کد خبر 1559119
تاریخ انتشار: ۴ دی ۱۴۰۲ - ۱۹:۵۹
راست و دروغ ماجرای واردات 2میلیون تنی برنج

در چند روز گذشته برخی ادعاها در خصوص واردات 2 میلیون تنی برنج به کشور منجر به نگرانی شالیکاران استان‌های شمالی شد ولی آن‌طور که مسؤولان وزارت جهاد کشاورزی می‌گویند این ادعا درست نبوده و واردات برنج کمتر از این میزان است.

به گزارش مشرق، رئیس نظام صنفی کشاورزی، قاسم پیشه‌ور، حداکثر حجم برنج مورد نیاز کشور را ۳میلیون تن دانسته و می‌گوید کسری نیاز کشور از طریق واردات تامین می‌شود.

واردات یک‌میلیون و ۷۸۰ هزار تنی برنج به ارزش ۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار در سال گذشته و همچنین حواشی دستور مخبر معاون اول رئیس‌جمهور به وزیر جهاد، بهانه‌ای شد تا شکایت کشاورزان به تریبون مجلس شورای اسلامی برسد و یکی از نمایندگان ادعای بروز تخلف در این زمینه را مطرح کند.

برداشت متفاوت از نامه معاون اول رئیس جمهور درباره لغو واردات برنج

در سال‌های گذشته وزارت جهاد کشاورزی در چهار ماه فصل برداشت، واردات برنج را ممنوع می‌کرد تا تولیدکننده داخلی ضرر نکند؛ واردکنندگان اما با نوشتن نامه به معاون اول رئیس جمهور به دنبال لغو یا محدود کردن مدت زمان ممنوعیت واردات هستند.

یکی از استدلال‌ها برای واردات برنج، نامه ارسالی محمدرضا محمدخانی رئیس انجمن واردکنندگان برنج، در ۱۹ تیر سال جاری به وزیر جهاد کشاورزی در خصوص لغو و یا کاهش زمان واردات برنج از چهار ماه به ۲ ماه است که منجر به صدور دستوری از معاون نخست رئیس جمهور خطاب به وزیر جهادکشاورزی پیرامون لغو ممنوعیت واردات می‌شود.

راست و دروغ ماجرای واردات ۲ میلیون تنی برنج

تصویر نامه معاون اول رئیس جمهور به وزیر کشاورزی پیرو نامه واردکنندگان برنج

این مطلب در حالی مطرح می‌شود که در نامه محمد مخبر معاون نخست رئیس جمهور به وزیر جهاد کشاورزی اشاره شده «پیوست به نامه انجمن وارد کنندگان در خصوص پیشنهاد لغو ممنوعیت واردات برنج و یا حداقل کاهش زمان ممنوعیت از چهار ماه به ۲ ماه؛ با توجه به تقارن ماه محرم و صفر و برگشت حجاج و افزایش تقاضای فصلی به استحضار جناب آقای مخبر معاون اول محترم رئیس جمهور رسید و در این راستا دستور جهت اقدام لازم صورت گرفت.»

مخبر: با وجود برنج داخلی واردات ممنوع است

نامه‌ مخبر که بروز برداشت‌های متفاوت از آن، حرف و حدیث‌هایی به دنبال داشت، در حالی دستاویز برخی حاشیه‌ها شد که به طور معمول برای اقدام قطعی در چنین مواردی، به «اقدام شود» اکتفا شده و تعبیر «جهت اقدام لازم» گویای دستور به بررسی و اقدام در صورت امکان و یا لزوم است؛ این مساله اما تا جایی ادامه یافت که جبار کوچکی‌نژاد نماینده مردم رشت، در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی گفت «وارادات برنج با بندهایی از قانون اساسی که درباره خودکفایی محصولات کشاورزی است، مغایرت دارد.»

محمد مخبر اما در نشست بررسی مشکلات تولیدکنندگان برنج در مهرماه سال جاری با بیان منع واردات برنج تاکید کرد «مادامی که یک گرم برنج داخلی در انبارهای کشاورزان وجود دارد، واردات و توزیع برنج خارجی تخلف محسوب می‌شود» و دستگاه‌های نظارتی با افراد خاطی و متخلفین در این زمینه برخورد خواهند کرد.

ادعای واردات ۲ میلیون تنی برنج به کشور

همچنین اخیراً جبار کوچکی‌نژاد نماینده مردم شهرستان رشت در مجلس شورای اسلامی مدعی واردات بیش از ٢ میلیون تن برنج به کشور شده و گفته «میزان تولید برنج کشور در سال جاری سه میلیون تن بوده و در سال جاری ٢ میلیون تن برنج با ارز ٢٨ هزار و ۵۰۰ تومانی و چهار هزار و ۲۰۰ تومانی وارد کشور شده است.»

تکذیب پرداخت ارز ترجیحی به واردات برنج

در موضوع واردات برنج وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صمت نقش اصلی دارند و بانک مرکزی هم تأمین‌کننده ارز آن‌هاست که مسؤولان وزارت جهاد کشاورزی ضمن رد پرداخت ارز ترجیجی ۴۲۰۰ تومانی برای واردات برنج خارجی می‌گویند «ارز واردات برنج خارجی نیمایی است و متوسط سالانه ورود برنج خارجی به کشور نیز افزون بر یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن است.»

تولید ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تنی برنج در کشور

دیگر ادعای کوچکی‌نژاد مربوط به تولید سه میلیون تن برنج در کشور بوده که احمد خانی‌نوذری‌ ‌معاون بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی با رد این اظهارات می‌گوید: «ادعای تولید سه میلیون تن برنج داخلی در سال در حالی مطرح شده که تاکنون در هیچ سالی چنین رکورد تولیدی ثبت نشده و میزان تولید برنج داخلی در سال ۱۴۰۱ نیز با استناد به آمار معاونت زراعت وزارت جهاد کشاورزی کمتر از ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار میلیون تن برآورد می‌شود.»

تکذیب ادعای واردات ۲ میلیون تنی برنج توسط وزارت جهاد کشاورزی

معاون بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی همچنین با رد ادعای مطرح شده توسط برخی از نمایندگان مجلس در خصوص واردات ۲ الی سه میلیون تنی برنج به کشور در سال جاری، معتقد است که «آمار اعلامی گمرک در سال گذشته کمتر از یک میلیون و ۹۰۰ هزار تن واردات برنج خارجی به کشور بوده است»

ابراهیم نجفی رئیس مجمع نمایندگان گیلان در مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به نیاز سه میلیون تنی کشور به محصول برنج گفت که باتوجه به میزان تولید ۲ میلیون تنی برنج در کشور، تنها نیاز به واردات یک میلیون تن برنج داریم.

نجفی همچنین با انتقاد از صدور مجوز از سوی معاونت بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی برای واردات برنج در سال ۱۴۰۱ می‌گوید: «به جای یک میلیون تن، یک میلیون و ۷۷۰ هزار تن برنج وارد کشور شد و همین عامل باعث شد تا برنج استانهای شمالی به فروش نرسد»

رئیس مجمع نمایندگان گیلان همچنین با اشاره به لایحه پیشنهادی ۱۴۰۳ دولت معتقد است که «دولت باز هم تمرکزش را روی خرید تضمینی گندم گذاشته و بنده به عنوان مخالف صحبت کردم و گفتم باید شما یک خط اعتباری ویژه برای خرید تضمینی برنج به استناد قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی پیشنهاد دهید که رئیس سازمان برنامه و بودجه این قول را داد تا برای سال ۱۴۰۳ در تبصره ۱۴ قانون (بحث هدفمندسازی یارانه‌ها) علاوه بر گندم برای برنج نیز خط اعتباری ویژه درنظر گرفته شود.»


آیا جهاد کشاورزی خلاف دستورالعمل معاون نخست رئیس جمهور عمل کرده؟

با اینکه ادعای واردات ۲ الی سه میلیون تنی برنج توسط معاون وزیر جهاد کشاورزی و همچنین رئیس مجمع نمایندگان گیلان رد شده اما واردات همین میزان از برنج بر خلاف دستور معاون نخست رئیس جمهور است و رئیس مجمع نمایندگان گیلان با اشاره به جلسه معاون اول رئیس‌جمهور با نمایندگان استان‌های شمالی و دستور وی مبنی بر ممانعت واردات برنج تا رسیدن بازار به تعادل می‌گوید « بخش بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی با واردات برنج، بخش‌نامه معاون نخست رئیس‌جمهور را نادیده گرفته است.»

وزارت جهاد کشاورزی اما علت افزایش واردات را «کنترل قیمت بالای بازار برنج»، «افزایش ذخایر استراتژیک» و «جبران کمبود تولید داخل به دلیل خشکسالی» بیان کرده و اعلام کرد با پیش بینی برداشت ۲.۵ میلیون تن برنج واردات امسال به یک میلیون تن کاهش خواهد یافت.

بررسی‌های میدانی خبرنگار ما از قیمت برنج در سال جاری و مقایسه آن با سال گذشته نیز نشان می‌دهد قیمت این محصول تا ۳۰ درصد کاهش داشته است.

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 17
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • IR ۲۰:۲۱ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۴
    4 4
    متاسفانه یک عده از مردم انصاف و مروت ندارند و مدیریتذچنین مردمانی سخت و ملال آورست مثلا حضر آقا با واردات لوازم خانگی شدیدا مخالفت کردند تولید کنندگان با انصاف چه کردند قیمتهایشان را بیش از دوبرابر گران کردند حالا اگر برنج وارد نکنند یک عده از تولید کنندگان با قیمتها کاری می کنند که مردم در حسرت برنج بمانند
    • IR ۰۰:۳۹ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۵
      5 3
      هر جا رقابت نباشه تهش میشه همین. تولید کننده لوازم خانگی تو کره پول کلان تری رو خرج تحقیقات و نوآوری میکنه، حقوق بالایی پرداخت میکنه به کارگرش، هزینه انرژی بالاست، هزینه حمل و نقل تا ایران هم هست، بازم قیمتش مناسب تر از تولید داخله، چون تولید کننده داخلی شد یکه تاز میدان و جنس بی کیفیتش رو چند برابر کرد، تو خودرو هم همین بلا سر مردم اومد این انحصار فقط برا مردم ضرره
    • حسام IR ۰۸:۵۰ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۵
      1 5
      استاد قیمت رو باید بازار تعیین کنه نه اینکه با دلار ۲۸ تومنی برنج وارد کنی کشاورز با دلار ۵۰ تومنی تولید کنه رقابت باید عادلانه باشه چرا خودرو با ارز ۲۸ تومن وارد نمیکنن . قیمت واقعی برنج ایرانی ۱۵۰۰۰۰ تومنه و قیمت واقعی برنج خارجی بین ۷۰ تا ۹۰۰۰۰ تومنه
  • IR ۲۰:۴۸ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۴
    8 3
    اتفاقا خیلی خوب بازار برنج از قیمت الکی بالا نجات داد...الان به نسبت قیمت ها مناسبه...شالیکاران کمی انصاف داشته باشند
    • رضا خ IR ۰۰:۵۵ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۵
      5 3
      اگه قیمت زمین شما یک ملیارد باشه ازاون فقط۲۵۰کیلو برنج داشته باشی متوجه میشی کشاورز چی میکشه این زمین کشت دیگه هم نمیشه
    • IR ۱۲:۰۵ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۵
      0 0
      دروغ نگو ناقلا ! شمالی هستی از این دروغها میگی تهرانی ها را کر کنی ؟! زمین کشاورزی کجا یه میلیارده آنهم در مناطق خارج شهری و غیر بافت که شالی کاری میشه ! اون زمینی که یه میلیارده داخل بافت روستاست ، خب آنجا برنج نکار
    • IR ۱۲:۰۹ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۵
      1 0
      شالی کارها فوق العاده طماع و گرانفروش هستند . ولشون کنی قیمت یک کیلو برنج را می خواهند به قیمت یک کیلو نقره برسانند! همین برنج های وارداتی است که ترمزشون را گرفته
  • IR ۲۳:۱۸ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۴
    5 1
    یک اصل اقتصادی: زمانیکه، کالایی گران شود بطوریکه مردم برای خرید آن با مشکل مواجه شوند باید آن کالا را با قیمت مناسب تر وارد نمود.
  • IR ۲۳:۵۵ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۴
    8 2
    اگر تکذیب کردن پس حتما صحت داره
    • IR ۰۸:۱۴ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۵
      5 1
      وباید هم صحت داشته باشه 85میلیون ایرانی چه گناهی دارند که برنج را به خاطر یکعده شالیکار با قیمت چند برابری بخرند
  • عبد الله IR ۰۵:۱۷ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۵
    2 1
    راست و دروغ ماجرای واردات ۲ میلیون تنی برنج ...............!!!!!؟؟؟؟دلالان برنج در مدت چند ماه قیمت را بالغ بر هزار درصد گران کردند حالا اگر برنج وارد نشود یک عده از تولید کنندگان ومافیابا قیمتها کاری می کنند که مردم در ارزو وحسرت برنج بمانند و .....
  • علی IR ۰۸:۵۴ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۵
    0 1
    چهل سال برنج میکاریم برنج ایرانی با کیفیتهمیشه کیلویی سه دلار بوده
    • عبد الله IR ۱۳:۵۰ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۵
      1 0
      البته دلار جهانگیری .....
  • IR ۱۰:۲۱ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۵
    1 0
    ما هم طرفدار این دولتیم ولی برنج و گوشت قرمز بیش از حد گرون شدند مشاهده میدانی قیمت برنج که دیگه خبرنگار نمیخواد و همه هر ماه میخرن یعنی برنج هندی بعد از افزایش حدود 60 درصدی (از 350 به 550 الی 600 هزار تومان) برگشته به 400 هزار تومان؟! فکر نکنما
  • IR ۱۲:۰۱ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۵
    2 0
    شالیکارهای شمال هم دیگه خیلی طمعشون را زیاد کرده اند . حقشونه برنج وارد کنید
  • IR ۱۲:۵۹ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۵
    0 0
    امیدوارم فاجعه فساد چای دبش دیگه هیچ وقت تکرار نشه
  • IR ۱۳:۴۶ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۵
    1 0
    ارز برای واردات چای و برنج تراریخته و نیم پز هندی همیشه هست ولی برای گوشت قرمز و خودرو حتی دست دوم ارز نیست حالا که کشاورزی نمی صرفه پیشنهاد می کنم همه چیز حتی کارگر ، دکتر ، مهندس ، مدیر و معلم و مسئول هم از هند وارد کنیم چون ارزون تره

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس