کد خبر 1516462
تاریخ انتشار: ۱۹ مرداد ۱۴۰۲ - ۲۱:۲۸
آیت‌الله جوادی آملی: حیات طیبه در قناعت است

آیت‌الله عبدالله جوادی آملی از مراجع تقلید گفت: حیات طیبه در قناعت است؛ قناعت، یک نوع فضیلت است ولی فقر فضیلت نیست.

به گزارش مشرق، آیت الله جوادی آملی در جلسه درس اخلاق هفتگی خود که به صورت مجازی برگزار شد، به ادامه مبحث شرح نهج البلاغه ـ حکمت ۱۱۲ ـ پرداخت.

وی افزود: وجود مبارک امیرالمومنین علیه السلام در این کلمه حکیمانه خود که در نهج البلاغه آمده است می فرماید: «مَنْ أَحَبَّنَا أَهْلَ الْبَیْتِ، فَلْیَسْتَعِدَّ لِلْفَقْرِ جِلْبَاباً» اگر کسی دوست ما خاندان عصمت و طهارت هست، جامه ای از فقر برای خود انتخاب کند، آماده باشد که چنین جامه ای بر تن او پوشانده می شود، این ترجمه این کلام است، اما منظور از این فقر و استعداد و جلباب چیست، باید روشن شود.

استاد حوزه علمیه قم ادامه داد: فقر مالی، محبوب این خاندان نیست، محبوب هیچ کس نیست، بلکه خود فقر یک رذیلت است؛ کلامی از مولا امیرالمومنین است که می فرماید «مَا ضَرَبَ اللهُ الْعُبَاد بِسُوطٍ أَوْجَعُ مِنَ الْفَقْرِ» خدا هیچ تازیانه ای دردناکتر از تازیانه فقر به یک ملت یا یک فرد نزد، هیچ ملتی و گروهی تازیانه ای دردناکتر از فقر نچشیده است، زیرا دردهای دیگر فقط مشکلات ظاهری و جسمانی دارد اما فقر علاوه بر مشکلات جسمی، آن رنج و تألم روحی را هم به همراه دارد.

وی ادامه داد: بنابراین فقر فضیلتی نیست که شیعیان برای آن آماده باشند، هر چند گاهی امتحان الهی است مانند شعب ابیطالب، که پیرو اهلبیت باید برای حفظ دین، امتحان الهی را تحمل کند و لذا همواره باید شیعیان دستشان به سمت آسمان بلند باشد، چرا که ﴿وَفِی السَّمَاءِ رِزْقُکُمْ وَمَا تُوعَدُونَ﴾؛ روزی انسان و همه وعده‌های داده شده در آسمان است، به ما گفتند راز اینکه وقتی میخواهید دعا کنید گفته شده دست به آسمان بلند کنید، این است که رزق در آسمان است، هم روزی ظاهری و و هم روزی معنوی از سماء بر انسان نازل می شود که همواره باید به این مطلب توجه داشت.

آیت الله جوادی آملی تصریح کرد: لطایف زبان عربی زیاد است، ما در فارسی به کسی که وضع مالی اش خوب نیست گدا می گوییم، اما قرآن می گوید فقیر؛ فقیر یعنی کسی که ستون فقراتش شکسته است و قدرت قیام ندارد؛ خداوند در قرآن می فرماید ﴿لا تُؤْتُوا السُّفَهاءَ أَمْوالَکُمُ الَّتی‌ جَعَلَ اللَّهُ لَکُمْ قِیاماً﴾ ملت اگر بخواهد بایستد باید جیبش پر باشد کیفش پر باشد. ملتی که جیبش خالی است کیفش خالی است ایستاده نیست، این افتاده است. این گدا نیست این فقیر است فقیر یعنی ستون فقراتش شکسته است.

مرجع تقلید شیعیان بیان کرد: گاهی هم فقر در اثر تنبلی، بیکاری و ضعف مدیریت، بر یک فرد یا جمعیتی تحمیل شده است، این عذاب الهی است، و این فقر، امری نیست که شیعه باید آن را تحمل کند، لذا وقتی افرادی به محضر پیامبر گرامی اسلام معرفی می شدند که کاری و شغلی نداشتند، از چشم حضرت می افتادند؛ چرا که انسان بیکار در چشم اهلبیت، خار است!

وی اظهارکرد: بنابراین فقر مالی و مادی فضیلتی نیست که اگر کسی اهل ولایت شد، آماده فقر باشد مگر اینکه منظور فقر الی الله باشد که بهترین فضیلت و عالی ترین نعمت است، اینکه انسان احساس کند نیازمند خدای سبحان است و سلامت و صحت خود را از آفریدگار خود بداند.

آیت الله جوادی آملی بیان کرد: حیات طیبه در قناعت است؛ قناعت، یک نوع فضیلت است ولی فقر فضیلت نیست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 16
  • در انتظار بررسی: 3
  • غیر قابل انتشار: 6
  • IR ۲۲:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۹
    4 2
    خود ایشان در چه منزلی سکونت دارند؟؟؟
    • Ali IR ۲۳:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۹
      2 3
      یه تحقیق از سرگذشت و تلاش ستودنی این فیلسوف و مفسر عالی قدر داشته باشید بهتره.
  • IR ۲۲:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۹
    5 1
    سلام امیر المومنین فرمان به مالک درخیلی مسایل دارد فقط کم خوردن را آورده آید
  • IR ۲۲:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۹
    4 2
    آنگاه که فقر وارد زندگی فرد شود از در دیگر ایمان فرد نیز خارج می‌شود .امام علی (ع)
    • IR ۱۴:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۰
      0 0
      فقر فکری و فرهنگی و حرکتی (تنبلی) ایمان را بر باد می‌دهد و آنگاه که مال بادآورده وارد زندگی شود، ایمان از در دیگر حارج می شود.
  • IR ۲۲:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۹
    17 2
    قناعت را ب مسولین بگویید ن مردم
    • IR ۱۴:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۰
      1 1
      از مردم قناعتگر مسئولان قناعتگر در میاد و از مردم مسرف، مسئولان مسرف!
  • IR ۲۳:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۹
    4 1
    ایشان تا دیروز از جیب حالی وگرفتاری مردم میگفتن حالا از قناعت . بهشون اطلاع بدید ما از بدو تولد با قناعت بزرگ شدیم الان هم با دوبل قناعت روزگار میگذرونیم
  • همرزم هادی IR ۰۰:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۰
    2 1
    جناب آیت خدا معیشت مردم درحد قناعت هم نیست البته مردم نه ........
  • IR ۰۰:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۰
    0 0
    چندان موافق نیستم
  • IR ۰۱:۰۲ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۰
    0 0
    واقعا هم قناعت فضیلت هست،امیدواریم یک سری از مسئولین هم به این فضیلت آراسته شوند تا نظام اسلامی استوارتر گردد
  • IR ۰۵:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۰
    0 0
    عجب مردم بدبختی بکشن تا شما بخورید
  • IR ۰۹:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۰
    0 0
    نویسنده محترم ! خار نیست . خوار است.
  • IR ۱۱:۵۱ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۰
    0 0
    حض کردم از صحبتهای ایشون امیر المومنین ع به فکر وعلمشون برکت بده عزت زقناعت است وخاری زطلب. با عزت خود بسازو خاری مطلب.
  • IR ۱۴:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۰
    0 0
    اسراف و تبذیر نعمتها باعث خشم و سختگیری خدا بر فرد یا ملت مسرف میشه
  • ناشناس IR ۱۴:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۰
    0 0
    استاد عزیز سخن شما درست ولی رو به عقب است. سخن شما به این معنی است که به وضع حاضر قانع باشید. این گونه بشر هیچ وقت پیشرفت نمی کرد. دوره وزمان تمکین وقناعت به وضع موجود سالها گذشته است.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس