کد خبر 1744399
تاریخ انتشار: ۸ شهریور ۱۴۰۴ - ۰۸:۲۴
مسعود اکبری

در شرایط فعلی مکانیسم ماشه صرفا جنبه روانی دارد و در کف میدان و روی کاغذ،تغییری در ساختار تحریم‌ها رخ نخواهد داد چرا که به واسطه برجام به هیچ عنوان تحریم‌ها کاسته نشد و در بیشترین حالت ممکن قرار داشت.

به گزارش مشرق، مسعود اکبری طی یادداشتی در روزنامه کیهان نوشت:

۱- روز پنجشنبه، ششم شهریور ۱۴۰۴، وزرای خارجه سه کشور اروپایی عضو برجام (انگلیس، فرانسه و آلمان) با ارسال نامه‌ای به شورای امنیت سازمان ملل، رسماً آغاز فرآیند فعال‌سازی مکانیسم حل و فصل اختلافات مندرج در بندهای ۳۶ و ۳۷ توافق هسته‌ای (برجام) را اعلام کردند.

فرآیندی که در ادبیات سیاسی و رسانه‌ای به «مکانیسم ماشه» یا اسنپ‌بک شهرت یافته است؛ نکته قابل تأمل اینجاست که ابعاد مسئله مکانیسم ماشه، ده سال پیش و دقیقا در مقطعی که دولت روحانی روی کار بود به دفعات از سوی منتقدان دلسوز و متخصصان امر مطرح شد، اما در فضای پرهیاهو و فریبنده برای مردم و خفقان‌آمیز برای منتقدان که توسط جریان غربگرا و طیف تندرو مدعی اصلاحات ایجاد شده بود، صدای منتقدان شنیده نشد.

۲- مکانیسم ماشه یک تله‌ حقوقی است که در بطن آن، بازگشت خودکار تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران، بدون نیاز به اجماع بین‌المللی، نهفته است.

در ساده‌ترین توصیف، مکانیسم ماشه به فرآیندی اشاره دارد که در صورت ادعای یکی از اعضای توافق درباره «نقض جدی» تعهدات برجام توسط ایران، می‌تواند منجر به بازگشت تمام تحریم‌های بین‌المللی پیشین شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران شود. مطابق بندهای ۳۶ و ۳۷ برجام و قطعنامه ۲۲۳۱، کشور مدعی می‌تواند موضوع را به کمیسیون مشترک ارجاع دهد و در صورت عدم توافق، با ارسال اطلاعیه‌ای به شورای امنیت، مسیر بازگشت تحریم‌ها را آغاز کند؛ و نکته تلخ ماجرا آن است که در این فرآیند، هیچ وتویی امکان‌پذیر نیست.

۳- برای درک ریشه‌های ماجرای فعلی، باید به دوره دولت‌های یازدهم و دوازدهم بازگشت.در سال ۱۳۹۴، دولت روحانی با حمایت گسترده رسانه‌های غربگرا و جریان مدعی اصلاحات، برجام را به عنوان «فتح‌الفتوح دیپلماسی»! معرفی کرد. ظریف، در قامت «قهرمان دیپلماسی»! بارها از سازوکارهای حقوقی درون برجام دفاع کرد و آن را تضمینی برای حفظ منافع ایران دانست. اما بسیاری از کارشناسان حقوقی، از جمله در کمیسیون ویژه بررسی برجام در مجلس نهم، هشدار دادند که پذیرش بندهای ۳۶ و ۳۷ به معنای اعطای حق داوری به طرف‌های مقابل است؛ حقی که اکنون به‌طور کامل علیه ایران به کار گرفته شده است.

۴- همان‌طور که در حداقل ۱۰ سال اخیر در یادداشت‌ها و گزارش‌های متعدد کیهان مطرح شده، برجام از ابتدا توافقی معیوب و نامتوازن و خسارت‌بار بود. توافقی که در ازای تعهدات گسترده و قابل راستی‌آزمایی ایران، تعهدات طرف غربی عمدتاً مبتنی بر «رفع تحریم‌های ثانویه» و «تعلیق مشروط» برخی محدودیت‌ها بود. یکی از ابزارهای تأمل‌برانگیز که در متن برجام گنجانده شد، همین مکانیسم ماشه بود که ایران را در موضع متهم نگه می‌داشت و حتی اگر طرف مقابل نیز به تعهدات خود پایبند نمی‌ماند، باز هم امکان فعال‌سازی آن علیه ایران وجود داشت.

۵- آنچه امروز در قالب فعالسازی مکانیسم ماشه مشاهده می‌شود، بیش از آن‌که نتیجه رفتار طرف‌های خارجی باشد، ثمره تفکری است که در دولت خاتمی و دولت روحانی، سیاست خارجی کشور را بر پایه «اعتماد بدون پشتوانه به غرب» و «امضای کری تضمین است» و «گفت‌وگوی تمدن‌ها» بنا کرد.

جریانی که باور داشت از مسیر لبخند، کوتاه‌آمدن و مذاکره از موضع منفعلانه می‌توان منافع ملی را تأمین کرد، اما در عمل نشان داد که دیپلماسی بدون اقتدار، نه‌تنها منجر به رفع تهدید نمی‌شود بلکه بستر حقوقی برای افزایش آن را فراهم می‌کند.

۶- در سال‌های پس از امضای برجام، بارها از سوی منتقدان سؤال شد که چرا مکانیسم ماشه پذیرفته شد؟ چرا در متن توافق، ایران از حق وتو محروم شده است؟ چرا اعتراض ایران به نقض تعهدات طرف مقابل، خود می‌تواند منجر به بازگشت تحریم‌ها شود؟ پاسخ جناب آقای ظریف در این خصوص بسیار تأسف‌برانگیز بود؛ از جمله جایی که گفت برخی بندها را شخصی به نام «فرانچسکو» افزوده و او مطلع نبوده است! آیا چنین ادعایی درباره یکی از مهم‌ترین توافقات تاریخ ایران، پذیرفتنی است؟ آیا می‌توان از مسئولیت چنین اشتباهی‌گریخت؟

۷- با فعال‌سازی مکانیسم ماشه، شش قطعنامه سابق شورای امنیت که در سال‌های ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۰ علیه ایران صادر شده بود، دوباره احیا می‌شود. این قطعنامه‌ها محدودیت‌هایی را در زمینه فعالیت‌های هسته‌ای، موشکی و تسلیحاتی اعمال می‌کنند، اما به‌صورت مستقیم شامل تحریم نفت یا مبادلات بانکی نمی‌شوند.

«الیجا جی.مگنیر» خبرنگار و تحلیلگر سیاسی در همین خصوص در مطلبی نوشته است:«تأثیر واقعی این قطعنامه‌ها بیشتر روانی است تا اقتصادی، چرا که ایران در سال‌های اخیر توانسته مسیرهای موازی برای فروش نفت و مبادلات مالی ایجاد کند.»

بین سال‌های ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۰، ایران تحت تحریم‌های شش‌گانه شورای امنیت قرار داشت. با این وجود، تولید و صادرات نفت کشور به‌صورت پایدار ادامه یافت. کاهش قابل‌توجه فروش نفت ایران در سال ۲۰۱۲ اتفاق افتاد، یعنی زمانی که تحریم‌های آمریکا و اتحادیه اروپا به‌صورت یکجانبه وضع شد و تحریم نفتی در دستور کار قرار گرفت؛ نه صرفاً از طریق قطعنامه‌های سازمان ملل.

در واقع، اگر اراده و توان اجرائی در دستگاه دیپلماسی و انرژی کشور وجود داشته باشد، تجربه گذشته نشان داده که می‌توان از مسیرهای جایگزین، بخش عمده صادرات نفت را حفظ کرد.

۸- پس از اعلام رسمی فعال‌سازی مکانیسم ماشه، برخی نمایندگان مجلس از طرح سه‌فوریتی خروج از NPT خبر داده‌اند. در صورت تصویب این طرح، ایران نه‌تنها همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را متوقف می‌کند، بلکه به‌صورت رسمی از معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای خارج می‌شود.

این اقدام می‌تواند معادلات بازی را به‌طور جدی تغییر دهد. از منظر دیپلماسی، خروج ایران از NPT چالش بزرگی برای کشورهای غربی خواهد بود، چرا که نظارت بر برنامه هسته‌ای ایران دیگر ذیل سازوکار آژانس ممکن نخواهد بود. همچنین، این اقدام ایران را از وضعیت «قابل پیش‌بینی» خارج کرده و هزینه محاسبات غرب را افزایش می‌دهد.

۹- و اما سؤال کلیدی این است: چه ‌کسی باید پاسخگوی پذیرش مکانیسمی باشد که حالا علیه ایران به‌کار گرفته شده است؟ چرا با وجود هشدارهای گسترده منتقدان دلسوز و کارشناسان و صاحبنظران، چنین اشتباهی در سیاست خارجی رقم خورد؟ آیا وقت آن نرسیده که نهادهای نظارتی و قضائی به موضوع ورود کرده و درباره میزان قصور و تقصیر دولت‌های یازدهم و دوازدهم در پذیرش یک‌سویه‌ترین توافق تاریخ معاصر ایران، تحقیق و بررسی کنند؟

اینکه چه افراد و جریانی در داخل مسبب فعالسازی مکانیسم ماشه هستند، یک بخش از ماجرا است که حتما می‌بایست از طریق نهادهای امنیتی و قضائی پیگیری شود. اما طنز تلخ ماجرا اینجاست که اکنون همان طیفی که برجام و مکانیسم ماشه و دوبرابرشدن تحریم‌ها و پرواز قیمت دلار را به کشور و ملت تحمیل کرد، اکنون فریاد وامصیبتا سر داده و از فعالسازی مکانیسم ماشه با عناوینی چون «بحران» و «فاجعه» برای ایران نام می‌برد.

این طیف در سال‌های گذشته با وعده‌های توخالی و پوچ درباره «فتح‌الفتوح برجام»! به یک نوع با اعصاب و روان مردم و امنیت روانی جامعه بازی کردند و اکنون با هراس افکنی و یأس‌آفرینی، به نوعی دیگر بر اعصاب و روان مردم رژه می‌رود.

۱۰- برخلاف بی‌صداقتی و بی‌اخلاقی جریان غربگرا و افراطیون مدعی اصلاحات، جریان انقلابی همواره امنیت روانی جامعه و منافع ملی و عزت مردم عزیز ایران را در اظهارات و تصمیمات و پیشنهادات خود به طور جدی لحاظ کرده است.

جریان انقلابی، در سال‌های گذشته با پروژه جریان غربگرا و طیف تندرو مدعی اصلاحات ذیل «فتح‌الفتوح‌سازی از برجام» مقابله کرد و اکنون نیز در حال روشنگری درباره ابعاد فعالسازی مکانیسم ماشه و مقابله با پروژه ناامیدسازی و یأس‌آفرینی جریان غربگرا است. بر همین اساس کارشناسان و صاحبنظران منتسب به جریان انقلابی معتقدند که علی‌رغم قصور و تقصیر دولت روحانی و به خصوص شخص وزیر خارجه وقت، در شرایط فعلی، مکانیسم ماشه صرفا جنبه روانی دارد و در کف میدان و روی کاغذ، تغییری در ساختار تحریم‌ها رخ نخواهد داد. چرا که به واسطه برجام به هیچ عنوان تحریم‌ها کاسته نشد و در بیشترین حالت ممکن قرار داشت و دیگر تحریمی باقی نمانده که کنار رفته باشد و به واسطه مکانیسم ماشه فعال شود.

۱۱- در حال حاضر ایران همچنان می‌تواند با استفاده از ظرفیت‌های داخلی، تقویت پیوند با اقتصادهای غیرغربی (چین، روسیه، آمریکای لاتین، آفریقا)، توسعه دیپلماسی منطقه‌ای، افزایش بازدارندگی دفاعی و پیشرفت در صنعت هسته‌ای، مسیر مقاومت فعال را ادامه دهد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 28
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 4
  • سید IR ۰۸:۳۸ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    2 2
    سازو کار ماشه فقط روحیه دنیا طلبان را نشانه گرفته است!
    • IR ۱۵:۰۹ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
      1 0
      خدا لعنت کنه بانیان ننگ نامه برجام و مکانیسم ماشه رو
    • SE ۱۶:۱۸ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
      2 1
      مکانیسم ماشه از فردای امضای برجام عملا اجرا شده است ولی دولت مابله مسبب برجامچای نخواست آنرا ببیند و جهت خرسندی اربابان غربی از برجامچای خارج نشد
  • امیر IR ۰۸:۴۷ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    3 1
    اگه این ماشه قبلا چکانده شده پس چرا دلار داره مثل موشک قیمتش میره بالا یا بذار واضح بگم چرا پول ما داره اینقدر بی ارزش میشه ..
  • IR ۰۹:۳۴ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    3 1
    ایکاش جماعت غرب گرا کمی غیرت داشته و حداقل عذرخواهی می‌کردند
  • IR ۰۹:۳۹ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    1 3
    سر تا پا یه یکی هستید
  • حسن نارویی مقدم IR ۰۹:۴۲ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    1 2
    مکانیزم ماشه و تحریم ۴۵ ساله که هست.خودمون را گول نزنیم.این تحریم ها جدید نیست و ما خودمون را گول نزنیم.چرا دلار یهو بالا میره،جریان چیه
  • خلیل IR ۰۹:۴۲ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    1 3
    خروج از ان پی تی یک مسأله خنثی هست. تاثیری در رفتار غربی ها ندارد. ولی عدم خروج منفعتش بیشتر هست .چون بهانه ای به غربی ها نمی دهد. هر چند که بهانه تراشی کار آنهاست.
    • چیم IR ۱۵:۱۳ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
      1 1
      کلا حرف نزنی سنگین تری .
  • ali2 IR ۰۹:۴۴ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    3 1
    چکانده و یا نچکانده - اثرش را در شورش و بلبشو طلا- سکه - ارز ببینید ضمنا بازار سرمایه بورس اوراق بهادار به سقوط خود ادامه می دهد و سرمایه مردم هر روز بیش از پیش اب می شود.
  • ناشناس IR ۱۰:۱۱ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    2 2
    ایران بمب اتم بسازه و گوش هم به این چرت و پرت این اروپایی های .... نده.
  • ناشناس IR ۱۰:۱۱ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    1 1
    ایران بمب اتم بسازه و گوش هم به این چرت و پرت این اروپایی های .... نده.
  • کارگزاران آمریکا DE ۱۰:۲۷ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    2 1
    دانشمند هسته‌ای شهید دکتر فریدون عباسی: «مکانیسم ماشه را زبان‌بلدها در برجام به کشور تحمیل کردند. تیمی که گاف مکانیزم ماشه را در برجام داد، به‌خاطر زبان خارجی و کت‌وشلوارش، قهرمان دیپلماسی معرفی شد.»
  • IR ۱۰:۳۸ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    3 1
    چه ‌کسی باید پاسخگوی پذیرش مکانیسمی باشد که حالا علیه ایران به‌کار گرفته شده است؟/
    • IR ۱۵:۲۹ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
      2 2
      معلومه چه کسی باید جواب بده ،کسانی که این ۱ سال رو صبر نکردند و بهانه دست دشمن دادند که ماشه را بچکاند. وقتی دشمن مکار است باید با مکر جلو رفت، ۱ سال صبر می کردید بعد هر کار میخواستید می کردید.
  • ایرانی IR ۱۱:۱۵ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    1 1
    گول حرف کاسبان تحریم و جنگ و ... را نخورید ، هر تحریمی که به کشور تحمیل بشه باعث افزایش نابودی بیشتر اقتصاد و معیشت مردم میشه و بی ارزش کردن تحریم‌ها نوعی کم فهمی است البته جیبشان پر پول بشه فهم کیلویی چند!!
  • جواد IR ۱۱:۳۳ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    0 0
    شما اصحاب رسانه مملکت را با این حرفهای دروغ به این حال روز انداختید
  • حمید IR ۱۱:۵۱ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    0 1
    جناب مسعود اکبری بزرگوار تمایلات مبتني بر تندروی امثال شما که در نيت تان باید شک کرد به نفع ملت نبوده و شاهد آن به فنا رفتن بهترین فرماندهان نظامی و دانشمندان‌ بی نظیر و نخبه این ملت بوده بخدا اگر دست‌ به قلم نبرید بی سواد خطابتان نمی‌کنند!!!!
  • IR ۱۲:۰۶ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    3 0
    مگر شما مسیول نیستی ؟مگه حقوق نمی‌گیری ؟ مسیولیت شما چی هست ؟از فشار روانی هست خب جلوش بگیرید تا کسی آسیب نبینه چرا فقط وررر میزنیدد مردم دیگه تاقطش ندارن کاری کنید تا آمریکا به مقاصدش نرسد .یهو خیلی دیر میشود .
  • SE ۱۲:۴۱ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    3 1
    مکانیسم ماشه؛ میوه تلخ خریت و خیانت
  • محمد IR ۱۲:۴۵ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    3 1
    من قول میدم هر گونه تحریم و ماشه و حتی بمباران اتمی ایران هیچ گونه تاثیری بر جز بر مردم ایران ندارد و مقامات می‌توانند مثل همیشه در ناز و نعمت زندگی کنند. پس هر گونه کاغذ پاره ای را میخواهند امضا کنند.
  • IR ۱۲:۴۸ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    2 1
    آقایان روحانی و ظریف و صالحی دغدغه مندان و دلواپسان برجام این روزهای خطر ناک را می‌دیدند که با ساده لوحی و خوش بینی و شیفتگی افراطی شما به غرب مخصوصا آمریکا و انگلیس و عدم آگاهی وتحصص شما و دوستانتان در برجام تعبیه شده بود شما یا متوجه نبودید و یا خود را به غفلت زده بودید .آقای روحانی با عصبانیت و درشت خویی آن روز دلسوزان منافع و امنیت ملی کشور را بیسواد و ترسو خطاب کرد و برای آنان جهنم در خواست کرد .
  • IR ۱۳:۲۳ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    1 2
    تحریم‌های شورای امنیت علیه ایران در زمان احمدی نژاد و جلیلی چی؟
  • TR ۱۳:۳۱ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    1 0
    توهم بمب اتم ، به گردن غرب نیست
  • علی IR ۱۳:۳۶ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    2 1
    برجام و مکانیسم ماشه را کل نظام پذیرفت اگر چه دستپخت تیم مذاکره کننده بود از طرفی این که گفته شود با فعال کردن این مکانیسم تحریم ها از اینکه الان هست بدتر نمی شود ساده انگاری است چرا که: تحریم ها اینبار قانونی میشوند و تا ده ها سال دیگر هم لغو نمیشوند ایران مجدد ذیل فصل هفتم منشور ملل قرار می گیرد طبق این قطعنامه ها ایران موظف به غنی سازی صفر می شود و با فرض جنگ مجدد با اسرائیل از نظر حقوی اسرائیل و امریکا در موقعیت بهتری قرار می گیرند چون این بار یک کشور تهدید کننده صلح بین المللی را هدف قرار داده اند اما راه چاره فقط ساخت و آزمایش موشک های اتمی قاره پیماست کره شمالی شدن بهتر از سوریه و لبنان و غزه شدن است تمام
  • DE ۱۴:۰۱ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    1 0
    لطفاً آدرس غلط ندهید! "اعتماد بی‌پشتوانه به غرب" نبود، بلکه راهبرد هدفمند زمینگیر کردنِ ایران به نفع غرب توسطِ باندِ تبهکار انگلوساکسونی و ستون پنجم ظریف-روحانی خائن بود!
  • IR ۱۴:۵۶ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    1 2
    متاسفیم براتون بااین مذاکرات که انجام دادین.ساده لوح های اسهال طلب
  • IR ۲۰:۱۲ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۸
    1 2
    ظریف و روحانی بانی مشکلات کشور هستند بایستی در برابر خیانت به این خاک جواب بدهند

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس