به گزارش مشرق، مهدی بختیاری طی یادداشتی در روزنامه وطن امروز نوشت: نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در ادامه سلسله رونماییها و تحویل انبوه تجهیزات، روز گذشته تعداد زیادی از شناورهای جدید را به یگانهای رزمی مستقر خود در آبهای جنوب کشور ملحق کرد.
شناورهای جدید الحاقی شامل یک ناو گشتی رزمی به نام شهید «ابومهدی مهندس»، ۴ فروند شناور ذوالفقار موشکانداز و ۵ فروند شناور عاشورا با موشکانداز پدافند هوایی کوثر، ۵ فروند شناور عاشورای اژدرافکن، ۹ فروند شناور شناسایی رزمی مرصاد، یک فروند شناور آتشخوار ساحلی، یک فروند شناور طارق موشکانداز سطح به سطح برد متوسط و ۲ فروند شناور عاشورای فرماندهی با بدنه کربن است. در این میان، شناور موشکانداز شهید ابومهدی مهندس از مابقی محصولات رونمایی شده، متفاوتتر است. این دومین شناور نیروی دریایی سپاه است که در کلاسی جدید طراحی و عملیاتی شده است.
پیش از آن، شناور رزمی «شهید سلیمانی»، نخستین نمونه شناورهای جدید سپاه بود که شهریور ۱۴۰۱ به یگان رزم این نیرو ملحق شد. این شناور نخستین شناور ایرانی بود که به موشکهای پدافند هوایی عمودپرتاب نیز مجهز شد. شناور شهید ابومهدی مهندس که روز گذشته در خلیجفارس عملیاتی شد اما با داشتن تفاوتهایی نسبت به نمونه قبلی، از ۴ موتور دریایی بهره میبرد که قابلیت دریانوردی بردبلند با سرعت بالای ۳۷ گره دریایی و قدرت بالا در مانور را به آن داده است.
همانطور که از تصاویر ناو رزمی ابومهدی میتوان فهمید، این شناور علاوه بر توانایی حمل و بهکارگیری پهپادهای عمودپرواز، امکان پرتاب هواپیماهای بدون سرنشین در هر ساعت شبانهروز را دارد و برای دفاع از خود در برابر تهدیدات هوایی نیز به سامانه کشف و رهگیری و پرتابگرهای دریاپایه و سامانههای خودکار و نیمهخودکار توپهای ۲۰ میلیمتری و ۳۰ میلیمتری مجهز شده است. این شناور همچنین به ۶ پرتابگر موشک کروز سطح به سطح از برد ۳۵ تا ۷۵۰ کیلومتر مجهز شده و میتواند در دریاهای خراب با «فورس(sea force/ قدرت دریایی) ۶» حاضر شده و در فورس ۵ به مدت ۱۴ روز (۱۲ هزار مایل دریایی) به اجرای ماموریت بپردازد.
اما نکته مهمتر در رونمایی این تجهیزات، اعلام دستیابی ایران به توانایی ساخت ۳ فروند از این شناور طی یک سال است.
نیروی دریایی سپاه علاوه بر استفاده از توان داخلی و نیز توانمندیهای وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، از لااقل ۳ شرکت دانشبنیان نیز در طراحی و ساخت این شناورها کمک گرفته است.
شناور ابومهدی، طی ۱۵ ماه ساخته شده و کاهش این زمان به ۳ فروند در یک سال، علاوه بر اینکه در تجهیز نیروی دریایی سپاه در خلیجفارس و دریای عمان به شناورهای جدید و با قابلیتهای بسیار زیاد در حوزه رزمی موثر است، میتواند یکی از گزینههای مهم سبد صادرات محصولات دفاعی کشور نیز باشد.
جمهوری اسلامی ایران در سالهای گذشته تمرکز زیادی بر صادرات محصولات نظامی خود که عموما از کیفیت بالا و قیمت ارزان برخوردار هستند، دارد که نمونههای تسلیحات رزم زمینی، پهپاد و موشک از جمله آنهاست.
در کنار این، نیروی دریایی سپاه از اواخر دهه ۸۰ خورشیدی با تفکیک ماموریت از نیروی دریایی ارتش، مسؤول اصلی حراست از خلیجفارس و تنگه هرمز است اما در سالهای اخیر، حضور در آبهای دوردست و اقیانوسی نیز به ماموریت این نیرو افزوده شده است و برای این منظور، طراحی، ساخت و بهکارگیری تجهیزات جدید از جمله شناورهای سطحی و زیرسطحی در دستور کار قرار گرفته است.