گروه فرهنگی مشرق - همه ساله، در اربعين حسيني، كربلاي معلي ميعادگاه عاشقان ثارالله است. اين مراسم كه هر سال، رونق بيشتري مييابد، در سالهاي اخير به چنان عظمتي دست يافته است كه ميتوان با قاطعيت آن را «بزرگترين تجمع انساني در جهان امروز» خواند.
در همين رابطه، به صورت روزانه اخبار و گزارش هایی را به خوانندگان ارجمند و همه آرزومندان زيارت سالار شهيدان تقديم خواهیم كرد.
در نخستين شماره از سلسلهگزارشات اربعيني، به ميزان جمعيت ميپردازيم.
در همين رابطه، به صورت روزانه اخبار و گزارش هایی را به خوانندگان ارجمند و همه آرزومندان زيارت سالار شهيدان تقديم خواهیم كرد.
در نخستين شماره از سلسلهگزارشات اربعيني، به ميزان جمعيت ميپردازيم.
تصويري از پيادهروي اهالي استان ذيقار (به مركزيت ناصريه) در جنوب شرقي عراق و فاصله 275 كيلومتري كربلاي معلي. اين عكس به مراسم سال گذشته اختصاص دارد.
17ميليون زائر در مراسم امسال شركت خواهند كرد. اين آمار در حالي است كه در مراسم سالانه حج، كمتر از 4ميليون زائر شركت ميكنند. بودائيان نيز سالانه مراسمي دارند كه در آن، كمتر از 2ميليون نفر گرد هم ميآيند. به اين ترتيب، با اختلاف قاطعي، اين مراسم را «بزرگترين تجمع انساني» مينامند.
از ميان 17ميليون زائر حسيني در مراسم امسال، 600000 (600هزار) نفر را غيرعراقيها تشكيل ميدهند. خارجيها، عمدتاً اهالي كشورهاي كويت، ايران، عربستان سعودي، بحرين و كشورهاي دوردست هستند.
نمونهاي از تصاوير مراسم عاشوراي كويت. اين در حالي است كه در كشورهاي حاشيه خليج فارس، تنها كشوري كه شيعيان در مناطق اقليتنشين حق برگزاري دستهجات عزاداري در خيابان را دارند، كويت است.
در كويت، حدود 30% جمعيت را شيعيان تشكيل ميدهند كه پيوند گستردهاي با عراقيها دارند. در جريان انتفاضه 1991 شيعيان عراق، اهالي استان ميسان (موسوم به اهواريون) عراق، هور العظيم را تبديل به باتلاقي براي ارتش حزب بعث كردند و به همين علت، پس از سركوب انتفاضه مورد قلع و قمع شديد صدام قرار گرفتند. جمعيت بسيار زيادي از آنان (به ويژه قبائل بنيكعب و خفاجة) مجبور به فرار از عراق شده و در كويت سكني گزيدند. به همين علت در دهه پاياني سلطه صدام بر عراق، بيش از يكسوم (33%) ساكنان كويت را شيعيان تشكيل ميدادند. شيعيان كويت و عراق، در اين دوران پيوندهاي عميقي را برقرار كردند كه تا امروز و پس از بازگشت آوارگان عراقي به زادگاه خود ادامه دارد.
عكسي از كاروانهاي پياده كويت در سال گذشته
يكي از تبلورهاي اين ارتباط فرهنگي، حضور گسترده شيعيان كويت در مراسم اربعين و پيادهروي است. اين در حالي است كه كويتيها براي حضور در اين مراسم، بايد نزديك به 750 كيلومتر را پياده طي كنند. حمد بو سالم، يكي از كساني است كه از شهر كويت (پايتخت كشور كويت) دو سال است اين مسير را همراه با يك پرچم كه در دست دارد، طي ميكند. او كه براي نخستين بار در مراسم عاشورا سال گذشته اين مسير را طي كرده است، ميگويد: «طي 18 روز، 750 كيلومتر را براي زيارت سيدالشهدا قدم برداشتم.»او كه در اين مسير، از رفتار و استقبال عراقيها، درس گرفته، تصميم دارد امسال سه موكب (ايستگاههاي پذيرايي و استراحت زوّار در بين راه) در بين راه راهاندازي كند و در اين راه، مساعدت و همكاري سفارت عراق در كويت را براي كسب مجوّزهاي لازم و ويزا طلب ميكند تا بتواند بدون همراهي كاروانها و كمي زودتر از روال خروج زوّار اربعين، وارد خاك عراق شود: «همه مسلمانان صرف نظر از عقيده و مذهبشان، اتفاق نظر دارند كه امامين حسن و حسين (عليهما السلام) سيد و آقاي جوانان اهل بهشت هستند.» او در مورد علت اصرار خود چنين توضيح ميدهد: «امام حسين (عليه السلام) ميفرمايند "هر كس مرا [در دنيا] زيارت كند، من نيز به ديدارش ميآيم" ... من به ديدار پسر دختر نبيّ مكرم اسلام (صلي الله عليه و آله و السلم) ميروم و به قدر زحمتي كه ميكشم، پاداش ميگيرم؛ زيرا سيد الشهدا (عليه السلام) خودش، خانواده و اصحابش را براي پاسداشت كلمه توحيد و اسلام فدا كرد.»
او در مقايسه مسير در عراق و كويت ميگويد: «در عراق خدماتي كه موكب ها در بين راه به زوّار ارائه ميدهند، بسيار عالي است. در كويت نيز تا مسير رسيدن به صفوان (منطقهاي در نزديكي مرز كويت و عراق) بايد چنين امكاني فراهم شود. در احاديث شريف نبوي داريم: "مَثَل حسين مانند كشتي نجات است؛ هر كس بر آن سوار شود، نجات مييابد؛ و هر كس چنين نكند، غرض شده و هلاك ميگردد" و "حسين از من است و من از حسينم" . ما براي تذلل در پيشگاه خداوند و رسولش، مسير كربلا را با پاي پياده طي ميكنيم.»
در كنار كويتيها، ايرانيان زيادي (اعمّ از عرب و عجم) در مراسم اربعين حاضر ميگردند. در حالي كه اكثر زوّار ايراني، مسير نجف تا كربلا را پياده طي ميكنند، گروهي از هموطنانمان از مرز عراق، با پاي پياده به پابوسي سالار شهيدان ميروند.
همه ساله گروه زيادي از هموطنان خوزستاني از شهرهاي مختلف با پاي پياده از خانه خود به زيارت اربعين ميروند. گروهي از زوّار مشهدي از مرز شلمچه با پاي پياده به زيارت اربعين ميروند. اما دورترين نمونهاي كه گزارشگر پايگاه خبري مشرقنيوز مشاهده كرده است، به گروهي از جوانان شهر دبيران استان فارس برميگردد كه با پاي پياده از استان فارس و از مسير كوهستان تا شلمچه آمدهاند و از آنجا به زيارت آقاي جوانان اهل بهشت مشرّف ميشوند.
كاروان جوانان شهر دبيران استان فارس كه با پاي پياده به زيارت كربلا ميروند
شهر دبیران با جمعیتی حدود 19 هزار نفر از توابع شهرستان زرین دشت واقع در استان فارس است. این شهر بین شهرستانهای لار و جهرم و فسا واقع میباشد. دارای اب وهوای گرم همراه با محصولات گرم سیری و غلات است.گروهي از دانشجويان ايراني با همكاي ستاد بازسازي عتبات عاليات، موكب ويژهاي براي پذيرايي از زوّار حسيني راه مياندازند. اين موكب براي اولين بار در نيمه شعبان سال 1390 راهاندازي شد.
علاوه بر ايران و كويت، سال گذشته گروهي از اهالي سوريه نيز با پاي پياده به زيارت كربلا مشرف شدند؛ اما به علت مشكلات امنيتي، امسال در رسانهها خبر ورود كاروان پياده از مرزهاي سوريه به عراق درج نشده است. مرز سوريه و عراق، يا بايد از مناطق كردنشين عبور كند؛ يا از مناطق سنينشين و به همين علت، در موقعيت كنوني از امنيت كافي برخوردار نيست.
زوّار زيادي نيز از كشورهاي نزديك مانند عربستان سعودي، بحرين، قطر تا كشورهاي دور دست مانند هند، روسيه، آمريکا، چين و كانادا در اين مراسم شركت ميكنند.