کد خبر 157286
تاریخ انتشار: ۳ مهر ۱۳۹۱ - ۱۹:۳۰

رئیس مرکز تجارت جهانی گفت: هرچند از ابتدا مشخص بود که هیچگاه بورس ارز درجهت ساماندهی بازار ارز راه اندازی نخواهد شد لکن بمنظور خلاصی از بار سنگین قولهای واهی وزیر اقتصاد، اتاق مبادلات ارزی پیش مرگ بورس ارز شد.

به گزارش مشرق، فارس به نقل از مرکز تجارت جهانی نوشت: محمدرضا سبزعلیپور رئیس مرکز تجارت جهانی ایران که روز گذشته در نشستی" تحت عنوان تجارت جهانی و نقش مشکلات پولی و بانکی بر روند فعالیتهای بخشهای دولتی و خصوصی"در جمع تعدادی از مدیران اقتصادی سخن می‌گفت در واکنش به راه اندازی تشکیلات جدید دیگری تحت عنوان اتاق و یا مرکز مبادلات ارزی که دو روز پیش در محل وزارت صنعت، معدن و تجارت آغاز بکار کرد گفت: همچنانکه اطلاع دارید، متأسفانه چند ماهی است که نابسامانی و هرج و مرج عجیب و غریبی بر بازار سکه و ارز حاکم شده که افزایش نرخ ارزهای رایج را به ارمغان آورده و سقوط بیش از 150 درصدی پول ملی ایران را نیز موجب شده است که همین امر تعجب همگان را برانگیخته و سؤالات زیادی را در اذهان بوجود آورده که چرا بانک مرکزی و مسئولین دولتی علی الخصوص وزیر اقتصاد در طی این مدت هیچ اقدام عاجل، اصولی و عملی را برای تنظیم و ساماندهی بازار ارز انجام نداده و نمیدهند؟

وی گفت:  فقط هر از چند گاهی مسئولین ذیربط علی الخصوص آقایان بهمنی و حسینی در برابر رسانه ها و صفحه تلویزیون ظاهر میشوند و با آرامش خاصی شعار میدهند که اصلاً جای نگرانی نیست زیرا هم بانک مرکزی به اندازه کافی ارز در اختیار دارد و هم دولت برنامه هایی برای کنترل قیمت ارز و ساماندهی بازار در اندیشیده است که بزودی به مرحله اجرا در خواهد آمد. اما هر روز بجای شنیدن خبرهای خوشحال، متأسفانه مشاهده میکنیم که ارزش دلار رو به افزایش و ارزش ریال هم رو به کاهش است.

به گفته علیپور، همه اینها و دهها موارد دیگر از جمله شکستن کاسه کوزه بی تدبیری و بی کفایتی ها بر سر همدیگر، مجموعه ابهامات و سؤالات بیشماری هستند که بی پاسخ مانده و میبایست هرچه سریعتر روشن و بطور شفاف به مردم شریف ایران اعلام شود.

وی افزود: نابسامانی های چند ماه گذشته بازار سکه و ارز، مسئولین پولی و بانکی کشور را دچار آنچنان سردرگمی کرده است که از نظر خودشان هر روز تصمیم نوظهوری را در جهت گره گشائی مشکلات پولی و ارزی کشور اتخاذ میکنند اما بجای حل مشکلات، برعکس گره ای بر گره های گذشته میزنند. در همین راستا پس از اینکه اوآخر سال گذشته، بی تدبیری آقایان ارزش پول ملی را صد در صد کاهش داد و دلار 1100 تومانی بازار آزاد را به بیش از 2000 تومان افزایش داد و پس از مدتی به بهانه تعدیل و تثبیت نرخ ارز، مجدداً تدبیری اندیشیده و نرخ ارز مرجع را از 1030 تومان به 1226 تومان افزایش دادند و ریاست محترم بانک مرکزی در برابر هفتاد میلیون ایرانی بر روی صفحه تلویزیون ظاهر شد و با آب و تاب قول داد که با ابتکار عمل جدید خود بازار ارز را کنترل و نرخ ارز را ثابت و تک نرخی خواهد کرد اما متأسفانه پس از گذشت حدود 6 ماه مشاهده میکنیم که نه تنها دلاری با نرخ 1226 در اختیار فعالان بخش خصوصی قرار نگرفته بلکه آرام آرام با اتخاذ تصمیمات جدید زمینه افزایش مجدد نرخ ارز را با قطع ارز مسافرتی و اعمال محدودیتهای دیگر فراهم آورده و دو هفته قبل ارز 1600 الی 1700 تومانی بازار آزاد را به بیش از 2500 تومان افزایش دادند.

علیپور تصریح نمود: مجدداً به فکر حل مشکل نرخ ارز افتاده و از تثبیت نرخ ارز و تک نرخی کردن آن سخن به میان آورده و به همین بهانه زمینه افزایش نرخ ارز دولتی را زمزمه نمودند. لکن جهت پیاده سازی برنامه جدید افزایش نرخ موضوع تازه ای تحت عنوان راه اندازی بورس ارز را تخت نام ساماندهی بازار ارز مطرح نمودند که طرحی نوظهور و من درآوردی بـود که نمونه آنرا در هیچ جای دنیا نمیتوان یافت. اصلاً معلوم نیست سایر کشورهای جهان بدون داشتن چنین بورسی چگونه بازار ارز خود را سر و سامان داده و نظم و انضباط را بر آن حاکم نموده اند؟

وی افزود: اما راجع به پروژه نوظهور بورس ارز لازم بذکر است که نه تنها هیچ سودی برای بازار سرمایه کشور و نفعی بحال فعالان اقتصادی نداشت بلکه موانع و مشکلات متعددی را هم ایجاد میکرد که کار را از این هم بدتر مینمود که اینجانب به دفعات با وجود چنین مجموعه ای که فقط نظر و منافع دولت را تأمین میکند مخالفت کرده و بارها نیز اعلام نمودم که چنین بورسی در ایران راه اندازی نخواهد شد. اما آقایان اینقدر راجع به این بورس و فواید آن و زمان دقیق راه اندازی آن صحبت نموده و تبلیغ کردند که مردم هم تصور نمودند که شاید این تشکیلات دردی از دردها را درمان خواهد کرد ولی با گذر زمان از بورس خبری نشد و بدقولی آقایان هم نمود بیشتری پیدا میکرد تا اینکه مجدداً دنبال طرحی نو رفتند تا شاید چاره ساز باشد.  

رئیس مرکز جامع صادراتی ایران اظهار داشت: هرچند از ابتدا مشخص بود که هیچگاه  تشکیلاتی تحت عنوان بورس ارز در جهت تنظیم و ساماندهی بازار ارز راه اندازی نخواهد شد، زیرا پشت پرده این بحث تنها چیزی که پیگیری میشد پیدا کردن راهکاری جهت افزایش نرخ ارز بود اما اینقدر روی این پروژه مانور داده و آنرا باد کردند که شوخی شوخی راه اندازی آن به گردنشان افتاد، ولیکن بمنظور خلاصی از بار سنگین این قولها و امیدهایی واهی که به فعالان اقتصادی داده شده بود، با زیرکی تمام و در طرحی جدید سالن را به اتاق تقلیل داده و مجموعه پرطمطراقی تحت عنوان اتاق مبادلات ارزی را بعنوان پیش مرگ بورس ارز راه اندازی کردند.

به گفته وی، همچنین جهت رهایی و آرامش خاطر آقای شمس الدین حسینی که این روزها با سوألات زیادی از طرف مردم، رسانه ها و نمایندگان مجلس روبرو میباشد، آقای غضنفری را مسئول راه اندازی اتاق مبادلات ارزی نمودند تا با ظرافت خاصی اذهان عموم و رسانه های گروهی را از مرگ پروژه بورس ارز و ناکامی وزیر اقتصاد منحرف و بسمت وزارت صنعت، معدن و تجارت معطوف دارند بعبارتی بهتر آقای غضنفری را سپر بلای شمس الدین حسینی کردند.

رئیس مرکز تجارت جهانی ایران گفت: مثلاً آقایان از نظر خودشان در حق فعالان اقتصادی لطف کرده و سخاوت بخرج داده اند که میخواهند ارز دولتی را با دو درصد زیر قیمت بازار آزاد در این اتاق بفروشند. یعنی اگر دلار در بازار آزاد2500 تومان باشد آقایان دلار1226تومانی دولتی را در 2450 تومان آنهم نه به هر کسی بلکه به خواص خواهند فروخت یعنی در هر 10000 دلار که میشود 25،000،000 تومان فقط 500،000 تومان تخفیف.

علیپور گفت: حال واقعاً قضاوت بفرمائید که چه کسی باید بر سر دیگری منت بگذارد؟ دولت بر سر فعالان اقتصادی؟ که دو برابر سود میکند و یا مردم بر سر دولت که با کلی دوندگی، بوروکراسی اداری و خواهش و تمنا کردن، دلار دولتی را به نرخ بازار آزاد میخرند؟ لکن تجربه این واقعیت را به اثبات رسانده است که وقتی مبادله ای بین دو شخص انجام میشود و در این بین فقط یکی از آن دو، بخش اعظم سود را برداشت میکند این معامله بلند مدت و پایدار نخواهد بود و دیر یا زود آن مجموعه از بین خواهد رفت.

وی افزود: حال چنانچه هدف دولت این باشد که فقط از این طریق خیلی راحت، بی سر و صدا و بی درد سر ریال مازاد استحصال و بنوعی منبعی برای تأمین کسری بودجه خود بدست آورد مطمئناً به آخر سالجاری نرسیده درب اتاق مبادلات ارزی بسته خواهد شد مگر اینکه آقایان واقعاً بفکر خدماتی مطلوب با هدف گره گشایی، بدنبال ارائه درصد تخفیف بیشتری نسبت به بازار آزاد، پایین آوردن تشریفات اداری، عدم تبعیض بین نیازمندان و جلب رضایت فعالان اقتصادی باشند تا از این طریق این طرح با موفقیت روبرو و درب آن برای همیشه باز بماند. در غیر اینصورت چهارراه استانبول و بازار آزاد فردوسی کمافی السابق جایگاه برجسته، جذابیت و رتبه اول خود حفظ خواهد کرد و چشم امید فعالان اقتصادی و مردم که نیازمند ارزهای خارجی هستند به آن منطقه از تهران بزرگ دوخته خواهد شد و نهایتاً بانک مرکزی به نمایندگی از طرف دولت نیز برای فروش دلارهای خود جهت تأمین کسری بودجه میبایست دکه ای را در آن بازار علم کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس