1

روسیه پیشتاز به رسمیت شناختن ماهیتی سیاسی به نام امارت اسلامی افغانستان شده است و دیدگاه افرادی که از حدود ده سال قبل معتقد به کمک گرفتن از طالبان برای مبارزه با داعش بودند، به فعلیت رسیده است.

سرویس سیاست مشرق**- الکساندر بورتنیکوف رئیس سرویس امنیت فدرال روسیه (FSB) در نشست شورای رؤسای نهادهای امنیتی کشورهای مستقل مشترک‌المنافع در ۵ خرداد ۱۴۰۵ سخنان مهمی در رابطه با مسائل امنیتی مناطق آسیای مرکزی و غرب آسیا به ویژه در رابطه با ایران مطرح کرد که هر یک در جای خود محل بحث و بررسی و تحلیل جداگانه است؛ اما یکی از موضوعات مورد توجه در صحبت‌های وی، موضوع خطر داعش خراسان در آسیای مرکزی و نقش انگلستان در حمایت از این شاخه داعش بود.

بورتنیکوف گفت که «دستگاه‌های اطلاعاتی انگلیس با حمایت فعال از گروه تروریستی داعش خراسان و نیز اپوزیسیون طالبان، در تلاش‌اند دولت کابل را تضعیف کرده و نفوذ خود را در جمهوری‌های آسیای مرکزی گسترش دهند.» وی با تأکید بر اینکه غرب از این طریق به دنبال تغییر وضعیت منطقه به نفع خود است، هشدار داد که داعش خراسان به‌طور گسترده در حال جذب نیرو از میان کارگران مهاجر در روسیه و شهروندان تاجیکستان، ازبکستان، قرقیزستان و قزاقستان است.

پیام بورتنیکف از بیان کردن این کلمات روشن بود؛ او به عنوان یکی از افراد اصلی ساختار اطلاعاتی - امنیتی فدراسیون روسیه معتقد است که اکنون نیز همانند دوران Great Game (۱۸۵۶-۱۹۰۷) انگلستان نقش مهمی در تضعیف موقعیت روسیه و دیگر رقبای غرب در نقاط مختلف جهان از جمله در محدوده آسیای مرکزی دارد، و البته او و دیگر رهبران روسیه فراموش نمی کنند که در اوکراین نیز با انگلستان (همانند بسیاری دیگر از کشورهای غربی) مستقیما درگیر یک نبرد تمام عیار نظامی-امنیتی هستند.

آغاز همکاری نظامی روس‌ها با طالبان/ نقش ایران در تحولات مرزهای شرق کشور چیست؟


پس با این نگاه امنیتی است که روسیه پیشتاز به رسمیت شناختن ماهیتی سیاسی به نام امارت اسلامی افغانستان شده است و دیدگاه افرادی مانند ضمیر کابلوف - دستیار ویژه پوتین در امور افغانستان- که از حدود ده سال قبل معتقد به کمک گرفتن از طالبان برای مبارزه با داعش بودند، به فعلیت و منصه ظهور رسیده است. در این چارچوب شناختی، جنگ پاکستان و افغانستان نیز می تواند جزئی از برنامه ایجاد آشوب و هرج و مرج (Chaos) در ژئوپلیتیک منطقه باشد (به ویژه به خاطر نفوذ سنتی انگلستان و آمریکا در ساختار نظامی پاکستان که البته حتی اگر این جنگ برنامه ریزی شده نیز نباشد، تفاوتی در اصل موضوع ندارد چرا که پیآمد آن یکی است، یعنی ایجاد هرج و مرج مخرب در منطقه).

پس برای روسیه، توافق نظامی و فنی میان مسکو و کابل (که در ۶ خرداد ۱۴۰۵ و در پی دیدار و گفتگوی وزیر دفاع کنونی افغانستان –یعقوب مجاهد- با دبیر شورای امنیت روسیه –سرگئی شویگو- اعلام شد) و مجهز کردن دولت کنونی افغانستان به پدافند هوایی قوی‎تر یک اقدام راهبردی محسوب می شود، اقدامی که میتواند طرحهای غربی را خنثی کند و جغرافیای سیاسی منطقه را در برابر تحولات نامطلوب محافظت کند.

با این توصیف، منطقِ همکاری نظامی برای هر یک از دو طرف روشن است و این اقدام را اقدامی راهبردی برای امنیت کشور خود تلقی می کنند، هرچند نباید فراموش کرد که این همکاری لحنی آرام دارد چرا که هم روسیه نمی خواهد کشورهایی نظیر پاکستان و تاجیکستان نسبت به این اقدامات موضع منفی، حداقل موضع منفی جدی و مؤثر، بگیرند و هم طالبان نمی خواهد جز به مقدار ضرورت وارد بلوک بندی های جهانی شود.

کابل به تعبیر خود سیاست خارجی متوازن اقتصادمحور را دنبال می کنند و خواهان حفظ تعادل در سیاست خارجه است، هرچند جبر جغرافیا و تاریخ و فرهنگ، او را تا حدی به سمت بلوک بندیها نیز برده و خواهد برد و البته این ورودِ نسبی به بلوک بندیها تا اینجا همسو با «سیاست نگاه به شرق» به عنوان یکی از ارکان چشم انداز کلان بین المللی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران نیز بوده است.

آغاز همکاری نظامی روس‌ها با طالبان/ نقش ایران در تحولات مرزهای شرق کشور چیست؟

همچنین باید توجه کرد که در سیاست خارجی متوازن اقتصادمحور کابل، ارتباط خوب با همسایگان اهمیت زیادی دارد (استثنای تحمیل شده آن رابطه با پاکستان است که به دلایل متعدد تاریخی و سیاسی تنش آلود است) و به همین دلیل در ۷ خرداد ۱۴۰۵ در حاشیه چهاردهمین نشست بین‌المللی مقامات بلندپایه امنیتی در مسکو، جلسه ای میان مقامات ایرانی - به ریاست علی باقری، معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی- و مقامات افغان -به ریاست ملا یعقوب مجاهد وزیر دفاع - شکل گرفت و طرف افغان در آن نشست ضمن اعلام همبستگی با ملت ایران در مواجهه با تجاوز نظامی آمریکا و رژیم صهیونیستی و تحسین مقاومت و شجاعت مردم ایران و تسلیت شهادت آیت‌الله سید علی خامنه‌ای رهبر شهید انقلاب اسلامی و دیگر مردم ایران در تجاوز اخیر نظامی آمریکا و رژیم صهیونیستی، گفت که ثابت کردیم خاک، آسمان و مرز افغانستان منشأ تهدید علیه جمهوری اسلامی ایران نبوده و نخواهد بود.

** دکتر بهرام زاهدی/ کارشناس ارشد مسائل افغانستان

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 20
  • در انتظار بررسی: 0
  • IR ۱۰:۴۴ - ۱۴۰۵/۰۳/۲۰
    2 0
    اقایون وزیر وضعیت اینترنت را با شنود مقایسه می کنند! مردم که می دونند اقتصاد رو ول کردید و فاکتور ها را از اصناف جمع کردید و قیمت کالا ها را هم نمی خواهید درج کنید ، این چرت پرت های آزادی به نفع آمریکا و اسرائیل هم با ۶۴ ملک و مال داخل ایران صهیونیست رسانه ای خارج نشین هم معلوم شد ، تمام رسانه ها و اینترنت و اطلاعات باید تحت کنترل داخلی باشد تا شما ها درست شوید مردم هیچ چیز مخفی ندارند که بترسند فقط شما بزدل ها می ترسید روابط و دارایی هایتان لو رود
  • IR ۱۰:۴۸ - ۱۴۰۵/۰۳/۲۰
    2 0
    ایران باید میان کمی بد و بدترین عقلانیت به خرج داده و جهت سرکوب داعش و وهابیت در مرزهای شرقی با به رسمیت شناختن طالبان از این گروه پر طرفدار برای سرکوب دشمنان مزدور غربی ها آن مناطق کمک بگیرد!
    • IR ۲۰:۲۸ - ۱۴۰۵/۰۳/۲۰
      0 1
      کاری میکنید مثل ونزوئلا و سوریه بیان طالبان و افغانستان هم بگیرن !!!!
  • IR ۱۰:۵۶ - ۱۴۰۵/۰۳/۲۰
    4 3
    نیروهای طالبان اصلا قیافشون به افغانی نمیخوره و از سر و رو شون شرارت میباره مثل تحریر الشام های سوریه
    • IR ۲۰:۲۹ - ۱۴۰۵/۰۳/۲۰
      0 1
      هر جا روس و چین و ایران دخالت کردن رو امریکا رفت کلا تصرف کرد . مثل زنگزور . مثل سوریه . مثل عراق و مثل ونزوئلا و لبنان و غزه و .....
    • ايراندوست IR ۲۱:۰۰ - ۱۴۰۵/۰۳/۲۰
      2 0
      قيافه شون به افغانها نميخوره؟؟! افغانها همه همينن هم به لحاظ ظاهر هم باطن اخراج افغانى مطالبه ملى
  • IR ۱۱:۱۰ - ۱۴۰۵/۰۳/۲۰
    0 0
    طالبان رادیو اماتور شده ؟ خخخخ
  • IR ۱۱:۱۵ - ۱۴۰۵/۰۳/۲۰
    1 0
    وضعیت اینترنت را با شنود مقایسه می کنند! مردم که می دونند اقتصاد رو ول کردند و فاکتور ها را از اصناف جمع کردند و قیمت کالا ها را هم نمی خواهند درج کنند ، آزادی به نفع آمریکا و اسرائیل هم با ۶۳ ملک و مال داخل ایران صهیونیست رسانه ای خارج نشین هم معلوم شد ، تمام رسانه ها و اینترنت و اطلاعات باید تحت کنترل داخلی باشد . مردم هیچ چیز مخفی ندارند که بترسند، فقط شما بزدل های صهیونیست می ترسید روابط و دارایی هایتان لو رود، سر موبایل و لپ تاپ هم باید نظام ثبت فاکتور در صنف رایانه ای ها عملی شود و دیگر نمی توان منتظر بود تا دارو را هم از نظام فاکتور و ثبت قیمت خارج کنند
  • IR ۱۱:۴۸ - ۱۴۰۵/۰۳/۲۰
    1 0
    روسیه اگر سوخوها را بدهد افغانستان را برای امنیتش کنترل میکنیم
  • IR ۱۱:۵۱ - ۱۴۰۵/۰۳/۲۰
    1 0
    با این حساب روس ها بالاخره به انبار سلاح های پیشرفته آمریکایی ها دست یافتند.
  • IR ۱۲:۱۱ - ۱۴۰۵/۰۳/۲۰
    2 0
    در این میان ایران می ترسد که طالبان را به رسمیت بشناسد و برای به رسمیت شناختن کامل طالبان همان شروط غرب را پیش پای طالبان گذاشته است.
  • IR ۱۲:۱۶ - ۱۴۰۵/۰۳/۲۰
    1 0
    ما در به رسمیت شناختن پس از فروپاشی شوروی و در زمان شاه بدخاطره هستیم . بنابراین اینکه شتابزده عمل نمیکنیم کار صحیحی است. اینکه بی گرفتن امتیاز کسی را به رسمیت نمیشناسیم عالی است.ولی میتوان مناسبات داشت. چرا پلیسشان را آموزش ندهیم؟ چرا ساز و کار اداری آنها را سامان ندهیم؟ از همین پلتفرم بله و ... میتوان بروکراسی اداری برایشان تعریف کرد تا در آنجا هم دورکاری معنادار شود . از شاد میتوانند استفاده کنند برای آموزش که دختران آنجا هم از مدرسه محروم نشوند و بیسواد نمانند. نباید زبان فارسی در آنجا مهجور و مغفول شود
  • IR ۱۲:۳۶ - ۱۴۰۵/۰۳/۲۰
    4 3
    داره نقشه می کشه افغانستان را صاحب شود
  • IR ۱۲:۴۸ - ۱۴۰۵/۰۳/۲۰
    2 0
    مردم که می دونند اقتصاد رو ول کردند و فاکتور ها را از اصناف جمع کردند و قیمت کالا ها را هم نمی خواهند درج کنند ، آزادی به نفع آمریکا و اسرائیل هم با ۶۳ ملک و مال داخل ایران صهیونیست رسانه ای خارج نشین هم معلوم شد . مردم هیچ چیز مخفی ندارند که بترسند، فقط شما بزدل های صهیونیست می ترسید روابط و دارایی هایتان لو رود، سر موبایل و لپ تاپ هم باید نظام ثبت فاکتور در صنف رایانه ای ها عملی شود و دیگر نمی توان منتظر بود تا دارو را هم از نظام فاکتور و ثبت قیمت خارج کنند
  • IR ۱۴:۰۲ - ۱۴۰۵/۰۳/۲۰
    0 0
    ای کاش صحیح را می نوشتید....همکاری ایران و روسیه با طالبان برای روز موعود....... پلان آخرش طالبان رو میارن ایران......
  • IR ۱۵:۴۶ - ۱۴۰۵/۰۳/۲۰
    4 3
    رسما خوده داعشن اینا
  • IR ۱۷:۴۴ - ۱۴۰۵/۰۳/۲۰
    4 2
    شپشوها
  • IR ۲۲:۲۲ - ۱۴۰۵/۰۳/۲۰
    1 0
    قضاوت نکنید تا قضاوت نشید . ببخشید تا بخشیده شوید . تورات و انجیل . ترجمه مارتین لوتر
    • IR ۱۳:۴۴ - ۱۴۰۵/۰۳/۲۱
      1 0
      سکوت در برابر ظلم و فساد و جنایات شریک شدن با ظالمین هست
  • IR ۲۳:۴۷ - ۱۴۰۵/۰۳/۲۰
    1 0
    قضاوت کنید ، قضاوت نمیشوید . نبخشید ، بخشیده میشوید . خخ

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس