سرویس سیاست مشرق- بهمن ماه ۱۴۰۱ و اولین کنگره بینالمللی بانوان تاثیرگذار در تهران که با حضور ۷۰ نفر از مقامات زن و نمایندگانی از بیش از ۹۰ کشور جهان برگزار شد. این کنگره که به همت و ابتکار همسر رئیس جمهور ایران راهاندازی شده بود، مهمانان ویژهای از سراسر جهان با فرهنگ و رسوم متنوع به خود دید.
در این اجلاس، گویا مهمانان زن مطابق فرهنگ کشورهای خارجی که همسر رئیسجمهور وقت هر کشوری را بهعنوان «بانوی اول» آن کشور معرفی میکنند، از خانم جمیله علم الهدی، همسر رئیسجمهور کشورمان هم با عنوان بانوی اول یاد میکنند. این رسم مهمانان خارجی موجب میشود تا خانم علم الهدی نیز واکنش نشان داده و نهتنها این لفظ را برنتابیده، بلکه آن را متناسب با مقام همسر رهبر انقلاب معرفی میکند. این ماجرا در سال گذشته حواشی زیادی را در شبکههای اجتماعی ایجاد کرد و چهرههای سیاسی مختلفی نسبت به آن واکنش نشان دادند. در پی این حواشی هم حسین امیر عبدالهیان، در یک گفتگو اصل ماجرا را توضیح میدهد شبهات ایجادشده رفع شود.
امیرعبدالهیان ۳ بهمن ۱۴۰۱
در کنار این، خانم علمالهدی در سفرهای آیتالله رئیسی به ونزوئلا و نیویورک نیز ایشان را همراهی کرده بود و با شبکههای خارجی، گفتگو کردند.
مصاحبه همسر رئیس جمهور با شبکه تله سور teleSUR ، تلوزیون ونزوئلا
مصاحبه با شبکه آمریکایی abc ، در سفر به نیویورک
نشریه آمریکایی نیوزویک
اما بار دوم که لفظ «بانوی اول ایران» درباره همسر رئیسجمهور بکار برده شد برمیگردد به استقبال ویژه و مستقل سیلیا فلورز، همسر نیکلاس مادورو رئیسجمهور ونزوئلا از خانم جمیله علم الهدی در سفر خردادماه ایشان به ونزوئلا. خبرگزاری ونزوئلا در پوشش خبری این دیدار به خانم جمیله علم الهدی، که همسر خود رئیسجمهور ابراهیم رئیسی را در سفر وی به این کشور همراهی میکند، «بانوی اول ایران» لقب داد. این دومین بار بود که اعطای این لقب به خانم علم الهدی حاشیهساز میشود.
مجموعه دیدارها و مصاحبههای خانم علمالهدی با رسانههای خارجی و همسران روسای جمهور باعث شده تا خبرگزاریهای کشورهای خارجی طبق عرف کشورهای خود، ایشان را بانوی اول ایران معرفی کنند.
اما حاشیه اصلی این ماجرا مربوط میشود به سخنرانی روز شنبه خانم علم الهدی در جشنواره بینالمللی خورشید. ایشان این بار بهطور رسمی، خودشان نسبت به این ماجرا واکنش نشان داده و میگوید: «من تازه متوجه شدم که بنده را بهعنوان بانوی اول معرفی کردند. لازم است توضیح دهم در ساختار جمهوری اسلامی ایران بانوی اول همسر رهبر معظم انقلاب هستند.سالهاست که آرزو میکنم بتوانم برای انتقال خاطرات ایشان کاری بکنم. خوشبختانه مشهدیها کار خوبی کردند و آن اینکه منزل ایشان را تبدیل به موزه کردند.»
اما نکتهای که کمتر درباره این ماجرا پرداخته شده این بود که لقب «بانوی اول» از همان ابتدا توسط مهمانان خارجی و رسانههای کشورهای آمریکای لاتین، طبق عرف سیاسی و فرهنگ خودشان، استفاده شده بود در اصل در فضای سیاسی ایران و ساختار جمهوری اسلامی، چنین مقام و جایگاهی وجود ندارد. اینکه همسر رئیسجمهور خود را از این لقب مبری کرده و به همسر رهبر انقلاب منتسب کرده است، در امتداد خطای انتساب این لقب به خودشان بوده است.
نحوه پردازش و پوشش خبری شخصیت خانم علمالهدی در برخی رسانهها همچون روزنامه همشهری هم در آب و تاب این ماجرا تاثیر داشت. این روزنامه در یکی از تازه ترین شماره های روزنامه خود، در روزهای گذشته، در سه تیتر به جایگاه ایشان پرداخته بود.
به همین دلیل هم در شبکههای اجتماعی با انتقاد کاربران مواجهه شده است. کاربران شبکههای اجتماعی ضمن اشاره به اینکه چنین جایگاهی در کشور وجود ندارد، اظهار کردند که اگر قرار باشد این لقب در جمهوری اسلامی به فردی منتسب شود، مادران شهدا هستند.