کد خبر 1598773
تاریخ انتشار: ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۲۰:۴۹

به گزارش مشرق، کانال ایتای یک حرف از هزاران نوشت:

منطقه در آستانه یک تحول ژئوپلیتیک؟!

برخلاف برآورد و اظهارات برخی مسئولان و ناظران، روند عادی‌سازی روابط میان اسرائیل و عربستان از دستور کار خارج نشده و به جد هم پیگیری می‌شود. سخنان دیروز وزرای خارجه آمریکا و عربستان نشانگر احتمال وقوع این اتفاق در آینده نزدیک است.

بلینکن در ریاض گفت که گفتگوها در ماه مارس درباره عادی سازی روابط میان ریاض و تل آویو "پیشرفت بسیار خوبی" داشته و این فرایند به زودی نهایی می‌شود. بن فرحان نیز از امضای توافق‌نامه‌هایی دو جانبه میان عربستان و آمریکا در آینده "بسیار نزدیک" خبر داد.

روند عادی‌سازی روابط میان دو طرف که از زمان ترامپ آغاز و در عهد بایدن نیز پیگیری می‌شد با عملیات "طوفان الاقصی" حماس برای مدتی متوقف شد، ولی با طولانی‌تر شدن جنگ غزه، رفته رفته ازسرگرفته شد و تقریبا از ماه چهارم آن به شکل جدی‌تر با دیدارها و تماس‌های فشرده‌ای دنبال شد.

اکنون این روند تحت تاثیر دو عامل برای دولت آمریکا از اهمیت بیشتری با قید فوریت برخوردار شده است.

نخست، "طوفان الاقصی" و آسیب بی‌سابقه وارده به پرستیژ امنیتی و نظامی اسرائیل، بازدارندگی آن در منطقه، نگرانی از پیامدهای راهبردی این اتفاق در جهت بنیانگذاری معادلات امنیتی جدید به ویژه پس از طولانی‌تر شدن جنگ غزه و بن بست راهبردی که اسرائیل پس از هفت ماه جنگ با آن مواجه است و نیز نبود چشم‌اندازی روشن برای خروج ظفرمندانه اسرائیل از این وضعیت که در نوع خود پیامدهای حمله هفتم اکتبر را تشدید می‌کند.

عامل دوم هم تنش بی‌سابقه و مستقیمی است که اخیرا میان ایران و اسرائیل رخ داد و به حمله مستقیم ایران ختم شد که این حمله صرف نظر از پاسخ محدود اسرائیل به عنوان تحولی در جهت خروج منازعه و قواعد درگیری از ریل مرسوم خود طی این چند دهه و نوعی معادله‌سازی در امتداد پیامدهای "طوفان الاقصی" و وضعیت قفل شده اسرائیل در غزه قلمداد ‌شد.

اکنون آمریکا به شکل جدی‌تر از قبل و با قید فوریت از طریق عادی‌سازی مناسبات ریاض و تل‌آویو به دنبال تبدیل این تهدیدهای بی‌سابقه علیه اسرائیل در منطقه به فرصت‌های راهبردی، برهم زدن معادلات امنیتی در حال شکل‌گیری پس از "طوفان الاقصی" و پایه‌ریزی نظم امنیتی نوینی در خاورمیانه است.

البته در این میان، در کنار آمریکا، برخی متحدان آن در منطقه از عربستان و امارات گرفته تا اردن و مصر نیز در این نگرانی شریکند و اتفاقا حذف حماس در غزه هدف مشترک این طرف‌ها نیزبوده و هست؛ اما رفته رفته دشواری تحقق این هدف با طولانی‌تر شدن جنگ، پیامدهای آن در جبهه‌بندی‌های منطقه‌ای، همچنین بالا گرفتن تنش‌ها و اتفاقات اخیر در سطح منطقه و تاثیرات آن بر چشم‌اندازهای کلان اقتصادی موجب نگرانی بیشتر این طرف‌ها شده است.

از این رو، به نظر می‌رسد که امروز خود بن‌سلمان نیز به عادی‌سازی روابط با اسرائیل بیش از گذشته اهمیت می‌دهد و پیوست‌های امنیتی آن را ضروری‌تر از قبل برای خلق معادله کلان امنیتی در منطقه در مواجهه با ایران و شرایط کنونی را واجد فرصتی "بی‌سابقه" برای انعقاد پیمان دفاع مشترک با آمریکا می‌پندارد که هدف از آن هم روشن است. یکی از ارکان این توافق‌نامه هم ایجاد سپر پدافندی مشترک و چندلایه در منطقه است که آمریکا پس از حملات اخیر ایران، آن را یک ضرورت فوری و خط مقدم پدافندی برای اسرائیل می‌داند و برخی متحدان عرب آمریکا نیز آن را اکنون ضرورتی راهبردی می‌پندارند.

البته این تحولات در حالی است که یک سال از "آشتی تشریفاتی" میان تهران و ریاض می‌گذرد؛ اما در این مدت، روابط رسمی وارد فاز گفتگوهای عمیق امنیتی و سیاسی نشد. البته گویا این شکل روابط هم مطلوب ریاض برای کنترل و مهار واکنش‌ها و پیامدهای عادی سازی روابط با اسرائیل است.

در کل، به نظر می‌رسد که آمریکا می‌خواهد همزمان با پایان جنگ غزه از برگ عادی‌سازی روابط میان اسرائیل و عربستان رونمایی کند؛ زمانی که دلالت‌های معنادار و روانشناختی مهمی هم دارد. احتمالا واشنگتن می‌خواهد در وهله نخست فضای کنونی و دلالت‌های شکل پایان جنگ از طریق توافق با حماس و باقیماندن این تشکیلات را که به معنای شکست جنگ و مکمل هفتم اکتبر است، معکوس کند.

واقعیت اما این است که عادی‌سازی روابط میان عربستان و اسرائیل مانند عادی‌سازی‌های قبلی نیست، بلکه این اتفاق در صورتی که رخ دهد، یک تحول ژئوپلیتیکی واجد فرمت‌ها و پیامدهای امنیتی سهمگین در سطح منطقه است و احتمالا متعاقب آن، کشورهای عربی و اسلامی بیشتری به تاسی از عربستان نظر به جایگاه خاصش به این روند بپیوندند.

در این میان، اما این اتفاق توام با تشکیل کشور فلسطین نخواهد بود و صرفا برای حفظ ظاهر امر، فرایندی سیاسی در این باره شروع می‌شود که بعید است به سرانجامی برسد و بخشی از این فرایند احتمالا تغییر ریاست تشکیلات خودگردان است.

*بازنشر مطالب شبکه‌های اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکه‌ها منتشر می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 8
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 3
  • IR ۲۱:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۲
    0 0
    تیغ بیداری ملت هاشون داره میرسه بیخ گوششون باید هر چه سریعتر کار رو تموم کنن حتی اگه رسوای عالم بشن البته بخیال خامشون، یه مشت خائن به اسلام و حیوانات دولت های غربی
  • هادی IR ۲۱:۰۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۲
    33 2
    ترک مخاصمه بین ایران و عربستان بزرگترین اشتباه تاکتیکی و ژئوپولیتیکی ایران بود. اصولا ما با عربستان تضاد منافع شدید داریم حتی بیشتر از آمریکا و اسرائیل.
  • TR ۰۰:۱۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    1 1
    انشالله پس از بکار گیری ۱۰۰۰ کلاهک هسته ای در منطقه ... اتفاقات خوبی پیش رو داریم بیاری امام زمان (عج)
  • IR ۰۰:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 1
    بعضی شما میگفتین این اتفاق بین اسرائیل عربستان نمیوفتد همون زمان کاربران مشرق کامنت میزدن میوفته
  • اا IR ۰۲:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    1 1
    هرچند منافع عدهای در طولانی شدن جنگهاست ولی همه جنگها روزی تمام میشود و زمان چیدن نتایج میرسد باید به اونروز فکر کرد
  • رضا IR ۰۲:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    1 1
    چه عجب مشرق ! برای اولین بار یه تحلیل درست در باره بن سلمان و رابطه راهبردی او با صهیونیست ها ارائه کردید !
  • IR ۱۲:۲۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 0
    به درک ، با این کُشتار در غزه بیشتر آبروی آل سعود میره اگه با اسراییل عادی سازی کنه ،‌ شما اینقدر بلدید یک سری به فضای مجازی عربی بزنید و ببینید چقدر شاه اردن بخاطر همکاری با اسراییل مقابل موشک های ایران ، منفور شد و بهش خائن و نوکر اسراعیل گفتند ، حالا هم سرنوشت بن سلمان هم همین میشه اگه عادی سازی کنه ، این نفرت ها جایی سر باز میکنه
  • گرگانی ریکا IR ۱۲:۳۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 0
    عربستان( صهیونیسم وهابی) همونقدر مستحق نابودیست که رژیم صهیونیستی است.. مدارا با این گاو شیرده غربی‌ها کاریست بس اشتباه

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس