به گزارش مشرق به نقل از سوره سينما، آيين افتتاحيه نخستين جشنواره ملي فيلم قرآن و عترت (تسنيم) عصر روز گذشته با حضور مسئولان سينماي کشور و جمعي از مقامات استان اصفهان در سالن اتاق تعاون شهرستان اصفهان برگزار شد.
*ذاکر: اصفهان بستر لازم براي برگزاري چنين جشنوارههايي را دارد
بر اساس اين گزارش در ابتداي اين مراسم «عليرضا ذاکر اصفهاني» استاندار اصفهان ضمن ابراز خوشحالي از برگزاري اين جشنواره در شهر اصفهان گفت: از اين بابت که اين اتفاق بزرگ در اصفهان رخ داده، خدا را شاکريم و انشاءالله زمينههاي شکلگيري جشنوارههايي از اين دست را دنبال خواهيم کرد و با توجه به تواناييهايي که در مردم اصفهان وجود دارد و بسترهاي لازم را براي اين کار فراهم خواهيم کرد.
وي ادامه دارد: همچنين اين اميدواري وجود دارد بر اساس مذاکرات صورت گرفته در آينده نزديک برنامههاي خوبي از اين دست را در استان اصفهان داشته باشيم به طوري که به دنبال برگزاري همايشي بينالمللي براي بازشناسي فلسفه صدرايي هستيم.
ذاکر اصفهاني در ادامه بيان داشت: در مقطعي از تاريخ فرهيختگان و نخبگان ما در عرصههاي مختلف ابراز وجود کردند و سبب پيدايش يک تمدن بزرگ شدند که اين تمدن بزرگ را در عرصههاي مختلف شاهد بوديم و ميتوانيم آن را يک مکتب فلسفي نامگذاري کنيم که در تمامي عرصهها ظهور پيدا کرد.
استاندار اصفهان خاطر نشان کرد: متأسفانه امروز به دليل غفلتهايي از اين مکتب فلسفي گذر کردهايم اما اميدوارم در آينده بازشناسي اين مکتب زيباي فکري بپردازيم و آن را احياء کنيم چرا که به خصوص عصر صفوي در همه عرصهها قابل اعتلا است و بسياري از دانشمندان ما حاصل اين عصر هستند و اينها بايد امروز تحت عنوان هويت ايراني - اسلامي مورد بازشناسي قرار گيرند.
ذاکر اصفهاني در بخش پاياني صحبتهاي خود با اشاره به اينکه ما نميخواهيم يک سلسله اقدامات سطحي و صوري را شبيه ناسيوناليستها انجام دهيم تصريح کرد: ما در پي آن هستيم که با شناسايي ميراث گذشته خويش آنچه را که به فراموشي سپرده شده نيک بشناسيم و در پرتو آن خود را بشناسيم چرا که اگر قرار است دهه چهارم انقلاب دهه تمدنساز باشد ناگزير هستيم تا به گذشته تاريخي خود مراجعه کنيم و اين به معناي ارائه طريق براي آينده است و حرکت زيبايي که امروز دارد صورت ميگيرد در راستاي احياي هويت ايراني است و چون ارائه طريق براي آينده ما و بشريت است منتج به انحطاط نخواهد بود.
* محمدي: فيلم قرآني بايد حقيقت قرآن را تبيين کند
در ادامه اين مراسم «حجتالاسلام محمدي» قائم مقام وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در امور قرآني و مدير کل مرکز توسعه و ترويج فعاليتهاي قرآني در ادامه اين مراسم با نقل بيان مقام معظم رهبري اظهار داشت: مقام معظم رهبري ميگويند که جهان را فيلم ميسازد و فيلمسازان ميآيند با نگاه خود فيلم خوب بسازند.
وي در ادامه اظهار داشت: معنويت جهان و اداره معنويت در جهان فوقالعاده امور حساسي هستند که بايد مقوله معنويت و مديريت معنويت خوب فهميده شود و خداوند براي اين منظور 2 وسيله قرآن نازل و قرآن ساعد را در اختيار ما قرار داده است که قرآن ساعد همان مجموعه نجواها و دعاهاي عاشقانهاي است که ارتباط انسان با خدا را مستحکم ميکند.
محمدي در ادامه بيان داشت: وجود چنين جشنوارههايي که معارف قرآن را به تحليل مينشينند و گذارههاي قرآني را در قالب فيلمنامههاي زيبا به رخ ميکشند و با ابزار هنر آنها را به صورت فني عرضه ميکنند که امروز قويترين، عاليترين و مؤثرترين هنرها سينما است بسيار جاي خوشحالي دارم.
قائم مقام وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در امور قرآني تصريح کرد: فيلم قرآني بايد حقيقت قرآن را در وجودها تبيين کند، ما نزديک به 70 آيه داريم که ايمان را مقدم بر عمل دانسته است و در همين راستا مسلط به توسعه و ترويج فعاليتهاي قرآني يک ضلعش فهم قرآن است و ما بايد به معارف قرآن عمل و به امور قرآني آشنا باشيم.
وي افزود: ضلع دوم اين مثلث ايمان به قرآن است که زيرساخت تمام تفکرها به شمار ميرود و در نهايت ضلع سوم رفتار قرآني ميوه شناخت و ايمان قرآن است و بنابراين فيلم قرآني فيلمي است که اين ديدگاه را تعميق کند و در نهايت فيلم قرآني بايد بتواند آينده مطلوب را همانند قرآن ترسيم کند.
* عباس صالحمدرسهاي تجليل شد
در ادامه مراسم نکوداشت «عباس صالح مدرسهاي» مستندساز و فيلمساز قرآني با حضور عليرضا ذاکر اصفهاني، جواد شمقدري، حجتالاسلام محمدي، اسماعيلي معاون سياسي و امنيتي استانداري اصفهان و کلباسي مدير کل صدا و سيماي استان اصفهان برگزار شد.
بر اساس اين گزارش، عباس صالح مدرسهاي پس از نکوداشت خود گفت: از مسئولان خواهش ميکنم که فيلمسازان قرآني را فراموش نکنند چرا که در زمانهاي مختلف فعاليتهاي مقطعي برگزار ميشود اما من فيلمساز بايد فهم و شعور قرآني پيدا کنم تا اين لذت را به مخاطب ارائه کنم در صورتي که امروز فيلمسازان قرآني رها شدهاند.
صالحمدرسهاي بيان داشت: شنيده ام که اين جشنواره قرار است بينالمللي شود که اميدوارم يک جشنواره بسيار پرثمري داشته باشيم و اين کار ادامه پيدا کند چرا که قرآن صاحب دارد و يک قدم خير براي قرآن برداشتن سبب ميشود که صاحب قرآن شما را فراموش نکند.
*شمقدري:حوزه علميه موظف به ديدن تمام فيلمهاست
در ادامه اين مراسم «جواد شمقدري» معاون امور سينمايي و سمعي و بصري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي با اشاره به اينکه امروز در عرصه بينالملل شاهد امواج توفندهاي از پيامها و اطلاعات يک سويه هستيم که توسط استکبار جهاني هدايت ميشوند گفت: البته اين پديده تنها شامل حال ملت ايران نيست و يک هجوم همه جانبه به بهانه تسلط آمريکا به ابزارهاي اطلاعاتي به خصوص سينما جاري است و البته کشور ما بيشترين هجوم را شاهد است.
شمقدري با بيان اين که امروز کنترل پيامها همانند گذشته امکانپذير نيست، تأکيد کرد: تکنولوژي شرايطي را ايجاد کرده که ما ديگر نميتوانيم مانند 50 سال قبل پيامها را کنترل کنيم اما اين انحصار بايد شکسته شود و من فکر ميکنم همه دنيا چشمشان به ايران عزيز و هنرمندان ايراني است تا اين انحصار را بشکنند و مهمترين ابزار براي اين موضوع سينماست.
معاون امور سينمايي در ادامه اين مراسم تصريح کرد: امکان دارد براي دوستان سؤالي به وجود بيايد که چرا امروز پس از 30 سال ما نتوانستهايم اين انحصار را بشکنيم و به اعتقادم اين موضوع سوالي است که بايد در حاشيه اين جشنواره مورد توجه قرار گيرد.
وي در ادامه صحبتهاي خود با تأکيد بر اين نکته که اين پيامها بايد در ابتدا در حوزههاي علميه توليد شوند بيان داشت: به اعتقاد من پيامهاي قرآني بايد ابتدا در حوزه علميه توليد شود اما متأسفانه اين ابزار امروز در اختيار حوزه علميه نيست که البته معتقدم توطئههايي شکل گرفته تا اين اتفاق نيفتد و ما امروز شاهد هستيم که برخي از دوستان در اين مراکز اساسا با سينما مشکل دارند و توطئهاي شکل گرفت که اين پيامها وقتي شکل هم ميگيرد که چه در عرصه بينالمللي و چه در عرصه داخلي ترويج پيدا نکند و اينگونه است که مخاطب اصلي ما پيامهايش را از جاي ديگري دريافت ميکند.
شمقدري تأکيد کرد: لذا به نظرم توطئهاي شکل گرفته که دست حوزه علميه و ساير موسسات فرهنگي را از سينما کوتاه کند و خوشحالم که چنين اتفاقي امروز دارد رخ ميدهد و ما شاهد برگزاري جشنواره قرآني هستيم.
معاونت امور سينمايي در بخش ديگري از حرفهاي خود با تأکيد بر اين نکته که با وجود عدم کنترل پيام ما ميتوانيم مديريت پيام را در کشورمان به دست بگيريم تا مخاطب انتخاب درستي داشته باشد، خاطر نشان کرد: قطعا براي ما يکي از منابع بسيار ارزشمند غني کردن فيلم و سينما قرآن و عترت است و يکي از پيامهاي اين جشنواره اين است که ما به ريشه و سرچشمه معارف اسلامي بازگرديم که متاسفانه اين ساز و کار امروز وجود ندارد اما بايد شکل بگيرد و اگر ميخواهيم سينماي ايران از ورطهاي که همه ما نگران آن هستيم خارج شود اين ساز و کار بايد شکل گيرد و آخرين مرتبه ارشاد و معاونت سينمايي هستند و ساير ارگانها نيز بايد در اين زمينه قدم جلو بگذارند نه اينکه هر کاري در معاونت سينمايي انجام ميشود با انتقاد مواجه شود.
وي افزود: دوستاني که مديريت فرهنگي را برعهده گرفتهاند سربازان شما در خط مقدم هستند و نبايد اينگونه باشد که هر خطاي آنها را آنقدر بزرگ کنيم که مجموعه کارهاي ديگر ديده نشود. در اين راستا دولت آخرين عامل است و عوامل بسيار زياد ديگري هستند که يا حضور ندارند و يا حضور کمرنگ دارند اما ما تلاش ميکنيم تعاملات خود را با مراکزي که به توليد فکر اختصاص دارند گسترش دهيم.
شمقدري در ادامه اين مراسم با اشاره به اينکه اگر بخواهيم فيلم قرآني و جشنواره قرآني را راه بيندازيم يک حسن و يک نگراني دارد تصريح کرد: سينما آنقدر به مجموعههاي مختلف متکي است که خود اين موضوع منجر به حجاب ميشود اما از طرفي دارد توطئههايي صورت ميگيرد که حتي برخي از آيات نظير آيات جهاد را از قرآن حذف کنند به همين دليل اين نگراني وجود دارد که به اسم فيلم قرآني مفاهيم انحرافي را به خورد مخاطب بدهند.
معاون امور سينمايي تأکيد کرد: به نظرم حوزههاي علميه موظف هستند که تک تک فيلمها را ببينند و نقدي را که دارند به شکل منطقي بيان کنند و اگر خطايي در کار من فيلمساز ديده ميشود به من هشدار بدهند چرا که اگر ميخواهيم سينماي ايران را نجات دهيم بايد قطعا به سرچشمه اصلي فرهنگ ايران عزيز که قرآن، عترت و اهل بيت است بازگرديم.
جواد شمقدري در خاتمه صحبتهاي خود اظهار داشت: اميدوارم اين حرکتي که امروز شاهد برپايي آن هستيم باعث يک تحول بزرگ در آينده سينماي ايران شود.
* تقدير از فرجالله سلحشور
در بخش پاياني اين مراسم با حضور جواد شمقدري، عليرضا ذاکر اصفهاني، مهدي مسعودشاهي، سيد عليرضا حسيني، علي کلباسي، اسماعيلي و کوچکزاده مراسم نکوداشت فرجالله سلحشور به عنوان هنرمند پيشکسوت فعاليت قرآني برگزار شد.
فرجالله سلحشور در اين مراسم با انتقاد از وضعيت حاکم بر سينماي ايران گفت: اگر با نگاه قرآني به سينما نگاه کنيم متوجه ميشويم که فيلمسازي امروزمان هيچگونه سنخيتي با اسلام و انقلاب ندارد و سينماي امروز ما در تضاد با باورهاي اين مردم است.
وي افزود: البته در اين زمينه نه مقصر مردم هستند و نه مسئولين چرا که اين سينما از جاي ديگري به ما ديکته شده است و سينماي امروز ما يعني سينماي دروغ، سينماي انسانمحور و سينماي ماديگرا که لازم است سينماي امروز ما اصلاح شود.
وي در خاتمه تأکيد کرد: اصفهان مرکز هنر ديني ماست و سينماي ديني هم اگر در اين شهر ظهور کند بسيار خوب خواهد بود.
نخستين جشنواره ملي فيلم قرآن و تسنيم از 7 تا 9 آذر ماه با اکران فيلمهاي قرآني در 3 سالن قدس، ساحل و فرشچيان برگزار ميشود.
آيين افتتاحيه نخستين جشنواره ملي فيلم قرآن و عترت (تسنيم) عصر روز گذشته با حضور مسئولان سينماي کشور و جمعي از مقامات استان اصفهان در سالن اتاق تعاون شهرستان اصفهان برگزار شد.