي كشور بگين خيلي جنبه ها هست كه ميتونين بهش بپردازين كه مايه افتخار براي همه ي ماست.
  • سرباز ارتشی ۰۸:۲۷ - ۱۳۹۱/۱۲/۱۷
    0 0
    تا انجا که من شنیدم نشوندن بهپاد امریکایی کار بچه های ارتش بوده حالا چرا اسمشون برده نمیشه
  • سرباز گم نام امام زمام ۱۵:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۷
    0 0
    ایرانی یعنی غیرت ایران رادار هایی دارد که این گوشه ی از آن ها می باشد لذا آمریکا ویا هر کشور جرات تجاوز ندارد همان طور که با موشک ها والفجر اسراییل را نابود کردیم آمریکا را سر جای خودش می نشانیم یا امام زمان
  • شاهرخ ۱۲:۲۲ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۵
    0 0
    در جواب نظر دهنده ای بنام سرباز ارتشی ،با بگم که،در برهه کنونی هیچ فرقی بین ارتش وسپاه که تحت فرماندهی واحد هستند وجود ندارد، امکان دارد که در شرح وظایف کلی برای هرکدام وظیفه ای جداگانه در نظر گرفته شود ،مانند دفاع از مرزهای کشور در برابر بیگانه بعهده ارتش وحراست از انقلاب همچنین صدور آن بعهده سپاه باشد ولی در امور مشترک مانند پدافند هوایی تحت فرماندهی واحد هستند وکارها بصورت مشترک انجام می گردد.
  • شهرام ۱۲:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۱
    0 0
    این کار خود امریکایی ها بود تا کشور های عربی روبه خودشون وابسته کنن ببین کی گفتم
  • رضااا ۱۳:۴۷ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۵
    0 0
    با مطلع الفجر میشه شبکه استانی رو گرفت؟اینکه باد میومد خراب میشد...خبلی مسخره بود..هیچیش به رادار نظامی نمیخورد...یاده پشت بومبایه روستامون افتادم که ده تا انتن کنار هم میزارن...
  • رضا اردلان ۱۴:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۶
    0 0
    دم همه بچه های وزارت دفاع گرم
  • محمد حسین ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۸
    0 0
    سال 2007 رونمایی و 2010 عملیاتی شد.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس